Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Чи потрібно замочувати мигдаль перед вживанням?

Чи потрібно замочувати мигдаль перед вживанням?

Мигдаль — це популярна закуска, яка багата багатьма поживними речовинами, включаючи клітковину і корисні жири (1).

Він також є відмінним джерелом вітаміну E, який захищає ваші клітини від ушкоджень (2).

У той час як багато людей насолоджуються їм в сирому або смаженому вигляді, ви можете задатися питанням, чому інші вважають за краще вимочувати його перед вживанням.

Ця стаття розповідає вам все, що вам потрібно знати про замочуванні мигдалю.

Потенційна користь вимочування мигдалю

Дослідження показують, що вимочений мигдаль може принести користь вашому здоров’ю.

Може легше перетравлюватися

Мигдаль має жорстку, тверду текстуру, яка може ускладнити його перетравлення (3).

Проте замочування пом’якшує його, потенційно полегшуючи перетравлення (4, 5).

Мигдаль також містить антінутріенти, які можуть порушувати травлення і засвоєння певних поживних речовин, таких як кальцій, залізо, цинк і магній (6, 7).

У той час як дослідження показують, що замочування може значно знизити рівень антіутріентов в зерні і бобових, існує обмежена кількість доказів ефективності замочування мигдалю або інших горіхів (8, 9).

В одному дослідженні замочування мигдалю при кімнатній температурі протягом 24 годин знизило рівень фітіновой кислоти — але менш ніж на 5% (10).

Інше дослідження показало, що замочування подрібненого мигдалю в солоній воді протягом 12 годин призвело до 4% зниження рівня фітіновой кислоти (11).

Примітно, що 8-тижневе дослідження за участю 76 дорослих показало, що вимочування не полегшує симптоми з боку травного тракту. Крім того, рівень вмісту фітіновой кислоти в вимоченому мигдалі був таким же або трохи вище, ніж в сирому (12).

В цілому, дослідження неоднозначні з приводу того, зменшує чи замочування мигдалю рівень антінутріентов або допомагає зменшити травні симптоми.

Може збільшити засвоєння певних поживних речовин

Замочування може полегшити жування мигдалю, збільшуючи доступність поживних речовин.

Дослідження показують, що дроблення мигдалю на більш дрібні шматочки шляхом жування або подрібнення дозволяє вивільняти і засвоювати більше поживних речовин, особливо жирів (10, 13).

Крім того, травні ферменти можуть розщеплювати і сприяти більш ефективному засвоєнню поживні речовини (4, 10, 13).

Проте одне дослідження показало, що вимочування цільного мигдалю практично не впливало на доступність деяких мінералів, включаючи залізо, кальцій, магній, фосфор і цинк (11).

Фактично, коли мигдаль подрібнювали перед замочуванням, концентрації цих мінералів знижувалися, незважаючи на те, що рівні фітіновой кислоти також знижувалися (11).

Таким чином, замочування може допомогти засвоєнню жиру, але, навпаки, зменшити доступність мінералів.

Деяким людям подобається вимочений мигдаль більше

Замочування також впливає на текстуру і смак мигдалю.

Сирий мигдаль твердий і хрусткий, зі злегка гіркуватим присмаком завдяки вмісту в ньому таніну (14).

Після замочування він стає м’якше, менш гірким і більш вершковим, що може бути більш привабливим для деяких людей.

Висновок:

Замочений мигдаль має більш м’який, менш гіркий смак, ніж сирий. Його легше засвоювати, що може збільшити засвоєння деяких поживних речовин. Проте свідоцтва неоднозначні, і необхідні додаткові дослідження.

Як замочувати мигдаль

Замочити мигдаль просто — і набагато дешевше, ніж купувати заздалегідь вимочений в магазині.

Ось простий спосіб замочити його на ніч:

Замочені горіхи можна їсти негайно.

Також ви можете висушити їх декількома способами:

Найкраще зберігати вимочений мигдаль в герметичному контейнері в холодильнику.

Висновок:

Щоб замочити мигдаль в домашніх умовах, досить покрити його водою в мисці і залишити на 8-12 годин. Якщо ви віддаєте перевагу більш хрустку текстуру, ви можете після вимочування висушити його в духовці або дегідратором.

Чи варто замочувати мигдаль?

Хоча замочування може привести до деякого поліпшення його перетравлення і засвоєння поживних речовин, невимоченний мигдаль і раніше є корисним доповненням до вашого раціону.

Ці горіхи є хорошим джерелом харчових волокон, білка і корисних жирів, а також відмінним джерелом вітаміну E, марганцю і магнію (15).

Зокрема, шкірка багата антиоксидантами, особливо на поліфеноли, які можуть захищати від декількох хронічних захворювань, включаючи хвороби серця і цукровий діабет 2 типу (16, 17, 18).

Регулярне вживання мигдалю пов’язано з схудненням, зниженням рівня холестерину ЛПНЩ (шкідливий) і підвищенням рівня холестерину ЛПВЩ (корисний) і контролем рівня цукру в крові (1, 19, 20, 21).

Крім того, споживання танинов і фітіновой кислоти не обов’язково є шкідливим, оскільки було виявлено, що обидва антінутріента проявляють антиоксидантні ефекти і можуть захищати від серцево-судинних захворювань і деяких форм раку (6, 22, 23).

Висновок:

Незалежно від того, вимочений чи мигдаль чи ні, цей горіх багатий багатьма поживними речовинами і пов’язаний з поліпшенням здоров’я серця, контролю цукру в крові і маси тіла.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: