Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Чим корисні помідори? Користь і шкода

Чим корисні помідори? Користь і шкода

Склад | Вітаміни та мінерали | Рослинні сполуки | користь | дозрівання | шкода | висновки

Помідор або томат (лат. Solanum lycopersicum) — це фрукт з сімейства пасльонових, родом з Південної Америки.

Незважаючи на те, що ботанически це фрукт, його зазвичай їдять і готують як овоча.

Помідори є основним дієтичним джерелом антиоксиданту лікопіну, який пов’язаний з багатьма корисними властивостями, включаючи зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань і раку.

Вони також є відмінним джерелом вітаміну C, калію, фолату і вітаміну K.

Зазвичай червоні, коли дозрівають, помідори також можуть бути різних кольорів, включаючи жовтий, помаранчевий, коричневий, чорний, зелений і фіолетовий. Більш того, існує безліч підвидів помідорів різних форм і смаків.

У цій статті розповідається все, що вам потрібно знати про помідори.

Харчова цінність, склад і калорійність

Рівень вмісту води в помідорах становить приблизно 95%. Решта 5% складаються в основному з вуглеводів і клітковини.

Ось які поживні речовини містяться в маленькому (100 грам) сиром помідорі (1):

Вуглеводи

Вуглеводи складають 4% сирих помідорів, що становить менше 5 грамів вуглеводів на середній помідор (123 грами).

Простий цукор, такий як глюкоза і фруктоза, складають майже 70% містяться вуглеводів.

Клітковина

Помідори є хорошим джерелом клітковини, забезпечуючи організм людини приблизно 1,5 грамами на помідор середнього розміру.

Велика частина клітковини (87%) в помідорах є нерозчинної — в формі геміцелюлози, целюлози і лігніну (2).

Висновок:

Свіжі помідори мають низький рівень вмісту вуглеводів. Вміщені в них вуглеводи складаються в основному з простих цукрів і нерозчинної клітковини. Ці овочі в основному складаються з води.

Вітаміни та мінерали

Помідори є хорошим джерелом кількох вітамінів і мінералів:

Висновок:

Помідори є хорошим джерелом кількох вітамінів і мінералів, таких як вітамін C, калій, вітамін K і фолат.

Інші рослинні сполуки

Рівень вмісту вітамінів і рослинних сполук в помідорах може сильно відрізнятися в залежності від сорту і періоду відбору проб (8, 9, 10).

Основними рослинними з’єднаннями в помідорах є:

Хлорофіли і каротиноїди, такі як лікопін, відповідальні за насичений колір помідорів.

Коли починається процес дозрівання, хлорофіл (зелений) розщеплюється і синтезуються каротиноїди (червоний) (15, 16).

Лікопін

Лікопін — найпоширеніший каротиноид в дозрілих помідорах — особливо примітний, коли мова йде про рослинних з’єднаннях плода.

Він виявлений в самих високих концентраціях в шкірці (17, 18).

Як правило, чим червоно помідор, тим більше в ньому лікопіну (19).

Томатні продукти — такі як кетчуп, томатний сік, томатна паста і томатні соуси — є найбагатшими дієтичними джерелами лікопіну в західній дієті, забезпечуючи понад 80% дієтичного лікопіну (20, 21).

Кількість лікопіну в оброблених томатних продуктах часто набагато вище, ніж у свіжих томатах (22, 23).

Наприклад, кетчуп може похвалитися 10-14 мг лікопіну на 100 грам, в той час як один маленький свіжий помідор (100 грам) містить тільки 1-8 мг (24).

Однак майте на увазі, що кетчуп часто вживається в дуже невеликих кількостях. Таким чином, збільшити рівень споживання лікопіну можна легше за допомогою вживання необроблених помідорів, які також містять набагато менше цукру, ніж кетчуп.

На засвоєння лікопіну можуть чинити сильний вплив інші продукти у вашому раціоні. Споживання цього рослинного з’єднання з джерелом жиру може збільшити ступінь його засвоєння в чотири рази (25).

Однак не всі засвоюють лікопін з однаковою швидкістю (26).

Незважаючи на те, що в перероблених томатних продуктах міститься більше лікопіну, все ж рекомендується по можливості вживати свіжі цільні помідори.

Висновок:

Лікопін є одним з найпоширеніших рослинних сполук в помідорах. Він міститься в самих високих концентраціях в томатних продуктах, таких як кетчуп, сік, томатна паста і соус.

Користь помідорів для здоров’я

Споживання помідорів і продуктів на їх основі пов’язане з поліпшенням здоров’я шкіри і зниженням ризику розвитку серцево-судинних захворювань і раку.

Здоров’я серця

Хвороба серця, включаючи інфаркти та інсульти, є найпоширенішою причиною смерті в світі.

Дослідження за участю чоловіків середнього віку зв’язало низький рівень лікопіну і бета-каротину в крові з підвищеним ризиком інфарктів і інсультів (27, 28).

Зростаючі дані клінічних досліджень свідчать про те, що прийом добавок лікопіну може допомогти знизити рівень холестерину ЛПНЩ (поганий) (29).

Клінічні дослідження томатних продуктів показують, що вживання помідорів має протизапальну дію і зменшує маркери окисного стресу (30, 31).

Вони також надають захисну дію на внутрішній шар кровоносних судин і можуть знизити ризик утворення тромбів (32, 33).

Профілактика раку

Рак — це неконтрольований ріст аномальних клітин, які поширюються за межі своїх нормальних кордонів, часто втручаючись в інші частини тіла.

Спостережні дослідження виявили зв’язок між помідорами — і томатними продуктами — і меншою кількістю випадків раку простати, легенів і шлунка (34, 35).

У той час як вчені вважають, що це пов’язано з високим рівнем вмісту лікопіну, для підтвердження причини цих корисних властивостей необхідні високоякісні дослідження на людях (36, 37, 38).

Дослідження, проведене на жінках, показує, що високі концентрації каротиноїдів, які містяться у великих кількостях в помідорах, можуть захистити від раку молочної залози (39, 40).

Здоров’я шкіри

Помідори вважаються корисними для здоров’я шкіри.

Продукти на основі томатів, багаті лікопін і іншими рослинними з’єднаннями, можуть захищати від сонячних опіків (41, 42).

Відповідно до одного з дослідженням, люди, які щодня протягом 10 тижнів споживали 40 грамів томатної пасти — забезпечує 16 мг лікопіну — з оливковою олією, мали на 40% менше сонячних опіків (43).

Висновок:

Дослідження показують, що помідори та томатні продукти можуть знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань і декількох видів раку. Цей овоч також корисний для здоров’я шкіри, так як він може захистити від сонячних опіків.

Комерційний процес дозрівання

Коли помідори починають дозрівати, вони виробляють газоподібний гормон під назвою етилен (44, 45).

Комерційно вирощені помідори збирають і транспортують зеленими і незрілими. Щоб зробити їх червоними перед продажем, харчові компанії обприскують їх штучним етиленовим газом.

Цей процес перешкоджає появі природного смаку і аромату, і може привести до позбавленим смаку помідорів (46).

Тому вирощені в домашніх умовах і фермерські помідори можуть бути смачніше, тому що їм дозволяють дозрівати природним шляхом.

Якщо ви купуєте незрілі помідори, ви можете прискорити процес дозрівання, загорнувши їх в лист газети і тримаючи їх на кухонному столі протягом декількох днів. Просто перевіряйте їх щодня на стиглість.

Висновок:

Помідори часто збирають, поки вони ще зелені і незрілі, а потім штучно доводять до дозрівання за допомогою етилену газу. Це може привести до відсутності природного смаку і аромату у помідорів.

Потенційна шкода помідорів

Помідори, як правило, добре переносяться, а алергія на томати зустрічається дуже рідко (47, 48).

Алергія

Хоча алергія на помідори зустрічається рідко, люди, які страждають алергією на пилок рослин, частіше мають алергію на помідори.

Цей стан називається синдромом харчової алергії на пилок або синдромом оральної алергії (49).

При синдромі оральної алергії ваша імунна система впливає на фруктові і рослинні білки, схожі на пилок, що призводить до алергічних реакцій, таким як свербіж у роті, першіння в горлі або набряк рота, або горла (50).

Люди з алергією на латекс також можуть відчувати перехресну реактивність до помідорів (51, 52).

Висновок:

Помідори, як правило, добре переносяться, але можуть викликати алергічні реакції у людей, які страждають алергією на пилок рослин.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: