Etender.in.ua

Таємниці цього світу

8 способів як зробити каву дуже корисним

8 способів як зробити каву дуже корисним

Кава є одним з найпопулярніших напоїв у світі. Багато експертів в області охорони здоров’я вважають, що він також один з найкорисніших для здоров’я напоїв.

Для деяких людей кава є найбільш значущим джерелом антиоксидантів в раціоні, що перевершує як фрукти, так і овочі разом узяті (1, 2).

Ось кілька порад, здатних допомогти вам перетворити ваш кави з корисного в дуже корисний напій.

1. Уникайте кофеїну після 14 годин дня

Кава є одним з найбагатших природних джерел кофеїну в раціоні.

Кофеїн — це стимулятор, який є однією з головних причин того, чому кава настільки популярний. Він призводить до сплеску енергії і допомагає вам спати, коли ви відчуваєте втому (3).

Але якщо ви п’єте каву в кінці дня, це може зашкодити вашому сну. Поганий сон пов’язаний з усіма видами проблем зі здоров’ям (4, 5).

З цієї причини важливо не пити каву в кінці дня. Якщо сильно хочете кави, віддавайте перевагу каві без кофеїну або краще замініть його вживання на чашку чаю, в якому міститься набагато менше кофеїну, ніж в каві (6).

Утримання від кави після 14-15 годин дня є хорошим орієнтиром. Проте не всі однаково чутливі до кофеїну, і деякі люди можуть спати спокійно, навіть якщо вони випили кави в кінці дня.

Однак якщо ви відчуваєте, що можете поліпшити свій сон, уникнення вживання кави в кінці дня може бути ефективною стратегією.

Є багато інших способів поліпшити якість сну. Дізнатися більше про способи поліпшення сну ви можете на цій сторінці — Як позбутися від безсоння? 14 корисних рекомендацій.

Висновок:

Вживання кави в кінці дня може погіршити якість сну. Відмова від вживання цього напою після 14-15 годин дня, ймовірно, є гарною ідеєю.

2. Не додавайте в каві багато цукру

Хоча кава сам по собі корисний для здоров’я, ви можете легко перетворити його у щось шкідливе.

Кращий спосіб зробити це — покласти в нього цілу купу цукру. Доданий цукор, можливо, один з найгірших інгредієнтів в сучасному раціоні харчування (див. Шкода цукру для організму людини: 6 причин для відмови від цукру).

Вживання цукру пов’язане з усіма видами серйозних захворювань, таких як ожиріння і цукровий діабет (7).

Якщо ви не можете уявити своє життя без підсолоджувача в каві, використовуйте натуральний підсолоджувач, такий як стевія.

Висновок:

Уникайте додавання цукру в каві або зведіть його кількість до мінімуму. Якщо ви регулярно перетворюєте кави в солодке задоволення, ви просто можете перекреслити його користь для здоров’я.

3. Віддавайте перевагу високоякісному кави, бажано органічного

Якість кави може сильно варіюватися в залежності від способу обробки і способу вирощування кавових зерен.

Кавові боби, як правило, обприскуються синтетичними пестицидами та іншими хімічними речовинами, які ніколи не були призначені для споживання людиною (8).

Проте наслідки присутності пестицидів в їжі для здоров’я є спірними. В даний час є обмежені докази того, що вони завдають шкоди, коли їх виявляють в продуктах в малих кількостях.

Проте якщо ви турбуєтеся про вміст пестицидів в своєму кави, подумайте про покупку органічних кавових зерен. Вони повинні містити набагато меншу кількість синтетичних пестицидів.

Висновок:

Якщо ви турбуєтеся про забруднення пестицидами свого кави, віддавайте перевагу якісному органічного продукту.

4. Не пийте занадто багато

У той час як помірне споживання кави корисно для здоров’я, надмірне вживання може знизити його корисну дію на організм.

Надмірне споживання кофеїну може викликати різні несприятливі побічні ефекти, хоча чутливість людей варіюється (5).

В цілому, Міністерство охорони здоров’я Канади рекомендує не перевищувати дозу в 2,5 мг на кг маси тіла в день (9).

З огляду на, що середня чашка кави може містити близько 95 мг кофеїну, 80 кг людині можна випивати приблизно дві чашки кави в день відповідно до цієї рекомендацією (10).

Однак набагато більшу кількість кофеїну (400-600 мг) в день (близько 4-6 чашок) не пов’язане з будь-якими несприятливими побічними ефектами у більшості людей (11).

Прочитайте цю статтю для отримання докладної інформації про те, скільки кави можна пити без шкоди для здоров’я.

При вживанні кави необхідний якийсь баланс ризиків і переваг, пов’язаних з його споживанням. Слухайте своє тіло і споживайте не більш, ніж можете з комфортом переносити.

Висновок:

Вживання занадто великої кількості кави може викликати несприятливі побічні ефекти. Однак це залежить від кількості споживаного кофеїну і індивідуальної переносимості.

5. Додайте корицю в свою каву

Кориця — це смачна пряність, яка особливо добре поєднується зі смаком кави.

Дослідження показують, що кориця може знизити рівень глюкози в крові, холестерину і тригліцеридів у хворих на діабет (12).

Якщо ви хочете поліпшити смак кави і зробити напій більш корисним, спробуйте додати в нього трохи кориці.

Просто не слід додавати занадто багато. Хоча невелика кількість кориці корисно, її надлишок може викликати деякі несприятливі побічні ефекти.

Висновок:

Приправте свою каву невеликою кількістю кориці. Це не тільки покращить смак напою, а й зробить його більш корисним для здоров’я.

6. Уникайте додавання знежирених і штучних вершків

Комерційні знежирені і штучні вершки зазвичай мають високу ступінь обробки і можуть містити сумнівні інгредієнти.

На жаль, про вплив таких продуктів на здоров’я людини проводилося досить мало досліджень. Їх вміст залежить від бренду, а деякі можуть бути більш корисними для здоров’я, ніж інші.

Проте цільні натуральні продукти зазвичай є кращим вибором.

Замість того, щоб додавати штучні вершки, подумайте про те, щоб додавати трохи натуральних органічних вершків в ваш кави.

Дослідження показують, що молочні продукти містять деякі важливі поживні речовини. Наприклад, молочні продукти є прекрасним джерелом кальцію і можуть знизити ризик розвитку остеопорозу та переломів кісток (13).

Крім того, натуральне коров’яче молоко містить вітамін K, який також пов’язаний з поліпшенням здоров’я кісток (14).

Висновок:

Синтетичні вершки сильно обробляються і можуть містити сумнівні інгредієнти. Якщо вам подобається розбавляти каву вершками, подумайте про те, щоб додавати натуральні молочні вершки.

7. Додайте трохи какао в ваш кави

Какао багатий антиоксидантами, а його вживання пов’язане з усіма видами користі для здоров’я, включаючи зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань (15, 16).

Спробуйте додати трохи какао-порошку до вашого кави для поліпшення смаку і аромату.

Моккачіно (різновид латте) є кавовим напоєм з додаванням какао, який подається в багатьох кафе. Однак моккачіно зазвичай подслащен цукром.

Ви можете легко приготувати свій власний моккачіно в домашніх умовах без додавання цукру.

Висновок:

Ви можете комбінувати користь кави і чорного шоколаду, додавши трохи какао-порошку до вашого кави.

8. Заварюйте кави за допомогою паперового фільтра

Заварений кави містить кафестол — дітерпени, який може підвищувати рівень холестерину в крові (17, 18).

Проте зменшити його рівень досить просто. Просто використовуйте паперовий фільтр.

Проціджування завареного кави за допомогою паперового фільтра ефективно знижує кількість кафестола, але дозволяє пройти кофеїну і корисним антиоксидантам (19).

Проте кафестол не у всіх випадках шкідливий. Недавні дослідження на мишах показують, що він володіє антидіабетичними властивостями (20).

Висновок:

Кава містить кафестол — з’єднання, яке може підвищити рівень холестерину в крові. Ви можете зменшити кількість його в каві, використовуючи паперовий фільтр.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: