Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Чим корисна свинина для організму? Користь і шкода

Чим корисна свинина для організму? Користь і шкода

Склад | Вітаміни та мінерали | Корисні сполуки | користь | Хвороби серця | рак | шкода | висновки

Свинина — це м’ясо свійської свині (лат. Sus scrofa domesticus).

Це найбільш вживаний вид червоного м’яса в усьому світі, особливо в Східній Азії, але його вживання заборонено в деяких релігіях, таких як іслам і іудаїзм.

З цієї причини свинина є незаконною у багатьох ісламських країнах.

Її часто їдять непереробленому, але в’ялені продукти зі свинини також дуже поширені. До них відносяться копчена свинина, шинка, бекон і ковбаси.

Нежирна свинина має високий рівень вмісту білка і містить велику кількість вітамінів і мінералів, що може зробити її відмінним доповненням до здорового раціону харчування.

У цій статті ви дізнаєтеся все, що вам потрібно знати про свинину, включаючи користь і потенційну шкоду для здоров’я від її вживання, а також харчову цінність, склад і калорійність м’яса свині.

Харчова цінність, склад і калорійність

Свинина є продуктом з високим рівнем вмісту білка і містить різні кількості жиру.

У 100-грамової порції приготовленої свинини містяться такі поживні речовини (1):

Білок

Як і всі м’ясо, свинина в основному складається з білка.

Рівень вмісту білка в пісної приготовленої свинини становить близько 26% від свіжого ваги.

У сухому вигляді рівень вмісту білка в пісній свинині може досягати 89%, що робить її одним з найбагатших харчових джерел білка (1).

Вона містить всі дев’ять незамінних амінокислот, необхідних для росту і підтримки вашого організму. Насправді м’ясо є одним з найбільш повноцінних дієтичних джерел білка.

З цієї причини вживання в їжу свинини — або інших видів м’яса — може бути особливо корисним для бодібілдерів, що відновлюються спортсменів, людей після операції або тих, кому необхідно наростити або відновити м’язи.

Жир

Свинина містить різні кількості жиру.

Частка жиру в свинині зазвичай коливається в межах 10-16%, але може бути набагато вище в залежності від рівня обрізки та інших факторів (2).

Свинячий жир — сало — іноді використовується в якості кулінарного жиру.

Як і інші види червоного м’яса, свинина в основному складається з насичених жирів і ненасичених жирів, присутніх приблизно в рівних кількостях.

Наприклад, 100-грамова порція приготовленої свинини містить близько 7,7 грама насиченого, 9,3 грама мононенасиченого і 1,9 грама поліненасиченого жиру (1).

Зміст жирних кислот в складі свинини трохи відрізняється від м’яса жуйних тварин, такого як яловичина і баранина.

У ньому мало кон’югованої лінолевої кислоти (КЛК) і трохи більше ненасичених жирів (3).

Висновок:

Високоякісний білок є основним живильним компонентом свинини, що робить її корисною для зростання і підтримки м’язів. Рівень вмісту жиру в свинині може бути різним. Він в основному складається з насичених і мононенасичених жирів.

Вітаміни та мінерали

Свинина є багатим джерелом багатьох володіють корисними властивостями вітамінів і мінералів, таких як:

Свинина містить велику кількість багатьох інших вітамінів і мінералів.

Крім того, оброблені продукти зі свинини, такі як ковбасні вироби, містять велику кількість солі (натрію).

Висновок:

Свинина є відмінним джерелом багатьох вітамінів і мінералів, включаючи тіамін, цинк, вітамін B12, вітамін B6, ніацин, фосфор і залізо.

Інші з’єднання в свинині

Подібно рослинам, продукти тваринного походження крім вітамінів і мінералів містять ряд біологічно активних речовин, які можуть впливати на здоров’я:

Висновок:

Свинина містить ряд біологічно активних компонентів, таких як креатин, таурин і глутатіон, які можуть різними способами приносити користь здоров’ю.

Користь свинини для організму

Свинина містить велику кількість різних корисних для здоров’я вітамінів і мінералів, а також високоякісний білок. Правильно приготовлена ​​свинина може стати відмінною частиною здорового раціону харчування.

Підтримує м’язову масу

Як і більшість продуктів тваринного походження, свинина є відмінним джерелом високоякісного білка.

З віком підтримка м’язової маси є важливим фактором здоров’я.

Без фізичних вправ і правильного харчування з віком м’язова маса природним чином зменшується, що є несприятливим зміною, пов’язаним з багатьма проблемами зі здоров’ям.

У найбільш важких випадках з віком у людини може розвинутися вікове атрофічні дегенеративне зміна скелетної мускулатури під назвою саркопенія, яке характеризується дуже низьким рівнем м’язової маси і зниженням якості життя. Саркопенія найбільш поширена серед літніх людей.

Недостатній рівень споживання високоякісного білка може прискорити вікову дегенерацію м’язів збільшуючи ризик розвитку саркопенія (14).

Вживання в їжу свинини або інших багатих білком продуктів — це відмінний спосіб забезпечити організм достатньою кількістю високоякісного білка, який може допомогти зберегти м’язову масу.

Поліпшення фізичної продуктивності

Споживання м’яса корисно не тільки для підтримки м’язової маси, але також може поліпшити м’язову функцію і фізичну продуктивність.

Крім того, що свинина багата високоякісним білком, вона містить безліч корисних для здоров’я поживних речовин, які корисні для м’язів. До них відносяться таурин, креатин і бета-аланін.

Бета-аланін — це амінокислота, яку ваш організм використовує для вироблення карнозина, який важливий для м’язової функції (15, 16).

Фактично, високий рівень карнозину в м’язах людини був пов’язаний зі зменшенням втоми і поліпшенням фізичної працездатності (17, 18, 19, 20).

Дотримання вегетаріанської або веганскої дієті, в якій мало бета-аланіну, з часом зменшує кількість карнозина в м’язах (21).

Навпаки, високий рівень споживання бета-аланіну з їжею — в тому числі з добавок — підвищує рівень карнозину в м’язах (15, 17, 22, 23).

В результаті вживання свинини в їжу — або інших багатих джерел бета-аланіну — може бути корисним для тих, хто хоче максимізувати свої фізичні показники.

Висновок:

Свинина є відмінним джерелом високоякісного білка, тому вона повинна бути ефективною для росту і підтримки м’язової маси. Як і інші види м’яса, вживання свинини також може допомогти поліпшити м’язову функцію і фізичну продуктивність.

Свинина і захворювання серця

Хвороба серця є основною причиною передчасної смерті в усьому світі.

Сюди можна віднести такі стани, такі як серцеві напади (інфаркти), інсульти і високий кров’яний тиск.

Спостережні дослідження щодо впливу вживання червоного м’яса на розвиток хвороб серця показали змішані результати.

Деякі дослідження показують підвищений ризик як в відношення вживання обробленого, так і в відношення необробленого червоного м’яса. Однак є дані, що ризик розвитку серцево-судинних захворювань підвищують тільки оброблені види свинини, в той час як інші дослідження не виявили будь-якої суттєвої зв’язку (24, 25, 26, 27).

Немає чітких доказів того, що м’ясо саме по собі викликає захворювання серця. Спостережні дослідження тільки виявляють асоціації, але не можуть надати докази прямого причинно-наслідкового зв’язку.

Очевидно, що високий рівень споживання м’яса пов’язаний з хворими факторами способу життя, такими як низький рівень споживання фруктів і овочів, менша фізична активність, куріння і переїдання (28, 29, 30).

Більшість наглядових досліджень намагаються скорегувати ці чинники.

Одна популярна гіпотеза пов’язує вміст холестерину і насичених жирів в м’ясі з підвищеним ризиком розвитку хвороб серця.

Однак дієтичний холестерин практично не впливає на рівень холестерину у більшості людей, і багато вчених не вважають це проблемою для здоров’я (13).

Зв’язок між насиченими жирами і хворобами серця суперечлива, і деякі вчені почали применшувати її роль у розвитку хвороб серця (31, 32, 33).

Висновок:

Помірний рівень споживання пісної свинини — в якості частини здорового раціону харчування — навряд чи збільшить ваш ризик розвитку захворювань серця.

Свинина і рак

Рак — серйозне захворювання, що характеризується неконтрольованим зростанням клітин в організмі.

У багатьох обсервацій дослідженнях відзначається зв’язок між вживанням червоного м’яса і ризиком розвитку раку товстої кишки, хоча дані не повністю узгоджуються (34, 35, 36, 37, 38).

Важко довести, що свинина викликає рак у людей, оскільки обсерваційні дослідження не можуть надати доказів прямого причинно-наслідкового зв’язку.

Проте ідея того, що високий рівень споживання м’яса викликає рак, правдоподібна. Особливо це відноситься до м’яса, приготованого на сильному вогні.

Пережарене м’ясо може містити ряд канцерогенних речовин, особливо гетероциклічні аміни (39).

Гетероциклічні аміни — це сімейство шкідливих для здоров’я речовин, які у відносно великих кількостях містяться в добре підготовленому і пересмаженим м’ясі, рибі або інших джерелах тваринного білка.

Вони утворюються, коли тваринний білок, такий як свинина, піддається впливу дуже високих температур під час приготування шашликів, приготування на грилі, запікання або смаження (40, 41).

Дослідження показують, що продукти з високим рівнем вмісту гетероциклічних амінів підвищують ризик розвитку декількох видів раку, таких як рак товстої кишки, молочної залози і простати (42, 43, 44, 45, 46).

Незважаючи на це, роль споживання м’яса в розвитку раку до сих пір неясна.

В контексті здорового харчування помірне споживання приготовленої належним чином свинини, ймовірно, не збільшує ризик розвитку раку. Проте для оптимального здоров’я представляється розумним обмежити споживання пересмаженої свинини.

Висновок:

Сама по собі свинина, ймовірно, не є фактором ризику розвитку раку. Проте високий рівень споживання пересмаженої свинини є причиною для занепокоєння.

Потенційна шкода свинини для організму

Слід уникати вживання в їжу сирої або недоготовленной свинини.

Це пов’язано з тим, що сира свинина може містити кілька видів паразитів, які можуть заразити людину (47).

Свинячий ціп’як

Свинячий ціп’як (лат. Taenia solium) є кишковим паразитом. Іноді він досягає довжини 2-3 метра.

Це паразитарне захворювання дуже рідко в розвинених країнах. Зараження цим паразитом викликає велике занепокоєння в Африці, Азії, Центральній і Південній Америці (47, 48, 49).

Люди заражаються, вживаючи сиру або недоготовленную свинину.

У більшості випадків це абсолютно нешкідливо і не викликає симптомів.

Однак це може іноді приводити до захворювання, відомому як цистицеркоз, яке, за оцінками, вражає приблизно 50 мільйонів чоловік в рік (47).

Одним з найбільш серйозних симптомів цистицеркоза є епілепсія. Фактично, цистицеркоз вважається основною причиною придбаної епілепсії (50).

Паразитичні круглі черв’яки

Трихінели (лат. Trichinella) — це сімейство паразитичних круглих черв’яків, які викликають захворювання, відоме під назвами трихінельоз або трихіноз.

Хоча це захворювання в розвинених країнах зустрічається рідко, вживання в їжу сирої або недоготовленной свинини може збільшити ваш ризик — особливо коли м’ясо отримують з диких свиней (47).

Найчастіше трихінельоз викликає дуже незначні симптоми, такі як діарея, біль в животі, нудота і печія — або взагалі не викликає ніяких симптомів.

Проте він може перерости в серйозне захворювання, особливо у людей похилого віку.

У деяких випадках він може привести до слабкості, м’язового болю, лихоманки і припухлості навколо очей. Це може мати навіть смертельний результат (51).

Токсоплазмоз

Токсоплазма (лат. Toxoplasma gondii) — монотипний рід паразитичних протистов, видимих тільки під мікроскопом.

Вона виявлена ​​у всьому світі і, за оцінками, присутній приблизно у однієї третини всіх людей (47).

У розвинених країнах найбільш поширеною причиною зараження є вживання в їжу сирої або недоготовленной свинини (52, 53, 54).

Звичайно зараження токсоплазмой не викликає симптомів, але у людей зі слабкою імунною системою може призвести до захворювання під назвою токсоплазмоз.

Симптоми токсоплазмозу, як правило, незначні, але можуть бути шкідливими для ненародженої дитини і небезпечними для життя людей зі слабкою імунною системою (47, 55).

Хоча паразитарні інфекції, пов’язані з вживанням свинини, нечасті в розвинених країнах, її завжди слід їсти, коли вона добре приготовлена.

Висновок:

Через можливого забруднення паразитами, споживання сирої або недоготовленной свинини слід уникати.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: