Etender.in.ua

Таємниці цього світу

9 найкорисніших свіжих соків

9 найкорисніших свіжих соків

Незважаючи на те, що соки широко вживаються в усьому світі, вони є спірним напоєм.

Коли справа доходить до їх впливу на здоров’я, багато людей розділяються. Деякі стверджують, що в них занадто багато цукру, а інші відстоюють високий рівень вмісту поживних речовин.

У цій статті розглядаються найкорисніші свіжовичавлені соки і обговорюється, чи є сік здоровим вибором в цілому.

1. Журавлинний сік

Терпкий яскраво-червоний журавлинний сік має безліч корисних властивостей.

Одна чашка (240 мл) журавлинного соку містить:

Журавлинний сік відомий своєю здатністю захищати від інфекцій сечовивідних шляхів (ІМП). Хоча дослідження цього ефекту були неоднозначними, недавній огляд показав, що вживання журавлинного соку знижує ризик розвитку ІМП на 32,5%.

В цьому соку також багато антиоксидантів, в тому числі антоціанів, флавонолів, проціанідинів і вітамінів C і E, які можуть допомогти захистити ваші клітини від ушкоджень, викликаних вільними радикалами.

Висновок:

Журавлинний сік багатий калієм, антиоксидантами і вітамінами C і E. Він також може допомогти запобігти ІМП, хоча дослідження цього ефекту неоднозначні.

2. Томатний сік

Томатний сік не тільки є ключовим інгредієнтом Кривавої Мері, але і смачним і корисним напоєм.

Хоча багато людей вважають, що помідор є овочем через його кулінарного використання, він біологічно є ягодою. Проте багато компаній класифікують томатний сік як овочевий сік через його смаку і низький вміст цукру.

Одна чашка (240 мл) томатного соку містить:

В томатному соку особливо багато вітаміну C — потужного антиоксиданту, який підтримує засвоєння заліза і сприяє здоров’ю шкіри і імунітету.

Він також є хорошим джерелом лікопіну — каротиноида і антиоксиданту, який надає помідорам червоний колір. Насправді, 80% дієтичного лікопіну надходить з томатного соку, томатних соусів або томатної пасти.

Лікопін може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань та інсульту. Наприклад, один огляд пов’язав збільшення споживання лікопіну з 13% зниженням ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Проте томатний сік може містять велику кількість солі — мінералу, який може збільшити кров’яний тиск при надмірному вживанні. З огляду на, що більшість людей споживають занадто багато солі, намагайтеся по можливості віддавати перевагу варіантам з низьким вмістом натрію.

Висновок:

В томатному соку дуже багато лікопіну, який діє як антиоксидант і може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Крім того, 1 чашка (250 мл) забезпечує організм майже вдвічі більшою кількістю ніж РСНП вітаміну C. Пийте томатний сік без додавання великої кількості натрію.

3. Буряковий сік

У зв’язку з різними корисними властивостями буряковий сік в останні роки набув великої популярності.

Цей барвистий сік виробляється шляхом змішування буряка і води.

Одна чашка (240 мл) бурякового соку містить:

Рівень вмісту цукру в ньому відносно низький, так як в більшості овочів цукру менше, ніж у фруктах.

Більш того, буряк є відмінним джерелом беталаінов, які представляють собою пігменти, що додають овочам темно-червоний колір. Вони діють як сильні антиоксиданти, потенційно знижуючи ризик розвитку серцево-судинних захворювань, запалень і деяких видів раку.

У буряковому соку також багато неорганічних нітратів, які, як було виявлено, підвищують спортивні результати і знижують артеріальний тиск і ризик розвитку хвороб серця.

Проте майте на увазі, що рівень вмісту неорганічних нітратів в буряковому соку залежить від сорту і умов вирощування овочу, а також від способу обробки.

Висновок:

Буряковий сік багатий дієтичними нітратами і беталаінамі, які пов’язані з більш низьким ризиком розвитку серцево-судинних захворювань та інших хронічних захворювань. Крім того, в ньому набагато менше цукру, ніж в інших соках.

4. Яблучний сік

Яблучний сік — один з найпопулярніших видів соку.

Існує два основних види — мутний і прозорий. В каламутному яблучному соку міститься м’якоть, в той час як в прозорому яблучному соку м’якоть видалена.

В одній чашці (240 мл) яблучного соку міститься:

Яблучний сік є помірним джерелом калію — мінералу, який діє як електроліт і важливий для нервової сигналізації і здоров’я серця.

Крім того, в ньому багато антиоксидантних сполук, таких як флавоноїди і хлорогенова кислота, які допомагають нейтралізувати вільні радикали, які ушкоджують клітини.

Серед різних видів мутний яблучний сік є найбагатшим антиоксидантами. В одному дослідженні було встановлено, що рівень вмісту антиоксидантів в прозорому яблучному соку був в 2-5 разів нижче.

Висновок:

Яблучний сік буває, як каламутним, так і прозорим. Хоча обидва містять антиоксиданти, мутний сік містить в 2-5 разів більше.

5. Сік з чорносливу

Чорнослив є сушеними сливами. Його часто подають як закуску, але з нього також часто роблять сік.

Одна чашка (240 мл) соку з чорносливу містить:

Сік з чорносливу містить велику кількість вітамінів групи B, які грають роль в обміні речовин, виробленню ДНК і еритроцитів, а також в здоров’я шкіри і очей.

Крім того, він широко використовується як засіб від запорів, особливо в літньому віці. Вміщені в ньому харчові волокна допомагають пом’якшити стілець і діють як слабке проносне засіб.

Сік з чорносливу також є хорошим джерелом антиоксидантів, таких як вітамін C і фенольні сполуки.

Хоча чорнослив є природним джерелом цукру, найкраще обмежити його споживання невеликим склянкою в день або розбавити його водою.

Висновок:

Сік з чорносливу забезпечує організм великою кількістю заліза, магнію, калію, вітаміну C і вітамінів групи B. Він зазвичай використовується як засіб від запору у зв’язку з його здатністю пом’якшувати стілець.

6. Гранатовий сік

Гранатовий сік набув популярності в останні роки завдяки своїй харчової цінності.

В 1 чашці гранатового соку (240 мл) міститься:

Гранатовий сік багатий вітаміном K, який сприяє згортанню крові, здоров’ю серця і розвитку кісток.

Він також містить велику кількість антиоксидантів антоціанів, які надають гранат їх характерний темно-червоний колір.

Висновок:

Гранатовий сік багатий антоцианами, які є потужними антиоксидантами, що додають гранат їх насичений темно-червоний колір. Сік також багатий вітаміном K, який важливий для здоров’я серця і кісток.

7. Сік з ягід асаї

Ягоди асаї — це маленькі круглі ягоди, які ростуть на пальмі асаї.

Їх смачний сік має спокусливий, темно-фіолетовий колір.

Одна чашка (240 мл) соку з ягід асаї містить:

З огляду на, що він тільки недавно придбав популярність, дані про харчову цінність цього соку обмежені. Проте вміст антиоксидантів у фруктах широко вивчено.

Сік з ягід асаї багатий різними антиоксидантами, зокрема флавоноїдами, феруловой кислотою і хлорогенова кислотою. Дієта, багата цими сполуками, була пов’язана з більш низьким ризиком розвитку серцево-судинних захворювань і зниження розумових здібностей.

Насправді, ягоди асаї містять значно більше антиоксидантів, ніж лохина, яка добре відома своїми борються з хворобами сполуками.

Нарешті, дослідження, проведене за участю 14 осіб з остеоартритом, показало, що вживання фруктового соку на основі ягід асаї протягом 12 тижнів значно зменшило сприйняту біль. Проте для кращого розуміння цього взаємозв’язку необхідні більш масштабні дослідження.

Висновок:

Сік з ягід асаї багатий сильнодіючими антиоксидантами, такими як флавоноїди, феруловая кислота і хлорогенова кислота. Дієта з високим вмістом цих сполук була пов’язана з більш низьким ризиком розвитку хронічних захворювань.

8. Апельсиновий сік

Апельсиновий сік є класичним продуктом для сніданку в усьому світі і добре відомий своїми корисними властивостями.

Одна чашка (240 мл) апельсинового соку містить:

Апельсиновий сік є важливим джерелом вітаміну C — антиоксиданту, який необхідний для здоров’я шкіри і засвоєння заліза.

У ньому також багато фенольних сполук, таких як корична, феруловая і хлорогенова кислоти. Ці антиоксидантні сполуки допомагають боротися з вільними радикалами, які можуть пошкодити клітини і привести до хвороби.

Дослідження за участю 30 осіб показало, що вживання апельсинового соку після їжі з високим вмістом жирів і вуглеводів призводить до значного зниження рівня запалення в порівнянні з вживанням простої води або води з глюкозою. Дослідники пов’язують це з містяться в апельсиновому соку антиоксидантами.

Висновок:

Апельсиновий сік природним чином багатий вітаміном C і іншими антиоксидантами. В одному дослідженні вживання апельсинового соку після їжі з високим вмістом жирів і вуглеводів зменшувало запалення.

9. Грейпфрутовий сік

Грейпфрутовий сік — це терпкий напій, який люблять багато людей.

Одна чашка (240 мл) грейпфрутового соку містить:

Грейпфрутовий сік багатий борються з хворобами антиоксидантами, такими як вітамін C і з’єднання, відоме під назвою нарингин.

Проте обробка фруктів знижує вміст певних антиоксидантів. Наприклад, цілісний грейпфрут багатий бета-каротином і лікопін, але в грейпфрутовим соку відсутні ці поживні речовини.

Важливо знати, що грейпфрут і його сік взаємодіють з більш ніж 85 препаратами, включаючи розріджують кров препарати, антидепресанти, а також препарати для зниження холестерину і кров’яного тиску.

Це пов’язано з присутніми в грейпфруті сполуками, відомими під назвою фуранокумаріни, які взаємодіють зі здатністю вашої печінки обробляти ліки. Тому, якщо ви приймаєте будь-які ліки, перед вживанням грейпфрутового соку рекомендується проконсультуватися з лікарем.

Висновок:

Грейпфрутовий сік багатий антиоксидантами, такими як нарингин і вітамін C. Однак грейпфрутовий сік взаємодіє з численними ліками. Проконсультуйтеся з лікарем, якщо ви приймаєте будь-які ліки, які можуть взаємодіяти з грейпфрутом.

Потенційні недоліки свіжих соків

Хоча сік містить багато важливих поживних речовин, є і недоліки його вживання.

Містять мало клітковини

На відміну від цільних фруктів, фруктовий сік містить мало клітковини (харчових волокон). Під час обробки соки витягуються з фруктів, а решта м’якоть і клітковина викидаються.

Клітковина допомагає контролювати рівень цукру в крові, сповільнюючи всмоктування цукру в кров. Без клітковини цукор може легко проникнути в вашу кров і привести до різкого сплеску рівня цукру в крові і інсуліну.

Містять багато цукру

Як цільні фрукти, так і фруктові соки, містять багато цукру, але можуть відрізнятися за типом цукру, який вони містять.

Цукор в цільних фруктах є внутрішнім цукром, який існує в клітинній структурі фрукта або овоча. Ці цукру не засвоюються так швидко, як вільні цукру.

Вільні цукру — це прості цукри, які або додаються в їжу, або містяться в природі в деяких продуктах і напоях, включаючи фруктові соки і мед. На відміну від внутрішніх цукрів, вони швидко поглинаються, оскільки не пов’язані всередині клітини.

Дієта з високим вмістом вільних цукрів, особливо цукровмісних напоїв, пов’язана з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету і ожиріння.

Однак більшість вільних цукрів у раціоні надходять з підсолоджених цукром напоїв, таких як солодкі газовані напої та енергетичні напої. Насправді, дослідження, проведене в 2017 році, показало, що на фруктові соки доводиться в середньому лише 2,9% від загального споживання цукру.

На відміну від інших підсолоджених напоїв, 100% свіжовичавлений фруктовий сік багатий вітамінами, мінералами і антиоксидантами. Тому багато експертів стверджують, що він є набагато кращою альтернативою.

Проте зосередьтеся на отриманні ваших щоденних поживних речовин з цільних фруктів і овочів, які часто мають високий рівень вмісту клітковини. Намагайтеся не пити більше 1-2 чашок (240-480 мл) соку в день.

Висновок:

На відміну від цільних фруктів і овочів, фруктові соки є поганим джерелом клітковини і можуть підвищувати рівень цукру в крові. Хоча сік може бути відмінним джерелом поживних речовин, обмежте його споживання 1-2 чашками (240-480 мл) в день і намагайтеся частіше є цілісні фрукти і овочі.

Підведемо підсумок

Свіжовичавлені соки можуть бути відмінним джерелом поживних речовин, особливо антиоксидантів.

Незважаючи на суперечливі думки з приводу змісту цукру в соках, цей варіант набагато корисніше, ніж інші підсолоджені напої, такі як солодкі газовані напої або енергетичні напої.

Постарайтеся обмежити споживання 1-2 чашками (240-480 мл) в день і по можливості віддавайте перевагу цілісним фруктам і овочам.

Якщо ви шукаєте швидкий і зручний джерело поживних речовин, соки можуть бути частиною здорового раціону харчування — якщо ви насолоджуєтеся ними в помірних кількостях.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: