Etender.in.ua

Таємниці цього світу

8 корисних властивостей масла рисових висівок

8 корисних властивостей масла рисових висівок

Олія рисових висівок отримують з рисових висівок — зовнішнього шару рисового зерна.

Воно широко використовується в якості рослинного масла в багатьох азіатських країнах, включаючи Японію, Індію та Китай.

Як побічний продукт розмелювання рису, рисові висівки зазвичай використовуються як корм для тварин або викидаються як відходи. Проте останнім часом вироблене з них масло привернуло увагу своїми потенційними корисними властивостями.

Ось 8 вражаючих корисних властивостей масла рисових висівок.

1. Містить корисні поживні речовини

Масло з рисових висівок забезпечує організм корисними жирами і безліччю інших поживних речовин.

Одна столова ложка (14 мл) містить 120 калорій і 14 грамів жиру.

Подібно до інших нетропічних рослинних масел, таким як оливкова олія, масло рисових висівок містить більшу кількість корисних для серця ненасичених жирів, ніж насичених жирів.

Воно також містить 29% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) вітаміну E — жиророзчинних вітамінів, який бере участь в імунній функції і здоров’я кровоносних судин.

Інші з’єднання в маслі рисових висівок, такі як токотрієноли, орізанол і рослинні стероли, були вивчені на предмет їх користі для здоров’я.

Висновок:

Масло з рисових висівок є хорошим джерелом ненасичених жирів, вітаміну E та інших важливих поживних речовин.

2. Може підтримувати здоровий рівень цукру в крові

Масло з рисових висівок може підтримувати здоровий рівень цукру в крові, знижуючи інсулінорезистентність — фактор ризику розвитку цукрового діабету 2 типу.

Інсулін знижує рівень цукру в крові, транспортуючи цукор в ваші клітини. Проте якщо у вас розвивається резистентність до інсуліну, ваш організм перестає реагувати на цей гормон.

У дослідженні в пробірці на мишачих клітинах масло рисових висівок знижувало резистентність до інсуліну, нейтралізуючи вільні радикали, які є нестабільними молекулами, здатними привести до окислювального стресу.

У 17-денному дослідженні на мишах з діабетом 2 типу масло рисових висівок значно знижувало рівень цукру в крові за рахунок підвищення рівня інсуліну в порівнянні з контрольною групою.

Дослідження на людях отримало подібні результати. Вранці після того, як 19 здорових чоловіків з’їли їжу, що містить 3,7 грама рисових висівок, змішаних в маслі, їх рівень цукру в крові впав на 15% в порівнянні з тими, хто не їв цей інгредієнт.

Проте ніяких змін в рівнях інсуліну не відбулося, що свідчить про те, що масло рисових висівок може навіть підтримувати здоровий рівень цукру в крові, не впливаючи на інсулін.

Таким чином, необхідні додаткові дослідження.

Висновок:

Масло з рисових висівок може допомогти знизити рівень цукру в крові і поліпшити чутливість до інсуліну, хоча необхідні додаткові дослідження на людях.

3. Чи може сприяти здоров’ю серця

Олія рисових висівок може сприяти здоров’ю серця.

Насправді, японський уряд визнає це масло як корисну їжу в зв’язку з тим, що його вживання сприяє зниженню рівня холестерину.

Ранні дослідження на мишах показали, що масло рисових висівок значно знижує рівень холестерину ЛПНЩ (поганий) і одночасно підвищує рівень холестерину ЛПВЩ (хороший).

Дослідження на людях також відзначають, що це масло знижує рівень холестерину ЛПНЩ (поганий).

Огляд 11 рандомізованих контрольованих досліджень за участю 344 чоловік пов’язав споживання масла з рисових висівок зі значно нижчим рівнем холестерину ЛПНЩ (поганий) — в середньому зниження склало 6,91 мг. дл. Зниження ЛПНЩ всього на 1 мг. дл може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 1-2%.

У восьми дослідженнях брали участь люди з гіперліпідемією або високою концентрацією жиру в крові, а інші досліджували людей без цього стану.

В 4-тижневому дослідженні на людях з гіперліпідемією, дотримання низькокалорійної дієти з 2 столовими ложками (30 мл) олії рисових висівок в день призвело до значного зниження холестерину ЛПНЩ (поганий), а також зниження інших факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань, таких як маса тіла і окружність стегон.

Дослідники пов’язують поліпшення рівня холестерину з присутніми в олії рослинними стеринами, які перешкоджають поглинанню організмом холестерину.

Висновок:

Масло з рисових висівок може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань за рахунок поліпшення рівня холестерину.

4. Має антиоксидантну та протизапальну дію

Кілька з’єднань в маслі рисових висівок надають антиоксидантну та протизапальну дію.

Одним з цих сполук є орізанол, який, як було виявлено, пригнічує деякі ферменти, що сприяють запаленню.

Зокрема, він може бути направлений на запалення в ваших кровоносних судинах і серцевої мембрані. При відсутності лікування це запалення може спровокувати атеросклероз — затвердіння і звуження артерій, що може привести до захворювань серця.

Крім того, дослідження в пробірці на клітинах мишей показують, що інші активні сполуки, звані Токотриенол, інгібують запалення.

У чотиритижневий дослідженні 59 осіб з гіперліпідемією приймали або 2 столові ложки (30 мл) олії рисових висівок, або соєвого масла. У порівнянні з соєвим маслом, масло рисових висівок значно підвищило антиоксидантну здатність людей, що може допомогти в боротьбі з окислювальним стресом.

Висновок:

Деякі активні сполуки в маслі рисових висівок, в тому числі орізанол і токотрієноли, можуть надавати антиоксидантну та протизапальну дію.

5. Чи може володіти протираковими властивостями

Токотрієноли — група антиоксидантів в маслі рисових висівок — можуть надавати протиракову дію.

Дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що токотрієноли пригнічують ріст різних ракових клітин, в тому числі молочної залози, легень, яєчників, печінки, мозку і підшлункової залози.

В одному з досліджень в пробірці токотрієноли з масла рисових висівок, мабуть, захищали клітини людини і тварин, які зазнали впливу іонізуючого випромінювання, високі рівні якого можуть викликати шкідливі ефекти, такі як рак.

Додаткові дослідження в пробірці показують, що токотрієноли роблять сильний протиракову дію в поєднанні з іншими протипухлинними препаратами або хіміотерапією.

Однак спірним є прийом антиоксидантів, таких як токотрієноли, під час хіміотерапії. Це пов’язано з тим, що дослідження неоднозначні щодо того, чи сприяє це поліпшення або погіршення стану людини.

Таким чином, необхідні додаткові дослідження. Майте на увазі, що масло рисових висівок не слід вважати засобом від раку.

Висновок:

Дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що з’єднання в маслі рисових висівок можуть захистити від раку, але необхідні подальші дослідження.

6-8: Інші багатообіцяючі корисні властивості

Масло з рисових висівок має ряд інших корисних властивостей.

6. Чи може боротися з неприємним запахом з рота

Полоскання рота маслом рисових висівок — це давня практика, яка покращує здоров’я порожнини рота.

Одне дослідження на 30 вагітних жінок показало, що полоскання рота олією рисових висівок зменшує неприємний запах з рота.

Дослідники припускають, що причиною цього може бути багатий зміст антиоксидантів в маслі.

7. Чи може зміцнити імунітет

Масло з рисових висівок може поліпшити ваш імунну відповідь, який є першою лінією захисту вашого організму від бактерій, вірусів та інших хвороботворних організмів.

Наприклад, дослідження в пробірці на мишачих клітинах показало, що багатий орізанол екстракт з масла рисових висівок посилював імунну відповідь.

Проте неясно, чи виникає цей ефект у людей.

8. Чи може поліпшити здоров’я шкіри

Антиоксиданти в маслі рисових висівок можуть підтримувати здоров’я шкіри.

У 28-денному дослідженні люди відчули покращення товщини, шорсткості і еластичності шкіри передпліччя після використання гелю і крему, що містять екстракт рисових висівок, два рази на день.

Незважаючи на відсутність досліджень, деякі зволожуючі засоби та інші продукти, призначені для тих, хто хоче омолодити шкіру, містять масло рисових висівок.

Висновок:

Дослідження показують, що масло рисових висівок може боротися з неприємним запахом з рота, зміцнювати імунну систему і покращувати здоров’я шкіри. Проте необхідні додаткові дослідження.

Легко включити в свій раціон

Масло з рисових висівок досить універсально.

На відміну від оливкової та соняшникової олій, воно ідеально підходить для смаження і випічки, тому що його м’який смак не спотворює смак страви. Воно має горіховий, землистий смак, схожий на смак арахісового масла.

Висока точка димлення означає, що воно підходить для приготування при високій температурі. Крім того, його корисні сполуки, такі як орізанол і токотрієноли, добре зберігаються при приготуванні.

Хоча методи виробництва вказані в небагатьох продуктах, масло з рисових висівок, оброблене з використанням екстракції розчинником, а не холодного пресування, може похвалитися більш корисними сполуками.

Ви можете використовувати масло для смаження, приготування супів, заправок і вінегретів. Його також легко додавати до каш, таким як вівсянка.

Для унікального ефекту ви можете змішати масло рисових висівок з іншими маслами, такими як оливкова або соняшникова.

Висновок:

Олія рисових висівок універсально і легко додається в ваш раціон. Висока точка димоутворення і м’який смак роблять його ідеальним для смаження, приготування супів, заправок і вінегретів.

Підведемо підсумок

Олія рисових висівок виробляється з рисових висівок — зовнішнього шару рисового ядра.

Його популярність зростає завдяки його потенційним корисним властивостям, таким як поліпшення контролю цукру в крові і здоров’я серця. Більш того, воно містить кілька антиоксидантів і може надавати протизапальну і протиракову дію.

Ви можете знайти масло рисових висівок в вашому місцевому продуктовому магазині або онлайн.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: