Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Чи корисний бекон? Користь і шкода для організму

Чи корисний бекон? Користь і шкода для організму

Багато людей люблять бекон. І хоча багатьом подобається його смак, все більша кількість людей починають турбуватися про те, що він може завдати шкоди організму.

Однак багато міфів в історії харчування не витримали випробування часом.

Давайте з’ясуємо, чи є ідея, що бекон заподіює шкоду одним з цих міфів.

Як роблять бекон?

Існують різні види бекону, і кінцевий продукт може бути різним у залежності від конкретного виробника.

Бекон проводиться з свинини, хоча ви також можете знайти такі продукти, як бекон з індички.

Бекон зазвичай проходить процес витримки, під час якого м’ясо замочується в розчині солі, нітратів і іноді цукру. У більшості випадків пізніше бекон коптиться.

Витримка і копчення — це способи збереження м’яса, але ці методи обробки також сприяють характерному смаку бекону і допомагають зберегти його червоний колір.

Додавання солі і нітратів робить м’ясо несприятливим середовищем для зростання бактерій. В результаті бекон має набагато більш тривалий термін зберігання, ніж свіжа свинина.

Бекон — це перероблене м’ясо, але сила обробки і використовуються інгредієнти розрізняються у різних виробників.

Висновок:

Бекон проводиться з свинини і проходить через процес витримки, де він просочується сіллю, нітратами та іншими інгредієнтами.

Бекон містить багато жиру

Жири в беконі на 50% є мононенасиченими, і більшу частину з цих жирів становить олеїнова кислота.

Це та ж сама жирна кислота, за яку хвалять оливкова олія і її зазвичай вважають корисною для серця (1).

Близько 40% жирів в беконі — це насичені жири, що супроводжуються пристойною кількістю холестерину.

Жир, що залишився в беконі на 40% насичений і на 10% поліненасищен з пристойною кількістю холестерину.

Дієтичний холестерин був проблемою в минулому, але вчені згодні з тим, що він має незначний вплив на рівень холестерину у вашій крові (2, 3, 4).

На відміну від цього, вплив насичених жирів на здоров’я дуже суперечливо. Багато медики переконані, що високий рівень споживання насичених жирів є основною причиною серцево-судинних захворювань.

Хоча високий рівень споживання насичених жирів може збільшити певні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, дослідження не змогли виявити будь-яких постійних зв’язків між споживанням насичених жирів і серцево-судинними захворюваннями (5, 6, 7).

В кінцевому підсумку вплив насичених жирів на здоров’я може залежати від типу насичених жирів, інших споживаних в їжу продуктів і способу життя людей.

Ви не повинні турбуватися про високий рівень вмісту жиру в беконі, тим більше що типовий розмір порції є невеликим.

Висновок:

Бекон містить багато насичених жирів і холестерину, які не так шкідливі, як вважалося раніше. Крім того, типовий розмір порції бекону невеликий.

Бекон містить безліч важливих поживних речовин

М’ясо має тенденцію бути дуже поживним, і бекон не виняток. Типова 100-грамова порція приготовленого бекону містить (8):

Бекон також містить гідну кількість таких мінералів, як залізо, магній, цинк і калій.

Проте все що містяться в беконі поживні речовини також містяться в інших, менш оброблених продуктах зі свинини.

Висновок:

Свинина багата багатьма поживними речовинами, включаючи білок і кілька вітамінів і мінералів. Те ж саме відноситься і до бекону.

Бекон містить багато солі

Оскільки сіль використовується в процесі витримки, бекон має досить високий рівень вмісту солі.

Вживання в їжу продуктів з високим вмістом солі асоціюється з підвищеним ризиком розвитку раку шлунка (9).

Надмірне споживання солі може також підвищити кров’яний тиск у людей з чутливістю до солі (10).

Хоча високий кров’яний тиск шкідливо в довгостроковій перспективі, дослідження не виявили послідовну зв’язок між споживанням солі і смертю через хвороби серця (11).

Проте якщо у вас високий кров’яний тиск, і ви підозрюєте, що можете бути чутливими до солі, подумайте про обмеження вживання солоної їжі, включаючи бекон.

Для отримання додаткової інформації про вплив солі на здоров’я ознайомтеся з цією статтею.

Висновок:

Споживання великої кількості бекону та інших солоних продуктів підвищує кров’яний тиск у чутливих до солі людей. Це також може збільшити ризик розвитку раку шлунка.

Нітрати, нітрити та нітрозаміни

Оброблене м’ясо також містить добавки, такі як нітрати і нітрити.

Проблема з цими добавками полягає в тому, що при приготуванні з використанням високої температури вони утворюють сполуки під назвою нітрозаміни, які є відомими канцерогенами (12).

Однак антиоксиданти, такі як вітамін C і Еріторбовая кислота, тепер часто додаються в процесі витримки бекону. Вони ефективно знижують вміст нітрозамінів (13).

Бекон містить набагато менше нітрозамінів, ніж в минулому, але вчені як і раніше стурбовані тим, що високий рівень споживання може збільшити ризик розвитку раку (12).

Він також містить різні інші потенційно шкідливі сполуки, які обговорюються в наступному розділі.

Висновок:

Смажений бекон може містити багато нітрозамінів, які є канцерогенними. Однак виробникам продуктів харчування вдалося значно знизити рівень вмісту нітрозамінів шляхом додавання вітаміну C.

Інші потенційно шкідливі сполуки

Коли справа доходить до приготування м’яса, важливо знайти баланс. Пережарювання може принести шкоду здоров’ю, але недожаріваніе також може бути проблемою.

Якщо ви використовуєте занадто багато тепла і пересмажувати м’ясо, воно утворює такі шкідливі сполуки, як поліциклічні ароматичні вуглеводні і гетероциклічні аміни, які пов’язані з розвитком раку (14).

З іншого боку, деякі види м’яса можуть містити патогенні мікроорганізми, такі як бактерії, віруси і паразити.

З цієї причини вам потрібно готувати м’ясо досить добре, але не дуже довго.

Висновок:

Все м’ясо повинно бути приготовлено досить добре, щоб вбити потенційні патогенні мікроорганізми, але не настільки сильно, щоб воно згоріло.

Побоювання з приводу переробленого м’яса

Протягом останніх десятиліть дієтологи були стурбовані впливом бекону та інших м’ясних продуктів на здоров’я.

Багато обсерваційні дослідження пов’язують високий рівень споживання обробленого м’яса з розвитком раку і хвороб серця.

Зокрема, оброблене м’ясо було пов’язано з розвитком раку товстої кишки, молочної залози, печінки і легенів, а також з іншими видами раку (15, 16).

Є також зв’язок між обробленим м’ясом і розвитком серцево-судинних захворювань.

Великий аналіз проспективних досліджень показав, що оброблене м’ясо було в значній мірі пов’язано як із захворюваннями серця, так і з цукровим діабетом (17).

Однак люди, які їдять багато обробленого м’яса, як правило, ведуть нездоровий спосіб життя в цілому. Вони частіше курять і рідше тренуються.

Незважаючи на це, ці результати не слід ігнорувати, тому що асоціації є послідовними і досить сильними.

Висновок:

Спостережні дослідження постійно показують зв’язок між споживанням обробленого м’яса і хворобами серця і декількома видами раку.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: