Etender.in.ua

Таємниці цього світу

19 найкращих продуктів, що поліпшують травлення

19 найкращих продуктів, що поліпшують травлення

Травний тракт грає життєво важливу роль у вашому здоров’ї, оскільки він відповідає за засвоєння поживних речовин і усунення відходів. На жаль, багато людей з різних причин страждають від проблем з травленням, таких як здуття живота, спазми, гази, болі в животі, діарея і запори.

Деякі захворювання, такі як синдром подразненого кишечника (СРК), гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ), хвороба Крона, дивертикуліт і печія, можуть загрожувати більш серйозними проблемами з травленням.

Однак навіть здорова людина може відчувати проблеми з травленням через таких речей, як нестача клітковини або продуктів, багатих пробіотиками, в їх раціоні.

Ось список з 19 кращих продуктів для поліпшення травлення.

1. Йогурт

Йогурт зроблений з молока, яке було ферментований, як правило, молочнокислими бактеріями.

Він містить дружні бактерії під назвою пробіотики, які є корисними бактеріями, що мешкають в вашому травному тракті і здатними допомогти поліпшити травлення, зберігаючи здоров’я вашого кишечника (1, 2).

У той час як пробіотики, природним чином, живуть у вашому кишечнику, збільшення споживання продуктів, таких як йогурт, може полегшити травлення (1, 3).

Прибуток можуть допомогти з проблемами травлення, такими як здуття живота, запори і діарея. Було також виявлено, що вони покращують перетравлення лактози — молочного цукру (2, 4).

Однак не всі йогурти містять пробіотики. При здійсненні покупок обов’язково шукайте «живі і активні культури» на упаковці.

Детально про корисні властивості йогурту читайте тут — Користь йогурту — приємне з корисним.

Висновок:

Йогурт містить пробіотики, які можуть допомогти травленню, сприяючи зростанню корисних для здоров’я бактерій у вашому травному тракті.

2. Яблука

Яблука є багатим джерелом пектину — розчинної клітковини.

Пектин не перетравлюється в шлунково-кишковому тракті — вступаючи в товсту кишку він розщеплюється дружніми бактеріями (5).

Він збільшує обсяг стільця і ​​тому зазвичай використовується для усунення запору і діареї. Було також виявлено, що він знижує ризик розвитку кишкових інфекцій, а також запалення в товстій кишці (5, 6).

Висновок:

Пектин, виявлений в яблуках, допомагає збільшити обсяг калових мас і поліпшити їх просування через травний тракт. Він може також зменшити запалення в товстій кишці.

3. Фенхель

Продукти, що поліпшують травлення, включають фенхель.

Фенхель — рослина з білою цибулиною і довгими зеленими стеблами, яке використовується для додавання особливого аромату і смаку їжі.

Інформація, що міститься в ньому клітковина допомагає запобігти запор і покращує регулярність дефекацій (7, 8).

Фенхель також містить спазмолітичний агент, який розслаблює гладкі м’язи в травному тракті. Ця дія може зменшити неприємні симптоми в травному тракті, такі як здуття живота, метеоризм і спазми (9).

Висновок:

Вміщені в фенхелі клітковина і спазмолітичний агент можуть поліпшити травлення, обмеживши деякі неприємні симптоми в шлунково-кишковому тракті.

4. Кефір

Продукти, корисні для травлення включають кефір.

Кефір — це ферментований кисломолочний продукт, приготований шляхом додавання в молоко кефірних грибків і певних мікроорганізмів. Ці дріжджі і бактерії в кефірі наділяють його різними корисними властивостями, роблячи особливо корисним для травного тракту.

Подібно пробіотиків в йогурті, корисні мікроорганізми в кефірі допомагають перетравлювати лактозу, зменшуючи деякі негативні побічні ефекти, пов’язані з непереносимістю лактози, такі як здуття живота, спазми і гази (10, 11).

У численних дослідженнях кефір викликав збільшення кількості корисних для здоров’я, що поліпшують травлення кишкових бактерій і одночасне зниження чисельності шкідливих бактерій (12, 13).

Споживання кефіру також пов’язано зі зменшенням запалення в кишечнику, що ще більше покращує процес травлення (12).

Висновок:

Унікальний інгредієнт кефіру (дріжджі і бактерії) покращує травлення і зменшує запалення в кишечнику.

5. Насіння Чіа

Продукти для поліпшення травлення включають насіння Чіа.

Насіння Чіа — відмінне джерело клітковини, яка потрапляючи в шлунково-кишковий тракт перетворюється в желатіноподобную речовина. Вони працюють як пребиотик, підтримуючи зростання чисельності корисних бактерій в кишечнику, тим самим сприяючи здоровому травленню (7, 8).

Інформація, що міститься в них клітковина також допомагає поліпшити перистальтику кишечника і нормалізувати стілець.

Детально про корисні властивості насіння Чіа читайте тут — Насіння Чіа: корисні властивості та протипоказання, як вживати.

Висновок:

Зміст харчових волокон в насінні Чіа може допомогти травленню, сприяючи зростанню прибутків у вашому кишечнику і підтримуючи регулярну дефекацію.

6. Комбуча

Комбуча — це ферментований чай.

Цей напій виробляється шляхом додавання певних штамів бактерій, цукру і дріжджів до чорного або зеленого чаю, після чого відбувається ферментація протягом тижня або більше (14).

В процесі ферментації утворюється надлишок пробіотичних бактерій, які можуть поліпшити травлення (15).

Більш того, деякі дослідження на мишах показали, що комбуча може сприяти загоєнню виразок шлунка (16).

Детально про корисні властивості комбуча ви можете дізнатися тут — Комбуча: застосування та ефективність при різних захворюваннях.

Висновок:

Велика кількість пробіотичних культур в комбуча сприяє поліпшенню травлення і здоров’я кишечника. Цей напій може також допомогти зцілити виразку шлунка.

7. Папайя

Якщо ви ставите питанням, які продукти сприяють травленню, вам слід розглянути включення в раціон такого екзотичного фрукта, як папайя.

Соковитий тропічний фрукт папайя містить травний фермент під назвою папаин.

Він допомагає під час травного процесу, сприяючи розщепленню білкових волокон. Хоча присутність папаина в вашому раціоні не потрібно, він може допомогти перетравлювати білок (17).

Папаин може також полегшити симптоми синдрому подразненого кишечника (СРК), такі, як запор і здуття живота (18).

Він зазвичай використовується в якості основного ферменту в добавках для травного тракту в зв’язку з його здатністю допомагати травленню.

Детально про корисні властивості папайї читайте тут — Папайя: корисні властивості та протипоказання, фото.

Висновок:

Папайя містить папаїн, який є сильним травним ферментом, що полегшує переварювання білків. Він також може полегшити симптоми СРК.

8. Цілісні зерна

Зерна — це насіння трав’янистих рослин, які називаються злаками.

Щоб бути класифіковані як цільне зерно, насіння повинно містити 100% ядра, включаючи висівки, зародок і ендосперм.

До популярних цільним зернам можна віднести овес, киноа, Фарро і продукти з цільної пшениці. Клітковина, яка присутня в цих зернах, може допомогти поліпшити травлення двома способами.

По-перше, клітковина допомагає додати масу вашому стільця і ​​може зменшити запор (19).

По-друге, деякі харчові волокна зерен діють як пребіотики і допомагають годувати корисні бактерії в кишечнику (20, 21).

Висновок:

У зв’язку з високим рівнем міститься в цільних зернах клітковини, їх вживання може підтримувати здорове травлення, додаючи масу вашому стільця, зменшуючи запор і живлячи дружні кишкові бактерії.

9. Темпе

Темпе проводиться з ферментованих соєвих бобів. Ферментація руйнує цукру завдяки роботі бактерій і дріжджів.

В процесі ферментації руйнується антипоживні речовина соєвих бобів під назвою фітинової кислота. Фітинова кислота може впливати на засвоєння певних поживних речовин.

Таким чином, процес ферментації покращує травлення і засвоєння цих поживних речовин (22).

Ферментовані продукти, такі як темпі, є хорошим джерелом прибутків. Пам’ятайте, що пробіотики створюють захисну оболонку в кишечнику, тим самим захищаючи його від шкідливих бактерій (23, 24).

Дослідження показали, що пробіотики допомагають полегшити симптоми СРК, запобігають діарею, зменшують здуття живота і покращують перистальтику кишечника (25, 26).

Висновок:

Процес ферментації темпі і містяться в ньому пробіотики можуть зменшити неприємні симптоми, а також поліпшити засвоєння поживних речовин шляхом руйнування антипоживні фітіновой кислоти.

10. Буряк

Буряк є хорошим джерелом клітковини.

Одна 136 грамова порція буряка містить 3,4 грама клітковини. Потрапляючи в кишечник, клітковина живить дружні колонії кишкових бактерій і додає масу вашому стільця, що покращує травлення (27, 28).

Ви можете вживати буряк декількома популярними способами, наприклад, смажити, готувати з неї салати, маринувати або готувати з неї коктейлі.

Детально про корисні властивості буряка ви можете дізнатися тут — Буряк: користь і шкода для організму, скільки потрібно з’їсти.

Висновок:

Живильні речовини в буряці можуть допомогти поліпшити травлення, маючи дружні кишкові бактерії і додаючи масу вашому стільця.

11. Місо

Зазвичай вживається у вигляді супу, місо виробляється шляхом ферментації соєвих бобів з сіллю і цвілевих грибком під назвою аспергіллус орізе.

Місо містить пробіотики, які, як і інші ферментовані продукти, допомагають поліпшити травлення шляхом збільшення чисельності корисних бактерій в кишечнику.

Прибуток в місо можуть також допомогти зменшити проблеми з травленням і подолати кишкові захворювання, такі як діарея (29).

Висновок:

Прибуток в місо роблять цей продукт корисним для зменшення проблем з травленням і подолання кишкових захворювань, таких як діарея.

12. Імбир

Продукти, що сприяють травленню, включають імбир.

Імбир є традиційним інгредієнтом в східній медицині, який допомагає поліпшити травлення і запобігти нудоту. Багато вагітні жінки використовують його для лікування ранкової нудоти (30, 31).

З точки зору травлення цей жовтуватий корінь, як було виявлено, прискорює спорожнення шлунка (32, 33).

При більш швидкому переміщенні їжі зі шлунка в тонку кишку, імбир знижує ризик виникнення печії, нудоти і дискомфорту в шлунку.

Детально про корисні властивості імбиру ви можете дізнатися тут — Імбир: застосування, ефективність, побічні ефекти.

Висновок:

Здається, що імбир прискорює просування їжі зі шлунка в тонку кишку, зменшуючи певні побічні ефекти, пов’язані з повільним травленням. Він також використовувався для лікування нудоти, включаючи ранкову нудоту під час вагітності.

13. Кимчхи

Кимчхи — блюдо корейської кухні, зазвичай виготовляється з ферментованої капусти, може також містити інші ферментовані овочі.

Воно містить пробіотики, які допомагають поліпшити травлення і сприяють зростанню хороших бактерій у вашій товстій кишці. Чим довше кімчхи ферментує, тим вище концентрація прибутків (3, 25).

Кимчхи також містить клітковину, яка може збільшити обсяг калових мас і сприяє здоров’ю кишечника.

Висновок:

Кимчхи містить пробіотики і клітковину, які покращують травлення і сприяють здоров’ю кишечника.

14. Темно-зелені овочі

Зелені овочі є прекрасним джерелом нерозчинних харчових волокон.

Цей тип клітковини додає масу вашому стільця, прискорюючи його транзит через ваш травний тракт (7).

Зелені овочі також є хорошим джерелом магнію, який може допомогти зменшити запор, покращуючи м’язові скорочення в вашому шлунково-кишковому тракті (34, 35).

Ось деякі з найбільш поширених темно-зелених овочів, які особливо корисні:

Крім того, дослідження 2016 року показало, що темно-зелені листові овочі містять незвичайний цукор, який живить корисні бактерії в кишечнику. Вважається, що цей цукор допомагає травленню, а також зменшує чисельність деяких шкідливих бактерій, які можуть викликати хвороби (36).

Висновок:

Зелені овочі відіграють роль в здоровому травленні, забезпечуючи організм клітковиною і магнієм, а також маючи корисні бактерії в кишечнику.

15. Натто

Як і темпі, натто виготовляється з ферментованих соєвих бобів.

Натто часто їдять разом з приготовленим рисом, але іноді він може споживатися разом з кімчхи, соєвим соусом, зеленою цибулею і сирими яйцями.

Натто містить пробіотики, які служать захисним механізмом проти токсинів і шкідливих бактерій, а також збільшують чисельність корисних кишкових бактерій, що поліпшують травлення (37, 38).

Цікаво, що в одному грамі натто міститься майже стільки ж прибутків, скільки в цілій порції інших продуктів, багатих пробіотиками, або добавок, наприклад, в 170 грамах йогурту (39).

Інформація, що міститься в ньому клітковина також покращує перистальтику кишечника і зменшує запор.

Висновок:

Багате пробіотиками японське блюдо під назвою натто може допомогти здоров’ю шлунково-кишкового тракту і травленню, поліпшити регулярність дефекацій і зменшити запор.

16. Квашена капуста

Квашена капуста проводиться шляхом ферментації капусти.

Завдяки процесу ферментації квашена капуста містить пробіотики.

Дослідження показують, що в 71 грамової порції квашеної капусти може міститися до 28 різних бактеріальних штамів, які допомагають вашому кишечнику, живлячи корисні бактерії (40, 41).

Крім того, квашена капуста допомагає розщеплювати поживні речовини на більш дрібні, більш легко засвоювані молекули (41).

Висновок:

Квашена капуста — багате джерело прибутків і містить ферменти, які допомагають травленню, розщеплюючи поживні речовини на більш легко засвоювані молекули.

17. Лосось

Продукти, які допомагають травленню, включають лосось і інші види червоної риби.

Лосось є прекрасним джерелом омега-3 жирних кислот, які можуть допомогти зменшити запалення в вашому організмі (42, 43).

Люди із запальним захворюванням кишечника, непереносимістю їжі та іншими розладами травлення часто мають запалення в кишечнику. Омега-3 жирні кислоти можуть допомогти зменшити це запалення і тим самим поліпшити травлення (44, 45).

Висновок:

Омега-3, виявлені в лососі, можуть зменшити запалення в кишечнику, тим самим покращуючи процес травлення.

18. Кістковий бульйон

Кістковий бульйон проводиться шляхом варіння кісток і сполучних тканин тварин.

Желатин, виявлений в кістковому бульйоні, відбувається з амінокислот глутаміну і гліцину.

Ці амінокислоти можуть зв’язуватися з рідиною в травному тракті і полегшувати проходження їжі (46).

Глютамін захищає роботу кишкової стінки. Було також виявлено, що він покращує стан при таких захворюваннях, як синдром дірявого кишечника, а також інших запальних захворюваннях кишечника (46, 47).

Висновок:

Желатин, присутній в кістковому бульйоні, може допомогти поліпшити травлення і захистити стінку кишечника. Він може бути корисний для поліпшення стану при синдромі дірявого кишечника та інших запальних захворювань кишечника.

19. Перцева м’ята

М’ята перцева, що відноситься до роду рослин М’ята (лат. Mentha), зазвичай зростає в багатьох частинах земної кулі.

Олія перцевої м’яти проводиться з ефірних масел, що містяться в листі м’яти і, як було виявлено, полегшує проблеми з травленням.

Масло містить з’єднання під назвою ментол, яке може полегшити симптоми СРК, в тому числі здуття живота, дискомфорт в шлунку і проблеми з дефекацією (48, 49).

Масло, мабуть, надає розслабляючу дію на м’язи травного тракту, що може поліпшити травлення (49, 50).

Олія перцевої м’яти також може полегшити нетравлення шлунка, прискорюючи просування їжі через травну систему.

Детально про корисні властивості м’яти перцевої читайте тут — 5 корисних властивостей м’яти перцевої.

Висновок:

Було виявлено, що перцева м’ята покращує травлення. Вона може полегшити симптоми СРК і сприяти більш швидкому просуванню їжі через травний тракт.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: