Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Чи викликає вживання цукру цукровий діабет?

Чи викликає вживання цукру цукровий діабет?

Оскільки цукровий діабет — це захворювання, що характеризується високим рівнем цукру в крові, багато людей задаються питанням, чи може його викликати вживання цукру.

Хоча це правда, що вживання великої кількості доданого цукру може збільшити ризик розвитку цукрового діабету, споживання цукру — всього лише одна частина головоломки.

Багато інших чинників, включаючи раціон харчування, спосіб життя і генетику, також впливають на ваш ризик.

У цій статті розглядається роль вживання цукру в розвитку цукрового діабету і містяться поради щодо профілактики захворювання.

Що таке цукровий діабет?

Цукровий діабет виникає, коли ваш організм не може ефективно регулювати рівень цукру в крові.

Це може статися, коли ваша підшлункова залоза перестає виробляти достатню кількість інсуліну, коли ваші клітини стають стійкими до виробляється інсуліну, або коли це відбувається одночасно (1).

Інсулін — це гормон, необхідний для переміщення цукру з крові в ваші клітини, тому недостатнє вироблення інсуліну або інсулінорезистентність можуть стати причиною високого рівня цукру в крові.

Високий рівень цукру в крові протягом тривалого періоду може призвести до ускладнень, таким як підвищений ризик розвитку серцево-судинних захворювань, а також пошкодження нервів і нирок, тому важливо тримати його під контролем (2).

Існує два основних типи цукрового діабету, кожен з яких має різні причини:

Цукровий діабет 1 типу відносно рідкісний, в основному має генетичну природу, і становить лише 5-10% всіх випадків цукрового діабету (3).

Цукровий діабет 2 типу, який буде в центрі уваги цієї статті, становить понад 90% випадків діабету і в основному викликане факторами харчування і способу життя (4).

Висновок:

Цукровий діабет 2 типу є найбільш поширеною формою діабету. Це захворювання виникає, коли ваше тіло перестає виробляти достатню кількість інсуліну або, коли клітини стають стійкими до продукується інсуліну, що призводить до хронічно підвищеним рівням цукру в крові.

Як цукор метаболізується

Коли більшість людей говорить про цукор, вони мають на увазі сахарозу або столовий цукор, який виробляється з цукрового буряка або цукрової тростини.

Сахароза складається з однієї молекули глюкози і однієї молекули фруктози, пов’язаних разом.

Коли ви їсте сахарозу, молекули глюкози і фруктози поділяються ферментами в тонкому кишечнику, перш ніж всмоктуватися в ваш кровотік (5).

Це підвищує рівень цукру в крові і сигналізує вашої підшлунковій залозі, щоб та вивільняла інсулін. Інсулін переносить глюкозу з крові в ваші клітини, де її можна метаболизировать для отримання енергії.

У той час як невелика кількість фруктози може також поглинатися клітинами і використовуватися для отримання енергії, більшість переноситься в вашу печінку, де вона перетворюється в глюкозу для отримання енергії або жиру для зберігання (6).

Оскільки фруктоза може бути перетворена в жир, високі рівні її споживання призводять до збільшення рівнів тригліцеридів, що може збільшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань і жирової хвороби печінки (7, 8).

Метаболізм фруктози також підвищує рівень сечової кислоти в крові. Якщо ці кристали сечової кислоти осідають в ваших суглобах, може розвинутися хворобливий стан, відоме під назвою подагра (9).

Якщо ви їсте більше цукру, ніж ваш організм може використовувати для енергії, надлишок перетворюється в жирні кислоти і зберігається у вигляді жиру.

Висновок:

Глюкоза з цукру в основному використовується вашим організмом для отримання енергії, а фруктоза потрапляє в вашу печінку для перетворення в глюкозу або жир. Високий рівень споживання фруктози пов’язаний з підвищеними рівнями тригліцеридів, жировою хворобою печінки і подагрою.

Чи підвищує вживання цукру ризик розвитку цукрового діабету?

Велика кількість досліджень показало, що люди, які регулярно вживають підсолоджені цукром напої, мають приблизно на 25% більший ризик розвитку цукрового діабету 2 типу (10).

Фактично, вживання тільки одного підсолодженого цукром напою в день, збільшує ваш ризик на 13%, незалежно від збільшення маси тіла, яке це може викликати (11).

Крім того, країни, де споживання цукру є найвищим, також мають найвищі показники цукрового діабету 2 типу, в той час як найнижчі показники споживання мають найнижчі показники розвитку цього захворювання (12).

Зв’язок між споживанням цукру і розвитком цукрового діабету зберігається навіть після контролю за загальним споживанням калорій, масою тіла, споживанням алкоголю і фізичними вправами (13).

Хоча ці дослідження не доводять, що цукор викликає цукровий діабет, асоціація сильна.

Багато дослідників вважають, що вживання солодких продуктів збільшує ризик розвитку цукрового діабету як безпосередньо, так і опосередковано.

Це може безпосередньо збільшити ризик через вплив фруктози на вашу печінку, включаючи розвиток жирової хвороби печінки, запалення і локалізованої резистентності до інсуліну (9, 14, 15).

Ці ефекти можуть спровокувати аномальне виробництво інсуліну в підшлунковій залозі і збільшити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу (14, 16).

Вживання великої кількості цукру також може побічно підвищувати ризик розвитку діабету, сприяючи збільшенню маси тіла і збільшення жирових відкладень, які є окремими факторами ризику розвитку цукрового діабету (17).

Більш того, дослідження на тваринах показують, що вживання великої кількості цукру може порушити сигналізацію лептину (гормону, який сприяє відчуттю ситості), що призводить до переїдання і збільшення маси тіла (18, 19).

Щоб знизити негативні наслідки високого рівня споживання цукру, ВООЗ рекомендує отримувати не більше 10% ваших щоденних калорій з доданих цукрів, які, в природному стані, не присутні в продуктах харчування (20).

Висновок:

Додані цукру, особливо в підсолоджених напоях, тісно пов’язані з розвитком цукрового діабету 2 типу. Це, ймовірно, пов’язано з прямим впливом цукру на вашу печінку, а також на його непрямий ефект збільшення маси тіла.

Природні цукру не надають такого ж ефекту

У той час як вживання великої кількості доданого цукру пов’язане з розвитком цукрового діабету, це не відноситься до натуральних цукрів (21).

Природні цукру є цукрами, які присутні у фруктах і овочах і не додаються при виробництві або переробці.

Так як ці типи цукру існують в матриці з харчових волокон, води, антиоксидантів та інших поживних речовин, вони засвоюються і поглинаються повільніше і не викликають сплесків рівнів цукру в крові.

Фрукти і овочі також містять набагато менше цукру за вагою, ніж багато оброблені харчові продукти, тому легше контролювати споживання.

Наприклад, персик містить приблизно 8% цукру по масі, в той час як шоколадний батончик Snickers містить 50% цукру за вагою (22, 23).

Хоча дослідження неоднозначні, в деяких дослідженнях було встановлено, що вживання щонайменше однієї порції фруктів в день знижує ризик розвитку цукрового діабету на 7-13% в порівнянні з відсутністю фруктів (24, 25).

Що щодо фруктового соку?

Про те, чи підвищує вживання 100% фруктового соку ризик розвитку діабету дослідження дають неоднозначну інформацію.

У кількох дослідженнях було виявлено зв’язок між вживанням фруктових соків і розвитком цукрового діабету, можливо, через високий вміст цукру в соку і низький вміст клітковини (26, 27).

Однак не всі дослідження повторили ці результати, тому необхідні додаткові дослідження (28).

Що щодо натуральних підсолоджувачів?

Хоча натуральні підсолоджувачі, такі як мед, кленовий сироп або агава, виготовлені з натуральних рослинних джерел, вони все ще дуже концентровані як сахароза або столовий цукор.

Ці продукти містять велику кількість сахарози і фруктози, і вважаються джерелами доданого цукру при використанні в кулінарії.

Тому їх слід споживати в помірних кількостях, як і всі додані цукру — в ідеалі вони повинні становити менше 10% ваших щоденних калорій (29).

Висновок:

Хоча додані цукру тісно пов’язані з розвитком цукрового діабету, природні цукри, присутні у фруктах і овочах, не роблять такого ж ефекту.

Підвищують ризик розвитку цукрового діабету штучні підсолоджувачі?

Штучні підсолоджувачі — це синтетичні солодкі на смак речовини, які не можуть бути метаболізованих людьми для отримання енергії. Таким чином, вони забезпечують солодкий смак без будь-яких калорій.

Хоча штучні підсолоджувачі не підвищують рівень цукру в крові, вони все ще пов’язані з розвитком резистентності до інсуліну і на цукровий діабет 2 типу (30).

Вживання всього одного дієтичного газованого напою в день було пов’язано з 25-67% підвищеним ризиком розвитку цукрового діабету 2 типу в порівнянні з вживанням дієтичних газованих напоїв в цілому (11, 30).

Незрозуміло, чому штучні підсолоджувачі збільшують ризик цукрового діабету, але існує безліч теорій.

Одна теорія полягає в тому, що штучно підсолоджені продукти підсилюють тягу до солодких на смак продуктів, що призводить до більш високого споживання цукру і збільшення маси тіла, що і збільшує ризик розвитку цукрового діабету (31).

Інша теорія полягає в тому, що штучні підсолоджувачі порушують здатність вашого організму правильно компенсувати калорії, спожиті з цукру, оскільки ваш мозок асоціює солодкий смак з нульовими калоріями (32).

Деякі дослідження показали, що штучні підсолоджувачі можуть змінювати тип і кількість бактерій, що мешкають у вашій товстій кишці, що може сприяти непереносимості глюкози, збільшення маси тіла та цукрового діабету (33).

Хоча існує певний зв’язок між штучними підсолоджувачами і діабетом, необхідні додаткові дослідження, щоб точно зрозуміти, як вони пов’язані.

Висновок:

Хоча підсолоджені штучними підсолоджувачами продукти і напої не містять цукру і містять менше калорій, ніж продукти з додаванням цукру, вони все ще пов’язані з розвитком цукрового діабету. Щоб зрозуміти чому так відбувається потрібно провести більше досліджень.

Інші фактори ризику розвитку цукрового діабету

Хоча споживання великої кількості доданого цукру пов’язане з підвищеним ризиком розвитку діабету, багато інших чинників також відіграють важливу роль, наприклад:

Висновок:

Хоча споживання цукру може впливати на ризик розвитку цукрового діабету, це далеко не єдиний фактор, що сприяє цьому захворюванню. Раціон харчування, спосіб життя і генетичні фактори також відіграють певну роль.

Як харчуватися, щоб знизити ризик розвитку цукрового діабету

На додаток до скорочення споживання доданих цукрів, є багато інших дієтичних змін, які ви можете зробити, щоб знизити ризик розвитку діабету:

* 1 алкогольний напій (дрінк) = 1 чарці 40% горілки або коньяку (40 мл), 1 келиху 12% вина (150 мл), 1 келиху 7% солодового лікеру (230 мл) або 1 невеликому келиху 5% пива (350 мл).

Якщо вам психологічно складно відразу знизити споживання доданого цукру, ви можете почати з простого скорочення споживання цукровмісних напоїв, які є основним джерелом доданих цукрів (46).

Це невелика зміна може дуже вплинути.

Уважно читайте етикетки з продуктами, так як існує більше 50 найменувань цукру, що використовуються в харчових продуктах.

На щастя, є багато способів скоротити споживання цукру, все ще насолоджуючись смачною і поживною їжею, тому вам не потрібно відчувати себе позбавленими.

Висновок:

Зменшення кількості споживаного цукру, а також раціон харчування, багатий фруктами, овочами і кави з помірним споживанням алкоголю можуть знизити ризик розвитку цукрового діабету.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: