Etender.in.ua

Таємниці цього світу

10 корисних властивостей чорного перцю

10 корисних властивостей чорного перцю

Чорний перець є однією з найбільш часто використовуваних спецій у всьому світі.

Він проводиться шляхом розмелювання горошку чорного перцю, який є висушеними ягодами виноградної лози Piper nigrum.

Чорний перець володіє гострим і злегка пряним смаком, який добре поєднується з багатьма стравами.

Але чорний перець — це більше, ніж просто кухонний продукт. Він вважався «королем спецій» і на протязі тисячоліть використовувався в стародавній аюрведичній медицині завдяки високій концентрації корисних рослинних сполук (1, 2).

Ось 10 підтримуваних наукою корисних властивостей чорного перцю.

1.Содержіт велика кількість антиоксидантів

Вільні радикали — це нестабільні молекули, які можуть пошкодити ваші клітини. Деякі вільні радикали створюються природним шляхом, наприклад, коли ви тренуєтеся і переварюєте їжу.

Однак при впливі таких факторів, як забруднення, сигаретний дим і сонячні промені може утворюватися надмірна кількість вільних радикалів (3).

Надмірне пошкодження вільними радикалами може привести до серйозних проблем зі здоров’ям. Наприклад, це було пов’язано із запаленням, передчасним старінням, хворобами серця і деякими видами раку (4, 5, 6).

Чорний перець багатий рослинним з’єднанням під назвою пиперин, яке, як показали дослідження в пробірці, володіє потужними антиоксидантними властивостями.

Дослідження показують, що раціон харчування з високим вмістом антиоксидантів може допомогти запобігти або відстрочити руйнівний вплив вільних радикалів (1, 7).

Дослідження в пробірці і на гризунах показали, що добавки з меленого чорного перцю і пиперина можуть зменшити пошкодження вільних радикалів (8).

Наприклад, щури, що отримували їжу з високим вмістом жирів плюс чорний перець або концентрований екстракт чорного перцю, мали значно менше маркерів пошкодження вільними радикалами в своїх клітинах через 10 тижнів у порівнянні з щурами, які отримували тільки їжу з високим вмістом жирів (9).

Висновок:

Чорний перець багатий потужним антиоксидантом під назвою пиперин, який може допомогти запобігти свободнорадикальное пошкодження ваших клітин.

2. Володіє протизапальними властивостями

Хронічне запалення може бути основним фактором ризику розвитку багатьох захворювань, таких як артрит, хвороби серця, цукровий діабет і рак (10, 11).

Багато лабораторні дослідження показують, що пиперин — основна активна речовина чорного перцю — може ефективно боротися із запаленням (12).

Наприклад, в дослідженнях на щурах з артритом лікування пиперин призводило до меншого набряку суглобів і меншій кількості маркерів запалення в крові (13, 14).

У дослідженнях на мишах пиперин придушував запалення дихальних шляхів, викликане астмою і сезонної алергією (15, 16).

Проте протизапальні ефекти чорного перцю і пиперина ще не були широко вивчені на людях.

Висновок:

Чорний перець містить активну сполуку, яке, як було виявлено, зменшує запалення у тварин. Проте неясно, чи робить він такий же ефект на людей.

3. Чи може принести користь вашому мозку

У дослідженнях на тваринах було виявлено, що пиперин покращує функцію мозку.

Зокрема, він продемонстрував потенційну користь у відношення симптомів, пов’язаних з дегенеративними захворюваннями мозку, такими як хвороба Альцгеймера і Паркінсона (17, 18).

Наприклад, дослідження на щурах з хворобою Альцгеймера показало, що пиперин покращує пам’ять, оскільки споживання пиперина дозволило щурам ефективніше долати лабіринт, в порівнянні з щурами, які не отримували цього з’єднання (19).

В іншому дослідженні на гризунах екстракт пиперина, мабуть, зменшував утворення амілоїдних бляшок, які представляють собою щільні скупчення ушкоджують фрагментів білка в головному мозку, які були пов’язані з хворобою Альцгеймера (20, 21).

Проте для розуміння того, чи буде пиперин викликати подібну дію на людський організм необхідно провести якісні дослідження на людях.

Висновок:

Екстракт чорного перцю в дослідженнях на тварин поліпшив симптоми дегенеративних захворювань головного мозку, але для підтвердження цих результатів необхідні дослідження на людях.

4. Чи може поліпшити контроль рівня цукру в крові

Дослідження показують, що пиперин може допомогти поліпшити метаболізм цукру в крові (22, 23, 24).

В одному дослідженні щури, які отримували екстракт чорного перцю, мали менший сплеск рівня цукру в крові після споживання глюкози в порівнянні з щурами в контрольній групі (25).

Крім того, 86 осіб з надмірною вагою, які протягом 8 тижнів брали добавки, що містять пиперин та інші сполуки, зазнали значного поліпшення чутливості до інсуліну — показник того, наскільки добре гормон інсулін видаляє глюкозу з кровотоку (26).

Проте неясно, чи будуть такі ж ефекти спостерігатися при вживанні чорного перцю, так як в цьому дослідженні використовувалася комбінація багатьох активних рослинних сполук.

Висновок:

Екстракт чорного перцю може поліпшити контроль цукру в крові, але необхідні додаткові дослідження.

5. Чи може знизити рівень холестерину

Високий рівень холестерину в крові пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, які є основною причиною смерті в усьому світі (27, 28).

Екстракт чорного перцю був вивчений на тварин на предмет його здатності знижувати рівень холестерину (29, 30, 31).

В одному 42-денному дослідженні щури, що знаходилися на дієті з високим вмістом жирів і отримували екстракт чорного перцю, мали знижений рівень холестерину в крові, включаючи холестерин ЛПНЩ (поганий). Ті ж ефекти не спостерігалося в контрольній групі (31).

Крім того, чорний перець і пиперин, як вважають, підвищують засвоєння харчових добавок, які знижують рівень холестерину, таких як куркума і червоний дріжджовий рис (32, 33).

Наприклад, дослідження показали, що чорний перець може поліпшити засвоєння активного компонента куркуми — куркумін — до 2000% (34).

Проте щоб визначити, чи сприяє чорний перець зниження рівня холестерину у людей необхідні додаткові дослідження.

Висновок:

У дослідженнях на гризунах чорний перець продемонстрував знижують рівень холестерину ефекти і, як вважають, він підвищує ступінь засвоєння добавок, потенційно знижують рівень холестерину.

6. Чи може володіти протираковими властивостями

Дослідники висувають гіпотезу про те, що активне з’єднання чорного перцю пиперин може володіти протираковими властивостями (35, 36).

Хоча ніяких досліджень на людях не проводилося, дослідження в пробірці показали, що пиперин уповільнює розмноження клітин раку молочної залози, простати і товстої кишки і викликає загибель ракових клітин (37, 38, 39, 40).

В іншому проведеному в пробірці дослідженні був проведений скринінг 55 сполук спецій в результаті чого було виявлено, що пиперин з чорного перцю є найбільш ефективним засобом для підвищення ефективності традиційного лікування потрійного негативного раку молочної залози — найбільш агресивного типу раку (41).

Більш того, пиперин продемонстрував багатообіцяючі ефекти в лабораторних дослідженнях щодо звернення назад множинної лікарської стійкості в ракових клітинах — проблема, яка заважає ефективності хіміотерапевтичного лікування (42, 43).

Хоча ці результати є багатообіцяючими, щоб зрозуміти потенційні протиракові властивості чорного перцю і пиперина необхідні додаткові дослідження.

Висновок:

Чорний перець містить активну сполуку, яке в дослідженнях в пробірці уповільнювало розмноження ракових клітин і викликало загибель ракових клітин. Проте ці ефекти не були оцінені на людях.

7-10. Інші корисні властивості

Згідно з попередніми дослідженнями, чорний перець може принести користь здоров’ю багатьма іншими способами:

Висновок:

Чорний перець покращує засвоєння необхідних поживних речовин і корисних рослинних сполук. Згідно з попередніми дослідженнями, він також може сприяти поліпшенню здоров’я кишечника, полегшення болю і зниження апетиту.

Універсальна спеція

Чорний перець став основним продуктом кухні в усьому світі.

Володіючи гострим смаком і поліпшують смак різних страв властивостями він дуже універсальний.

Невелика кількість меленого чорного перцю може стати смачною приправою до приготованим овочам, макаронів, м’яса, риби, птиці і багатьом іншим стравам.

Він також добре поєднується з іншими корисними приправами, включаючи куркуму, кардамон, кмин, часник і цедру лимона.

Висновок:

Чорний перець володіє поліпшують смак різних страв властивостями, що робить його смачним доповненням практично до будь-якої страви.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: