Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Чорнослив: користь і шкода для організму

Чорнослив: користь і шкода для організму

Слива — найдавніша культура. Історики стверджують, що вона вирощувалася людьми вже в VI столітті до н. е. Про це свідчать археологічні знахідки. Трохи пізніше людство дізналося, що таке чорнослив. Користь і шкода для організму офіційною наукою почали досліджуватися зовсім недавно. Однак на сьогоднішній день про ці плодах вже багато відомо: їх вживання сприяє здоров’ю шлунково-кишкового тракту і кісткової системи людини, покращує здоров’я серцево-судинної системи, нормалізує рівень холестерину і багато іншого, про що ви докладно дізнаєтеся нижче.

Що таке чорнослив

Слива — дивовижна рослина. Його можна зустріти практично в будь-якій точці світу. Воно однаково стійко виносить і пекучу спеку Азії, і тріскучі сибірські морози. Єдине, чого зливу не терпить, — це заболочені грунти. Завдяки такій невибагливості сливові дерева отримали широку поширеність. Дивно, але в Росії вони з’явилися тільки в 1654 році, за царя Олексія Михайловича Найтихіший.

Чорнослив — це висушений за спеціальною технологією плід сливи. Однак далеко не всі сорти придатні для сушіння. Щоб сухофрукт вийшов смачним і якісним, слива повинна відповідати декільком вимогам: містити багато цукру, мати невеликі плоди темно-синього кольору з щільною шкіркою і маленьку кісточку.

Процес сушки теж має свої секрети:

Харчова цінність та склад чорносливу

За рахунок високої концентрації сухої речовини чорнослив має чималу калорійність, як і всі сухофрукти. У 100 г міститься 256 ккал. Через цукрів основну частку в складі фрукта становлять вуглеводи — приблизно 45%. Білків і жирів зовсім мало — всього 3 і 1% відповідно. Зате цілих 45% харчових волокон, що забезпечує корисні властивості чорносливу для травлення.

Крім того, сухофрукт має багатий вітамінний склад. Він містить:

Ще більш цінним вважається високий вміст легкозасвоюваних мінеральних речовин:

Користь чорносливу для організму людини

Завдяки своєї багатющої складу чорнослив справляє помітний благотворний вплив на багато систем і органи: шлунково-кишкового тракту, нирки, печінку, серце і судини. Він може допомогти при ревматизмі, слабкому зорі, атеросклерозі та інших патологіях (Лобач О. Ю., & Зуєва Анастасія Валеріївна П. В. Підтвердження функціональних властивостей спеціалізованого продукту в клінічних дослідженнях. Нова наука: Досвід, традиції, інновації, 2015 (3), з. 68-72). Фрукт однаково корисний для організму чоловіки, жінки і дитини. Як і будь-який продукт харчування, чорнослив потрібно вживати помірно. В цьому випадку сухофрукт не тільки порадує приємним смаком, але і проявить свій лікувальний ефект.

Нормалізує роботу кишечника

Головна користь чорносливу для організму людини полягає в поліпшенні функціонування травного тракту. Це забезпечується за рахунок великої кількості харчових волокон. Однак до сих пір механізм впливу чорносливу не вивчений досконально, тому тривають медичні дослідження на цю тему.

Наприклад, проводилося вивчення впливу чорносливу на частоту і обсяг стільця. В експерименті брало участь 120 дорослих здорових людей. Першій групі запропонували вживати по 80 г сухофрукти на добу, другий — по 120 г, третя група була контрольною. В результаті вдалося встановити, що в першій і другій групі обсяг і частота стільця значно зросли в порівнянні з контрольною групою. Крім того, бактеріальна мікрофлора в цих же групах збагатилася біфідобактеріями (Lever E. et al. The effect of prunes on stool output, gut transit time and gastrointestinal microbiota: A randomised controlled trial. Clin Nutr. 2018 Feb 2. pii: S0261-5614 (18) 30003-7).

В іншому дослідженні вчені прийшли до висновку, що вживання чорносливу при запорах однозначно має сенс. Сухофрукт діє як м’яке натуральне проносне. Швидко і ефективно очищає кишечник і нормалізує мікрофлору. Проте користь сушених слив при нормальному стільці поки науково не доведена і вимагає подальшого вивчення (Lever E. et al. Systematic review: the effect of prunes on gastrointestinal function. Aliment Pharmacol Ther. 2014 Oct; 40 (7): 750-758).

Покращує здоров’я кісток

Дані медичної статистики свідчать про повсюдне поширення захворювань суглобів і кісток, особливо серед людей пенсійного віку. Більше половини з них стикається з проявами остеопорозу та іншими порушеннями кісткової тканини. Американський національний фонд з вивчення остеопорозу в опублікованих директивах по харчуванню на 2015-2020 роки повідомляє про встановлену взаємозв’язку між раціоном харчування і станом кісток, а також рекомендує замінити енергоємні продукти свого меню на поживні.

Медикам вдалося з’ясувати, що чорнослив благотворно впливає на здоров’я кісток за рахунок наявності в складі ряду фенолів. Дослідження довели зміцнення і збільшення щільності кісткової тканини при регулярному вживанні сухофруктів. Варто також відзначити, що при проведенні масштабних клінічних експериментів не було виявлено жодних побічних ефектів (Wallace TC Dried Plums, Prunes and Bone Health: A Comprehensive Review. Nutrients. 2017, Apr 19; 9 (4)).

Знижує холестерин і зміцнює серце

Холестерин життєво необхідний організму. Однак підвищений його вміст може привести до найсерйозніших наслідків: порушується кровообіг, розвиваються серцеві патології, засмічуються судини і т. д.

Вміщені в чорносливі нерозчинні харчові волокна пов’язують шкідливі речовини і безпечно виводять їх з організму. При цьому корисні кишкові бактерії активно виробляють пропионовую кислоту. Ця речовина гальмує продукцію холестерину. Таким чином рівень шкідливого речовини швидко знижується до прийнятних значень, тиск нормалізується, імунітет зміцнюється.

Є незамінним помічником для організму жінки

Сушені сливи за рахунок своїх цінних властивостей і цілорічної доступності можуть підтримати жіночий організм в будь-який час. Особливо відчутна їхня допомога в такі нелегкі періоди, як вагітність і менопауза.

Багатьох проблем, з якими стикаються жінки при виношуванні малюка, можна пом’якшити або зовсім уникнути, якщо ввести в свій раціон чорнослив — натуральний продукт, який не має шкідливих штучних добавок. Цей сухофрукт допоможе:

Під час менопаузи чорнослив приносить не меншу користь. Продукт є антиоксидантом, тому надійно захищає організм, підвищує його опірність шкідливим факторам, зміцнює імунітет, а головне — попереджає розвиток остеопорозу. Жінки бальзаківського віку потрапляють в групу ризику. У період менопаузи вони стають особливо схильними до руйнування кісткової тканини. Тому для профілактики захворювань суглобів і захисту кісток необхідно заздалегідь, ще до настання клімаксу, ввести в звичку регулярне вживання чорносливу.

Крім цього, в даний час проводяться клінічні дослідження з вивчення здатності сушених плодів сливи запобігати раку молочної залози. За деякими даними, фрукт зменшує ймовірність появи патології на 30%.

Допомагає в догляді за зовнішністю

Маски з використанням сушених слив будуть корисні для будь-якого типу шкіри. Залежно від особистих потреб і особливостей шкірного покриву можна додавати або прибирати додаткові інгредієнти, домагаючись таким чином потрібного ефекту. наприклад:

Шкода чорносливу для організму людини

Найбільшої шкоди всіх сухофруктів полягає в їх передпродажної хімічній обробці. Для кращого збереження, а також попередження ураження комахами сушені плоди обкурюють діоксидом сірки, яка негативно впливає на травний тракт, погіршуючи стан слизових оболонок.

Крім того, в чорносливі міститься канцерогенна і нейротоксичність речовина — акриламід. Таке відкриття зробили вчені з Швейцарського технологічного інституту. Раніше вважалося, що такий небезпечний канцероген виділяється тільки при тривалій дії високих температур. Однак зараз стало очевидним помилковість цих припущень. Поки що ведеться подальше вивчення можливої шкоди чорносливу для організму.

Протипоказання

У більшості випадків розумне вживання сухофруктів не здатна спровокувати будь-які негативні наслідки для здоров’я. Проте в деяких ситуаціях від чорносливу краще відмовитися:

Абсолютно неприпустимо вживання чорносливу при наявності:

Як вживати чорнослив

Існує безліч можливих варіантів вживання чорносливу. Він чудово доповнює смак м’яса, дає пікантність грибам, а в десертах і напоях йому взагалі немає рівних. Слива добре поєднується з багатьма продуктами, тому додавати її можна в багато блюд.

Для лікувальних цілей сухофрукт теж застосовують по-різному:

Можна вибирати будь-який вподобаний варіант приготування чорносливу. Головне, пам’ятати — добова норма сухофруктів ні в якому разі не повинна перевищувати 100 м Це стосується дорослих здорових людей. В інших випадках порцію доведеться зменшити.

Сухофрукти — джерело цінних речовин, доступний в будь-який час року. Однак слід мати на увазі, що користь і шкода чорносливу для організму досі не вивчені. Медики продовжують дослідження. А поки сходяться на думці, що вживати сушені сливи можна і потрібно, але тільки після консультації з лікарем і в розумних кількостях.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: