Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Чим корисна консервована квасоля? Користь і шкода

Чим корисна консервована квасоля? Користь і шкода

Склад | користь | шкода | висновки

Консервована квасоля — це приготована квасоля в соусі яку продають в банках.

Цей продукт є популярним гарніром.

Хоча квасоля вважається корисним для здоров’я продуктом, ви можете задатися питанням, чи корисна консервована квасоля для здоров’я.

У цій статті розглядається все, що вам необхідно знати про консервованої квасолі, в тому числі корисна вона для вашого організму.

Харчова цінність, склад і калорійність

Консервована квасоля містить багато поживних речовин.

Хоча кількість може варіюватися в залежності від бренду, в 130-грамової порції консервованої квасолі приблизно міститься (1):

Консервована квасоля містить клітковину і рослинний білок. Вона також є хорошим джерелом тіаміну, цинку і селену, які підтримують вироблення енергії, імунну функцію і здоров’я щитовидної залози (2, 3, 4).

Примітно, що квасоля містить фітати — з’єднання, які можуть заважати засвоєнню мінералів. Проте приготування та консервування знижують вміст фитатов в консервованої квасолі (5).

Консервована квасоля містить корисні рослинні сполуки, в тому числі поліфеноли.

Вони можуть захистити ваші клітини від ушкоджень, викликаних нестабільними молекулами, званими вільними радикалами, і пригнічувати запалення. Як свободнорадикальное пошкодження, так і запалення пов’язані з хворобами серця, раком та іншими хронічними захворюваннями (6, 7).

У зв’язку з містяться в цьому продукті поживними речовинами і зниженням ризику розвитку хронічних захворювань US dietary guidelines рекомендують з’їдати мінімум 275 грам бобових на тиждень для раціону харчування з середньою калорійністю в 2000 калорій (8).

Висновок:

Консервована квасоля містить багато поживних речовин, в тому числі рослинний білок, клітковину, вітаміни групи B, мінерали та корисні для здоров’я рослинні сполуки.

Користь консервованої квасолі

На додаток до змісту поживних речовин, консервована квасоля має деякі корисні властивості.

Смачно і зручно

Консервована квасоля має приємний смак і, як правило, подобається, що може спонукати людей є більше бобових.

Одне дослідження показало, що 57% підлітків люблять консервовану квасолю, в той час як менш 20% люблять суп з сочевиці або салат з бобовими (9).

Консервовану квасолю також можна швидко і легко приготувати — все, що вам потрібно зробити, це відкрити банку і нагріти її.

Може підтримувати здоров’я кишечника

Всього 130 грам консервованої квасолі забезпечують організм 18% від РСНП клітковини. Клітковина підтримує здоров’я кишечника, в тому числі регулярні дефекації (1).

Клітковина також живить бактерії в кишечнику. Це може збільшити кількість корисних бактерій, пов’язаних зі зниженим ризиком розвитку раку товстої кишки (10, 11, 12).

Крім того, в консервованої квасолі містяться рослинні сполуки апигенин і даідзеін, а також інші поживні речовини, які можуть захищати від раку товстої кишки (13).

Може знизити рівень холестерину

Консервована квасоля містить клітковину і з’єднання під назвою фітостерини, які можуть перешкоджати всмоктуванню холестерину в кишечнику. Це може знизити високий рівень холестерину в крові — фактор ризику розвитку серцево-судинних захворювань (14, 15).

Коли дорослі з високим рівнем холестерину в протягом двох місяців щодня з’їдали 130 грам консервованої квасолі, у них було відзначено зниження загального рівня холестерину на 5,6% в порівнянні з тим, коли вони не їли квасолю (16).

В іншому дослідженні чоловіки з прикордонним високим рівнем холестерину щотижня протягом 1 місяця з’їдали 650 грам консервованої квасолі. Вони зазнали зниження загального рівня холестерину і «поганого» холестерину ЛПНЩ на 11,5% і 18% відповідно (17).

Висновок:

Вживання консервованої квасолі — швидкий і смачний спосіб включити бобові в свій раціон. Вона також підтримує здоров’я кишечника і може знизити рівень холестерину.

Можлива шкода

З іншого боку, консервована квасоля має деякі недоліки, багато з яких можна звести до мінімуму.

Містить багато цукру

Консервована квасоля зазвичай містить один або кілька підсолоджувачів, таких як цукор або кленовий сироп.

140-грамова порція консервованої квасолі містить в середньому 3 чайні ложки (12 грам) доданого цукру. Це становить 20% від рекомендованої добової норми для раціону харчування на 2000 калорій (1, 8, 18).

Вживання занадто великої кількості може викликати руйнування зубів і пов’язане з підвищеним ризиком ожиріння, хвороб серця, цукрового діабету 2 типу та проблем з пам’яттю (19, 20, 21, 22).

По крайней мере, одна торгова марка виробляє консервовану квасолю, яка містить на 25% менше цукру, а інша, що продається в Європі, пропонує квасоля, підсолоджену тільки стевією — натуральним подсластителем з нульовою калорійністю.

Зверніть увагу, що якщо ви готуєте квасоля в домашніх умовах, використовуючи сушену квасолю, ви можете контролювати кількість доданих цукрів.

Має тенденцію бути солоною

Натрій є ще одним живильною речовиною, що викликає занепокоєння у деяких людей, особливо у тих, хто схильний до високого кров’яного тиску через підвищеного рівня споживання солі (23).

Консервована квасоля в середньому містить 19% від РСНП натрію на 130-грамову порцію, який в основному складається з доданою солі (1).

Кілька брендів пропонують сорти зі зниженим вмістом натрію, хоча їх продають не всі магазини.

Готуючи квасоля в домашніх умовах ви можете додавати менше солі. Якщо ви готуєте з використанням консервованої квасолі, промийте і висушіть її, щоб знизити вміст натрію приблизно на 40% (24).

Містить добавки

Велика частина консервованої квасолі містить добавки, яких деякі люди вважають за краще уникати (25, 26).

Серед найбільш поширених:

Може містити забруднюючі речовини BPA

Внутрішня оболонка консервних банок зазвичай містить хімічну речовину під назвою бісфенол А (BPA), який може вилуговувати в їжу (35).

FDA говорить, що хімічна речовина безпечно для схваленого в даний час використання, але багато вчених не згодні. Деякі дослідження показують, що BPA може збільшити ризик ожиріння і знизити фертильність, серед інших потенційних проблем зі здоров’ям (35, 36, 37, 38).

У дослідженні продуктів, зібраних в продуктових магазинах, консервована квасоля займала четверте місце за показниками BPA серед 55 різних продуктів, що містять визначається кількість хімічної речовини (39).

Кілька органічних марок консервованої квасолі продаються в банках, виготовлених без BPA або подібних хімікатів. Однак ці бренди коштують дорожче.

Може викликати метеоризм

Квасоля містить клітковину та інші Неперетравлювані вуглеводи, які ферментують бактеріями в кишечнику, що може привести до виділення більшої кількості газів (40).

Проте одне дослідження показало, що менше половини людей, які додали 130 грам бобових, включаючи консервовану квасолю, в свій щоденний раціон, повідомили про підвищеному газоутворення.

Крім того, 75% людей, які спочатку повідомили про збільшення кількості газів, сказали, що він повернувся до нормального рівня після 2-3 тижнів щоденного вживання квасолі (41).

Лектини мінімізуються за допомогою приготування

Бобові, включаючи консервовану квасолю, містять білки під назвою лектини.

Споживані у великих кількостях, лектини можуть порушувати травлення, викликати пошкодження кишечника і порушувати гормональний баланс у вашому організмі (42, 43).

Проте приготування їжі в значній мірі деактивує лектини. Таким чином, вплив цих білків на ваш організм при вживанні консервованої квасолі, ймовірно, мінімально і не викликає занепокоєння (43).

Висновок:

Потенційна шкода консервованої квасолі пов’язаний з додаванням цукру і солі, харчових добавок та забруднюючих домішок BPA. Вони можуть бути зведені до мінімуму шляхом приготування сушеної квасолі в домашніх умовах. Також можуть виникнути проблеми з травленням.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: