Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Чим корисне насіння селери? Користь і шкода

Чим корисне насіння селери? Користь і шкода

Селера є популярним овочем, але в цій рослині є щось більше, ніж одне стебло. Насіння селери зустрічаються рідше, але все ж смачні і поживні.

Вони маленькі, світло-коричневі і мають землистий запах. Їх смак теплий і різкий.

Східна медицина протягом тисяч років використовувала насіння селери для лікування таких захворювань, як бронхіт, шкірні захворювання і грип (1).

Сьогодні насіння селери найчастіше використовуються для приготування їжі в якості спеції. Проте вони також доступні у вигляді харчових добавок у вигляді екстракту або капсул.

Незважаючи на невеликий розмір, насіння селери мають велику харчову цінність і приносять багато користі для здоров’я.

Ось 6 дивовижних корисних властивостей насіння селери, а також їх потенційні побічні ефекти.

1. Багаті важливими живильними речовинами

Незважаючи на свої невеликі розміри, насіння селери мають вражаючий профіль поживних речовин.

Наприклад, вони є відмінним джерелом основних мінералів, таких як кальцій, марганець і залізо.

Одна столова ложка (6,5 г) насіння селери містить (2):

Насіння селери мають низький рівень вмісту калорій — в одній столовій ложці міститься близько 25 калорій. Вони мають збалансований профіль макроелементів, пропонуючи відносно рівну кількість вуглеводів, білків і жирів.

Висновок:

Насіння селери багаті поживними речовинами і особливо багаті кальцієм, марганцем і залізом. Вони містять мало калорій і відносно рівну кількість вуглеводів, білків і жирів.

2. Підтримують здоров’я кісток

Щоб залишатися здоровими і сильними ваші кістки вимагають певних вітамінів і мінералів в різних кількостях. Насіння селери містять багато цих важливих поживних речовин.

Одним з найвідоміших мінералів для здоров’я кісток є кальцій. Одна столова ложка (6,5 грам) насіння забезпечує організм 12% від РСНП цього мінералу.

Коли ваш рівень споживання кальцію недостатній протягом тривалих періодів, ваш організм компенсує це, витягаючи кальцій з ваших кісток. Це може привести до зниження мінеральної щільності кістки, яка є мірою кількості мінералів, присутніх в певному обсязі в кістки (3, 4, 5).

Більш низька мінеральна щільність кістки пов’язана з підвищеним ризиком переломів, особливо у літніх людей. Деякі дослідження показують, що збільшення споживання кальцію може знизити ризик переломів (6, 7, 8, 9).

Насіння селери також багаті менш вивченим мінералом марганцем. Одна столова ложка (6,5 грама) насіння містить вражаючі 27% від РСНП марганцю.

Марганець необхідний для активації ферментів, які виробляють білки, необхідні для формування кісткової тканини і хряща. Таким чином, він підтримує структуру і міцність кістки (3, 4, 10).

Нарешті, насіння селери також містять магній і фосфор. Ці два мінерали підтримують молоді клітини кісткової тканини під назвою остеобласти. Дефіцит будь-якого з цих поживних речовин може привести до хронічних захворювань кісток, таким як остеопороз (11, 12, 13).

Висновок:

Насіння селери багаті багатьма необхідними для здоров’я кісток поживними речовинами, такими як кальцій, марганець, магній і фосфор.

3. Сприяють утворенню червоних кров’яних клітин

Залізо є мінералом, необхідним для виробництва червоних кров’яних клітин (еритроцитів). Еритроцити доставляють кисень з легенів в інші частини тіла (14).

Насіння селери є відмінним джерелом заліза для чоловіків і жінок. Одна столова ложка (6,5 грама) насіння селери забезпечує організм 17% і 38% від РСНП для жінок і чоловіків, відповідно.

Без достатньої кількості заліза в організмі ваше тіло не може виробляти достатньо червоних кров’яних клітин. В результаті у вас може розвинутися залізодефіцитна анемія (15).

Дефіцит заліза є найбільш поширеним дефіцитом мікроелементів у всьому світі, але було виявлено, що вживання більшої кількості багатих залізом продуктів, знижує ризик виникнення дефіциту і подальшої анемії (16, 17).

Насіння селери містять негемове залізо. Цей тип заліза відрізняється від присутнього в продуктах тваринного походження гемового заліза і засвоюється в меншій мірі — приблизно 10% (15).

Вітамін C покращує засвоєння негемового заліза в рослинній їжі, такої як насіння селери. Вживання в їжу з насінням продуктів, багатих вітаміном C, таких як ягоди, цитрусові фрукти або солодкий перець, може допомогти оптимізувати засвоєння негемового заліза (15, 18).

Висновок:

Насіння селери є відмінним джерелом негемового заліза. Вживання в їжу багатих залізом продуктів, допомагає організму виробляти еритроцити і запобігати анемію.

4. Чи можуть поліпшити рівень цукру в крові

Магній має багато функцій в організмі, таких як поліпшення рівня цукру в крові.

Підтримання здорового рівня цукру в крові важливо для зниження ризику розвитку цукрового діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань (19, 20).

Насіння селери є відмінним джерелом магнію: одна столова ложка (6,5 грама) забезпечує організм 12% від РСНП.

Магній відіграє важливу роль у контролі рівня цукру в крові і допомагає підвищити реакцію ваших клітин на інсулін — гормон, який регулює рівень цукру в крові (21, 22, 23).

Включення в свій раціон продуктів з високим вмістом магнію, таких як насіння селери, може знизити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу. Фактично, один великий огляд пов’язав багаті магнієм дієти з зменшеним на 14% ризиком розвитку цукрового діабету (21, 24).

Висновок:

Насіння селери є відмінним джерелом магнію. Дотримання дієти, багатої на магній, може допомогти контролювати рівень цукру в крові і знизити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу.

5. Чи можуть боротися з бактеріями

Екстракт насіння селери може мати антибактеріальні властивості.

Наприклад, одне дослідження в пробірці показало, що екстракт насіння селери бореться з бактеріями Хелікобактер пілорі, які виявляються в травному тракті деяких людей і можуть призвести до виразки шлунка (25, 26).

Однак ці корисні властивості ще не були випробувані на людях.

Інше дослідження спостерігало аналогічні антибактеріальні властивості екстракту насіння селери проти певних штамів бактерій, дріжджів і цвілі. Тому дослідники припускають, що екстракт з насіння може мати потенціал в якості натурального харчового консерванту (27).

Висновок:

Екстракт насіння селери може мати антибактеріальні властивості, хоча для підтвердження цих результатів необхідні додаткові дослідження.

6. Чи можуть володіти антиоксидантними властивостями

Екстракт насіння селери також може володіти антиоксидантними властивостями.

Антиоксиданти — це з’єднання, які запобігають ушкодженню клітин, викликане молекулами під назвою вільні радикали. Для підтримки оптимального здоров’я ваш організм вимагає здорового балансу антиоксидантів і вільних радикалів (28).

Хоча дослідження обмежені, деякі дослідження на тваринах і в пробірках показали, що екстракт насіння селери має антиоксидантні властивості (1, 29).

Це може бути пояснено наявністю поліфенолів в насінні селери.

Поліфеноли є корисними сполуками, які присутні в деяких рослинних продуктах. Більші дослідження пов’язують дієти, багаті на поліфеноли, з меншим числом випадків виникнення раку, серцево-судинних захворювань і цукрового діабету (1, 30).

Висновок:

У дослідженнях в пробірці і на тварин було доведено, що екстракт насіння селери має антиоксидантні властивості. Проте необхідні додаткові дослідження.

Як включити насіння селери в свій раціон

Насіння селери є універсальною спецією з багатьма видами застосування.

Вони продаються як цілі насіння, подрібнені або в якості меленої спеції. Подрібнене насіння селери часто називають порошком селери.

Не дивно, що смак насіння селери нагадує смак стебла селери. Порошок найчастіше використовується для додавання в супи, овочеві страви або домашні заправки для салатів.

Ось ще кілька способів додати насіння селери в свій раціон:

Цікаво, що деякі люди використовують мелений селера для приготування чаю. Ви можете приготувати його самостійно, заливши окропом 1 столову ложку (6,5 грама) мелених насіння і давши настоятися суміші приблизно 10 хвилин. Процідіть насіння і насолоджуйтеся.

Висновок:

Насіння селери є універсальною спецією. Їх найчастіше додають в супи і інші несолодкі рецепти, але також їх можна використовувати для приготування чаю.

Запобіжні заходи і побічні ефекти

Хоча насіння селери найчастіше використовуються в якості прянощів для приготування їжі, вони також доступні в формі добавок:

Ці форми пропонують концентровану дозу насіння селери.

Використовувана в кулінарії пряність з насіння селери вважається цілком безпечною в нормальних кількостях. Проте існують деякі запобіжні заходи для більш концентрованих форм насіння селери (31).

Експерти радять не використовувати добавки з насіння селери, якщо ви вагітні, так як це може викликати маткова кровотеча і навіть викидень (32, 33).

Люди з низьким рівнем цукру в крові, гострим запаленням нирок або алергією на насіння селери або пилок берези також повинні уникати вживання насіння селери (34).

Крім того, добавки з насіння селери можуть взаємодіяти з деякими ліками. З цієї причини перш ніж приймати добавки на основі насіння селери важливо проконсультуватися з лікарем.

Висновок:

Насіння селери, ймовірно, безпечні при використанні в якості кулінарної спеції. Проте деякі люди повинні уникати прийому добавок на основі насіння селери через проблеми безпеки, особливо вагітні жінки.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: