Etender.in.ua

Таємниці цього світу

9 корисних властивостей гарбуза

9 корисних властивостей гарбуза

Ні для кого не секрет, що гарбуз дуже корисна для здоров’я. Регулярне вживання гарбуза в їжу сприяє здоровому зору, сприяє зниженню надлишкової маси тіла, регулює кров’яний тиск, покращує сексуальне здоров’я чоловіків, сприяє спокійному сну, допомагає в зниженні ризику розвитку раку, підтримує кращий імунітет, може допомогти в лікуванні цукрового діабету і підтримувати молодість шкіри.

Харчова цінність, склад і калорійність гарбуза

Згідно USDA, в 100 грамах сирої гарбуза міститься:

Вживання однієї 120-грамової порції вареної або запеченої гарбуза може легко забезпечити ваш організм більш ніж 100% від вашої добової потреби у вітаміні A, більше 10% в вітаміні E, 20% у вітаміні C і 10% або більше в калії.

Крім того, ви також отримуєте високі дози рибофлавіну, марганцю, міді і калію і мінімум 5% вітаміну B6, фолату, тіаміну, заліза, ніацину, магнію, фосфору і пантотенової кислоти.

Корисні властивості гарбуза

Ось 9 вражаючих корисних властивостей гарбуза, якими ви можете скористатися.

1. Покращує зір

Одна приготована 225-грамова порція пюре з гарбуза містить більше 200% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) вітаміну A, що, за даними National Institutes of Health, покращує зір, особливо при слабкому освітленні.

Гарбузи також містять каротиноїди — елементи, які надають їм яскраво-оранжевий колір, а також бета-каротин, який перетворюється організмом в вітамін A.

2. Прискорює зниження маси тіла

Гарбуз — хороший джерело клітковини (харчових волокон). В одній порції гарбуза міститься більше 1 грама клітковини і всього 58 калорій, що дозволить вам відчувати себе ситим протягом тривалого часу при меншій кількості споживаних калорій.

Багатий клітковиною раціон харчування дозволяє людям їсти менше, що, отже, сприяє зниженню надлишкової маси тіла.

3. Регулює кров’яний тиск

Гарбузи містять достатню кількість клітковини, вітаміну C і калію, які, як відомо, підтримують здоров’я серцево-судинної системи. Споживання необхідної кількості калію так само важливо для лікування гіпертонії, як і мінімізація споживання натрію.

Збільшення рівня споживання калію також може знизити ризик виникнення інсульту, сприяти збереженню мінеральної щільності кісток, захищати від втрати м’язової маси і зменшувати утворення каменів в нирках.

У дослідженні, проведеному в Гарварді за участю понад 40 000 чоловік, вчені прийшли до висновку, що у тих, хто вживав їжу з високим вмістом клітковини, ризик розвитку ішемічної хвороби серця був на 40% нижче в порівнянні з тими, хто використовував дієту з низьким вмістом клітковини.

Інше дослідження, проведене шведськими дослідниками, показало, що у жінок, які вживали їжу, багату клітковиною, ризик розвитку серцево-судинних захворювань був на 25% нижче в порівнянні з тими жінками, які вживали їжу з низьким вмістом клітковини.

4. Покращує сексуальне здоров’я чоловіків

Гарбузи, і особливо їх насіння, багаті бета-каротином і іншими антиоксидантами, які мають захисні властивості проти раку. Тайванські дослідники виявили, що масло насіння гарбуза блокує збільшення простат у самців щурів.

30 грам насіння містять близько 2,75 мг цинку, що може сприяти сексуальному здоров’ю чоловіків. Згідно з дослідженням, проведеним в Університеті Вейна, у молодих чоловіків, які не отримували достатньої кількості цинку, через 20 тижнів рівень тестостерону був значно нижче.

5. Покращує сон

Насіння гарбуза багаті триптофаном — амінокислотою, яка відповідає за сонливість після вечері.

Триптофан також допомагає організму виробляти серотонін — нейромедіатор, який допомагає вам розслабитися і заспокоїтися. На додаток до поліпшення сну, серотонін поліпшить ваш настрій.

6. Допомагає зменшити ризик розвитку раку

Дослідження, проведені Harvard School of Public Health’s Department of Nutrition, показують позитивний зв’язок між багатим бета-каротином раціоном харчування і зниженням ризику розвитку раку передміхурової залози.

Бета-каротин має зворотний зв’язок з розвитком раку товстої кишки у японців. Крім того, рослинні стероли, присутні в насінні гарбуза, можуть допомогти в боротьбі з деякими видами раку.

7. Зміцнює імунітет

Шукаєте спосіб боротися з хворобами і зміцнити вашу імунну систему? Тоді вам варто спробувати гарбуз.

Гарбузи багаті як бета-каротином, так і вітаміном C, які підвищують імунітет. Вони допомагають вашому організму швидше справлятися з вірусними та бактеріальними інфекціями.

Гарбузова олія, яку виробляють з насіння гарбуза, може допомогти вам боротися з численними грибковими та бактеріальними інфекціями.

Детально про корисні властивості гарбузового масла ви можете дізнатися тут — Користь гарбузового масла.

Крім того, гарбуз містить 20% від рекомендованої добової норми споживання вітаміну C, який може допомогти вам швидше вилікуватися від застуди. Одна порція вареної гарбуза містить більше 11 мг вітаміну C, що становить близько 20% від РСНП для жінок і 15% для чоловіків.

8. Чи може допомогти в лікуванні цукрового діабету

У наукових дослідженнях було виявлено, що гарбуза знижують рівень глюкози в крові, тим самим покращуючи толерантність до глюкози і збільшуючи кількість інсуліну, що виробляється організмом.

Перш ніж ми зможемо сказати, наскільки саме гарбуз буде корисна для людей з цукровим діабетом необхідно провести більш якісні додаткові дослідження, але, якщо у вас цукровий діабет, вживання гарбуза безумовно не зашкодить.

9. Поліпшення здоров’я шкіри

Бета-каротин, присутній в гарбузі, не тільки допомагає нам захистити нашу шкіру від шкідливих ультрафіолетових сонячних променів, але і робить шкіру більш здоровою і молодий, при застосуванні гарбуза в якості маски для обличчя, яка не тільки заспокоює, але і відлущує ороговілі клітини шкіри.

Ферменти, цинк, вітамін A і вітамін C, а також альфа-гідроксильні кислоти збільшують клітинний обмін, пом’якшують шкіру і допомагають контролювати вироблення жиру і рівень гормонів.

Все, що вам потрібно, це гарбузове пюре, столова ложка меду, столова ложка молока і яйце. Змішайте всі інгредієнти і нанесіть на обличчя, почекайте близько 30 хвилин, а потім змийте маску теплою водою.

Включення гарбуза в раціон харчування може не тільки урізноманітнити ваше меню, але і оздоровити ваш організм цими дев’ятьма способами.

Схожі матеріали (за тегом)

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: