Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Чай з корицею: користь і шкода, як приготувати

Чай з корицею: користь і шкода, як приготувати

Чай з корицею | види | користь | шкода | Як приготувати

Чай з корицею або коричнева чай — напій, який користується популярністю як у зв’язку з його корисними властивостями, так і в зв’язку з чудовим смаком і ароматом.

Але чи корисний чай з корицею для вашого організму? В останні роки дослідження виявили ряд виражених корисних властивостей кориці, а також кілька вражаючих способів впливу кориці на ваше здоров’я.

Кориця забезпечує організм людини масою поживних речовин, завдяки чому сприяє регулюванню рівня цукру в крові і збереженню функцій мозку.

Так що ж таке чай з корицею, яка його користь і потенційна шкода, і як ви можете приготувати його в домашніх умовах? Давайте розглянемо це нижче.

Що таке коричнева чай?

Коричний чай — це напій, приготований шляхом заварювання і настоювання у воді палички кориці (цільної або меленої), з метою наповнити напій солодким ароматом.

Хоча багато людей поєднують корицю з іншими інгредієнтами, такими як імбир, мед або молоко, інші вважають за краще насолоджуватися ним як є і дозволяють переважати природному смаку кориці.

Так чим корисний чай з корицею? Крім того, що цей чай є смачним і заспокійливим напоєм без кофеїну, він також може похвалитися кількома важливими корисними властивостями.

Фактично, до деяких з потенційних корисних властивостей коричного чаю відносяться поліпшення здоров’я серця, поліпшення контролю цукру в крові, зниження маси тіла і багато іншого.

Види чаю з корицею

Який чай з корицею найкорисніший для здоров’я?

Існує два види кориці, які зазвичай використовуються для приготування цього потужного напою. Китайська кориця є найбільш поширеною формою кориці.

Це та кориця, яка часто зустрічається в проході для спецій в більшості супермаркетів. Хоча цей вид родом з Китаю, він також широко культивується і використовується у всьому світі.

Проте, китайська кориця може бути шкідливою у великих дозах у зв’язку з присутністю з’єднання під назвою кумарин, яке може бути токсичним, якщо вживати його у великих кількостях.

Тим часом, цейлонська кориця є ще однією формою кориці, пов’язаної з довгим списком цілющих властивостей. Хоча вона також містить кумарин, він міститься в цейлонської кориці в набагато менших кількостях, ніж в китайській кориці, що робить цейлонський вид набагато безпечнішим.

Користь чаю з корицею

Вживання чаю з корицею допомагає стабілізувати рівень цукру в крові, підтримує здоров’я серця, володіє протираковими властивостями, може сприяти схудненню, зменшує запалення і зберігає функцію мозку. Ось чим корисний чай з корицею.

1. Стабілізує рівень цукру в крові

Кориця впливає на рівень цукру в крові. Деякі дослідження показують, що вона діє як інсулін в організмі, який є гормоном, відповідальним за перенесення цукру з крові в тканини (1).

Вона також може підвищити ефективність інсуліну в організмі і захистити від інсулінорезистентності (2).

Відповідно до огляду, проведеного в Університеті Західного Лондона у Великобританії, кориця може знизити рівень цукру в крові натще на 29% у людей з цукровим діабетом 2 типу (3).

2. Підтримує здоров’я серця

Додавання коричного чаю в повсякденне життя може принести велику користь здоров’ю серця.

Насправді, було доведено, що кориця знижує деякі фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, сприяючи більш ефективній роботі серця.

Крім зниження рівня цукру в крові, кориця може також допомогти знизити загальний рівень холестерину і рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ, а також тригліцеридів (4).

Вживання коричного чаю може також збільшити рівень корисного холестерину ЛПВЩ, який допомагає видалити надлишок холестерину з артерій.

3. Володіє протираковими властивостями

Деякі вражаючі дослідження в пробірці і на тваринах показали, що кориця може допомогти в профілактиці раку.

Одне дослідження, опубліковане в науковому журналі BMC Cancer, показало, що екстракт кориці здатний викликати загибель пухлинних клітин в ракових клітинах шкіри, змінюючи активність специфічних білків (5).

В іншому дослідженні в пробірці були отримані аналогічні результати, зазначаючи, що поліфеноли, виділені з кориці, допомогли зменшити ріст і поширення ракових клітин печінки (6).

Проте щоб зрозуміти, чи може кориця боротися з раковими захворюваннями необхідні додаткові дослідження на людях.

4. Чи може сприяти схудненню

Чи може вживання чаю з корицею допомогти схуднути?

Хоча дослідження щодо впливу чаю з корицею на масу тіла обмежені, деякі дослідження знайшли деякі багатообіцяючі результати.

Наприклад, одне дослідження з Індії показало, що щоденний прийом трьох грамів кориці протягом 16 тижнів приводив до значного зменшення об’єму талії та індексу маси тіла в порівнянні з контрольною групою (7).

Інше дослідження в пробірці, опубліковане в науковому журналі Scientific Reports, показало, що екстракт кориці викликає потемніння жирових клітин, що, як вважається, прискорює метаболізм і захищає від ожиріння (8).

5. Зменшує запалення

Дослідження показують, що кориця багата антиоксидантами і має сильні протизапальні властивості. Наприклад, одне дослідження, проведене Китайським медичним університетом, продемонструвало, що певні сполуки, виявлені в кориці, були ефективні в зниженні маркерів запалення (9).

Це може привести до далекосяжних корисним ефектів чаю з корицею в відношення здоров’я шкіри, болі в суглобах, профілактики захворювань та багато чого іншого. Як? Дослідження показують, що запалення може бути причиною хронічних захворювань, таких як рак, цукровий діабет і аутоімунні захворювання (10).

6. Зберігає функцію мозку

Одним з найбільш вражаючих корисних властивостей коричного чаю є його здатність захищати і зберігати функції мозку.

Цікаво, що деякі дослідження показують, що певні сполуки, що містяться в чаї з корицею, можуть допомогти в профілактиці нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.

Наприклад, одне дослідження на тваринах показало, що кориця покращує рухову функцію і допомагає захистити клітини мозку у мишей з хворобою Паркінсона (11).

Інше дослідження в пробірці показало, що певні сполуки в кориці допомагають запобігти патологічні зміни білків в головному мозку, що може допомогти в профілактиці хвороби Альцгеймера (12).

Потенційна шкода чаю з корицею

При споживанні в помірних кількостях ризик потенційних побічних ефектів коричного чаю дуже низький. Однак вживання в їжу великої кількості кориці може викликати такі проблеми, як виразки в роті, низький рівень цукру в крові і проблеми з диханням.

Щоб знизити рівень споживання кумарину і запобігти негативні побічні ефекти обов’язково використовуйте цейлонську корицю, а не китайську.

Якщо ви використовуєте чай з корицею для схуднення, пам’ятайте про інгредієнти, які ви використовуєте в своїй чашці. Додавання в напій таких підсолоджувачів, як мед, кленовий сироп або цукор, може посилити смак, але також може привести до збільшення споживання калорій.

Крім того, майте на увазі, що кориця може заважати ліків, що використовуються для зниження рівня цукру в крові. Якщо ви приймаєте будь-які ліки від цукрового діабету, щоб уникнути несприятливих наслідків розгляньте можливість поговорити з лікарем, перш ніж додавати чай з корицею в свій раціон харчування.

Як приготувати чай з корицею

Існує кілька різних способів приготування чаю з корицею для лікування цукрового діабету, схуднення, зменшення запалення або поліпшення загального стану здоров’я, а також безліч варіантів рецептів приготування чаю з корицею.

Один з найпростіших способів приготувати гарячий чай з корицею — це просто додати одну чайну ложку меленої кориці в чашку з гарячою водою і перемішати.

Ви також можете приготувати чай з паличкою кориці, зануривши паличку кориці в окріп на 10-15 хвилин. Це дозволяє унікальному смаку і корисним для здоров’я сполук потрапити в напій.

Чайні пакетики з корицею також доступні в багатьох магазинах здоров’я і часто поєднуються з іншими травами або видами чаю, такими як зелений чай з корицею, чай з корицею і імбиром або чай з корицею і медом.

Ви також можете спробувати приправити чашку чаю своїми улюбленими добавками, спеціями і натуральними підсолоджувачами. Куркума, яблука, лимони і банани — все це смачні та поживні способи поліпшити смак вашого напою.

Хоча немає конкретних вказівок щодо того, коли пити чай з корицею, багато хто воліє або пити його насамперед вранці, або незадовго до сну як засіб для поліпшення сну.

Проте щоб скористатися унікальними корисними властивостями ви можете насолоджуватися цим смачним напоєм в будь-який час дня.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: