Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Чи містить овес і вівсянка глютен?

Чи містить овес і вівсянка глютен?

Про глютену | Овес і глютен | забруднення | Інший шкоду | користь | висновки

Овес — дуже поживна зерно, що володіє безліччю корисних властивостей.

Вівсянка є популярною кашею для сніданку, але овес також можна знайти в мюслі, гранола і інших продуктах і закусках.

Проте ви можете задатися питанням, чи містить овес і вівсянка глютен.

Ця стаття досліджує, чи можете ви включити овес в безглютенової дієту.

У чому полягає проблема з глютеном?

Безглютенові дієти дуже популярні.

Насправді, опитування показують, що тільки в США 15-30% людей з тієї чи іншої причини намагаються уникнути глютену.

Глютен — це сімейство білків, що містяться в зерні, такому як пшениця, жито і ячмінь. Ці білки надають хлібу і макаронних виробів їх еластичну, жувальну текстуру.

Більшість людей можуть їсти глютен без будь-яких побічних ефектів, але у деяких людей ці білки можуть викликати серйозні проблеми зі здоров’ям.

Глютен може викликати проблеми з травленням у певних груп населення, оскільки його унікальна аминокислотная структура може перешкоджати травних ферментів в кишечнику.

Якщо у вас целіакія, ваш організм запускає автоімунний відповідь на глютен, пошкоджуючи кишкову слизову оболонку.

Якщо ви не переносите глютен, навіть невелика кількість цього білка шкідливо для вашого здоров’я, що робить безглютенової дієту єдиним способом уникнути серйозних проблем зі здоров’ям.

Висновок:

Глютен — це білок, що міститься в таких зернах, як пшениця, ячмінь і жито. Більшість людей можуть добре переносити цей білок, але його вживання може зашкодити деяким людям.

Овес не містить глютен?

Чистий овес не містить глютену і безпечний для більшості людей з непереносимістю глютену.

Однак овес часто забруднений глютеном, тому що він може оброблятися на тих же підприємствах, що і зерна, що містять глютен, такі як пшениця, жито і ячмінь.

Дослідження показують, що більшість людей з целіакію або алергією на пшеницю можуть з’їдати 50-100 грам чистого вівса в день без побічних ефектів.

Одне 8-річне дослідження, проведене за участю 106 осіб з целіакію, показало, що половина з них щодня їли овес, і ні у одного з них не було негативних ефектів.

Крім того, деякі країни рекомендують включати овес в безглютенової дієту. У кількох дослідженнях відзначається, що люди з целіакію, що живуть в цих країнах, мали краще загоєння кишечника, ніж люди в країнах, які цього не робили.

Чистий, незабруднене овес також безпечний для людей з алергією на пшеницю.

Висновок:

Більшість людей, які не переносять глютен, в тому числі з целіакію, можуть сміливо є чистий овес.

Овес часто забруднений глютеном

Хоча овес не містить глютену, він часто вирощуються разом з іншими культурами.

Для збирання врожаю на сусідніх полях зазвичай використовується одне і те ж обладнання, що призводить до перехресного забруднення, якщо одна з цих культур містить глютен.

Посів насіння також може бути нечистим, так як в ньому часто міститься невелика кількість насіння пшениці, жита або ячменю.

Крім того, продукти, приготовлені з вівса, зазвичай обробляються, готуються і упаковуються в тих же приміщеннях, що й продукти, що містять глютен.

Тому не дивно, що дослідження, які аналізують звичайні вівсяні продукти, виявили рівні глютену, що значно перевищують стандарти для безглютенових продуктів.

Одне дослідження, що включало 109 продуктів, що містять овес на ринку в Північній Америці і Європі, показало, що продукти містять в середньому понад 200 мільйонних часток (ppm) глютену.

Лише 20 мільйонних часток глютену може бути досить, щоб викликати реакцію у людей з целіакію.

Цей високий ризик забруднення означає, що традиційно вирощується овес включати в строгу безглютенової дієту небезпечно.

Примітно, що ряд компаній почали переробляти овес за допомогою чистого обладнання та вирощувати його на полях, позначених як безглютенові. Цей овес може продаватися як безглютеновий і повинен містити менше 20 мільйонних часток глютену.

Проте навіть етикетки на яких написано «Без глютену» можуть бути не зовсім надійними. Одне дослідження виявило, що рівні глютену перевищували межі безпеки в 5% продуктів, маркованих як безглютенові.

Тим не менше 100% вівсяних продуктів успішно пройшли тестування — це означає, що в більшості випадків можна довіряти етикеток, на яких вказано, що овес і вівсянка не містять глютену.

Висновок:

Овес часто забруднюється глютеном під час збору врожаю або переробки, але багато компаній зараз продають незабруднені продукти.

Інші потенційні недоліки вівса

Дуже невелика кількість людей з целіакію (і, можливо, з іншими захворюваннями) можуть мати непереносимість до чистого, незабруднені вівсу.

Чистий овес містить авенін — білок, який може викликати проблеми, тому що має амінокислотну структуру, аналогічну глютену.

Більшість людей, чутливих до глютену, не реагують на авенін. Вони можуть без проблем є чистий, незабруднене овес.

Проте невеликий відсоток людей з целіакію може реагувати на авенін. Для цих небагатьох людей навіть сертифікований овес без глютену може бути небезпечним.

Одне дослідження показало, що більшість людей з целіакію мають потенціал реагувати на авенін. Однак тільки 8% учасників мали реальну реакцію після вживання великої кількості вівса.

У цих випадках реакції були незначними і не викликали клінічних симптомів або рецидивів. Таким чином, дослідники прийшли до висновку, що люди з целіакію можуть як і раніше споживати до 100 грам чистого вівса в день.

Крім того, два інших невеликих дослідження показали, що деякі люди з целіакію відчували невеликий імунну відповідь і мали більше симптомів з боку шлунково-кишкового тракту при вживанні вівса, ніж ті, які дотримувалися традиційної безглютенової дієти.

Незважаючи на ці ефекти, жоден з людей в цих дослідженнях не відчував ніякого пошкодження кишечника від вживання вівса.

Висновок:

Овес містить білок під назвою авенін. Невеликий відсоток людей з целіакію реагує на авенін і може не переносити чистий овес.

Овес дуже корисний для здоров’я

Безглютенові дієти часто вже не пропонують великого вибору, особливо щодо зернових і крохмалистих продуктів.

Включаючи овес і вівсянку в раціон харчування можна збільшити настільки необхідне різноманіття.

Більш того, деякі дослідження показують, що дотримання безглютенової дієти може привести до недостатнього споживання клітковини, вітамінів групи B, фолату і мінералів, таких як залізо, магній, селен, марганець і цинк.

Овес виявляється хорошим джерелом всіх цих вітамінів і мінералів. Він також є фантастичним джерелом харчових волокон.

Крім того, овес володіє декількома вражаючими корисними властивостями:

Висновок:

Овес є хорошим джерелом багатьох поживних речовин, яких не вистачає в безглютенової дієті. Вживання вівсянки також може додати різноманітність і принести користь вашому здоров’ю.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: