Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Чи корисна кукурудза для вашого здоров’я? Харчова цінність, факти

Чи корисна кукурудза для вашого здоров'я? Харчова цінність, факти

Кукурудза — це крохмалисті овоч і злак, який вживається у всьому світі протягом багатьох століть.

Вона багата клітковиною, вітамінами і мінералами.

Проте користь для здоров’я кукурудзи суперечлива — в той час як вона містить корисні поживні речовини, вона також може викликати сплески рівнів цукру в крові. Крім того, сучасні фермери часто вирощують генетично модифіковані сорти.

У цій статті розглядається корисна кукурудза для здоров’я — можлива користь і шкоду кукурудзи.

Що таке кукурудза?

Кукурудза вважається як овочем, так і злаком.

Солодка варена кукурудза, яку ви їсте з качанів, зазвичай вважається овочем в кулінарному світі, тоді як сухі зерна, які використовуються для приготування кукурудзяної каші, борошна, випічки і попкорну, класифікуються як злак.

Кукурудза вперше почала вирощуватися в Мексиці більше 9000 років тому і відома в багатьох частинах світу під назвою «маїс». Корінні американці вирощували і використовували кукурудзу в якості основного джерела їжі (1, 2).

Сьогодні вона є однією з найбільш широко споживаних зернових культур по всьому світу (3).

Кукурудза зазвичай має жовтий або білий кольори, але також може бути червоною, фіолетовою і синьою.

З кукурудзи готують: варену кукурудзу (на початках), попкорн (повітряна кукурудза), коржі, поленту, чіпси, кукурудзяну муку, кукурудзяні палички, печиво, каші, масло і сироп, і додають до багатьох інших страв.

Більш того, вона широко використовується для виробництва біопалива і корми для тварин. Фактично, 40% кукурудзи, вирощеної в США, використовується для отримання біопалива, і 60-70% кукурудзи в усьому світі проводиться для годування тварин (2, 4).

Висновок:

Кукурудза — популярний продукт харчування, який вважається як овочем, так і злаком. Її можна їсти у вареному вигляді (молоді качани кукурудзи), у вигляді каші, випічки або попкорну. З неї також виробляють кукурудзяне масло і сироп. Однак більша частина кукурудзи використовується як корм для тварин і для виробництва біопалива.

Харчова цінність кукурудзи

До складу кукурудзи входить багато вуглеводів. Вона багата клітковиною, вітамінами і мінералами. Вона також містить відносно мала кількість білка і жиру.

У 100 грамах вареної кукурудзи міститься (5):

Велика частина вуглеводів в кукурудзі надходить з крохмалю, який може швидко підняти рівень цукру в крові, в залежності від того, скільки ви їсте. Проте вона також містить багато клітковини, що може допомогти збалансувати рівень цукру в крові (3, 6).

Завдяки її вражаючому профілем поживних речовин, більшість людей можуть отримати користь з ужитку цільної кукурудзи і попкорну в рамках збалансованого раціону харчування. Вона також природним чином не містить глютену і може вживатися тими людьми, хто уникає його вживання.

З іншого боку, оброблені кукурудзяні продукти можуть бути не дуже поживними, так як рафінована олія, сироп і чіпси втрачають корисну клітковину та інші поживні речовини під час виробництва. Крім того, багато оброблені продукти містять додану сіль, цукор або жир (7, 8).

Висновок:

Цілісна кукурудза багата клітковиною і містить вітамін C, вітаміни групи B, магній і калій. Фабричні кукурудзяні продукти не так поживні.

Містить корисні рослинні сполуки і клітковину

Кукурудза містить антиоксиданти і рослинні сполуки, які мають ряд корисних властивостей. Ось чим корисна кукурудза:

Лютеїн і зеаксантин в кукурудзі може поліпшити здоров’я очей

Кукурудза особливо багата лютеином і зеаксантином — двома каротиноидами, які можуть перешкоджати розвитку катаракти та вікової дегенерації жовтої плями (макулодистрофії).

Це ймовірно пов’язано з тим, що лютеїн і зеаксантин містяться у великій кількості в жовтій плямі очі (9, 10, 11).

Одне дослідження за участю 365 дорослих людей показало, що у тих, хто споживав найбільшу кількість каротиноїдів (особливо лютеїну і зеаксантину) ризик розвитку макулодистрофії був на 43% нижче в порівнянні з тими, хто споживав найменшу кількість цих каротиноїдів (11).

Тому регулярне вживання кукурудзи може сприяти здоров’ю очей — особливо вона корисна для тих, хто схильний до ризику розвитку макулодистрофії.

Може запобігти дивертикулит і інші проблеми з шлунково-кишкового тракту

Клітковина (харчові волокна) в кукурудзі також може принести користь для здоров’я.

Споживання харчових волокон пов’язано з меншим ризиком розвитку декількох захворювань, включаючи серцево-судинні захворювання і деякі види раку. Більш того, вживання достатньої кількості клітковини сприяє здоровому травленню і може захистити вас від проблем з кишечником (12, 13, 14).

Кукурудза, зокрема, може захищати від певних захворювань травної системи, включаючи дивертикуліт, який характеризується запаленням травного тракту (15).

Одне 18-річне дослідження, в якому вивчалися дані більш ніж 47000 дорослих чоловіків, зв’язало вживання попкорна не рідше двох разів на тиждень зі значно меншим ризиком розвитку дивертикулита (15).

Виходячи з цих результатів, вживання кукурудзи і попкорну може сприяти здоров’ю кишечника і запобігати захворювання травної системи. Однак потрібно більше досліджень.

Висновок:

Кукурудза багата рослинними з’єднаннями, які пов’язані з меншим ризиком розвитку захворювань очей. Більш того, клітковина в кукурудзі може принести різнобічну користь для здоров’я і знизити ризик розвитку дивертикулита.

Може запобігти сплески цукру в крові і перешкоджати схудненню

Оскільки кукурудза містить багато крохмалю, вона може викликати сплески рівнів цукру в крові і може не підходити для деяких груп населення.

Люди з цукровим діабетом, можливо, повинні обмежити споживання крохмальних вуглеводів, включаючи кукурудзу.

Дослідження, в яких особлива увага приділяється споживання кукурудзи і цукрового діабету, обмежені, але дослідження показують, що дієти з низьким вмістом вуглеводів більш ефективні при лікуванні діабету (16).

Дослідження, проведене за участю 115 дорослих пацієнтів з ожирінням і цукровим діабетом 2 типу, показало, що вживання в їжу продуктів, з яких 14% калорій надходить з вуглеводів, призвело до більш стабільного рівня цукру в крові і зменшення потреби в ліках в порівнянні з отриманням 53% щоденних калорій з вуглеводів (16).

Вживання меншої кількості інших кукурудзяних продуктів, особливо кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози, може допомогти запобігти діабету.

В одному дослідженні було встановлено, що поширеність цукрового діабету на 20% вище в країнах з більш легким доступом до кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози в порівнянні з районами, де сироп ні легко доступний (17).

Нарешті, люди, які намагаються схуднути, можуть захотіти обмежити споживання крохмалистих вуглеводів з кукурудзи.

24-річне дослідження в Гарварді, в якому вивчалися дані 133468 дорослих показало, що кожна додаткова щоденна порція кукурудзи була пов’язана зі збільшенням ваги на 0,9 кг за 4-річний період. Картопля, горох та інші крохмалисті овочі не сприяли збільшенню маси тіла (18).

Висновок:

Кукурудза може викликати сплески рівнів цукру в крові і може сприяти збільшенню маси тіла при надмірному споживанні. Особам, що страждають на цукровий діабет або намагаються схуднути, слід задуматися про обмеження її споживання.

Кукурудза часто генетично модифікована

Кукурудза — одна з найбільш генетично модифікованих культур в світі. Фактично, 92% врожаю, вирощеного в США в 2016 році, були генетично модифіковані (ГМО) (19).

Зернові культури модифікуються для підвищення врожайності і підвищення стійкості до комах, хвороб або хімічних речовин, що використовуються для знищення шкідників (19).

Вплив модифікованої кукурудзи та інших культур на здоров’я людини і екологію є однією з найбільш широко обговорюваних тем в області харчування.

Поточні дослідження безпеки генетично модифікованої кукурудзи для людини обмежені і суперечливі.

По-перше, дослідження пов’язують споживання генетично модифікованої кукурудзи з токсичним впливом на печінку, нирки та інші органи у тварин (20, 21).

З іншого боку, деякі дослідження показують, що генетично модифікована культура не шкідлива для здоров’я людини і забезпечує організм такою ж кількістю поживних речовин, як і немодифіковані культури.

В одному дослідженні не було виявлено суттєвих відмінностей між вмістом вітаміну C, деяких мінералів, жирних кислот, антиоксидантів та інших корисних поживних речовин в генетично модифікованої кукурудзи в порівнянні з кукурудзяними культурами, що не були модифіковані (22).

Щоб допомогти споживачам прийняти обгрунтоване рішення про споживання генетично модифікованої кукурудзи необхідно провести додаткові дослідження. Якщо ви стурбовані споживанням генетично модифікованих культур, шукайте продукти, які мають позначку на упаковці «БЕЗ ГМО».

Висновок:

Велика частина кукурудзи генетично модифікована. Хоча необхідні додаткові дослідження, деякі дослідження показують, що модифіковані культури можуть становити небезпеку для здоров’я людини.

Як приготувати і використовувати кукурудзу

Кукурудза — це універсальний продукт, який може бути доданий до вашого раціону харчування в різних формах.

Солодка кукурудза на качані широко доступна в продуктових магазинах і на фермерських ринках як в свіжому, так і в замороженому вигляді. Ви також можете купувати і вживати консервовану кукурудзу.

Свіжі качани можна приготувати, отримуючи варену кукурудзу, і вживати її з сіллю.

Ядра можуть бути додані в супи, салати, овочеві страви або подаватися самостійно з вершковим або оливковою олією і приправами.

Можуть також використовуватися інші види продуктів з кукурудзи, такі як кукурудзяна мука і сушені ядра. Ви можете приготувати коржі з дрібно подрібненої кукурудзяної муки, води і солі. Можна також робити чіпси, зажарівая плоскі шматочки тіста в маслі з додаванням приправ.

Нарешті, висушені ядра можна використовувати для приготування попкорна.

Висновок:

Кукурудза на качані, кукурудзяні зерна, консервована кукурудза, кукурудзяна мука і попкорн широко доступні в продуктових магазинах і можуть бути використані в різноманітних стравах.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: