Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Чи можна їсти кісточку авокадо і корисна вона

Чи можна їсти кісточку авокадо і корисна вона

Авокадо є надзвичайно популярним фруктом в наші дні і присутній в раціоні харчування багатьох людей по всьому світу. Ці фрукти дуже поживні, прекрасні в коктейлях і легко включаються у смачні десерти. У кожного авокадо є одна велика кісточка (насіння), яка зазвичай викидається, але деякі люди стверджують, що вона корисна для здоров’я і повинна бути з’їдена. Проте інші задаються питанням, чи можна їсти кісточку авокадо і безпечна вона при вживанні в їжу. У цій статті розглядаються потенційні корисні властивості кісточки авокадо, а також можливу шкоду від її вживання.

Насіння авокадо укладено в тверду оболонку і охоплює 13-18% розміру всього плода (1).

Інформація про його складі обмежена, але в ньому міститься хороший набір жирних кислот, дієтичної клітковини, вуглеводів і невеликої кількості білка (2, 3, 4, 5).

Насіння також вважаються багатим джерелом фітохімікати, які є речовинами, виробленими рослинами для захисту.

Хоча деякі з фітохімікати в насінні авокадо можуть володіти антиоксидантним потенціалом, інші можуть не приносити користі здоров’ю (2, 3).

Вуглеводи в насінні авокадо складаються в основному з крохмалю, а його суха вага становить майже 75% крохмалю. Крохмаль складається з довголанцюгових цукрів, тому дослідники почали досліджувати його потенційне застосування в харчових продуктах (6).

Висновок:

Кісточка авокадо складається в основному з жирних кислот, вуглеводів у вигляді крохмалю і харчових волокон (клітковини), а також невеликої кількості білка і широкого спектру фітохімікати.

Потенційні корисні властивості кісточки авокадо

У Нігерії екстракти насіння авокадо використовуються для лікування високого кров’яного тиску (4).

Кісточка авокадо вважається мало використовуваної, і ранні дослідження показують, що вона може мати деякі корисні для здоров’я властивості.

Нижче наведені деякі можливі способи, за допомогою яких кісточка авокадо може принести користь вашому здоров’ю:

Хоча ці результати є багатообіцяючими, зверніть увагу, що вони засновані на дослідженнях в пробірках і на тварин. Перш, ніж можна буде зробити якісь висновки, необхідні подальші дослідження за участю людини (11, 14).

Крім того, в цих дослідженнях в основному використовувалися оброблені екстракти насіння авокадо, а не все насіння (7, 11, 13).

Висновок:

Дослідження корисних властивостей кісточки авокадо продемонстрували її потенціал в зниженні ризику розвитку серцево-судинних захворювань і боротьби з бактеріями і грибками. Проте необхідні подальші дослідження за участю людей, перш ніж можна буде зробити якісь висновки.

Безпека вживання кісточки авокадо

Існують побоювання, що деякі рослинні сполуки в кісточці авокадо, такі як інгібітори трипсину і ціаногенние глікозиди, можуть бути шкідливими для здоров’я (15).

Тести на безпеку насіння авокадо знаходяться на ранніх стадіях і обмежені дослідженнями на тварин.

В одному з нігерійських досліджень щури отримували дуже високі дози екстракту насіння авокадо протягом 28 днів. Вчені в цьому дослідженні не спостерігали ніяких шкідливих ефектів (4).

Крім того, виходячи зі споживання місцевим населенням насіння авокадо, було підраховано, що максимальне щоденне споживання екстракту насіння авокадо становить 3 мг на кг маси тіла у дорослих людей (4).

Інше дослідження на мишах показало, що екстракт насіння авокадо не проявляє токсичності при вживанні в концентраціях до 114 мг на 1 кг маси тіла в день. Миші, які отримували цей або вищий рівень екстракту кісточки авокадо, загинули протягом 24 годин (16).

Існують також побоювання, що масло насіння авокадо може завдати шкоди, оскільки, як було виявлено, воно збільшує накопичення ферментів і жиру в печінці щурів (17, 18).

В даний час недостатньо доказів того, що кісточки авокадо безпечні для споживання людиною, оскільки дослідження досі були проведені тільки на тварин.

Крім того, процес екстракції, який використовується в дослідженнях, може змінити його вплив на ваш організм.

Висновок:

Дослідження безпеки вживання кісточок авокадо проводяться рідко. Екстракти насіння авокадо можуть бути шкідливі для мишей і щурів в дуже високих дозах, і невідомо, чи безпечні вони для споживання людиною.

Як вживати кісточку авокадо

Насіння авокадо дуже тверді і повинні бути приготовлені, перш ніж їх можна буде з’їсти.

Спосіб приготування кісточки авокадо:

Проте висушування насіння може знизити рівень містяться в них антиоксидантів, тому їх корисні властивості можуть бути знижені.

Зверніть увагу, що насіння гірке. Якщо ви збираєтеся додати його в свій коктейль, обов’язково додайте туди також солодкі продукти, такі як банан або полуниця.

Важливо відзначити, що немає ніяких доказів того, що кісточка авокадо безпечна для вживання в їжу. Ймовірно, краще подумати про чашці зеленого чаю або жмені ягід, замість того, щоб ризикувати.

Якщо ви вирішите спробувати кісточку авокадо, можливо, краще за все її є тільки час від часу, щоб зменшити ймовірність накопичення будь-яких шкідливих речовин в організмі.

Висновок:

Кісточку авокадо необхідно висушити, нарізати і подрібнити в порошок, перш ніж її можна буде з’їсти. Однак процес сушіння може значно знизити рівень містяться в ній антиоксидантів.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: