Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Чи містить соєвий соус глютен?

Чи містить соєвий соус глютен?

Використання соєвого соусу є одним з кращих способів надати вашим стравам смаку «умами» — складний, солоний і пікантний смак. Широко використовується в азіатській кухні, він також надзвичайно універсальний і може використовуватися в багатьох різних видах їжі (1).

Проте якщо вам потрібно уникати глютену, ви можете задатися питанням, чи підходить соєвий соус до ваших дієтичним потребам.

У цій статті розглядається, чи є соєвий соус безглютенових.

Більшість соєвих соусів містять глютен

Соєвий соус традиційно роблять з пшениці і сої — тому його назва трохи вводить в оману.

Соус, як правило, виготовляється шляхом об’єднання сої і подрібненої пшениці, після чого їм дають можливість бродити (ферментіроваться) протягом декількох днів в солоному розсолі, що містить культури цвілі (2).

Тому більшість соєвих соусів містять глютен, який надходить з пшениці.

Однак один різновид, звана тамарі, часто не містить глютену. У той час як в традиційному японському тамарі міститься невелика кількість пшениці, більша частина виробленого тамарі проводиться з використанням тільки ферментованої сої (2).

Крім того, деякі соєві соуси готуються з додаванням рису замість пшениці, щоб люди з підвищеною чутливістю до глютену могли його також споживати.

Висновок:

Більшість сортів соєвого соусу містять глютен, але соєвий соус Тамара, як правило, не містить глютену. Також проводиться безглютеновий соєвий соус з додаванням рису.

Як вибрати безглютеновий соєвий соус

Більшість стандартних соєвих соусів містять глютен, в той час як більшість соєвих соусів тамарі не містять глютену.

Проте ви повинні завжди шукати маркування «Без глютену» на упаковці.

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) зобов’язує, щоб їжа, позначена як безглютенова, містила менше 20 мільйонних часток (ppm) глютену — мікроскопічне кількість, яке навряд чи вплине навіть на людей з важкою формою чутливості до глютену (3 ).

Ще один спосіб визначити чи містить соєвий соус глютен — перевірити список інгредієнтів. Якщо він містить пшеницю, жито, ячмінь або будь-які інгредієнти, приготовані з цих зерен, значить продукт містить глютен.

Висновок:

Щоб ваш соєвий соус не містив глютен, вибирайте соєвий соус з позначкою «Без глютену» або не містить пшениці, ячменю та жита.

Альтернатива Безглютенові соєвого соусу

Крім того, популярною природною що не містить глютену альтернативою соєвого соусу є кокосовий соус, який також може забезпечити пікантний смак.

Кокосовий соус виготовляється шляхом витримки кокосового соку з сіллю.

В результаті виходить соус, який на смак дуже схожий на соєвий, але не містить глютену. Його ще називають кокосовими амінами — це назва він отримав через те, що містить кілька амінокислот, які є будівельними блоками білка.

Як і тамарі, кокосовий соус є гарною заміною соєвого соусу без глютену і доступний в спеціалізованих магазинах або онлайн.

Висновок:

Кокосовий соус — це популярна альтернатива соєвого соусу без глютену, приготована з кокосового соку.

Підведемо підсумок

Більшість сортів соєвого соусу містять глютен.

Проте соєвий соус Тамара, як правило, проводиться без пшениці і, отже, не містить глютену. Те ж саме стосується соєвих соусів, приготовлених з додаванням рису.

Крім того, альтернативою соєвого соусу без глютену є кокосовий соус, який має схожий смак.

Завдяки цим безглютенових варіантів вам не доведеться залишати поза увагою унікальний смак «умамі» соєвих соусів.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: