Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Чи шкідлива соєва олія? Користь і шкода для здоров’я

Чи шкідлива соєва олія? Користь і шкода для здоров'я

Соєва олія не тільки часто додається до оброблених продуктів, але також використовується в якості рослинного масла на кухнях по всьому світу. Фактично, в період з 2019 по 2020 роки в світі було вироблено близько 57 мільйонів тонн соєвої олії, що на 10% більше, ніж у 2015 році (1).

Проте потенційна користь соєвого масла для здоров’я часто ставиться під сумнів. Так чи корисно соєве масло або шкідливо для вас? Ось що вам потрібно знати про це суперечливому олії.

Що таке соєве масло?

Соєва олія — ​​це тип рослинного масла, одержуваного з насіння рослини Соя.

Крім того, що воно є одним з найбільш часто споживаних кулінарних масел, воно також часто використовується в багатьох заправках для салатів і приправах.

Соєва олія складається в основному з ненасичених жирів, причому близько 81% міститься в ньому жиру доводиться на полі і мононенасичені жирні кислоти. Оскільки соєве масло містить близько 14 грамів жиру на столову ложку, багато людей також використовують його на кетогенной дієті, щоб збільшити споживання жиру.

Але в той час як соєве масло може бути включено в помірних кількостях в якості частини добре збалансованого раціону харчування, слід уникати гідрогенізованих масел, наскільки це можливо.

Це жири, які зазнали процесу, званого гидрогенизацией, який допомагає продовжити термін придатності, і скоротити витрати виробників. Однак це також призводить до утворення трансжирних кислот, які є шкідливими жирами, пов’язаними з більш високим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, раку, цукрового діабету та багатьох інших захворювань (2).

Чим корисно соєве масло

Ось 5 доведених наукою корисних властивостей соєвої олії.

1. Хороший джерело вітаміну K

Соєва олія особливо корисно тим, що воно містить велику кількість вітаміну K — важливого поживної речовини, яка бере участь в декількох аспектах здоров’я. Зокрема, вітамін K добре відомий своєю здатністю підтримувати здорове згортання крові, що може допомогти зупинити надмірне кровотеча у відповідь на травму.

Вітамін K також бере активну участь у здоров’ї кісток і регулювання запасів кальцію в кістки. Фактично, згідно з дослідженням, опублікованим в науковому журналі American Journal of Clinical Nutrition, зниження споживання вітаміну K було пов’язано зі зниженням мінеральної щільності кісток у жінок. Крім того, інші дослідження навіть виявили, що прийом добавок вітаміну K може бути пов’язаний зі зменшенням ризику переломів кісток (3, 4).

2. Сприяє здоров’ю серця

Соєва олія складається в основному з поліненасичених жирів, які є корисним для серця типом жирів, що містяться в різних продуктах, таких як риба, горіхи і насіння.

Кілька досліджень показали, що заміна інших видів жирів у вашому раціоні на поліненасичені жири може допомогти поліпшити здоров’я серця. Наприклад, одне дослідження, опубліковане в науковому журналі PLoS Medicine, показало, що заміна насичених жирів на поліненасичені жири в раціоні значно знижує ризик розвитку захворювань серця.

Інші дослідження показують, що заміна насичених жирів поліненасиченими жирами може також знизити рівень поганого холестерину ЛПНЩ, який є основним фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань (5, 6).

Соєва олія також містить омега-3 жирні кислоти, які можуть допомогти зменшити запалення і зміцнити здоров’я серця (7).

3. Має високу температуру димленія

Багато людей вважають за краще використовувати соєве масло для приготування їжі через його високої температури димленія (точки димленія). Це означає, що воно може витримувати високі температури без руйнування і окислення.

Фактично, температура димленія соєвого масла становить близько 230 ° C, що значно вище, ніж температура димленія інших масел, таких як нерафінована оливкова олія, масло канола або лляне масло.

Його висока точка димоутворення не тільки допомагає оптимізувати смак продуктів під час приготування при високих температурах, таких як випічка і жарка, але також може захистити від утворення вільних радикалів — шкідливих сполук, які можуть сприяти розвитку хронічних захворювань.

4. Зберігає шкіру здоровою

У зв’язку зі здатністю соєвого масла зволожувати і заспокоювати шкіру, деякі компанії почали використовувати його у виробництві засобів для догляду за шкірою. Одне невелике дослідження, проведене в Берліні, показало, що нанесення соєвого масла на шкіру ефективно сприяє утриманню вологи (8).

Інші дослідження показали, що зовнішнє застосування може захистити шкіру від почервоніння і запалення, викликаного ультрафіолетовим випромінюванням (9).

5. Допомагає живити волосся

Зміцнення здоров’я волосся є ще одним з найпопулярніших видів застосування соєвого масла. Крім того, що воно допомагає утримувати вологу, воно також допомагає згладжувати кутикулу волосся, щоб вони виглядали блискучими. Деякі також використовують соєву олію для волосся, щоб підвищити ефективність інших засобів, таких як маски для волосся і процедури.

Для отримання простого кондиціонера для волосся, спробуйте розігріти кілька столових ложок соєвого масла, нанести на волосся і дати йому вбратися протягом 30-40 хвилин, перш ніж ви вимиєте їх і продовжите звичайну процедуру догляду за волоссям.

Потенційна шкода соєвого масла і протипоказання

Хоча соєву олію має ряд корисних властивостей, існують також деякі пов’язані з його використанням побічні ефекти і небезпеки, які також слід враховувати.

Багато рослинні масла на ринку, в тому числі інші масла, такі як соняшникова олія і кукурудзяна олія, піддаються високого ступеня переробки і рафінування. Вибір нерафінованої, мінімально обробленого соєвого масла — кращий варіант, щоб максимізувати потенційну користь для здоров’я.

Крім того, на міжнародному ринку присутній великий відсоток генетично модифікованих соєвих бобів. Багато людей вважають за краще уникати генетично модифікованих організмів через побоювання з приводу довгострокових наслідків для здоров’я, а також таких проблем, як стійкість до антибіотиків і підвищена алергенність (10).

У разі, якщо ви уникаєте ГМО, намагайтеся віддавати перевагу органічним соєвих бобів — просто перевіряйте етикетку на пляшці на предмет наявності ГМО і купуйте тільки продукт від авторитетного виробника.

Соєву олію — як і багато інших рослинні масла — також багато омега-6 жирними кислотами. Хоча ці жирні кислоти дуже важливі, в раціоні харчування сучасної людини зазвичай дуже багато омега-6 жирних кислот і не вистачає корисних для серця омега-3. Споживання великої кількості омега-6 жирних кислот може з часом привести до запалення і хронічних захворювань (11).

Нарешті, майте на увазі, що гидрогенизированного соєвого масла також слід уникати. Це масло містить транс-жири, які можуть бути пов’язані з підвищеним ризиком розвитку хронічних захворювань, таких як рак, хвороби серця, цукровий діабет та інші. Гідрогенізовані жири часто зустрічаються в оброблених продуктах, таких як фаст-фуд, випічка, печиво, чіпси і крекери (12).

Чим замінити соєву олію

У той час як вживання нерафінованої, мінімально обробленого соєвого масла час від часу може принести користь вашому здоров’ю, ви повинні бути впевнені, що воно поєднується з безліччю інших корисних жирів.

Існує безліч багатих поживними речовинами альтернатив соєвого масла, які ви можете легко додати в свою кухонну комору. Ось кілька інших здорових варіантів:

Підведемо підсумок

Соєва олія — ​​це різновид рослинного масла, яке виробляють з насіння рослини Соя.

Соєва олія багата на вітамін K, має високу температуру димленія і може сприяти зміцненню здоров’я серця завдяки вмісту в ньому поліненасичених жирних кислот. Воно може також допомогти підтримати здоров’я волосся і шкіри.

З іншого боку, багато рослинні масла сильно перероблені, завантажені омега-6 жирними кислотами і можуть бути отримані з ГМО культур. Споживання гідрогенізованих масел також слід по можливості обмежувати, оскільки вони містять шкідливі транс-жирні кислоти.

Вибір органічного, мінімально обробленого соєвого масла є хорошим варіантом, щоб максимізувати потенційну користь для здоров’я від цього рослинного масла.

Вам також слід включити в раціон харчування безліч інших корисних кулінарних масел, включаючи масло авокадо, кокосове масло, оливкову олію і органічне вершкове масло.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: