Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Чи корисна піца для здоров’я? Поради для любителів піци

Чи корисна піца для здоров'я? Поради для любителів піци

Харчова цінність | Чи корисна? | Поради | висновки

Піца є улюбленою стравою для багатьох людей у ​​всьому світі.

Захоплююча комбінація смачною основи, солодкого томатного соусу і солоного сиру моцарелла напевно сподобається навіть самим вимогливим їдоках.

Проте її зазвичай називають шкідливою для здоров’я, так як вона може містити багато калорій, натрію і вуглеводів.

У цій статті розглядається питання харчової цінності найбільш популярних видів піци, і даються поради щодо її оздоровлення. Отже, давайте подивимося, чи корисна піца для здоров’я людини.

Харчова цінність

Вміщені в піці поживні речовини та інгредієнти можуть широко варіюватися в залежності від виду.

Проте деякі види піци можуть містити велику кількість шкідливих для здоров’я інгредієнтів.

Заморожена піца

Заморожена піца часто користується популярністю у студентів і зайнятих людей.

Хоча є винятки, велика частина продається в магазинах замороженої піци має високий вміст калорій, цукру і натрію.

Вона, як правило, сильно оброблена і містить штучні консерванти, цукор і шкідливі жири.

Наприклад, одна порція (чверть) замороженої піци Red Baron Classic Crust Pepperoni містить (1):

Такі начинки, як ковбаса, додатковий сир та інші висококалорійні продукти, можуть збільшити калорійність кінцевого продукту, в той час як стиль французького хліба і начинка в скоринці піци можуть збільшувати калорійність ще більше.

Свежеприготовленная піца в піцерії

Як і заморожена піца, приготована в піцерії піца може містити різні інгредієнти і готуватися різними способами.

Хоча склад піци, приготованої в піцерії не завжди вказується, деякі мережі піцерій надають споживачам інформацію про харчову цінність.

Свежеприготовленная піца часто містить більш здорові інгредієнти, ніж більш оброблені види, що продаються в ресторанах швидкого харчування і магазинах.

Більшість піцерій роблять тісто з нуля, використовуючи прості інгредієнти, такі як оливкова олія і пшеничне борошно.

Залежно від ресторану, деякі використовують домашні соуси без додавання цукру, свіжі сири та інші корисні начинки.

Проте незалежно від того, вибираєте ви заморожену або свіжу піцу, додавання додаткових начинок може зробити її нездорової, тому будьте уважні з вибором при її вживанні поза домом.

Фаст-фуд піца

Піца, що продається в ресторанах швидкого харчування і цілодобових магазинах, є одним з найбільш нездорових страв.

Вона часто містить найбільшу кількість калорій, нездорових жирів, вуглеводів і натрію.

Один великий шматок (167 грам) піци Putut Hut Pepperoni Lovers містить (2):

Крім того, фаст-фуд піца зазвичай містить більше інгредієнтів, ніж свежеприготовленная, таких як глутамат натрію (E621), штучні барвники та кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози — все це може негативно вплинути на ваше здоров’я (3, 4, 5).

Така піца також часто містить велику кількість натрію, що робить її поганим вибором для тих, хто чутливий до солі (6).

Висновок:

Багато видів піци, особливо заморожена і фаст-фуд, мають високий вміст калорій, жирів і натрію. Більш перероблені сорти можуть містити шкідливі для здоров’я речовини, такі як барвники, цукор і консерванти.

Чи є піца здоровим вибором?

Хоча деякі види піци шкідливі для здоров’я, інші, менш оброблені, можуть бути поживними.

Може містити шкідливі для здоров’я речовини

Як і у випадку з усіма іншими продуктами, більш оброблені види піци часто містять більше шкідливих для здоров’я інгредієнтів, ніж піца, приготована з нуля.

Заморожена піца і фаст-фуд піца можуть містити такі інгредієнти, як консерванти, барвники та шкідливі жири.

Проте всі види піци, незалежно від того, як вони готуються, зазвичай готуються з рафінованої пшеничного борошна.

Цей тип борошна має низький рівень вмісту клітковини і, отже, викликає менше почуття наповненості шлунка, ніж цільнозернових борошно.

Вживання рафінованих зернових продуктів, таких як піца, пов’язане зі збільшенням маси тіла.

Дослідження, проведене серед тисячі триста п’ятьдесят-два людина, показало, що люди, які щодня споживали більше 70 г готових продуктів, таких як піца, мали більше жиру на животі, ніж ті, хто вживав до 70 г в день (7).

Деякі види мають високий вміст калорій, вуглеводів, натрію і цукру

Більшість видів піци мають високий рівень вмісту калорій і натрію, так як вони зазвичай увінчані сиром, солоним м’ясом та іншими висококалорійними начинками.

Крім того, деякі види піци містять доданий цукор в тесті, певні начинки і соуси.

Фактично, одна порція (чверть) піци Red Baron Barbecue Chicken містить колосальні 21 грам (4 чайні ложки) цукру (8).

Було виявлено, що регулярне вживання рафінованих продуктів, багатих шкідливим цукром, підвищує ризик розвитку хронічних захворювань, таких як ожиріння і хвороби серця (9).

Більш того, вживання піци з начиненою скоринкою збільшить вміст вуглеводів і загальний вміст калорій в одній порції.

Хоча час від часу шматочок піци швидкого приготування або замороженої піци, швидше за все, не вплине на ваш вага, регулярне вживання цих продуктів може привести до збільшення маси тіла і підвищення ризику виникнення хронічних захворювань.

Деякі рецепти стануть у пригоді

Хоча багато видів піци мають високий рівень вмісту калорій, жирів і натрію, ті, які зроблені зі свіжих, цілісних інгредієнтів, можуть бути хорошим вибором.

Піца в традиційному стилі — це відносно просте блюдо, приготоване з борошна, дріжджів, води, солі, масла, томатного соусу і свіжого сиру.

Піца, приготовлена ​​з нуля з використанням цих обмежених інгредієнтів, може бути вельми корисною.

При приготуванні домашньої піци вміст поживних речовин може бути збільшено шляхом додавання начинок, багатих поживними речовинами, таких як овочі або корисні джерела білка, такі як курка-гриль.

Багато мережі піцерій пропонують цільнозернові і безглютенові види піци, а також корисні інгредієнти, такі як свіжі овочі або трави.

Висновок:

Хоча багато видів піци мають високий рівень вмісту калорій, натрію і вуглеводів, піцу, приготовлену вдома або в піцерії, можна зробити більш здоровою, додавши начинку з високим вмістом поживних речовин або вибравши основу з цільнозерновий борошна.

Корисні поради

Вживання ваших улюблених страв час від часу є ключовим компонентом будь-якого здорового плану харчування.

Хоча іноді можна з’їсти шматок замороженої піци, піци швидкого приготування або піци, приготованої в піцерії, краще споживати це блюдо не більше кількох разів на місяць.

Однак для справжніх любителів піци, які хочуть насолоджуватися цією їжею частіше, є способи зробити це сирне блюдо набагато більш корисним для здоров’я.

Готуйте піцу будинку

Купуючи заморожену піцу або піцу в закладі швидкого харчування, ви не можете контролювати те, що включено в рецепт.

Власноручне приготування піци в домашніх умовах дає вам можливість вирішити, що буде входити — і що не входитиме — в ваше блюдо.

Приготування власної основи для піци з корисних інгредієнтів, таких як цільнозерновий або безглютенова борошно, може підвищити вміст клітковини.

Ви можете навіть зробити основу без традиційної борошна, використовуючи горіхову борошно.

Залийте основу несолодким соусом, додайте високоякісний сир і корисні начинки, такі як перець, сушені помідори, броколі, рукола, курка, часник або гриби.

Віддавайте перевагу цільним інгредієнтів

При приготуванні домашньої піци або купівлі піци вибирайте продукти, які містять цільні інгредієнти.

Погляньте на списки інгредієнтів продукту і купуйте тільки ту піцу, яка містить цільні харчові інгредієнти.

Не беріть суміші для тіста або попередньо приготовану піцу, які містять штучні барвники, кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, доданий цукор, перероблене м’ясо або штучні консерванти.

Замість того, щоб купувати суміш для тесту або готову основу для піци, готуйте основу самостійно, додаючи на неї живильну і здорову начинку.

Контролюйте свої порції

Надмірне вживання будь-якої їжі — будь то корисною для здоров’я або шкідливою — може сприяти збільшенню маси тіла.

Ось чому практика контролю порцій має вирішальне значення для загального стану здоров’я.

Це особливо важливо, коли ви насолоджуєтеся продуктами, якими можна легко переїсти, такими як морозиво, хліб, тістечка і піца.

Незалежно від того, чи вживаєте ви свежеприготовленную піцу або піцу швидкого приготування, практика контролю порцій є відмінним способом запобігання надмірного споживання калорій.

Замовляючи піцу на винос, обмежте вашу порцію, вживаючи їжу з тарілки, а не з коробки.

Спробуйте перед вживанням піци з’їсти багатий клітковиною зелений салат для того, щоб збалансувати споживання поживних речовин.

Інші корисні поради

Ось кілька інших простих способів зробити піцу більш здоровою:

Висновок:

Є багато способів підвищити вміст поживних речовин у вашій піці. Вибір цільнозерновий основи, додавання овочів і контроль порцій — ось лише кілька способів зробити її більш здоровою.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: