Etender.in.ua

Таємниці цього світу

15 продуктів з низьким вмістом пестицидів

15 продуктів з низьким вмістом пестицидів

Традиційно вирощувані фрукти і овочі зазвичай містять залишки пестицидів — навіть після того, як ви вимиєте і очистіть їх.

Однак залишки майже завжди нижче меж, встановлених Агентством з охорони навколишнього середовища (EPA) (1).

Проте довгострокове вплив невеликих кількостей пестицидів може привести до проблем зі здоров’ям, у тому числі до підвищеного ризику розвитку деяких видів раку і проблем з фертильністю (2, 3).

Щорічний список Clean Fifteen ™ (публікується Environmental Working Group (EWG)) оцінює фрукти і овочі на найнижчий рівень вмісту пестицидів, в основному на основі тестування USDA.

Для створення цього списку EWG розглядає 48 поширених, неорганічних фруктів і овочів (4).

Рейтинг кожного продукту відображає сукупний бал з шести різних методів розрахунку забруднення пестицидами (5).

Ось список продуктів «Clean Fifteen ™» 2018 року — починаючи з найменш забрудненої пестицидами.

1. Авокадо

Цей корисний для здоров’я багатий жирами фрукт займає перше місце як найменш забруднений пестицидами продукт (6).

Коли USDA провело тестування 360 авокадо, менше 1% мали залишки пестицидів — і цей один відсоток мав залишки тільки одного типу пестицидів (7).

Майте на увазі, що продукти готують перед аналізом, наприклад, шляхом ополіскування або очищення шкірки. Оскільки товста шкірка авокадо зазвичай очищається, велика частина пестицидів видаляється до споживання (1, 8).

Авокадо багаті корисним для здоров’я мононенасиченим жиром і є хорошим джерелом клітковини, фолату і вітамінів C і K (9).

Висновок:

Авокадо містить найменшу кількість пестицидів серед всіх вирощуваних продуктів. Частково завдяки їх товстої шкірці, менше 1% тестованих авокадо мали залишок пестицидів.

2. Солодка кукурудза

Менше 2% зразків кукурудзи, включаючи кукурудзу на качані і заморожені кукурудзяні зерна, мали виявлені залишки пестицидів (6, 10).

Однак ця оцінка не включає в себе залишки гліфосату, також відомого під назвою Раундап — викликає безліч суперечок пестицид, до якого стійка генетично модифікована кукурудза. FDA тільки недавно почало тестувати кукурудзу на залишки гліфосату (10, 11).

Щонайменше 8% солодкої кукурудзи вирощують з генетично модифікованих (ГМО) насіння (5, 12).

Якщо ви намагаєтеся уникати вживання ГМО продуктів і гліфосату, купуйте тільки органічну кукурудзу (і продукти на її основі), яку забороняється генетично модифікувати або обприскувати гліфосатом.

Висновок:

Солодка кукурудза, як правило, містить мало пестицидів. Однак аналіз EWG не пройшло перевірку її на пестицид Раундап, який використовується при вирощуванні генетично модифікованих культур кукурудзи.

3. Ананас

У тестах з 360 ананасів 90% не мали виявляються залишків пестицидів. Частково це пов’язано з їх товстої, неїстівної шкіркою, яка є природним захисним бар’єром цього фрукта (6, 13).

Примітно, що EWG не розглядав забруднення навколишнього середовища пестицидами, використовуваними для вирощування цих тропічних фруктів.

Наприклад, пестициди з ананасових плантацій в Коста-Ріці забруднюють питну воду, вбивають рибу і створюють ризик для здоров’я фермерів (14, 15).

Тому щоб стимулювати більш стійкі методи ведення сільського господарства краще віддавати перевагу органічним ананасам (будь то свіжим, замороженим або консервованим).

Висновок:

Товста шкірка ананаса допомагає звести до мінімуму забруднення пестицидами м’якоті плодів. Проте пестициди, які використовуються для вирощування ананаса, можуть забруднювати питну воду і завдавати шкоди рибі, тому покупка органічних продуктів сприяє екологічно сприятливому сільському господарству.

4. Капуста

Приблизно у 86% примірників капусти не було виявлених залишків пестицидів, і лише 0,3% показали більш одного виду пестицидів (6, 16).

Оскільки капуста виробляє з’єднання під назвою глюкозинолати, які відлякують шкідливих комах, цей хрестоцвітних овочів вимагає меншого обприскування пестицидами. Ці ж рослинні сполуки можуть допомогти запобігти рак (17, 18).

Капуста також має високий вміст вітамінів C і K, забезпечуючи 54% і 85% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) на 89-грамову порцію подрібнених сирих листя, відповідно (19).

Висновок:

Капуста — це овоч з низьким вмістом пестицидів, який містить сполуки, природним чином захищають її від комах і здатні знизити ризик розвитку раку у людини.

5. Лук

Залишки пестицидів були виявлені на менш ніж 10% зразків цибулі, які аналізувалися після видалення зовнішніх шарів (6, 7, 8).

Проте є інші причини, за якими ви можете захотіти купувати органічний цибулю. У шестирічному дослідженні було виявлено, що органічний цибулю містив на 20% більше флавонолів (з’єднань, які можуть захистити здоров’я серця) ніж традиційно вирощується (20, 21).

Це може бути пов’язано з тим, що сільське господарство без використання пестицидів змушує рослини виробляти власні природні захисні сполуки (в тому числі флавоноли) проти комах та інших шкідників (22).

Висновок:

У той час як менш 10% тестованого лука показали залишки пестицидів, ви все одно можете віддавати перевагу органічному. Органічний цибулю, як правило, містить більше корисних для серця флавонолів, ніж традиційно вирощується.

6. Заморожений зелений горошок

Приблизно в 80% тестованого замороженого зеленого горошку не було виявлено залишків пестицидів (6, 23).

Однак зелений горошок має різні оцінки. Зелений горошок, вирощений в США, став 20-м найчистішим овочем, а імпортований горох став 14 найбільш забрудненим пестицидами овочем (4).

Ці гірші оцінки для зеленого горошку частково пов’язані з перевіркою всього стручка так як горох часто їдять з стручком. З іншого боку, зелений горошок був обстежений після видалення стручка. Стручок може піддаватися прямому впливу пестицидів і, таким чином, може бути забруднений (8).

Зелений горошок є хорошим джерелом клітковини і відмінним джерелом вітамінів A, C і K (24).

Висновок:

Більшість заморожених солодких горошків не містять виявляються залишків пестицидів. Проте зелений горошок, який зазвичай з’їдається разом зі стручком містить більше залишків пестицидів.

7. Папайя

Близько 80% тестируемой папайї не мали виявлених залишків пестицидів, де оцінювалася тільки м’якоть плоду, а не шкірка і насіння. Шкірка допомагає захистити м’якоть від пестицидів (6, 7, 8).

Примітно, що велика частина гавайської папайї була генетично модифікована, щоб протистояти вірусу, який може знищити врожай. Якщо ви віддаєте перевагу уникати ГМО продуктів, виберіть органічну папайю (25, 26).

Папайя — відмінне джерело вітаміну C, що забезпечує 144% від РСНП на 140 грамову порцію. Це також хороший джерело клітковини, вітаміну A і фолату (27).

Висновок:

Близько 80% папайї не містить залишків пестицидів. Однак більша частина папайї генетично модифікована, тому, якщо це викликає занепокоєння, віддавайте перевагу органічної.

8. Спаржа

Близько 90% тестируемой спаржі не містило пестицидів (6).

Майте на увазі, що тестувалася тільки їстівна частина спаржі після промивання під водопровідною водою протягом 15-20 секунд (6, 8, 28).

Спаржа містить фермент, здатний допомогти розщепити малатион — пестицид, що часто використовується проти жуків, які нападають на овоч. Ця особливість може зменшити залишки пестицидів на спаржі (29).

Цей популярний зелений овоч також є хорошим джерелом клітковини, фолату і вітамінів A, C і K (30).

Висновок:

Переважна більшість зразків спаржі не мали вимірних залишків пестицидів. Спаржа містить фермент, який може допомогти розщепити певні пестициди.

9. Манго

З 372 зразків манго 78% не мали вимірних залишків пестицидів. Цей тропічний солодкий фрукт був протестований з шкіркою після миття під водопровідною водою і висушування (6, 8, 28).

Тіабендазол був найбільш поширеним пестицидом, що виявляється в манго. Цей сільськогосподарський хімічний препарат вважається дуже токсичним у високих дозах, але залишок, знайдений на плодах, був дуже низьким і значно нижче межі EPA (28, 31).

У 165-грамової порції манго міститься 76% від РСНП вітаміну C і 25% від РСНП вітаміну A (бета-каротин), що надає м’якоті плоду характерний яскраво-оранжевий колір (32).

Висновок:

Майже 80% манго не мали вимірних залишків пестицидів, а рівень найбільш поширеного пестициду був значно нижче межі EPA.

10. Баклажани

Близько 75% зразків баклажанів були без залишків пестицидів. Решта 25% мали не більше трьох пестицидів. Баклажани спочатку промивали водою протягом 15-20 секунд, потім висушували (6, 8, 33).

Баклажани сприйнятливі до багатьох з тих же шкідників, що і помідори, які знаходяться в сімействі пасльонових. Проте помідори є номером 10 в списку EWG Dirty Dozen ™ найбільш забруднених пестицидами продуктів, що може бути частково викликано їх більш тонкою шкіркою (4).

Баклажан має м’ясисту текстуру, яка робить його хорошим основною стравою для вегетаріанців. Ви можете розбити баклажани середнього розміру на товсті скибочки, злегка змастіть оливковою олією, посипте спеціями і обсмажуйте, щоб приготувати ситне блюдо.

Висновок:

Близько 75% аналізованих баклажанів не мали залишків пестицидів, незважаючи на те, що ці зразки були перевірені зі шкіркою.

11. Медова диня

Товста шкірка медової дині захищає від пестицидів. Приблизно в 50% тестованих зразків дині не було виявлених залишків пестицидів (6).

В інших 50% було виявлено не більше чотирьох пестицидів і їх продуктів розпаду (6).

Медова диня містить 53% від РСНП вітаміну C на 177-грамову порцію. Вона також є хорошим джерелом калію і містить близько 90% води (34).

Висновок:

Близько половини тестованих динь не мали залишків пестицидів. Інша половина містила не більше чотирьох різних типів цих речовин.

12. Ківі

Хоча ви можете очистити ворсисту шкірку ківі, вона їстівна і є хорошим джерелом клітковини. У зв’язку з цим тестовані ківі були вимиті, але не очищені (8).

В ході аналізу 65% ківі не мали виявлених залишків пестицидів. Інша частина містила до шести різних пестицидів. Якщо ж приміром, взяти полуницю, яка займає перше місце в списку найбільш забруднених пестицидами продуктів, то вона мала залишки 10 різних пестицидів (4, 6).

Крім клітковини, ківі містить велику кількість вітаміну C, забезпечуючи організм 177% від РСНП при вживанні всього одного середнього фрукта (76 грам) (35).

Висновок:

Приблизно 2/3 тестованих ківі не мали вимірних кількостей залишків пестицидів. Серед тих, в яких були виявлені залишки, було присутнє до шести різних пестицидів.

13. Канталупа

З 372 тестованих канталуп, понад 60% не мали виявлених залишків пестицидів, і лише 10% з тих, що містили залишки, мали більше одного типу пестицидів. Товста кірка забезпечує деякий захист від пестицидів (6, 7).

Однак шкідливі бактерії можуть забруднювати шкірку канталупи і переноситися в м’якоть, коли ви ріжете цю диню. Сітчасте будова шкірки і низький рівень кислоти роблять її сприятливим середовищем для розмноження бактерій (36).

Щоб видалити бактерії (і, можливо, кілька залишків пестицидів) перед нарізуванням ви повинні очищати шкірку канталупи та інших видів динь чистою щіткою під проточною водою. Завжди тримайте розрізані дині в холодильнику, щоб знизити ризик харчового отруєння.

У 177-грамової порції канталупи міститься більше 100% від РСНП як вітаміну A (бета-каротину), так і вітаміну C (37).

Висновок:

Більше 60% тестованих канталуп не мали вимірних залишків пестицидів. Завжди мийте і очищайте щіткою шкірку цієї дині до розрізання — не тільки для зменшення залишків пестицидів, а й для видалення потенційно шкідливих бактерій.

14. Цвітна капуста

Крім того факту, що 50% тестируемой цвітної капусти не містило виявлених залишків пестицидів, інші 50% не містили більше трьох різних пестицидів (6, 7).

Було виявлено, що пестицид імідаклоприд забруднює 30% зразків цвітної капусти. Хоча рівні залишків були значно нижче межі EPA, варто відзначити, що імідаклоприд і подібні пестициди пов’язані зі зменшенням популяцій медоносних і диких бджіл (7, 38, 39).

Оскільки третина світового продовольчого постачання залежить від запилення бджолами та іншими комахами, вибір органічної цвітної капусти може допомогти підтримувати екологічно чисте сільське господарство (40).

Цвітна капуста є відмінним джерелом вітаміну C, так як містить 77% від РСНП на 100-грамову порцію (41).

Крім того, кольорова капуста та інші хрестоцвіті овочі багаті рослинними з’єднаннями, які допомагають зменшити запалення і можуть знизити ризик розвитку раку і серцево-судинних захворювань (42).

Висновок:

Приблизно половина протестованої цвітної капусти була без пестицидів. Проте присутній в цвітній капусті пестицид може нашкодити бджолам, які життєво важливі для запилення харчових культур. Тому органічна кольорова капуста є найрозумнішим вибором для навколишнього середовища.

15. Брокколі

З 712 зразків цього хрестоцвітих овоча близько 70% не мали виявлених залишків пестицидів. Крім того, тільки у 18% із залишками було більше одного пестициду (6, 43).

Брокколі не турбує така кількість шкідників, як деякі овочі, тому що вона виділяє ті ж самі відлякують комах рослинні сполуки (глюкозинолати) як і капуста. Велика частина пестицидів, які застосовуються до броколі, вбивають грибок і бур’яни, а не комах (18, 43).

Як і інші хрестоцвіті овочі, брокколі багата рослинними з’єднаннями, які допомагають зменшити запалення і ризик розвитку раку. Брокколі також містить багато вітаміну C і вітаміну K, забезпечуючи 135% і 116% від РСНП на 91-грамову порцію (42, 44).

Висновок:

Близько 70% зразків брокколі були без залишків пестицидів, почасти тому, що цей овоч містить свої природні сполуки від комах.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: