Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Чи є глютен у вині?

Чи є глютен у вині?

Інгредієнти | очищення | Витримка і зберігання | Винні напої | Інші причини | висновки

Глютен — це білок, що міститься в пшениці, жита і ячмені, вживання яких слід уникати людям з целіакію або непереносимістю глютену.

З’ясувати, чи є глютен у вині, може бути непросто, оскільки на етикетках може цього не вказуватися (1, 2).

Хоча вино, природно, не містить глютену, винороби можуть використовувати процеси, які додають глютен до готового продукту.

Ця стаття пояснює, як виробляється вино і фактори, які можуть вплинути на його безглютеновий статус.

Виготовляється з безглютенових інгредієнтів

Вино зазвичай виробляють з винограду або іноді з інших фруктів, таких як ягоди і сливи — всі вони, природно, не містять глютену (3).

Ось основний процес виробництва вина з винограду (1, 4):

Хоча винні інгредієнти не містять глютену, під час обробки і зберігання можливе забруднення глютеном.

Висновок:

Вино виготовляється з винограду, а іноді і з інших фруктів, які, природно, не містять глютену. Проте існують побоювання з приводу можливого забруднення глютеном під час обробки і зберігання.

Можливе забруднення під час очищення

Очищення — це процес, при якому видаляються небажані елементи, такі як білки, рослинні сполуки і дріжджі, щоб вино було прозорим, а не мутним, пахло і мало приємний смак (1).

Очищаючі агенти зв’язуються з небажаними елементами, які потім падають на дно вина і можуть легко фільтрувати.

Яєчні білки, молочний білок і рибний білок є звичайними очисними речовинами, які не містять глютен. Веганські сорти використовують очищаючі агенти, такі як бентонітова глина (1).

Сам глютен може використовуватися для очищення, але це відбувається рідко. При використанні в якості очищає агента глютен в значній мірі залишається у вигляді осаду на дні контейнера для зберігання, коли вино фільтрується і переноситься в пляшки.

Дослідження показують, що залишився рівень глютену після очищення знижується нижче 20 мільйонних часток (ppm) або 0,002% — межа, встановлений FDA для маркування продуктів «Без глютену» (5, 6, 7, 8).

Проте невелика група людей з целіакію чутлива до слідові кількостей глютену нижче 20 мільйонних часток. Якщо ви потрапляєте в цю категорію, перед покупкою вина вам слід уточнити чи використовує винороб для очищення вина глютен, або купуйте сертифіковане Безглютенові вино (9, 10).

Висновок:

До поширених очищує агентів належать яєчні, молочні та рибні білки, а також бентонітова глина. Іноді для очищення вина використовується глютен, і невеликі кількості можуть залишитися після фільтрації.

Можливе забруднення під час процесу витримки і зберігання

Вино може зберігатися в різних контейнерах під час процесу витримки і зберігання, хоча нержавіюча сталь стала однією з найпопулярніших (1).

Більш стара, менш поширена практика — зберігати його в дубових бочках і запечатувати верх невеликою кількістю містить глютен пшеничного пасти. Проте ризик значного забруднення від цього низький.

Наприклад, коли агентство Gluten Free Watchdog виміряти концентрації глютену в двох різних винах, які були витримані в запаяних бочках з використанням пшеничного пасти, вони містили менше 10 ppm глютену — набагато менше ніж межа, якого необхідно дотримуватися щоб продукт міг маркуватися як безглютеновий.

Тепер більш поширене запечатування бочок парафіновим воском. Однак, щоб бути впевненим в тому, що саме виноробня використовує в якості герметика, вам необхідно уточнити у самого виробника.

Висновок:

Вино можна витримувати в різних контейнерах під час процесу витримки, хоча нержавіюча сталь є одним з найпопулярніших матеріалів. Рідше його зберігають в дубових бочках, запечатаних пшеничного пастою, але забруднення глютеном при використанні цього методу зазвичай мінімально.

Винні напої можуть містити глютен

Винні прохолодні напої вперше набули популярності в 1980-х роках. У минулому вони проводилися з невеликим відсотком вина, змішаного з фруктовим соком, газованим напоєм і цукром. Тоді вони були взагалі без глютену.

Однак після істотного збільшення податку на вино більшість винних напоїв були перероблені в форму солодких фруктових солодових напоїв. Солод зроблений з ячменю — глютенсодержащие зерна (13).

Ці фруктові напої називаються солодовими напоями, але їх можна прийняти за винні напої. Ці напої містять глютен, і їх слід уникати людям з целіакію або непереносимістю глютену (14).

Висновок:

Фруктові напої, звані винними напоями, були в значній мірі перероблені в форму солодових напоїв, зроблених з ячменю — зерна, що містить глютен. Ви повинні уникати солодових напоїв на безглютенової дієті.

Інші причини, за якими ви можете відчувати себе погано

Якщо ви уникаєте вживання глютену і відчуваєте головний біль, розлад травлення або інші симптоми після вживання вина, крім забруднення глютеном можуть бути винні також інші причини:

Висновок:

Вино крім глютену містить багато інших з’єднань, які можуть викликати головний біль і розлад травної системи у чутливих людей.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: