Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Чорний шоколад: користь і шкода для жінок і чоловіків

Чорний шоколад: користь і шкода для жінок і чоловіків

Хто не любить шоколад? Напевно, тільки той, хто ще не пробував справжній, якісний продукт або не зміг визначитися з вибором. Дійсно, що краще віддати перевагу: білий, молочний, чорний шоколад? Користь і шкода самого популярного в світі ласощі давно вивчені. Прийняті до відома результати досліджень дозволять звести нанівець докори сумління після кожного з’їденого шматочка, а розумне дотримання рекомендацій науковців забезпечить можливість насолоджуватися улюбленим десертом з користю для здоров’я.

Історія появи шоколаду

Рецепт приготування напою з подрібнених какао-бобів і води був відомий більше 3 тисячоліть тому. Його багата історія сягає корінням у часи зародження древніх індіанських цивілізацій. Хоча тоді далеко не кожен міг випити чарівного зілля. Шоколадне ласощі наділяли незвичайними магічними властивостями. Тому честь куштування стародавнього напою надавали тільки особливо шанованим персонам — жерцям, вождям племені і т. Д.

Самі плоди какао-дерева теж дуже цінувалися. Довгий час вони служили індіанцям валютою. Наприклад, за сотню бобів продавали раба, кролик коштував 10 бобів. Описано навіть випадки підробки таких незвичайних грошей.

Протягом багатьох століть рецепт шоколаду залишався незмінним. Його зберігали в секреті. Однак іспанські конкістадори тортурами змусили індіанців поділитися з ними цією таємницею. Іспанці вважали напій занадто гірким і почали додавати в нього додаткові інгредієнти: мускатний горіх, корицю, тростинний цукор. Незважаючи на зусилля іспанців, які намагалися зберегти секрет, рецепт шоколаду поширився по Європі, а потім і по всьому світу.

Весь цей час какао-боби вживали у вигляді напою. Перша шоколадна плитка з’явилася на початку XIX століття. З тих пір солодкий десерт не втрачає своєї популярності, а варіанти його приготування обчислюються вже тисячами.

Критерії вибору шоколаду

Сучасні магазинні прилавки радують достатком усіляких сортів шоколаду. Однак таке розмаїття легко збиває з пантелику недосвідченого покупця. На що звертати пильну увагу перед придбанням солодкої плитки?

Корисні властивості чорного шоколаду

Відома з давніх часів користь чорного шоколаду пояснюється найбагатшим складом головного інгредієнта — какао-бобів. Вони містять близько трьох сотень мінералів та інших корисних речовин — цілий вітамінний комплекс:

Поєднання містяться в какао компонентів в сукупності надає помітний загальнозміцнюючий ефект.

У журналі «Фундаментальні дослідження» за 2014 рік (№7) були опубліковані результати наукової роботи по вивченню впливу гіркого шоколаду на емоційний стан пацієнтів. В результаті досліджень було переконливо доведено, що вживання 20 г чорного шоколаду (72% какао) щодня протягом 3 місяців істотно зменшує ознаки тривожності, занепокоєння, покращує настрій і загальне самопочуття, підвищує стійкість до стресів.

Користь чорного шоколаду для жінок

Більшість жінок ласуни. Існує думка, що все цукровмісні продукти шкідливі для здоров’я. Однак кілька часточок хорошого шоколаду нададуть виключно позитивний вплив:

Крім того, унікальний склад шоколаду дозволяє:

Вагітним і годуючим жінкам вживати шоколад потрібно з обережністю. По-перше, він висококалорійний. По-друге, може спровокувати алергію. Проте в невеликих кількостях ласощі не зашкодить.

Застосування шоколаду в косметології дає приголомшливі результати: тонізує, підтягує, загоює і живить шкіру. Крім того, шоколадні маски мають омолоджуючий ефект. А обгортання моментально позбавляють від зайвих обсягів і проявів целюліту.

Користь чорного шоколаду для чоловіків

Вплив шоколаду на чоловічий організм було ретельно вивчено в Каролінському медичному інституті (Швеція). Вченими було доведено:

Шкода чорного шоколаду і можливі протипоказання

Найбезпечнішим вважається чорний гіркий шоколад. Користь і шкода цього продукту не можна порівняти. Безумовно, помірне вживання солодощів піде тільки на благо. Проте невеликий ризик негативного впливу на здоров’я присутній. Чим може бути небезпечний шоколад:

Шоколад краще виключити зі свого раціону при наявності таких захворювань:

Взаємодія з лікарськими препаратами

Британські медики виявили і довели здатність шоколаду посилювати дію деяких лікарських засобів, що використовуються для усунення запальних процесів, зниження холестерину і інших цілей. В даний час на основі цього відкриття ведеться розробка принципово нових препаратів, що складаються виключно з натуральних інгредієнтів. Очікувана ефективність в 10-20 разів перевищує показники існуючих ліків.

Не рекомендується вживати шоколад одночасно з прийомом інгібіторів моноаміноксидази (антидепресанти). У цьому випадку можливе різке підвищення тиску.

В інших ситуаціях слід враховувати загальне правило: шоколад підсилює дію стимулюючих засобів і зменшує (іноді навіть нейтралізує) ефект седативних і снодійних препаратів.

Короткі висновки

Щоб шоколад приносив тільки користь, потрібно дотримуватися простих принципам:

Ретельно вивчені користь і шкода чорного шоколаду дозволяють любителям ласощів зробити правильні висновки і усунути помилки у вживанні цього найціннішого продукту. З урахуванням отриманої інформації можна балувати себе улюбленими ласощами без шкоди для організму.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: