Etender.in.ua

Таємниці цього світу

6 дивовижних корисних властивостей чаю з петрушки

6 дивовижних корисних властивостей чаю з петрушки

Чай з петрушки має безліч корисних властивостей.

Його готують шляхом занурення свіжої або сушеної петрушки в чашку з гарячою водою, завдяки чому він може постачати ваш організм кількома поживними речовинами і антиоксидантами, які необхідні для здоров’я.

Крім того, його легко приготувати, він економічний і смачний, що робить його відмінним доповненням до здорового раціону харчування.

Ось шість дивовижних корисних властивостей чаю з петрушки, а також як приготувати його.

1. Високий рівень вмісту антиоксидантів

Петрушка є відмінним джерелом антиоксидантів — потужних з’єднань, які допомагають захистити ваші клітини від ушкодження потенційно шкідливими молекулами, відомими як вільні радикали.

Вважається, що антиоксиданти відіграють центральну роль у здоров’ї і захворюваннях, а деякі дослідження показують, що вони можуть захистити від хронічних захворювань, таких як хвороби серця, цукровий діабет і рак (1).

Відповідно до одного з дослідженням в пробірці, екстракт петрушки був здатний запобігати пошкодженню ДНК і блокувати поширення ракових клітин — в основному завдяки вмісту антиоксидантів (2).

Інше дослідження показало, що лікування щурів концентрованим кількістю петрушки збільшувало загальний антиоксидантний статус і знижувало кілька маркерів окисного стресу (3).

Зокрема, петрушка є хорошим джерелом флавоноїдів, каротиноїдів, аскорбінової кислоти і токоферолу (4).

Висновок:

Петрушка містить кілька антиоксидантів, які можуть допомогти запобігти пошкодження клітин, викликане вільними радикалами, і захистити від хронічних захворювань.

2. Може допомогти запобігти камені в нирках

Камені в нирках є тверді мінеральні відкладення, які утворюються в ваших нирках і викликають сильні, гострі болі в спині, боці і животі.

Деякі дослідження показують, що петрушка може допомогти в запобіганні ниркових каменів.

Одне дослідження показало, що лікування щурів петрушкою допомогло збільшити обсяг сечі, зменшити виведення кальцію з сечею і підвищити кислотність сечі (5).

Також було виявлено, що петрушка діє як природний сечогінний засіб, який може збільшити сечовипускання і запобігти утворенню каменів в нирках (6, 7).

Проте дослідження впливу чаю з петрушки на людину обмежені, і деякі дослідження показали, що він може надавати мінімальний вплив на фактори ризику розвитку каменів в нирках (8).

Тому необхідні подальші дослідження.

Висновок:

Петрушка може допомогти збільшити сечовипускання, зменшити виведення кальцію і підвищити кислотність сечі, допомагаючи в лікуванні сечокам’яної хвороби. Проте дослідження на людях обмежені.

3. Хороший джерело вітаміну C

Петрушка багата на вітамін C.

Фактично, 15-грамова порція забезпечує організм людини майже 20 мг вітаміну C — близько 22% від рекомендованої добової норми споживання (9).

Вітамін C є важливим водорозчинним вітаміном, який також діє як антиоксидант і грає важливу роль в профілактиці захворювань (10).

Деякі дослідження показують, що він захищає від інфекцій, таких як пневмонія і застуда (11).

Він також бере участь у синтезі колагену — білка, який міститься в вашій шкірі, кістках, м’язах, суглобах, сухожиллях і інших частинах тіла (12).

Вітамін C необхідний для загоєння ран, засвоєння поживних речовин, а також для формування кісток (13, 14).

Таким чином, додавання петрушки або чаю з петрушки в ваш раціон може допомогти вам задовольнити ваші потреби у вітаміні C і зберегти здоров’я.

Висновок:

Чай з петрушки багатий вітаміном C, який необхідний для імунної функції, синтезу колагену, загоєння ран, засвоєння поживних речовин і формування кісток.

4. Чи може володіти протираковими властивостями

Чай з петрушки багатий антиоксидантами і борються з раком сполуками.

Наприклад, апігенін — флавоноїд в петрушці — як було виявлено в дослідженнях в пробірці, блокує зростання і поширення ракових клітин (15, 16).

Лютеолін — ще один флавоноїди в петрушці, який може пригнічувати ріст пухлини. Згідно з деякими дослідженнями в пробірці він сприяє профілактиці раку (17).

Більш того, одне дослідження в пробірці показало, що екстракт петрушки здатний запобігти пошкодженню ДНК і зменшити поширення клітин раку молочної залози на 41% (2).

Майте на увазі, що велика частина цього дослідження присвячена тому, як конкретні з’єднання петрушки можуть впливати на розвиток раку в лабораторних дослідженнях.

Щоб зрозуміти, як чай з петрушкою може впливати на ріст ракових клітин у людей необхідні додаткові дослідження.

Висновок:

Чай з петрушки містить сполуки, які, як було виявлено в дослідженнях в пробірці зменшують ріст ракових клітин.

5. Чи може допомогти регулювати менструальний цикл

Чай з петрушки зазвичай використовується в якості природного засобу для лікування проблем, пов’язаних з менструацією і рівнем гормонів.

Зокрема, він містить сполуки миристицин і апіол, які можуть впливати на вироблення естрогену, допомагаючи збалансувати гормони (18).

Вважається також, що він діє як емменагог — речовина, яка стимулює менструальний потік (19).

З цієї причини петрушка часто міститься в складах, призначених для підтримки здорових менструацій і запобігання надвиробництва молока у годуючих матерів.

Проте дослідження про вплив чаю з петрушки на менструацію і вироблення молока в даний час обмежені і в основному засновані на непідтверджених даних.

Щоб оцінити потенційний вплив чаю з петрушкою на людину необхідні подальші дослідження.

Висновок:

Чай з петрушки містить сполуки, які можуть впливати на вироблення естрогену. Він може також допомогти стимулювати менструальний потік, але необхідні додаткові дослідження.

6. Чи може сприяти контролю рівня цукру в крові

У багатьох частинах світу, таких як Туреччина, петрушка використовується в якості натурального кошти для зниження рівня цукру в крові.

Цікаво, що деякі недавні дослідження підтвердили, що чай з петрушки може володіти протидіабетичними властивостями і може сприяти кращому контролю рівня цукру в крові.

Наприклад, одне дослідження показало, що лікування щурів з цукровим діабетом петрушкою допомогло поліпшити здоров’я печінки і одночасно знизити рівень цукру в крові (20).

Аналогічно, інше дослідження на щурах з цукровим діабетом показало, що петрушка привела до значного зниження рівня цукру в крові і маси тіла (21).

Проте щоб визначити, чи можуть бути застосовані понижуючі рівень цукру в крові властивості петрушки до людей необхідні додаткові дослідження.

Висновок:

Деякі дослідження на тваринах показують, що петрушка може допомогти знизити рівень цукру в крові, покращуючи контроль цукру в крові, але людські дослідження відсутні.

Легко приготувати

Чай з петрушки чудовий на смак і може бути зроблений тільки з декількома компонентами.

Щоб приготувати його, закип’ятіть чайник — вам знадобиться 250 мл окропу.

Потім приготуйте петрушку, ополоснув 15 грам свіжої петрушки і порізавши її.

Крім того, ви можете використовувати дві столові ложки (1 грам) сушеної петрушки.

Додайте сушену або свіжу петрушку на дно чашки і залийте її гарячою водою, накрийте кришкою і дайте настоятися протягом 5-10 хвилин.

Нарешті, використовуйте сітчастий фільтр, щоб видалити і викинути листя петрушки перед початком вживання цього гарячого напою.

Чай з петрушки можна вживати в чистому вигляді або в нього можна додати невелику кількість меду, лимонного соку або цукру.

Висновок:

Чай з петрушки — це заспокійливий напій, який можна легко приготувати, використовуючи тільки окріп і петрушку, в свіжому або сухому вигляді.

Потенційні побічні ефекти

Хоча петрушка і чай з петрушки володіють декількома корисними властивостями, вам слід враховувати і можливі побічні ефекти.

Зокрема, вагітним жінкам рекомендується уникати вживання великої кількості петрушки, так як це може викликати скорочення матки (18).

Вона також багата на вітамін K — важливим жиророзчинних вітаміном, які беруть участь в згортанні крові (9).

Якщо ви приймаєте розріджують кров препарати, найкраще пити чай з петрушки в помірних кількостях, так як велика кількість вітаміну K може взаємодіяти з цими препаратами.

Чай з петрушкою також не рекомендується для тих, хто приймає діуретики, так як він може викликати надмірну втрату води.

Висновок:

Споживання великої кількості чаю з петрушкою не рекомендується для вагітних жінок або людей, які приймають ліки, такі як розріджують кров препарати або діуретики.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: