Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Чорниця: корисні властивості та протипоказання для жінок і чоловіків

Чорниця: корисні властивості та протипоказання для жінок і чоловіків

Чорниця (лат. Vaccinium myrtillus ) — маленькі сині ягоди, які ростуть в Північній Європі.

Їх часто називають європейської чорницею, так як за зовнішнім виглядом вони дуже схожі на північноамериканську чорницю (1).

Чорниця імовірно використовувалася в медичних цілях з часів середньовіччя, в той час як її сік традиційно використовувався для фарбування білизни і паперу (2).

В даний час вживання цієї ягоди пов’язано з різними корисними ефектами в відношення здоров’я, від поліпшення зору до зниження рівня цукру в крові і рівня холестерину.

Ось 9 науково доведених корисних властивостей чорниці та протипоказання до її вживання — користь для організму жінок і чоловіків.

Чим корисна чорниця для організму людини

Ось дев’ять доведених наукою корисних властивостей чорниці.

1. Багата поживними речовинами

Як і більшість ягід, чорниця — плід, багатий поживними речовинами.

Чорниця має схожий з лохиною профіль поживних речовин (3).

Відповідно, можна очікувати, що чорниця буде містити близько 85 калорій, 15 грамів цукру природного походження і 4 грами клітковини на 150-грамову порцію.

Подібно голубиці, чорниця, ймовірно, містить близько 85% води, а також гарне кількість марганцю і вітамінів C і K (4).

Висновок:

Чорниця щодо низькокалорійна, але є хорошим джерелом води, клітковини, марганцю і вітамінів C і K.

2. Містить корисні рослинні сполуки

Чорниця багата антиоксидантами, які є корисними рослинними з’єднаннями, що допомагають захистити ваш організм від пошкоджень і хвороб.

Дослідження показують, що ягоди, в тому числі чорниця, входять в число продуктів з найвищим рівнем антиоксидантів. Через тісний зв’язок чорниці з лохиною, ця ягода, ймовірно, має ті ж корисними властивостями (5, 6, 7).

Чорниця містить вітамін C і фенольні кислоти, і є особливо гарним джерелом антоціанів — потужних флавоноїдних антиоксидантів, які надають червоним, фіолетовим і синім фруктам і овочам їх характерний колір (1, 8).

Вважається, що саме завдяки вмісту в чорниці антоцианам, ця ягода настільки корисна для здоров’я жінок і чоловіків.

Висновок:

Ягоди є одним з кращих дієтичних джерел антиоксидантів. Чорниця є особливо гарним джерелом антоціанів — потужних антиоксидантів, ймовірно, відповідальних за її користь для здоров’я.

3. Чи може поліпшити зір

Чорниця найбільш популярна завдяки своїй здатності покращувати зір, особливо нічний зір.

Кілька невеликих досліджень досліджували вплив цих ягід на нічний зір, але прийшли до висновку, що це їх властивість не підтверджується переконливими доказами (9).

Проте чорниця може принести користь вашому зору іншими способами.

Одне 2-річне дослідження на людях з глаукомою — захворюванням, яке призводить до поступової втрати зору — показало, що щоденний прийом 120 мг антоціанів з чорниці поліпшував зорові функції приблизно на 30%, тоді як в групі плацебо спостерігалося погіршення зорових функцій (10).

Інші дослідження показують, що щоденний прийом 160-480 мг порошкоподібного екстракту чорниці може зменшити сухість очей та інші симптоми втоми очей, викликані роботою за комп’ютером (11, 12, 13).

Однак для підтвердження цих корисних властивостей необхідні додаткові дослідження.

Висновок:

Чорниця може поліпшити зір у людей з глаукомою і зменшити втому і сухість очей у людей, що працюють з комп’ютерами. Проте необхідні додаткові дослідження в цій області.

4. Чи може зменшити запалення

Чорниця може допомогти в боротьбі із запаленням, яке вважається основною причиною розвитку багатьох захворювань.

Цей ефект може бути частково обумовлений що містяться в ній антоцианами, які є антиоксидантами, що володіють протизапальними властивостями (1).

В одному 3-тижневому дослідженні люди, щодня приймають добавки, що містять 300 мг антоціанів чорниці, відчували зниження запальних маркерів на 38-60% в порівнянні зі зниженням на 4-6% в групі плацебо (14).

Більш того, невелике 4-тижневе дослідження показало, що щоденне вживання 330 мл чорничного соку значно знижує маркери запалення в порівнянні з плацебо (15).

Однак для підтвердження цих ефектів необхідні додаткові дослідження.

Висновок:

Чорниця багата антоцианами, які є антиоксидантами, здатними зменшити маркери запалення.

5. Чи може знизити рівень цукру в крові

Чорниця є популярним рослинним лікарським засобом, використовуваним для зниження рівнів цукру в крові у людей з цукровим діабетом 2 типу (16).

Експерти вважають, що ягоди запобігають розщеплення і засвоєння вуглеводів в кишечнику, наслідуючи приклад деяких ліків, що знижують рівень цукру в крові (17).

Дослідження на тваринах свідчать, що антоціани в чорниці можуть також стимулювати секрецію інсуліну — гормону, необхідного для переміщення цукру з крові в ваші клітини (18).

В одному дослідженні повідомлялося, що екстракт чорниці знижував рівень цукру в крові у дорослих з цукровим діабетом 2 типу більш ефективно, ніж плацебо. Така кількість екстракту є еквівалентом 50 грамів свіжої чорниці (19).

Інша 8-тижневе дослідження показало, що дієта, збагачена свіжої чорницею, збільшує секрецію інсуліну у дорослих з метаболічним синдромом — групою станів, які збільшують ризик розвитку цукрового діабету 2 типу, інсульту і серцево-судинних захворювань (20).

Проте перш ніж можна буде зробити висновки необхідні додаткові дослідження на людях.

Висновок:

Чорниця може стимулювати секрецію інсуліну і запобігати розщеплення вуглеводів в кишечнику, що може допомогти знизити рівень цукру в крові. Проте необхідні додаткові дослідження на людях.

6. Чи може поліпшити здоров’я серця

Чорниця може принести користь вашому серцю.

Почасти це може бути пов’язано з тим, що вона багата на вітамін K, який допомагає запобігти утворенню тромбів, знижуючи ризик інфаркту та інсульту (21).

Дослідження в пробірці також показують, що специфічна суміш антоціанів в чорниці може допомогти знизити кров’яний тиск (22).

В одному 8-тижневому дослідженні 35 осіб, які щодня приймали суміш з різних ягід, включаючи чорницю, відчували поліпшення в функції тромбоцитів, кров’яному тиску і рівнях холестерину ЛПВЩ (хороший) — маркери, пов’язані з більш здоровим серцем (23).

В іншому 12-тижневому дослідженні люди, щодня приймають 320 мг антоціанів з чорної смородини і чорниці, відчували 11% підвищення рівня ЛПВЩ холестерину (хорошого), а також 14% зниження рівня ЛПНЩ холестерину (поганого) в порівнянні з менш ніж 1% зниженням в групі плацебо (24).

Проте для підтвердження цих ефектів необхідні додаткові дослідження.

Висновок:

Чорниця може допомогти знизити артеріальний тиск, знизити рівень холестерину ЛПНЩ (поганий), підвищити рівень холестерину ЛПВЩ (хороший) і захистити вас від утворення тромбів, покращуючи тим самим здоров’я вашого серця. Проте необхідні додаткові дослідження на людях.

7-9. Інші потенційні корисні властивості

Чорниця може володіти також наступними корисними властивостями:

Майте на увазі, що ці дослідження були невеликими, а в деяких була відсутня група плацебо, через що було важко визначити, чи є добавки чорниці причиною позитивних ефектів. Тому необхідні додаткові дослідження.

Висновок:

Чорниця може поліпшити навчання і пам’ять у літніх людей, боротися з певними бактеріями і зменшити симптоми виразкового коліту. Однак для підтвердження цих ефектів необхідні додаткові дослідження.

Як включити чорницю в свій раціон

Існує багато способів включити чорницю в свій раціон.

Вона має схожий, але трохи більш інтенсивний смак, ніж лохина. Ви можете їсти її свіжої або сушеної, окремо або в якості частини будь-якого рецепту, який може включати чорницю.

Наприклад, чорниця є прекрасним доповненням до млинців, кексів та іншої випічки. Ви також можете включити її в смузі, вівсянку, салати і йогурти.

Крім того, вона може бути використана для приготування варення, або ви можете просто розім’яти її виделкою, щоб швидко намазати на хліб.

Добавки чорниці — альтернативний спосіб включити цей фрукт в свій раціон. Їх можна знайти у вигляді крапель або у вигляді порошкоподібних таблеток або капсул в магазинах здоров’я і в Інтернеті.

Проте свіжі ягоди можуть бути більш корисними, так як вони, ймовірно, забезпечують організм безліччю інших поживних речовин, яких немає в більшості добавок.

Висновок:

Свіжу і сушену чорницю можна їсти окремо або включити в різні рецепти. Чорницю також можна знайти в порошкоподібних і рідких добавках.

Ефективні дозування і протипоказання

Чорниця вважається безпечною для більшості людей при вживанні в звичайних кількостях.

Однак великі дози, які виявляються в деяких добавках, можуть викликати проблеми, особливо при тривалому прийомі (29).

Чорниця може збільшити ризик кровотечі у людей з порушенням згортання крові або тих, хто приймає розріджують кров ліки. Вона також може викликати зниження рівня цукру в крові у осіб, які приймають препарати, що знижують рівень цукру в крові.

Добавки чорниці можуть бути небезпечні для дітей, а також для вагітних і годуючих жінок. Вони також можуть взаємодіяти з деякими ліками, тому перш ніж додавати їх в свій раціон обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Хоча чай з листя чорниці іноді використовують в якості рослинного лікарського засобу, листя вважаються отруйними, і експерти не рекомендують їх для цього використання (29).

Обмежена кількість досліджень і великі відмінності в дозуваннях ускладнюють визначення найбільш ефективної дози. Проте в більшості досліджень на людях використовувалося від 50 грам свіжої чорниці до 500 мг чорничних добавок.

Висновок:

Свіжа чорниця, як правило, вважається безпечною, але великі дози в деяких добавках можуть викликати проблеми. Дітям, дорослим людям, які приймають певні ліки, а також вагітним і годуючим жінкам, можливо, слід уникати добавок чорниці.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: