Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Чому солодкі газовані напої шкідливі для здоров’я?

Чому солодкі газовані напої шкідливі для здоров'я?

При вживанні в надмірній кількості цукор може негативно вплинути на ваше здоров’я.

Проте деякі джерела цукру вважаються більш шкідливими, ніж інші, а солодкі напої є гіршими варіантами.

Це в першу чергу відноситься до солодких газованих напоїв, але також і до фруктових соків, кави з високим вмістом цукру і іншими джерелами рідкого цукру.

Ось 13 причин, за якими солодкі газовані напої можуть завдати шкоди вашому здоров’ю.

1. Солодкі напої не викликають почуття ситості і тісно пов’язані з ожирінням

Найбільш поширена форма доданого цукру — сахароза або столовий цукор — забезпечує організм людини великою кількістю простого цукру фруктози.

Фруктоза не знижує рівень гормону голоду греліну і не стимулює почуття ситості так само, як глюкоза — цукор, який утворюється при перетравленні крахмалистой їжі (1, 2).

Таким чином, коли ви споживаєте рідку форму цукру, це зазвичай додає до загального рівня споживання калорій додаткові калорії, так як солодкі напої не дають вам почувати себе ситими (3, 4, 5).

В одному дослідженні люди, які пили солодкі газовані напої на додаток до свого звичайного раціону харчування, споживали на 17% більше калорій, ніж раніше (6).

Не дивно, що дослідження показують, що люди, які п’ють підсолоджені напої, завжди набирають більше надмірної ваги, ніж люди, які цього не роблять (7, 8, 9).

В одному дослідженні серед дітей кожна щоденна порція підсолоджених напоїв була пов’язана з підвищеним на 60% ризиком ожиріння (10).

Насправді, солодкі напої є одними з найшкідливіших продуктів в відношення набору надлишкової маси тіла в раціоні харчування сучасної людини.

Висновок:

Якщо ви п’єте багато солодких газованих напоїв ви схильні споживати більше калорій, оскільки рідкий цукор не викликає почуття ситості. Підсолоджені цукром напої пов’язані з ожирінням.

2. Велика кількість цукру перетворюється в жир у вашій печінки

Столовий цукор (сахароза) і кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози складаються з двох молекул — глюкози і фруктози — в приблизно рівних кількостях.

Глюкоза може метаболизироваться кожною клітиною вашого організму, тоді як фруктоза може метаболизироваться тільки одним органом — вашої печінкою (11).

Споживання солодких напоїв — найпростіший і найпоширеніший спосіб вживання надмірної кількості фруктози.

Коли ви споживаєте дуже багато, ваша печінка перевантажується і перетворює фруктозу в жир (12).

Частина жиру відправляється у вигляді тригліцеридів в крові, а частина залишається у вашій печінки. Згодом це може сприяти розвитку неалкогольний жирової хвороби печінки (13, 14).

Висновок:

Сахароза і кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози містять близько 50% фруктози, яка може метаболизироваться тільки вашої печінкою. Надмірна кількість може привести до неалкогольний жирової хвороби печінки.

3. Цукор різко збільшує накопичення жиру в області живота

Високий рівень споживання цукру пов’язане зі збільшенням маси тіла.

Зокрема, фруктоза пов’язана зі значним збільшенням небезпечного жиру в області живота і органів. Цей жир відомий під назвою вісцеральний жир або жир на животі (15).

Надмірна кількість жиру на животі пов’язано з підвищеним ризиком розвитку цукрового діабету 2 типу та захворювань серця (16, 17).

В одному 10-тижневому дослідженні 32 здорових людини вживали напої, підсолоджені або фруктозою, або глюкозою (18).

У тих, хто споживав глюкозу, було збільшення жирової тканини під шкірою — що не пов’язане з метаболічним захворюванням — в той час як у тих, хто споживав фруктозу, було помітно збільшення їх живота.

Висновок:

Високий рівень споживання фруктози призводить до накопичення жиру в області живота — небезпечного типу жиру, пов’язаного з порушенням обміну речовин.

4. Солодкі газовані напої можуть викликати резистентність до інсуліну

Гормон інсулін виводить глюкозу з крові в ваші клітини.

Але коли ви п’єте солодкі газовані напої, ваші клітини можуть стати менш чутливими або стійкими до дії інсуліну.

Коли це відбувається, ваша підшлункова залоза повинна виробляти ще більше інсуліну, щоб видалити глюкозу з вашої крові — в результаті чого рівень інсуліну в крові збільшується.

Цей стан відомо під назвою резистентність до інсуліну.

Резистентність до інсуліну, ймовірно, є причиною розвитку метаболічного синдрому — стану, що передує цукровому діабету 2 типу та захворювань серця (19).

Дослідження на тваринах свідчать, що надлишок фруктози викликає резистентність до інсуліну і хронічно підвищений рівень інсуліну (20, 21, 22).

Одне дослідження за участю здорових молодих людей показало, що помірний рівень споживання фруктози підвищує резистентність до інсуліну в печінці (23).

Висновок:

Надмірне споживання фруктози може призвести до інсулінорезистентності — основного відхилення при метаболічному синдромі.

5. Солодкі напої можуть бути головною дієтичної причиною цукрового діабету 2 типу

Цукровий діабет 2 типу є поширеним захворюванням, що вражає мільйони людей у ​​всьому світі.

Він характеризується підвищеним рівнем цукру в крові через інсулінорезистентності або дефіциту.

Оскільки надмірний рівень споживання фруктози може призвести до резистентності до інсуліну, не дивно, що численні дослідження пов’язують споживання солодких газованих напоїв з цукровим діабетом 2 типу.

Насправді, вживання всього лише 300 мл солодких газованих напоїв в день послідовно пов’язано з підвищеним ризиком розвитку цукрового діабету 2 типу (24, 25, 26, 27).

Недавнє дослідження, в якому розглядалася зв’язок споживання цукру з розвитком цукрового діабету в 175 країнах, показало, що на кожні 150 калорій цукру в день — близько 300 мл солодких газованих напоїв — ризик розвитку цукрового діабету 2 типу збільшується на 1,1% (28).

Для порівняння: якщо все населення США додасть в свій щоденний раціон по 300 мл солодких газованих напоїв, ще 3,6 мільйона осіб можуть захворіти на цукровий діабет 2 типу.

Висновок:

Величезна кількість фактичних даних пов’язує споживання цукру — особливо у вигляді цукровмісних напоїв — з цукровим діабетом 2 типу.

6. Солодкі газовані напої не містять необхідних поживних речовин — тільки цукор

Солодкі газовані напої практично не містять необхідних поживних речовин — в них немає вітамінів, мінералів і клітковини.

Їх вживання нічого не додає в ваш раціон харчування, крім надмірної кількості доданого цукру і непотрібних калорій.

Висновок:

Солодкі газовані напої містять мало або зовсім не містять необхідних поживних речовин, забезпечуючи ваш організм тільки цукром і калоріями.

7. Цукор може викликати резистентність до лептину

Лептин — це гормон, що виробляється жировими клітинами вашого організму. Він регулює кількість калорій, які ви споживаєте і спалюєте (29, 30, 31).

Рівень лептину змінюється у відповідь на голод і ожиріння, тому його часто називають гормоном ситості або голоду.

В даний час вважається, що стійкість до дії цього гормону під назвою резистентність до лептину, є однією з провідних причин набору жирової маси тіла у людей (32, 33).

Насправді, дослідження на тваринах пов’язують споживання фруктози з резистентністю до лептину.

В одному дослідженні у зв’язку зі споживанням великої кількості фруктози щури стали стійкими до лептину. Вражаюче, коли вони повернулися до раціону без цукру, резистентність до лептину зникла (34, 35).

Тим не менш необхідні дослідження на людях.

Висновок:

Дослідження на тваринах свідчать, що раціон харчування з високим вмістом фруктози може стимулювати резистентність до лептину. Усунення фруктози з раціону може вирішити проблему.

8. Солодкі газовані напої можуть викликати звикання

Було виявлено, що солодкі газовані напої можуть викликати звикання.

У щурів надмірне споживання цукру призводило до викиду дофаміну в мозку, викликаючи почуття задоволення (36).

Вживання цукру може призводити до подібних наслідків у деяких людей, так як ваш мозок запрограмований на пошук дій, що вивільняє дофамін.

Фактично, численні дослідження показують, що цукор і оброблена нездорова їжа в цілому впливають на ваш мозок як сильні наркотики (37).

У людей, схильних до залежності, цукор може викликати харчову залежність.

Дослідження на щурах показують, що цукор може викликати фізичну залежність (38, 39, 40).

Висновок:

Солодкі напої мають потужний вплив на систему винагороди вашого мозку, що може призвести до залежності.

9. Солодкі газовані напої можуть збільшити ризик серцево-судинних захворювань

Споживання цукру довгий час було пов’язане з ризиком розвитку серцево-судинних захворювань (41, 42).

Добре відомо, що підсолоджені цукром напої збільшують фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, включаючи високий рівень цукру, тригліцеридів і невеликих щільних частинок ЛПНЩ в крові (16, 43).

Недавні дослідження на людях відзначають сильну зв’язок між споживанням цукру і ризиком розвитку серцево-судинних захворювань у всіх популяціях (44, 45, 46, 47, 48, 49).

Одне 20-річне дослідження за участю 40 000 чоловіків показало, що ті, хто пив 1 солодкий напій (300 мл) в день, мали на 20% підвищений ризик серцевого нападу (або частіше вмирали від нього) в порівнянні з чоловіками, які рідко вживали солодкі напої (50).

Висновок:

Численні дослідження показали тісний зв’язок між споживанням солодких газованих напоїв і ризиком розвитку серцево-судинних захворювань.

10. Солодкі газовані напої підвищують ризик розвитку раку

Рак має тенденцію йти рука об руку з іншими хронічними захворюваннями, такими як ожиріння, цукровий діабет 2 типу та хвороби серця.

З цієї причини не дивно, що їх вживання часто пов’язане з підвищеним ризиком розвитку раку.

Одне дослідження за участю більше 60 000 дорослих людей виявило, що у тих, хто пив 2 або більше солодких газованих напою (600 мл або більше) в тиждень, ризик розвитку раку підшлункової залози був на 87% вище, ніж у тих, хто не пив цих напоїв (51).

Інше дослідження раку підшлункової залози виявило сильну зв’язок у жінок, але не у чоловіків (52).

Жінки в постменопаузі, які п’ють багато солодких газованих напоїв, також можуть піддаватися більшому ризику раку ендометрія або раку внутрішньої оболонки матки (53).

Більш того, споживання підсолоджених напоїв пов’язано з рецидивом раку і смертю у пацієнтів з колоректальний рак (54).

Висновок:

Спостережні дослідження показують, що солодкі газовані напої пов’язані з підвищеним ризиком розвитку раку.

11. Цукор і кислота в газованих напоях шкідливі для здоров’я зубів

Загальновідомий факт, що солодкі газовані напої шкідливі для ваших зубів.

Газовані напої містять кислоту, таку як фосфорна кислота і вуглекислота.

Ці кислоти створюють дуже кисле середовище в роті, що робить ваші зуби уразливими для карієсу.

У той час як кислоти в газованих напоях можуть заподіяти шкоду самі по собі, саме комбінація з цукром робить ці напої особливо шкідливими (55, 56).

Цукор забезпечує організм легко засвоюваній енергією для шкідливих бактерій в роті. Це, в поєднанні з кислотами, з часом завдає шкоди здоров’ю зубів (57, 58).

Висновок:

Кислоти в солодких газованих напоях створюють кисле середовище в роті, а цукор живить шкідливі бактерії, які там мешкають. Це може мати серйозні негативні наслідки для здоров’я зубів.

12. Вживання солодких газованих напоїв різко підвищує ризик подагри

Подагра — це захворювання, що характеризується запаленням і болем в суглобах, особливо в великих пальцях ніг.

Подагра зазвичай виникає, коли високий рівень сечової кислоти в крові кристалізується (59).

Фруктоза є основним вуглеводом, що підвищує рівень сечової кислоти (60).

Отже, багато великих обсерваційні дослідження визначили міцні зв’язки між цукровмісних напоями та подагрою.

Більш того, довгострокові дослідження пов’язують вживання солодких газованих напоїв з 75% підвищенням ризику розвитку подагри у жінок і майже на 50% підвищеним ризиком у чоловіків (61, 62, 63).

Висновок:

Люди, які часто п’ють солодкі газовані напої, мають підвищений ризик розвитку подагри.

13. Споживання цукру пов’язане з підвищеним ризиком розвитку деменції

Деменція — це збірний термін зниження функції мозку у літніх людей. Найбільш поширеною формою є хвороба Альцгеймера.

Дослідження показують, що будь-який поступове підвищення рівня цукру в крові тісно пов’язане з підвищеним ризиком розвитку деменції (64, 65).

Іншими словами, чим вище рівень цукру в крові, тим вище ризик розвитку деменції.

Оскільки вживання підсолоджених цукром напоїв призводить до різких сплесків рівня цукру в крові, має сенс, що вони можуть збільшити ризик розвитку деменції.

Дослідження на гризунах показують, що великі дози солодких напоїв можуть погіршити пам’ять і здатність приймати рішення (65).

Висновок:

Деякі дослідження показують, що високий рівень цукру в крові підвищує ризик розвитку деменції.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: