Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Чи можна їсти зелену картоплю або це отрута?

Чи можна їсти зелену картоплю або це отрута?

Коли ви заглядаєте в мішок з картоплею і виявляєте, щоб картопля стала зеленою, має бути ви ставите питанням викинути її чи ні. Деякі люди просто викидають зелений картопля, в той час як інші зчищають зелені ділянки і використовують його. Однак зелений картопля є більш, ніж просто небажаним, так як може бути небезпечним. Насправді, іноді виникають зелений колір і гіркий смак картоплі, можуть вказувати на наявність токсину. Деякі люди задаються питанням, чи можна їсти зелену картоплю або вона шкідлива для здоров’я, або, чи можна їсти картоплю, якщо з неї зчистити зелені ділянки, і зробить це її безпечною для вживання. У цій статті ми розглянемо всі, що вам потрібно знати про зелений картоплі, і представляє вони ризик для вашого здоров’я.

Чому картопля стає зеленим

Позеленіння картоплі — природний процес. Коли картопля піддається впливу світла, він починає виробляти хлорофіл — зелений пігмент, який надає безлічі рослин і водоростей їх колір. Це призводить до того, що картопля зі світлою шкіркою змінюється в кольорі від жовтого або світло-коричневого до зеленого. Цей процес також зустрічається в картоплі з темною шкіркою, хоча темні пігменти можуть маскувати це — картопля зелена під шкіркою.

Картопля з темною шкіркою ви можете перевірити на наявність позеленіння просто сцарапать невелику частину шкірки.

Хлорофіл також дозволяє рослинам збирати енергію сонця за допомогою фотосинтезу. Завдяки цьому процесу рослини можуть виробляти вуглеводи і кисень з сонячного світла, води і вуглекислого газу.

Хлорофіл, який надає картоплі його зелений колір, абсолютно нешкідливий. Фактично, він присутній у багатьох рослинних продуктах, які ви їсте кожен день. Проте позеленіння картоплі може також сигналізувати про виробництво чогось менш бажаного і потенційно небезпечного — токсичного рослинного з’єднання, під назвою соланін.

Підіб’ємо невеликий підсумок:

Коли картопля піддається впливу світла, він виробляє хлорофіл — пігмент, який робить картопля зеленим. Сам хлорофіл абсолютно нешкідливий, але може сигналізувати про наявність токсину.

Зелений картопля може бути токсичним

Коли вплив світла змушує картопля виробляти хлорофіл, воно також може стимулювати виробництво визначених з’єднань, які захищають від пошкоджень комахами, бактеріями, грибами або голодними тваринами.

На жаль, ці сполуки можуть бути токсичними для людини.

Соланін — основний токсин, який виробляє картопля, працює шляхом пригнічення ферменту, який бере участь в руйнуванні певних нейротрансмітерів. Він також діє, пошкоджуючи клітинні мембрани і може мати негативний вплив на проникність вашого кишечника. Соланін зазвичай присутній в малих кількостях в шкірці і м’якоті картоплі, а також у великих кількостях в деяких інших частинах картопляного рослини. Проте при впливі сонячного світла або пошкодження, картопля виробляє більше цього токсину.

Хлорофіл є хорошим показником наявності високого рівня соланін у картоплі, але це не ідеальний показник. Хоча одні і ті ж умови стимулюють утворення як соланін, так і хлорофілу, вони здійснюються незалежно один від одного. Фактично, в залежності від різноманітності, один картопля може швидко перетворитися в зелений, але містити помірні рівні соланіну, а інший навпаки може повільно зеленіти, але містити велику кількість цього токсину.

Проте позеленіння картоплі є ознакою того, що він може почати виробляти більше соланіну.

Підіб’ємо невеликий підсумок:

При впливі світла картопля продукує токсин, званий соланином. Він захищає його від комах і бактерій, але токсичний для людей. Позеленіння картоплі є хорошим показником наявності соланіну.

Яка кількість соланіну може нашкодити

Важко точно сказати, яка доза соланіну, отриманого з уживаного картоплі змусить вас відчувати себе хворими, так як було б неетично тестувати це на людях. Це також залежить від індивідуальної переносимості та розміру тіла людини.

Проте повідомлення про випадки отруєння соланином і одне токсикологічне дослідження на людях можуть дати хорошу ідею.

Схоже, що споживання 2 мг/кг маси тіла досить, щоб викликати симптоми, хоча 1,25 мг/кг може бути досить, щоб змусити деяких людей відчувати себе погано.

Це означає, що вживання в їжу 450 грам картоплі, який перевищив прийнятний рівень в 20 мг соланіну на 100 грам, було б достатньо, щоб людина з масою тіла в 50 кг відчув себе погано.

Якщо картопля накопичує дуже велика кількість соланіну або якщо доросла людина має невелику масу тіла або є дитиною, споживання ще меншої кількості може бути достатньо, щоб вони відчули себе недобре.

Відмінними ознаками отруєння соланином є:

Якщо ці симптоми слабо виражені, вони повинні пройти приблизно через 24 години.

У крайніх випадках повідомлялося про серйозні наслідки, таких як:

Підіб’ємо невеликий підсумок:

Картопля, що містить дуже велику кількість соланіну, може викликати нудоту, блювоту і головний біль. У крайніх випадках може статися параліч, кома або навіть смерть.

Чи можна видалити соланін за допомогою очищення або кип’ятіння зеленого картоплі

Найбільша кількість соланіну знаходиться в шкірці картоплі. Але чи можна їсти зелену картоплю якщо зрізати? Насправді очищення зеленого картоплі допоможе значно знизити його рівень.

Дослідники підрахували, що очищення картоплі видаляє щонайменше 30% його токсичних рослинних сполук. Однак це все ще залишає до 70% з’єднань в м’якоті картоплі. Це означає, що в очищеній картоплі з дуже високими концентраціями соланіну може міститися досить цього токсину, щоб викликати перераховані вище симптоми.

Чи можна варити зелену картоплю і видалить це токсин, присутній в ній? На жаль, кип’ятіння і інші методи приготування, включаючи випічку, приготування в мікрохвильовій печі або жарку, не дозволяють значно знизити рівень соланіну. Таким чином, вони не зроблять зелений картопля більш безпечним для вживання в їжу.

Якщо у картоплі є тільки кілька невеликих зелених плям, ви можете вирізати їх. Оскільки соланін також продукується в більш високих концентраціях навколо вічок або проростків картоплі, їх також слід видалити.

Однак, якщо картопля дуже зелений або на смак гіркий (ознака соланіну), його краще взагалі викинути.

Підіб’ємо невеликий підсумок:

Очищення зеленого картоплі значно знижує рівень соланіну в ньому, але приготування їжі ніяк не применшує рівень цього токсину. Якщо картопля дуже зелений або має гіркий смак — вам також краще викинути його.

Як запобігти позеленіння картоплі

На щастя, повідомлення про отруєння соланином зустрічаються рідко. Однак дані можуть бути занижені через загального характеру його симптомів. Картопля, який містить неприйнятні рівні соланіну, зазвичай залишається поза увагою продуктовий магазин. Проте якщо картопля не обробляти належним чином, він може виробляти соланін після того, як був доставлений в супермаркет або зберігається на вашій кухні. Тому правильне зберігання картоплі важливо для запобігання появи більш високих рівнів соланіну.

Фізичне пошкодження, вплив світла і високих або низьких температур є основними факторами, які стимулюють картопля виробляти більше соланіну.

Перед покупкою картоплі, обов’язково перевіряйте його на наявність пошкоджень або позеленіння. Будинки зберігайте його в прохолодному, темному місці, наприклад, в підвалі. Щоб захистити від світла, його слід зберігати в непрозорому мішку або пластиковому пакеті.

Зберігання в холодильнику не є ідеальним, оскільки там для картоплі занадто холодно. У деяких дослідженнях навіть спостерігалися підвищені рівні соланіну через зберігання при низьких температурах, таких як в холодильнику. Більш того, середня кухня або комора є занадто теплими для тривалого зберігання.

Якщо у вас недостатньо місця для зберігання картоплі, придбайте тільки ту кількість цього продукту, яке ви плануєте використовувати. Зберігайте його в непрозорій сумці в задній частині шафи або ящика, де він буде краще захищена від світла і тепла.

Підіб’ємо невеликий підсумок:

Картопля, що містить велику кількість соланіну, зазвичай залишається поза увагою продуктовий магазин. Проте важливо правильно зберігати картоплю, щоб він не позеленів після покупки.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: