Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Чим корисна полуниця? Користь і шкода, склад

Чим корисна полуниця? Користь і шкода, склад

Склад | Вітаміни та мінерали | Рослинні сполуки | користь | шкода | висновки

Полуниця (лат. Fragaria ananassa) виникла в Європі в 18 столітті.

Вона є гібридом двох видів суниці з Північної Америки і Чилі.

Полуниця — це яскраво-червона, соковита і солодка ягода. Вона є відмінним джерелом вітаміну C і марганцю, а також містить пристойні кількості фолату (вітаміну B9) і калію.

Полуниця дуже багата антиоксидантами і рослинними з’єднаннями, які можуть бути корисні для здоров’я серця і контролю рівня цукру в крові (1, 2).

Зазвичай вживаються в свіжому вигляді, ці ягоди також можуть бути використані в приготуванні безлічі видів варення, желе та десертів.

У цій статті ви дізнаєтеся все, що вам потрібно знати про полуницю, включаючи її складу, корисні властивості і протипоказання.

Харчова цінність, склад і калорійність

Полуниця в основному складається з води (91%) і вуглеводів (7,7%). Вона містить тільки незначні кількості жиру (0,3%) і білка (0,7%).

У 100-грамової порції свіжої полуниці міститься (3):

Вуглеводи

У свіжої полуниці дуже багато води, тому загальний рівень вмісту вуглеводів в ній дуже низький — менше 8 г вуглеводів на 100 грам.

Рівень вмісту легкозасвоюваних вуглеводів в одній порції становить менш як 6 грамів.

Велика частина вуглеводів в полуниці надходить з простих цукрів — таких як глюкоза, фруктоза і сахароза — але вона також містить пристойну кількість клітковини.

Полуниця має показник глікемічного індексу (ГІ) 40, який є відносно низьким (4).

Це означає, що полуниця не повинна призводити до різких сплесків рівнів цукру в крові і вважається безпечною для людей з цукровим діабетом.

Клітковина

Клітковина (харчові волокна) становить близько 26% вмісту вуглеводів в полуниці.

Одна 100-грамова порція містить 2 грами клітковини — як розчинної, так і нерозчинної.

Харчові волокна важливі для харчування бактерій в кишечнику і поліпшення травлення. Вони також корисні для схуднення і можуть допомогти запобігти багатьом захворюванням (5, 6).

Висновок:

Присутні в полуниці вуглеводи складаються в основному з клітковини і простих цукрів. Ця ягода має відносно низький рівень ГІ, і вона не повинна викликати різких сплесків в рівнях цукру в крові.

Вітаміни та мінерали

Ось вітаміни і мінерали, які присутні в найбільшій кількості в полуниці:

Полуниця також в меншій кількості містить залізо, мідь, магній, фосфор і вітаміни B6, K і E.

Висновок:

Полуниця є хорошим джерелом вітаміну C, марганцю, фолату (вітамін B9) і калію. Вона також містить невелику кількість кількох інших вітамінів і мінералів.

Інші рослинні сполуки

Полуниця багата антиоксидантами і корисними рослинними з’єднаннями, такими як:

Антоціани

У полуниці виявлено понад 25 різних антоціанів. Пеларгонідін є найбільш поширеним (15, 20).

Антоціани відповідальні за яскраві кольори фруктів і квітів.

Вони зазвичай зосереджені в шкірці фруктів, але ягоди — такі як полуниця — також мають тенденцію містити антоціани в м’якоті.

Рівень вмісту антоціанів зазвичай пропорційний інтенсивності забарвлення, і значно збільшується в міру дозрівання плоду (21, 22).

Їжа, багата антоцианами, має безліч корисних властивостей, особливо у випадку охорони здоров’я серця (23, 24).

Елаготанінів і еллаговая кислота

Полуниця незмінно входить до числа основних джерел фенольних антиоксидантів — їх рівень в 2-11 разів вище, ніж в інших фруктах (25, 26, 27).

Елаготанінів і еллаговая кислота становлять більшу частину цих антиоксидантів в полуниці (28).

Вони отримали значну увагу і були пов’язані з численними корисними властивостями. Вони сприяють кращій здатності вашого організму боротися з бактеріями і знижують ризик розвитку раку (29, 30, 31).

Основним еллагітаніном в полуниці є Sanguiin H-6 (1).

Висновок:

Полуниця містить велику кількість корисних рослинних сполук і антиоксидантів, таких як пеларгонідін, еллаговая кислота, еллаготанініни і проціанідіни.

Користь полуниці для здоров’я

Вживання полуниці пов’язано зі зниженням ризику розвитку багатьох хронічних захворювань (31, 32, 33).

Полуниця може поліпшити здоров’я серця, знизити рівень цукру в крові і допомогти запобігти раку.

Корисна для здоров’я серця

Хвороба серця є найпоширенішою причиною смерті в усьому світі.

Дослідження виявили зв’язок між ягодами — або що містяться в ягодах антоцианами — і поліпшенням здоров’я серця (21, 34, 35, 36).

Великі обсерваційні дослідження на тисячах людей пов’язують споживання ягід з більш низьким ризиком смерті від серцево-судинних захворювань (37, 38, 39).

Згідно з дослідженням за участю людей середнього віку з добре встановленими факторами ризику розвитку серцево-судинних захворювань, ягоди можуть покращувати рівень ЛПВЩ (хорошого) холестерину, кров’яний тиск і функцію тромбоцитів (40).

Полуниця може також (21, 23, 41, 42, 43, 44):

Вплив добавок сублімованої полуниці на цукровий діабет 2 типу або метаболічний синдром інтенсивно вивчалося — в основному у людей з надмірною вагою або ожирінням.

Після 4-12 тижнів прийому цих добавок учасники зазнали значного зниження кількох основних чинників ризику, включаючи холестерин ЛПНЩ (поганий), маркери запалення і частки окисленого ЛПНЩ (45, 46, 47, 48, 49).

Сприяє кращому контролю рівня цукру в крові

Коли вуглеводи перетравлюються, ваш організм розщеплює їх на прості цукри і випускає їх в кров.

Потім ваш організм починає виділяти інсулін, який змушує ваші клітини збирати цукор з крові і використовувати його в якості джерела енергії або відкладати надлишки у вигляді запасів.

Дисбаланс в регуляції рівня цукру в крові і раціоні з високим вмістом цукру пов’язаний з підвищеним ризиком ожиріння, цукрового діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань (50, 51, 52).

Полуниця, мабуть, уповільнює засвоєння глюкози і знижує викиди глюкози і інсуліну після вживання багатої вуглеводами їжі, в порівнянні з вживанням багатої вуглеводами їжі без полуниці (53, 54, 55, 56).

Таким чином, полуниця може бути особливо корисна для запобігання метаболічного синдрому та цукрового діабету 2 типу.

Перешкоджає розвитку раку

Рак — це захворювання, що характеризується неконтрольованим зростанням аномальних клітин.

Формування та прогресування раку часто пов’язано з окислювальним стресом і хронічним запаленням (57, 58).

Ряд досліджень показує, що ягоди можуть допомогти запобігти деякі види раку завдяки їх здатності боротися з окислювальним стресом і запаленням (59, 60, 61).

Було виявлено, що полуниця пригнічує утворення пухлин у тварин з раком ротової порожнини і у людей з раком печінки (62, 63).

Захисні ефекти суниці можуть бути викликані елагової кислотою і елаготанінів, які, як було виявлено, зупиняють ріст ракових клітин (64, 65).

Щоб краще зрозуміти вплив полуниці на рак необхідні додаткові дослідження на людях, перш ніж можна буде зробити будь-які переконливі висновки.

Висновок:

Полуниця може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань і раку, а також допомогти регулювати рівень цукру в крові.

Потенційна шкода полуниці

Полуниця, як правило, добре переноситься, але алергія зустрічається досить часто, особливо у маленьких дітей.

Полуниця містить білок, який може викликати симптоми у людей, чутливих до пилку берези або яблукам — стан, відоме як харчова алергія на пилок (66, 67, 68).

До поширених симптомів відносяться свербіж або поколювання в роті, кропив’янка, головний біль і набряк губ, обличчя, язика або горла, а також у важких випадках проблеми з диханням (69).

Вважається, що викликає алергію білок пов’язаний з містяться в полуниці антоцианами. Недозріла біла полуниця зазвичай добре переноситься людьми, у яких в разі вживання червону полуницю була б алергія (70).

Висновок:

Алергія на полуницю зустрічається досить часто, особливо серед дітей. Люди, чутливі до пилку берези або яблукам, після вживання полуниці можуть відчувати симптоми.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: