Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Безглютенова дієта для схуднення: ефективна або марна

Безглютенова дієта для схуднення: ефективна або марна

Цілісне зерно є частиною здорового, збалансованого раціону харчування, але завдяки великій галасу щодо безглютенової дієти, багато людей вважають, що продукти з маркуванням «Без глютену» можуть допомогти їм скинути кілька додаткових кілограмів. Але чи дійсно безглютенова дієта для схуднення працює? Давайте подивимося на факти, і розберемося, чи варто вкладати великі гроші і час в цю нову форму дієти.

Що таке глютен і де він міститься

Правда: тільки близько 1% людей в розвинених країнах потребують безглютенової дієті в зв’язку з тим, що вони страждають аутоімунним захворюванням під назвою целіакія (див. Безглютенова дієта при целіакії). Більшості людей не потрібно турбуватися про глютену (клейковини), і слід дотримуватися вживання пшениці, жита, вівса, а також інших злаків і продуктів на їх основі, так як вони є частиною збалансованого раціону харчування.

Зараз ринок безглютенових продуктів відчуває небувале зростання (тільки в одних Сполучених Штатах зростання продажів склав $ 4,2 млрд), і багато звіти показують, що здорові люди витрачають свої важко зароблені гроші на безглютенові продукти, в яких вони ймовірно не потребують.

Глютен (клейковина) являє собою складний білок, що міститься в пшениці, ячмені, житі та інших злаках, які є поширеними джерелами білка, основою і наповнювачем в багатьох фабричних продуктах. Ви можете виявити глютен в багатьох продуктах харчування, медикаментах і предметах побуту — не тільки в хлібі і печиво. Інші продукти, такі як крупи, соєвий соус, сироваткові продукти, алкогольні напої, такі як пиво, і навіть косметичні засоби, такі як бальзами для губ, також може містити глютен в своєму складі.

Детально про глютену ви можете дізнатися на цій сторінці — Глютен: що це і чому він шкідливий.

Кому показана безглютенова дієта

Є деякі люди, приблизно 1 з 100, які страждають аутоімунним розладом під назвою целіакія, при якому тонкий кишечник не може перетравлювати глютен належним чином, що викликає серйозну реакцію в їх травній системі. Якщо ви не страждаєте на целіакію або алергією на глютен, використання безглютенової дієти не принесе вашому організму будь-якої додаткової користі.

Люди, які відчувають здуття живота, спазми, головні болі або інші неприємні відчуття після вживання продуктів, що містять глютен, можуть мати нецеліакійную чутливість до глютену. Багато з цих людей, і ті, хто має алергію на глютен, вважають за краще повністю усунути зі свого меню продукти, що містять клейковину.

Що стосується людей, які не страждають подібними проблемами, то вживання безглютенових продуктів не надає позитивного впливу на їхнє здоров’я. Більш того, ці нові продукти можуть виявитися навіть менш корисними для організму. В одному канадському дослідженні було проведено порівняння витрат на 56 звичайних продовольчих товарів, в результаті чого було виявлено, що в середньому, безглютенові продукти були на 242% дорожче, ніж звичайні аналогічні глютенсодержащие продукти.

Призводять чи глютенові продукти до набору маси тіла

Клейковина не шкідлива для здоров’я переважної кількості людей, і її вживання не призводить до набору зайвої маси тіла та ожиріння. У зв’язку з тим, що на сучасному ринку все більше з’являється безглютенових версій продуктів, багато хто схильний думати, що вони є кращою альтернативою, однак це поширена помилка.

Глютен міститься в багатьох харчових продуктах з цільного зерна, які несуть в своєму складі безліч вітамінів, мінералів і клітковини, і мають життєво важливе значення для здоров’я людини. У людей, що вживають три порції цільного зерна в день, ризик розвитку цукрового діабету 2 типу знижується на 30%, в порівнянні з тими, хто не вживає цільнозернові продукти.

Правильне поєднання здорових вуглеводів, що містяться в цільнозернових продуктах, є найкращим способом контролювати свій рівень цукру в крові і уникнути розвитку діабету. Плюс до всього, вони сприяють підтримці почуття ситості довгий час, що допомагає уникнути переїдання. Цілісне зерно також містить безліч фітохімічних сполук, які допомагають природним чином боротися з багатьма захворюваннями. Без цих продуктів, ризик розвитку ракових захворювань, хвороб судин і серця, і багатьох інших недуг, значно підвищується.

Тому, якщо ви виправили глютен зі свого раціону без всякої реальної причини, ви позбавляєте свій організм тієї користі, яку несуть цільнозернові продукти.

Так чи потрібні вам безглютенові продукти чи ні

Безглютенові продукти не дають ніякої користі вашому організму, якщо ви не страждаєте на целіакію і непереносимістю глютену. Не обманюйте себе — напис: «Без глютену», не означає автоматично, що це низькокалорійний продукт. Насправді, безглютенові продукти не тільки дорожче, але більш калорійні і містять більше цукру, так як виробники намагаються поліпшити їхній смак і структуру.

Крім того, вони, як правило, містять менше клітковини, ніж аналогічні натуральні продукти. Безглютенова дієта, заснована на продуктах, з яких штучно усунули глютен, містить меншу кількість необхідних поживних речовин, таких як вітаміни групи B, кальцій, залізо, цинк і магній. Також не слід плутати «Без глютену» з «Низьким вмістом вуглеводів», так як деякі безглютенові макаронні вироби насправді містять більше вуглеводів, ніж звичайні макарони.

Схуднення пов’язано зі збалансованим правильним харчуванням — з глютеном або без нього

Хто схуд на безглютенової дієті? Насправді, коли ви намагаєтеся схуднути, ключем до успіху в цій справі є правильний раціон харчування на кожен день, який передбачає вживання органічних продуктів без пестицидів, і м’яса без гормонів та антибіотиків. Якщо ви потребуєте в безглютенової дієті, щоб визначити найкращий план харчування, який буде відповідати вашому способу життя, вам необхідно проконсультуватися зі своїм лікарем або дієтологом, але в цілому, необхідно їсти більше органічних фруктів, овочів, пісного м’яса і не містять глютен злаків, таких як коричневий рис, гречку або киноа. Крім того, майте на увазі, що деякі безглютенові продукти можуть бути оброблені на фабриках, на яких також обробляють глютенсодержащие продукти, що призводить до перехресного забруднення.

Підведемо підсумок

Якщо ви хочете схуднути, ви не повинні прибирати зі свого щоденного раціону всі продукти, що містять глютен. Економте гроші і зосередьтеся на меншому споживанні калорійної їжі, разнообразив свій раціон органічними продуктами харчування. Безглютенова дієта для схуднення насправді може привести до зниження маси тіла в разі, якщо ваше основне аутоімунне захворювання призводить до гормонального дисбалансу, а усунення глютену дозволяє усунути цей дисбаланс (наприклад, в разі аутоімунного тиреоїдиту).

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: