Etender.in.ua

Таємниці цього світу

8 доведених корисних властивостей женьшеню

8 доведених корисних властивостей женьшеню

Женьшень використовувався в традиційній китайській медицині протягом століть. Це повільно зростаюче короткий рослина з м’ясистим корінням можна класифікувати трьома способами, в залежності від того, як довго він вирощується: молодий, білий або червоний. Молодий женьшень збирають до 4 річного віку, білий збирають між 4-6 роками, а червоний через 6 або більше років.

Існує багато видів цієї рослини, але найпопулярнішими є американський женьшень (Panax quinquefolius) і женьшень звичайний (Panax ginseng). Американський і звичайний женьшень розрізняються по концентрації активних речовин і впливу на організм. Вважається, що американський женьшень працює як розслаблюючий агент, тоді як звичайний (азіатський) володіє бадьорить ефектом.

До складу женьшеню входять два важливих з’єднання: гінзенозіди і гінтонін. Ці сполуки доповнюють один одного, забезпечуючи корисну дію на організм людини.

Ось 8 доказових корисних властивостей женьшеню для здоров’я людини.

1. Потужний антиоксидант, який може зменшити запалення

Женьшень має корисні антиоксидантні та протизапальні властивості. Деякі дослідження в пробірках показали, що екстракти женьшеню і з’єднання гінзенозіди можуть пригнічувати запалення і підвищувати антиоксидантний здатність в клітинах. Ці результати показують хорошу перспективу в відношення людського організму.

В одному дослідженні було досліджено вплив прийому 2 г екстракту корейського червоного женьшеню три рази в день протягом семи днів на організми 18 молодих спортсменів-чоловіків. Потім після виконання фізичних вправ у цих чоловіків були перевірені рівні певних запальних маркерів. Ці рівні були значно нижче, ніж в групі, що приймала плацебо.

В іншому дослідженні вивчалися люди із запаленням шкіри. Вчені виявили поліпшення в запаленні і антиоксидантної активності після лікування екстрактом корейського червоного женьшеню.

Нарешті, було проведено більш велике дослідження за участю 71 жінки в постменопаузі, які щодня протягом 12 тижнів брали 3 грами червоного женьшеню або плацебо. Через 12 тижнів у них було виміряно маркер антиоксидантної активності і окисного стресу. Дослідники прийшли до висновку, що червоний женьшень може допомогти зменшити окислювальний стрес за рахунок збільшення активності антиоксидантних ферментів.

Висновок:

Було виявлено, що женьшень допомагає зменшити запальні маркери і захищає від окисного стресу.

2. Може поліпшити функції мозку

Женьшень може допомогти поліпшити функції мозку, такі як пам’ять, поведінка і настрій. Деякі дослідження в пробірках і на тваринах свідчать, що з’єднання в женьшені, такі як гінзенозіди і з’єднання K, можуть захистити мозок від пошкоджень, викликаних вільними радикалами.

Було проведено одне дослідження за участю 30 здорових людей, які щодня приймали 200 мг Panax ginseng щодня протягом чотирьох тижнів. В кінці дослідження у них спостерігалося поліпшення психічного здоров’я, соціального функціонування і настрою.

Однак ці корисні ефекти перестали бути вираженими через 8 тижнів, що говорить про те, що ефекти женьшеню можуть зменшуватися при тривалому застосуванні.

В іншому дослідженні вивчалося, як поодинокі дози або 200, або 400 мг Panax ginseng впливають на розумову працездатність, розумову втому і рівень цукру в крові у 30 здорових дорослих до і після 10-хвилинного розумового тесту.

Доза 200 мг, на відміну від дози 400 мг, була більш ефективною для поліпшення розумових здібностей і втоми під час тесту.

Можливо, що женьшень допоміг поглинути цукор в крові клітинами, що могло підвищити ефективність і зменшити розумову втому. Однак неясно, чому більш низька доза була більш ефективною, ніж більш висока.

Третє дослідження показало, що щоденний прийом 400 мг Panax ginseng протягом восьми днів покращує спокій і математичні навички.

Більш того, в інших дослідженнях було виявлено позитивний вплив на функції мозку і поведінку у людей з хворобою Альцгеймера.

Висновок:

Було виявлено, що женьшень приносить користь психічних функцій, покращуючи відчуття спокою і настрій як у здорових людей, так і у людей з хворобою Альцгеймера.

3. Чи може поліпшити еректильну дисфункцію

Дослідження показали, що женьшень може бути корисною альтернативою для лікування еректильної дисфункції (ЕД) у чоловіків. Присутні в ньому сполуки можуть захистити від окисного стресу в кровоносних судинах і тканинах статевого члена і допомогти відновити його нормальну функцію.

Крім того, дослідження показали, що женьшень може сприяти виробництву оксиду азоту — з’єднання, яке покращує розслаблення м’язів в статевому члені, і покращує кровообіг.

В одному з досліджень було виявлено, що у чоловіків, які отримували корейський червоний женьшень, поліпшувалися симптоми ЕД на 60% в порівнянні з 30% поліпшенням, одержуваних при стандартному лікуванні еректильної дисфункції.

Більш того, ще одне дослідження показало, що у 86 чоловіків з ЕД спостерігалося значне поліпшення еректильної функції і загальний рівень задоволеності після прийому 1000 мг екстракту женьшеню протягом 8 тижнів.

Проте необхідно провести додаткові дослідження, щоб зробити певні висновки про вплив женьшеню на ЕД.

Висновок:

Женьшень може поліпшити стан чоловіка з симптомами еректильної дисфункції, зменшуючи окислювальний стрес в тканинах і покращуючи кровообіг в м’язах статевого члена.

4. Чи може зміцнити імунну систему

Женьшень може зміцнити імунітет. У деяких дослідженнях, які вивчають його вплив на імунну систему, основна увага приділялася раковим хворим, які перенесли операцію або хіміотерапію.

В одному дослідженні брали участь 39 пацієнтів з раком шлунка після хірургічних процедур, яким щодня давали 5400 мг женьшеню протягом двох років. Цікаво, що у цих людей спостерігалися значні поліпшення в імунних функціях і більш низький відсоток рецидивів.

В іншому дослідженні вивчався вплив екстракту червоного женьшеню на маркери імунної системи у людей з прогресуючим раком шлунка, які піддавалися післяопераційної хіміотерапії. Через три місяці у тих, хто приймав екстракт червоного женьшеню, були кращі маркери імунної системи, в порівнянні з контрольною групою, яка приймала плацебо.

Крім того, дослідження показало, що люди, які беруть женьшень, можуть підвищити п’ятирічну виживаність до 35% після лікувальної операції і збільшити виживаність до 38% в порівнянні з тими, хто не приймає цей засіб.

Здається, що екстракт женьшеню може посилити ефективність вакцинації проти таких захворювань, як грип.

Незважаючи на те, що ці дослідження показують поліпшення маркерів імунної системи у людей з раком, необхідні додаткові дослідження, щоб продемонструвати ефективність женьшеню в підвищенні стійкості до інфекцій у здорових людей.

Висновок:

Женьшень може зміцнити імунну систему у людей з онкологічними захворюваннями і навіть поліпшити ефективність певних щеплень.

5. Чи може допомогти в лікуванні і профілактиці раку

Женьшень може допомогти знизити ризик розвитку деяких видів Раку. Було виявлено, що гінзенозіди в цьому рослинному засобі допомагають зменшити запалення і забезпечити антиоксидантний захист.

Клітинний цикл — це процес, за допомогою якого клітини зазвичай ростуть і діляться. Гінзенозіди можуть принести користь цього циклу, запобігаючи аномальне виробництво і ріст клітин.

Огляд декількох досліджень показав, що у людей, які брали женьшень, ризик розвитку раку був на 16% нижче. Більш того, наглядове дослідження показало, що у людей, які приймають женьшень, можуть з меншою ймовірністю розвинутися певні типи раку, такі як рак губи, ротової порожнини, стравоходу, шлунка, товстої кишки, печінки і легенів, в порівнянні з тими, хто не приймає це засіб.

Женьшень може також допомогти поліпшити здоров’я пацієнтів, що проходять хіміотерапію, зменшити побічні ефекти і підвищити ефективність деяких лікарських препаратів.

Хоча дослідження про роль женьшеню в профілактиці раку показують деякі переваги, вони залишаються непереконливими.

Висновок:

Гінзенозіди в женьшені, схоже, регулюють запалення, забезпечують антиоксидантний захист і підтримують здоров’я клітин, що може допомогти знизити ризик розвитку певних видів раку. Проте необхідні додаткові дослідження.

6. Чи може боротися з втомою і підвищувати енергетичні рівні

Було виявлено, що женьшень допомагає боротися з втомою і стимулювати енергію. Різні дослідження на тваринах пов’язували деякі компоненти женьшеню, такі як полісахариди і олігопептиди, з більш низьким окислювальним стресом і більш високим виробництвом енергії в клітинах, що могло б допомогти боротися з втомою.

В одному чотиритижневий дослідженні вивчався вплив прийому 1 або 2 грам Panax ginseng або плацебо на 90 осіб з хронічною втомою. Ті, хто отримував Panax ginseng, відчували менше фізичної і розумової втоми, а також зниження окисного стресу, в порівнянні з людьми, що приймали плацебо.

В іншому дослідженні брали участь 364 людини, які перенесли рак і відчувають втому, яким давали 2000мг американського женьшеню або плацебо. Через вісім тижнів у жінок в групі, що приймала женьшень спостерігалися значно нижчі рівні втоми, ніж в групі, що приймала плацебо.

Крім того, огляд понад 155 досліджень показав, що добавки женьшеню можуть не тільки допомогти знизити втому, але і підвищити фізичну активність.

Висновок:

Женьшень може допомогти боротися з втомою і підвищити фізичну активність, знижуючи окисне пошкодження і збільшуючи виробництво енергії в клітинах.

7. Чи може знизити рівень цукру в крові

Женьшень, мабуть, корисний у контролі рівня глюкози в крові у людей як з цукровим діабетом, так і без нього. Американський і азіатський женьшень, як було виявлено, покращують функцію клітин підшлункової залози, збільшують виробництво інсуліну і посилюють поглинання цукру в крові тканинами організму.

Більш того, дослідження показують, що екстракти женьшеню допомагають забезпечити антиоксидантний захист, яка зменшує вільні радикали в клітинах людей з цукровим діабетом.

В одному дослідженні було оцінено вплив 6 грамів корейського червоного женьшеню, а також звичайного протидіабетичного препарату або дієти на 19 осіб з цукровим діабетом 2 типу.

Цікаво, що вони змогли підтримувати хороший контроль цукру в крові протягом 12-тижневого дослідження. У них також спостерігалося зниження рівня цукру в крові на 11%, зниження рівня інсуліну натще на 38% і підвищення чутливості до інсуліну на 33%.

Інше дослідження показало, що американський женьшень допоміг поліпшити рівень цукру в крові у 10 здорових людей після того, як вони провели тест — вживання солодкого напою.

Здається, що ферментований червоний женьшень може бути ще більш ефективним у контролі рівня цукру в крові. Ферментований женьшень проводиться за допомогою живих бактерій, які перетворюють гінзенозіди в більш легко засвоювану і потужну форму.

Фактично, дослідження показало, що щоденний прийом 2,7 г ферментованого червоного женьшеню ефективний у зниженні рівня цукру в крові і підвищенні рівня інсуліну після їжі в порівнянні з плацебо.

Висновок:

Женьшень (особливо ферментований червоний женьшень), може допомогти збільшити виробництво інсуліну, поліпшити поглинання цукру клітинами організму і забезпечити антиоксидантний захист.

8. Легко додати в свій раціон

Корінь женьшеню можна споживати різними способами. Його можна з’їсти сирим чи ви можете злегка приготувати його на пару, щоб пом’якшити.

Його можна також заварити в окропі, щоб приготувати чай. Щоб зробити це, просто додайте гарячу воду в недавно нарізаний женьшень і дайте йому настоятися протягом декількох хвилин.

Женьшень можна додавати до різних страв, таким як супи і рагу. Екстракт кореня женьшеню можна знайти в формі порошку, таблеток, капсул, масел і настоянок.

Дозування залежить від захворювання, яке ви хочете лікувати. В цілому, добові дози можуть становити 1-2 г кореня женьшеню або 200-400 мг екстракту. Найкраще починати з більш низьких доз і збільшувати з часом.

Шукайте стандартний екстракт женьшеню, який містить 2-3% гінзенозідов, і приймайте його перед їжею, щоб збільшити ступінь засвоєння і отримати максимальну користь.

Висновок:

Женьшень можна їсти в сирому вигляді, готувати з нього чай або додати в різні страви. Його також можна приймати у вигляді порошку, настойки, капсул або масла.

Безпека і потенційні побічні ефекти

Згідно з дослідженнями, женьшень представляється безпечним і не повинен викликати жодних серйозних побічних ефектів.

Проте люди, що приймають ліки від цукрового діабету, повинні уважно стежити за рівнем цукру в крові при використанні женьшеню для запобігання виникнення занадто низького рівня цукру в крові.

Крім того, женьшень може знизити ефективність антикоагулянтів — препаратів, що розріджують кров і перешкоджають утворенню тромбів. З цих причин, перш, ніж приймати це рослинний засіб, поговоріть зі своїм лікарем.

Зверніть увагу, що через відсутність досліджень щодо безпеки женьшень не рекомендується дітям або вагітним і годуючим жінкам.

Нарешті, є дані, що свідчать про те, що тривале застосування женьшеню може знизити його ефективність в організмі.

Щоб максимізувати користь від його застосування, ви повинні чергувати 2-3 тижневі курси прийому женьшеню з 1-2 тижневим перервою.

Висновок:

Хоча женьшень здається безпечним, люди, які беруть певні ліки повинні звернути увагу на можливі взаємодії з прийнятими препаратами.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: