Etender.in.ua

Таємниці цього світу

5 корисних властивостей апельсинового соку

5 корисних властивостей апельсинового соку

Апельсиновий сік користується популярністю у всьому світі.

Він проводиться шляхом віджиму апельсинів для добування соку, або вручну, або з використанням комерційних методів.

Він містить велику кількість життєво важливих поживних речовин, таких як вітамін C і калій. Крім того, комерційні види часто збагачуються кальцієм і вітаміном D.

Проте, існує протиріччя щодо того, чи підходить він для включення в здоровий раціон харчування.

Ось 5 корисних властивостей апельсинового соку.

1. Багатий декількома важливими живильними речовинами

Апельсиновий сік багатий багатьма поживними речовинами, включаючи вітамін C, фолат і калій.

Одна чашка (240 мл) апельсинового соку містить приблизно (1):

Апельсиновий сік є концентрованим джерелом вітаміну C — водорозчинного вітаміну, який також є потужним антиоксидантом і відіграє центральну роль в імунній функції (2).

Крім того, вітамін C сприяє формуванню кісткової тканини, загоєнню ран і здоров’ю ясен (3).

Апельсиновий сік також багатий фолатом, який необхідний для синтезу ДНК і підтримує зростання і розвиток плоду в утробі матері (4).

Не кажучи вже про те, що він є відмінним джерелом мінералу калію, який регулює кров’яний тиск, запобігає втраті кісткової маси і захищає від хвороб серця та інсульту (5).

Висновок:

Апельсиновий сік містить багато необхідних поживних речовин, в тому числі вітамін C, фолат і калій.

2. Високий рівень антиоксидантів

Антиоксиданти в апельсиновому соку зміцнюють здоров’я, запобігаючи окисне пошкодження — дисбаланс між антиоксидантами і нестабільними молекулами під назвою вільні радикали.

Дослідження показують, що антиоксиданти мають вирішальне значення для підтримки загального стану здоров’я. Вони можуть навіть допомогти захистити від хронічних захворювань, таких як хвороби серця, рак і цукровий діабет (6).

Апельсиновий сік є хорошим джерелом антиоксидантів, таких як флавоноїди, каротиноїди і аскорбінова кислота (7).

Одне 8-тижневе дослідження показало, що щоденне вживання 750 мл апельсинового соку значно підвищує антиоксидантний статус (8).

В іншому дослідженні були аналогічні результати, згідно з якими щоденне вживання 590 мл апельсинового соку протягом 90 днів підвищувало загальний антиоксидантний статус у 24 дорослих людей з високим рівнем холестерину і тригліцеридів (9).

Крім того, в дослідженні за участю більше 4000 дорослих людей апельсиновий сік вважався одним з головних джерел антиоксидантів в звичайному сучасному раціоні харчування — поряд з чаєм, ягодами, вином, добавками і овочами (10).

Висновок:

Апельсиновий сік має високий рівень вмісту антиоксидантів, завдяки чому може допомогти підвищити антиоксидантний статус, допомагаючи тим самим запобігти розвитку багатьох захворювань.

3. Чи може допомогти запобігти утворенню каменів в нирках

Камені в нирках — це невеликі мінеральні відкладення, що накопичуються в нирках, часто викликаючи такі симптоми, як сильний біль, нудота або кров у сечі (11).

Так як апельсиновий сік є кислим, він може збільшити рН сечі.

Дослідження показують, що більш високий і більш кислий рН сечі може допомогти в запобіганні ниркових каменів (12, 13).

Одне невелике дослідження показало, що апельсиновий сік був більш ефективний, ніж лимонад, в зниженні декількох факторів ризику розвитку каменів в нирках (14).

Інше дослідження, в якому вивчалися дані 194 095 чоловік, показало, що у тих, хто вживав апельсиновий сік хоча б раз в день, ризик розвитку каменів в нирках був на 12% нижче, ніж у тих, хто пив менше однієї порції в тиждень (15).

Висновок:

Апельсиновий сік може підвищити рН сечі і, як наслідок, знизити ризик утворення каменів в нирках.

4. Чи може поліпшити здоров’я серця

Хвороба серця є серйозною проблемою, щорічно приводячи до більш ніж 17 мільйонам випадків смерті в усьому світі (16).

Деякі дослідження показують, що вживання апельсинового соку може знизити деякі фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, такі як високий кров’яний тиск і підвищений рівень холестерину, і допоможе зберегти ваше серце здоровим і сильним.

Наприклад, одне дослідження за участю 129 осіб показало, що тривале споживання апельсинового соку знижувало рівні як загального, так і «поганого» холестерину ЛПНЩ (17).

Крім того, огляд 19 досліджень зазначив, що вживання фруктового соку було ефективним у зниженні діастолічного артеріального тиску (нижнє значення) у дорослих (18).

Також було виявлено, що апельсиновий сік підвищує рівень «хорошого» холестерину ЛПВЩ, що може поліпшити здоров’я серця (19).

Висновок:

Апельсиновий сік може допомогти підвищити рівень «хорошого» холестерину ліпопротеїдів високої щільності та знизити загальний і «поганий» холестерин ЛПНЩ, а також діастолічний артеріальний тиск.

5. Чи може зменшити запалення

Гостре запалення є нормальною частиною імунної відповіді, призначеного для захисту від хвороб та інфекцій.

Проте вважається, що підтримка високого рівня запалення протягом тривалого періоду часу сприяє розвитку хронічних захворювань (20).

Підвищені маркери запалення, такі як C-реактивний білок (CRP), інтерлейкін-6 (IL-6) і фактор некрозу пухлини-альфа (TNF-α), були виявлені при таких станах, як метаболічний синдром, хвороба серця і деякі види раку (21, 22, 23).

Деякі дослідження показують, що апельсиновий сік може зменшити запалення і пов’язані з ним проблеми.

Один огляд показав, що апельсиновий сік має протизапальні властивості, які можуть знижувати рівні специфічних запальних маркерів, пов’язаних з хронічним захворюванням (24).

Більш того, 8-тижневе дослідження за участю 22 осіб показало, що вживання як свіжого, так і фабричного апельсинового соку знижує такі ознаки запалення, як CRP і IL-6, що потенційно може допомогти в профілактиці захворювань (25).

Висновок:

Апельсиновий сік може допомогти зменшити маркери запалення, що може допомогти знизити ризик розвитку хронічних захворювань.

Потенційна шкода апельсинового соку

Хоча апельсиновий сік корисний для здоров’я, в ньому також багато калорій і цукру.

Більш того, на відміну від цільних фруктів, в ньому відсутня клітковина, а це означає, що він менш ситний і потенційно може привести до збільшення маси тіла (26).

Фактично, численні дослідження показали, що регулярне вживання фруктових соків з плином часу може привести до збільшення маси тіла (27, 28).

Багато видів апельсинового соку також містять значну кількість цукру, що може підвищити рівень цукру в крові (29).

Кілька досліджень показали, що регулярне вживання цукровмісних напоїв, таких як фруктові соки, може бути пов’язано з більш високим ризиком розвитку цукрового діабету 2 типу (30, 31).

Практика контролю порцій і вживання виключно свіжовичавленого або 100% апельсинового соку можуть допомогти максимізувати користь для здоров’я при одночасному зниженні ризику побічних ефектів.

Ви також можете спробувати розбавляти апельсиновий сік водою, щоб скоротити кількість калорій і запобігти збільшенню маси тіла.

Для дітей у віці 1-3 роки рекомендується обмежити споживання апельсинового соку 120 мл в день, для дітей у віці 4-6 років — 180 мл в день, а для дітей у віці 7-18 років — 240 мл в день (26).

Висновок:

Апельсиновий сік має високий рівень вмісту цукру і калорій, які можуть сприяти збільшенню ваги і підвищення рівня цукру в крові. Пийте його в міру і віддавайте перевагу свіжовіджатому або 100% апельсиновому соку, наскільки це можливо.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: