Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Брюссельська капуста: користь і шкода, склад, калорійність

Брюссельська капуста: користь і шкода, склад, калорійність

Брюссельська капуста відноситься до сімейства капустяних (хрестоцвіті) і тісно пов’язана з білокачанної і кольорової капустою, а також зеленню гірчиці. Цей хрестоцвітних овочів нагадує міні-капусту, яку зазвичай розрізають, очищають і готують. Він містить значну кількість поживних речовин і має ряд корисних властивостей. У цій статті ми розглянемо, що таке брюссельська капуста, користь і шкода цього овоча, її калорійність і склад, а також багато іншого.

Що таке брюссельська капуста?

Брюссельська капуста відноситься до сімейства капустяних. Ця маленька капуста зазвичай має діаметр 2,5-4 см. Брюссельська капуста давно популярна в Брюсселі (Бельгія), і, можливо, виникла і отримала свою назву саме там.

Незважаючи на те, що цей овоч поширений в Середземномор’ї разом з іншими видами капусти, брюссельська капуста вперше з’явилася в північній Європі в п’ятому столітті, пізніше культивувалася в тринадцятому столітті недалеко від Брюсселя, звідки вона і отримала свою назву.

Склад

Сира брюссельська капуста містить значну кількість вітаміну С і вітаміну К з більш помірними кількостями вітамінів групи В, такими як фолієва кислота і вітамін B6; основні мінерали і харчові волокна (клітковина) присутні в менших кількостях.

Брюссельська капуста, як і брокколі та інші овочі сімейства капустяні, містить сульфорафан — органічна сполука, відоме своїми потенційними протираковими властивостями. Незважаючи на те, що вариво знижує рівень сульфорафана, пропарювання і жарка з постійним помішуванням не призводять до значних його втрат.

Харчова цінність на 100 грам:

Вітаміни (вміст на 100 грам):

Мінерали (вміст на 100 грам):

Інші складові (утримання на 100 грам):

* Відсотки вказують на кількість того чи іншого речовини щодо рекомендованої добової норми споживання для дорослої.

Користь брюссельської капусти

Представляємо вашій увазі 10 доведених корисних властивостей брюссельської капусти:

1. Містить безліч поживних речовин

Капуста брюссельська містить дуже мало калорій і багата клітковиною, вітамінами і мінералами. Цей овоч відноситься до продуктів, багатим на вітамін К, який необхідний для згортання крові і здоров’я кісток. Він також містить вітамін С — антиоксидант, який сприяє засвоєнню заліза і бере участь у відновленні тканин і імунної функції.

Більш того, високий вміст клітковини (харчових волокон) допомагає підтримувати здоров’я кишечника і запобігає запор. На додаток до зазначених вище поживними речовинами, брюссельська капуста містить невелику кількість вітаміну B6, калію, заліза, тіаміну, магнію і фосфору.

Підіб’ємо невеликий підсумок:

Брюссельська капуста містить незначну кількість калорій, але рясніє багатьма поживними речовинами, особливо клітковиною, вітаміном К і вітаміном С.

2. Багата антиоксидантами

Брюссельська капуста має безліч корисних для здоров’я властивостей, особливо завдяки наявності вражаючої кількості антиоксидантів.

Антиоксиданти — це з’єднання, які знижують окислювальний стрес в ваших клітинах і допомагають знизити ризик розвитку хронічних захворювань. Одне дослідження показало, що, коли учасники щодня вживали близько 300 грамів брюссельської капусти, пошкодження їх клітин від окисного стресу зменшилася на 28%.

Брюссельська капуста особливо багата Кемпферол — антиоксидантом, який широко вивчається в зв’язку з його багатьма оздоровчими властивостями. Дослідження в пробірках показують, що кемпферол може зменшити ріст ракових клітин, запалення і поліпшити здоров’я серця. Вживання брюссельської капусти в якості частини багатого фруктами і овочами раціону харчування, може допомогти постачати організм антиоксидантами, які забезпечують оптимальне здоров’я.

Підіб’ємо невеликий підсумок:

Брюссельська капуста містить кемпферол — антиоксидант, який може знизити зростання раку, зменшити запалення і поліпшити здоров’я серця.

3. Чи може допомогти захиститися від раку

Деякі дослідження показують, що високий рівень антиоксидантів в брюссельській капусті може допомогти захистити від розвитку певних видів раку. Дослідження, проведене в 2008 році, показало, що брюссельська капуста може захистити від канцерогенів або агентів, що викликають рак, і запобігти окисне пошкодження клітин.

В іншому невеликому дослідженні, її вживання збільшило кількість деяких детоксикаційних ферментів на 15-30%. Дослідники припустили, що цей ефект може потенційно привести до зниження ризику розвитку колоректального раку, хоча необхідні подальші дослідження.

Крім того, антиоксиданти в брюссельській капусті можуть нейтралізувати вільні радикали, які утворюються в результаті окисного стресу. Вільні радикали вносять вклад в розвиток таких захворювань, як Рак.

Включення цього овоча в збалансований раціон харчування, спільно зі здоровим способом життя може допомогти знизити ризик розвитку раку, але необхідні додаткові дослідження.

Підіб’ємо невеликий підсумок:

Деякі дослідження показують, що сполуки, виявлені в брюссельській капусті, можуть знизити ризик розвитку раку.

4. Містить велику кількість клітковини

У 100 грамах брюссельської капусти міститься 3,8 грама клітковини, що задовольняє нашу щоденну в ній потребу приблизно на 15%. Клітковина вкрай важлива для здоров’я нашого кишечника, а достатня її споживання приносить багато користі всьому нашому здоров’ю.

Дослідження показують, що дієтична клітковина може полегшити запор, збільшуючи частоту дефекацій і роблячи калові маси більш пухкими і об’ємними, що полегшує їх проходження по кишечнику і прямій кишці. Клітковина також сприяє травленню, допомагаючи годувати корисні бактерії в кишечнику в кишечнику.

Збільшення споживання клітковини пов’язано з іншим корисним впливом на здоров’я всього організму, таким як зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань і поліпшення контролю рівня цукру в крові.

Жінкам рекомендується вживати щонайменше 25 грам клітковини в день, тоді як чоловіки повинні з’їдати щонайменше 38 грам клітковини в день. Вживання брюссельської капусти, поряд з іншими хорошими джерелами харчових волокон, такими як фрукти, овочі та цільні зерна, може легко допомогти вам задовольнити ваші потреби в клітковині.

Підіб’ємо невеликий підсумок:

Брюссельська капуста містить досить багато клітковини, що може сприяти поліпшенню травлення, профілактиці запорів і зменшення ризику розвитку серцевих захворювань і цукрового діабету.

5. Багата на вітамін К

Брюссельська капуста є хорошим джерелом вітаміну К. Фактично, 100 грам цього овоча постачає організм 177 мкг вітаміну К, що дорівнює 169% рекомендованої добової норми споживання цього вітаміну.

Вітамін До відіграє життєво важливу роль в організмі. Він важливий для:

Фактично, в одному з оглядів семи досліджень був зроблений висновок про те, що прийом добавок вітаміну К може збільшити міцність кістки і знизити ризик перелому кісток у жінок в період менопаузи поста.

Майте на увазі, що ті, хто приймає препарати для розрідження крові, повинні зменшити споживання вітаміну K. Але для більшості людей підвищення споживання вітаміну K може принести багато користі для здоров’я.

Підіб’ємо невеликий підсумок:

Брюссельська капуста містить велику кількість вітаміну К — поживної речовини, важливого для нормального згортання крові і метаболізму кісткової тканини.

6. Чи може допомогти підтримувати нормальний рівень цукру в крові

На додаток до вражаючого профілем поживних речовин і довгого списку корисних для здоров’я властивостей, брюссельська капуста може також сприяти підтримці нормального рівня цукру в крові.

Численні дослідження пов’язали збільшення споживання хрестоцвітних овочів, в тому числі брюссельської капусти, зі зменшенням ризику розвитку цукрового діабету. Це, ймовірно, пов’язано з тим, що цей овоч містить велику кількість клітковини, яка допомагає регулювати рівень цукру в крові. Клітковина повільно просувається по організму і уповільнює потрапляння цукру в кров.

Брюссельська капуста також містить альфа-ліпоєвої кислоти (АЛК) — антиоксидант, який широко досліджується щодо його потенційного впливу на рівень цукру в крові і інсулін. Інсулін — це гормон, який відповідає за транспортування цукру з крові в ваші клітини, тим самим контролюючи рівень цукру в крові.

В одному дослідженні 12 пацієнтів з цукровим діабетом, яким давали добавку альфа-ліпоєвої кислоти, відчували підвищену чутливість до інсуліну. Дослідники запропонували — це пов’язано з тим, що альфа-ліпоєва кислота дозволила інсуліну працювати більш ефективно в відношення зниження рівня цукру в крові.

Збільшення споживання брюссельської капусти спільно зі здоровим раціоном харчування може допомогти вам зберегти рівень цукру в крові стабільним.

Підіб’ємо невеликий підсумок:

Клітковина і антиоксиданти в брюссельській капусті можуть допомогти зберегти рівень цукру в крові стабільним.

7. Містить омега-3 жирні кислоти (АЛК)

Людям, які не їдять рибу або морепродукти, досить непросто отримати потрібну кількість омега-3 жирних кислот. Рослинні продукти містять тільки альфа-ліпоєвої кислоти (АЛК) — тип омега-3 жирної кислоти, яка використовується менш ефективно в вашому організмі, ніж жири омега-3, що отримуються з риби і морепродуктів.

Це пов’язано з тим, що ваш організм може перетворювати АЛК в більш активні форми омега-3 жирних кислот в обмежених кількостях. З цієї причини вам потрібно буде споживати більшу кількість жирних кислот омега-3 АЛК для задоволення ваших щоденних потреб в омега-3 в порівнянні з жирами, які отримуються з риби або морепродуктів.

Брюссельська капуста — один з кращих рослинних джерел омега-3 жирних кислот, так як містить 173 мг АЛК на кожні 100 грам. Було виявлено, що жирні кислоти омега-3 знижують рівень тригліцеридів в крові, уповільнюють зниження когнітивних здібностей, знижують резистентність до інсуліну і зменшують запалення.

Кілька порцій брюссельської капусти щотижня (по 80 грам) допоможуть вам легко задовольнити ваші потреби в жирній кислоті омега-3, кожна з яких буде забезпечувати організм жінки 12% і організм чоловіка 8,5% від добової норми.

Підіб’ємо невеликий підсумок:

Брюссельська капуста є хорошим джерелом жирних кислот Омега-3, а саме альфа-ліпоєвої кислоти (АЛК), яка може зменшити запалення, резистентність до інсуліну, зниження когнітивних здібностей і рівень тригліцеридів у крові.

8. Чи може зменшити запалення

Запалення є нормальним імунним відповіддю, але хронічне запалення може сприяти розвитку захворювань, таких як рак, цукровий діабет і серцево-судинні захворювання.

Деякі дослідження в пробірках показали, що сполуки, виявлені в хрестоцвітних овочах, таких як брюссельська капуста, володіють протизапальними властивостями. Велике дослідження показало, що більш високе споживання хрестоцвітних овочів асоціювалося з більш низьким рівнем запальних маркерів у крові.

Крім того, брюссельська капуста містить велику кількість антиоксидантів, які можуть допомогти нейтралізувати вільні радикали, що викликають запалення. У кількох дослідженнях було виявлено, що кемпферол (один з основних антиоксидантів в брюссельській капусті), володіє особливо сильними протизапальними властивостями.

Грунтуючись на цих висновках, раціон харчування, багатий хрестоцвітими овочами, такими як брюссельська капуста, може допомогти зменшити запалення і знизити ризик прозапальних захворювань.

Підіб’ємо невеликий підсумок:

Брюссельська капуста багата антиоксидантами і містить сполуки, які можуть допомогти знизити рівні запалення.

9. Містить багато вітаміну С

100 грам приготованої брюссельської капусти забезпечує організм вітаміном С на 102% від добової норми. Вітамін С важливий для росту і відновлення тканин в організмі. Він також діє як антиоксидант, бере участь у виробництві білків, таких як колаген, і може навіть підвищити імунітет.

Одне дослідження, в якому брали участь більше 11000 учасників, показало, що вітамін С зменшує тяжкість симптомів застуди, знижуючи їх тривалість в середньому на 8% у дорослих.

Вітамін С також може збільшити засвоєння негемового заліза — форму заліза, виявлену в рослинній їжі, яку ваш організм не може засвоювати так само легко, як залізо з їжі тваринного походження. Фактично, одне дослідження показало, що прийом 100 мг вітаміну С з їжею збільшив засвоєння заліза на 67%.

Вітамін С міститься в багатьох фруктах і овочах, але брюссельська капуста є одним з кращих доступних джерел постачання. Додавання навіть однієї або двох порцій цього овоча в раціон кілька разів на тиждень може допомогти вам задовольнити ваші потреби у вітаміні C.

Підіб’ємо невеликий підсумок:

Брюссельська капуста містить значну кількість вітаміну С, який є антиоксидантом, важливим для здоров’я імунітету, засвоєння заліза, виробництва колагену, а також зростання і відновлення тканин.

10. Її легко додати в свій раціон

Брюссельська капуста здатна урізноманітнити здоровий раціон харчування і її легко вписати в різні гарніри і страви. Люди часто вживають її в смаженому, вареному або запеченому вигляді.

Для приготування простого гарніру спочатку відріжте кінці брюссельської капусти. Змішайте її з невеликою кількістю оливкової олії, солі і перцю, а потім обсмажують до тих пір, поки вона не стане хрусткою.

Брюссельську капусту також можна додавати в макарони, фриттату або смажені страви для приємного і поживного обіду.

Підіб’ємо невеликий підсумок:

Капуста брюссельська проста в приготуванні, і ви можете насолоджуватися їй в різноманітних смачних стравах, отримуючи користь для здоров’я.

Шкода брюссельської капусти

Брюссельська капуста надзвичайно безпечна при вживанні в їжу. Однак її вживання в їжу в деяких випадках може викликати підвищене газоутворення (метеоризм) і здуття живота.

Невідомо, чи безпечна брюссельська капуста або які можливі побічні ефекти можуть виникати при її використанні в лікарських кількостях.

Особливі запобіжні заходи і протипоказання:

Надмірне споживання брюссельської капусти може не підходити пацієнтам, які приймають антикоагулянти, такі як варфарин, оскільки вона містить вітамін К, який є фактором згортання крові. В одному з повідомлень про інцидент, вживання занадто великої кількості брюссельської капусти прискорило госпіталізацію пацієнта, який брав антикоагулянти (розріджують кров препарати).

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: