Etender.in.ua

Таємниці цього світу

5 корисних бактерій, що мешкають в наших організмах

5 корисних бактерій, що мешкають в наших організмах

Часто люди думають про бактеріях, як про шкідливі мікроскопічних істот, єдиною метою яких є руйнування нашого організму. Такий тип мислення привів до того, що у нас виробилася стійка звичка постійно мити руки і знищувати наші тіла антибіотиками при найменшому кашлі. Але так не повинно бути.

Ці мікроорганізми, або принаймні деякі з них, заслуговують доброго до себе ставлення, адже багато бактерії є дружніми для наших організмів — по суті вони є корисними бактеріями і живуть в наших тілах постійно, приносячи лише користь. За останні кілька років вчені виявили, що з усіх бактерій, що мешкають в нашому організмі, приносять шкоди нашому здоров’ю меншість. Насправді, більшість виявлених бактерій, що мешкають в наших організмах корисні для нас.

Завдяки проекту «мікробом людини» був складений і оприлюднений список з п’яти корисних бактерій, що мешкають в нашому організмі. Хоча й існують хвороботворні штами деяких з бактерій, ці типи зустрічаються досить рідко. Також слід зазначити, що навіть корисні штами цих бактерій, якщо вони присутні у людей з сильно ослабленою імунною системою і/або потрапляють в частину тіла, де їх не повинно бути — можуть викликати захворювання. Однак це відбувається не так часто. Ось список з п’яти корисних бактерій, що мешкають в наших організмах:

1. Бифидобактерии лонгум (Bifidobacterium longum)

Цей мікроорганізм міститься у великих кількостях в кишечнику немовлят. Вони виробляють кілька кислот, які роблять мікрофлору кишечника токсичною для багатьох хвороботворних бактерій. Таким чином, корисні бактерії Bifidobacterium longum служать для захисту людей від різних захворювань.

2. Bacteroides thetaiotaomicron

Люди не можуть самостійно переварити багато молекул рослинної їжі. Присутня в шлунково-кишковому тракті, бактерії Bacteroides thetaiotamicron розщеплюють такі молекули. Це дозволяє людям переварити компоненти, присутні в рослинній їжі. Без цих корисних бактерій вегетаріанці були б в біді.

3. лактобацила Джонсона (Lactobacillus Johnsonii)

Ця бактерія має життєво важливе значення для людей і особливо для дітей. Вона знаходиться в кишечнику і значно полегшує процес засвоєння молока.

4. Кишкова паличка (Escherichia Coli)

Бактерії кишкової палички синтезують життєво важливий вітамін К в шлунково-кишковому тракті людини. Велика кількість цього вітаміну дозволяє механізму згортання крові людей нормально функціонувати. Цей вітамін також необхідний для нормальної роботи печінки, нирок і жовчного міхура, обміну речовин і нормального засвоєння кальцію.

5. Стрептокок віріданс (Viridans Streptococci)

Ці корисні бактерії бурхливо розмножуються в горлі. Хоча люди й не народжуються з ними, з часом, після того, як людина народилася, ці бактерії знаходять спосіб потрапити в організм. Вони розмножуються там так добре, що залишають зовсім мало місця для колонізації інших, більш шкідливих бактерій, тим самим захищаючи організм людини від хвороб.

Як уберегти від загибелі корисні бактерії

Нам необхідно використовувати антибіотики тільки в крайніх випадках, так як антибактеріальні препарати крім патогенних мікроорганізмів знищують також корисну мікрофлору, в результаті чого в наших організмах виникає дисбаланс, і розвиваються хвороби. Крім цього, ви також можете почати регулярно вживати ферментовані продукти, багаті корисними штамами мікроорганізмів (корисними бактеріями), такі як квашена капуста та інші овочі, кисломолочні продукти (йогурт, кефір), комбуча, місо, темпі і ін.

Мити руки необхідно, але не варто сильно налягати на миття рук антибактеріальним милом, так як цей теж вносить свій внесок в розвиток бактеріального дисбалансу в організмі.

Якщо вам все-таки довелося використовувати антибіотики, для відновлення мікрофлори кишечника і імунітету вам слід під час і після їх прийому пити пробіотики, про що докладно ви можете дізнатися тут — Як приймати пробіотики при прийомі антибіотиків, а найголовніше навіщо.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: