Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Цукрозамінники: користь чи шкода?

Цукрозамінники: користь чи шкода?

Цукрозамінники (штучні підсолоджувачі) часто є предметом гарячих суперечок.

З одного боку, існують твердження про те, що вони підвищують ризик захворювання на рак і шкодять вашому рівню цукру в крові і здоров’ю кишечника.

З іншого боку, більшість органів охорони здоров’я вважають їх безпечними, і багато людей використовують їх, щоб зменшити споживання цукру і схуднути.

У цій статті розглядаються дані про сахарозаменителях і їх вплив на здоров’я.

Що таке цукрозамінники?

Цукрозамінники, або штучні підсолоджувачі, є хімічними речовинами, що додаються в деякі продукти харчування і напої для додання їм солодкого смаку.

Люди часто називають їх «інтенсивними підсолоджувачами», тому що вони дають смак, схожий на смак столового цукру, але в кілька тисяч разів солодше.

Хоча деякі цукрозамінники містять калорії, кількість, необхідне для підсолоджування продуктів, настільки мало, що в підсумку ви практично не споживаєте калорій.

Висновок:

Цукрозамінники — це хімічні речовини, які використовуються для підсолоджування продуктів і напоїв. Вони практично не містять калорій.

Як працюють цукрозамінники?

Поверхня вашої мови покрита безліччю смакових сосочків, кожен з яких має кілька смакових рецепторів, які виявляють різні смаки.

Коли ви їсте, ваші смакові рецептори стикаються з молекулами їжі.

Взаємодія між рецептором і молекулою посилає сигнал в ваш мозок, дозволяючи вам визначити смак.

Наприклад, молекула цукру ідеально розпізнається вашим смаковим рецептором солодощі, дозволяючи вашому мозку визначити солодкий смак.

Молекули штучного цукрозамінника досить схожі на молекули цукру, щоб розпізнаватися рецептором солодощі.

Проте вони, як правило, занадто відрізняються від цукру, і ваш організм не може розщепити їх і отримати калорії. Ось як вони забезпечують солодкий смак, при цьому не забезпечуючи ваш організм калоріями.

Тільки невелика частина штучних замінників цукру має структуру, яку ваш організм може розщеплювати на калорії. Слід також зауважити, що для того, щоб продукти були солодкими на смак, потрібно дуже невелика кількість цукрозамінників. Тому ви практично не споживаєте калорій.

Висновок:

Цукрозамінники мають солодкий смак, тому що вони розпізнаються рецепторами солодощі на вашій мові. Вони практично не постачають вас калоріями, так як ваш організм не може їх розщепити.

Поширені штучні цукрозамінники

Наступні штучні цукрозамінники дозволені для використання в різних розвинених країнах, включаючи США і Євросоюз:

Висновок:

Існує багато видів штучних замінників цукру, але не всі схвалені для використання в кожній країні. Найбільш поширеними є аспартам, сукралоза, сахарин, невід та ацесульфам калію.

Штучні солодкі, апетит і вагу

Цукрозамінники популярні серед людей, які намагаються схуднути.

Проте їх вплив на апетит і вагу варіюється в різних дослідженнях.

Вплив на апетит

Деякі люди вважають, що цукрозамінники можуть підвищити апетит і сприяти збільшенню маси тіла.

Ідея полягає в тому, що цукрозамінники можуть бути не в змозі активувати шлях винагороди, необхідний для того, щоб ви відчували себе задоволеними після їжі.

З огляду на, що вони мають солодкий смак, але їм не вистачає калорій, що містяться в інших продуктах з солодким смаком, вони, як вважають, вводять мозок в почуття голоду.

Крім того, деякі вчені вважають, що вам потрібно їсти більше штучно підсолодженою їжі в порівнянні з підсолодженою версією, щоб відчувати себе ситими.

Було навіть висловлено припущення, що цукрозамінники можуть викликати тягу до солодких продуктів.

Проте багато недавні дослідження не підтримують ідею про те, що штучні цукрозамінники підвищують почуття голоду або споживання калорій.

Фактично, деякі дослідження показали, що учасники повідомляють про менший відчутті голоду і споживають менше калорій, коли вони заміняють солодкі продукти і напої підсолодженими сахарозаменителями альтернативами.

Висновок:

Недавні дослідження показали, що заміна солодких продуктів або напоїв підсолодженими сахарозаменителями альтернативами може зменшити голод і споживання калорій.

Вплив на вагу

Що стосується контролю ваги, деякі обсерваційні дослідження повідомляють про зв’язок між споживанням підсолоджених сахарозаменителями напоїв і ожирінням.

Однак рандомізовані контрольовані дослідження — золотий стандарт в наукових дослідженнях — повідомляють, що штучні підсолоджувачі можуть знизити масу тіла, жирову масу і зменшити обсяг талії.

Ці дослідження також показують, що заміна звичайних безалкогольних напоїв безалкогольними напоями без цукру може знизити індекс маси тіла (ІМТ) на 1,3-1,7 бала.

Більш того, вживання продуктів з додаванням цукрозамінників замість продуктів з додаванням цукру може зменшити кількість щодня споживаних вами калорій.

Різні дослідження тривалістю від 4 тижнів до 40 місяців показують, що це може призвести до зниження маси тіла до 1,3 кг.

Напої, підсолоджені цукрозамінників, можуть бути альтернативою для тих, хто регулярно вживає безалкогольні напої і хоче зменшити споживання цукру.

Проте вживання дієтичних солодких газованих напоїв не призведе до зниження маси тіла, якщо ви компенсуєте це вживанням великої кількості висококалорійної їжі. Якщо дієтичні напої збільшують вашу тягу до солодкого, краще за все дотримуватися вживання чистої негазованої води.

Висновок:

Заміна цукровмісних продуктів і напоїв на містять цукрозамінники може допомогти вам схуднути.

Цукрозамінники та цукровий діабет

Люди з цукровим діабетом можуть отримати користь з вибору штучних підсолоджувачів, так як вони пропонують солодкий смак без супутнього підвищення рівня цукру в крові.

Проте деякі дослідження повідомляють, що вживання дієтичних напоїв пов’язано з підвищенням ризику розвитку цукрового діабету на 6-121%.

Це може здатися суперечливим, але важливо відзначити, що всі дослідження були наглядовими. Вони не довели, що саме цукрозамінники викликають цукровий діабет. Довели тільки те, що люди, схильні до розвитку цукрового діабету 2 типу, також люблять пити дієтичні напої.

З іншого боку, багато контрольовані дослідження показують, що штучні цукрозамінники не впливають на рівень цукру в крові або рівень інсуліну.

До теперішнього часу тільки одне невелике дослідження латиноамериканських жінок знайшло негативний ефект.

Жінки, які пили напої з додаванням цукрозамінників перед вживанням солодкого напою, мали на 14% вищий рівень цукру в крові і на 20% вищий рівень інсуліну в порівнянні з тими, хто пив воду до вживання солодкого напою.

Проте учасники не звикли пити підсолоджені сахарозаменителями напої, що може частково пояснити результати. Більш того, штучні підсолоджувачі можуть надавати різний вплив залежно від віку або генетики людини.

Наприклад, дослідження показують, що заміна підсолоджених цукром напоїв напоями з цукрозамінники виробляла сильні ефекти серед іспаномовної молоді.

Це може бути пов’язано з несподіваним ефектом, які спостерігаються у латиноамериканських жінок вище.

Хоча результати досліджень не були одностайними, поточні дані в цілому свідчать на користь використання штучних підсолоджувачів серед хворих на цукровий діабет. Проте, щоб оцінити їх довгострокові наслідки в різних популяціях необхідні додаткові дослідження.

Висновок:

Цукрозамінники можуть допомогти хворим на цукровий діабет скоротити споживання цукру. Однак необхідні додаткові дослідження їх впливу на різні групи населення.

Цукрозамінники та метаболічний синдром

Метаболічний синдром відноситься до групи станів, включаючи високий кров’яний тиск, високий рівень цукру в крові, надлишковий жир на животі і аномальний рівень холестерину.

Ці стани підвищують ризик виникнення хронічних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання і цукровий діабет 2 типу.

Деякі дослідження показують, що у споживачів дієтичних солодких газованих напоїв ризик метаболічного синдрому може бути на 36% вище.

Проте більш якісні дослідження показують, що дієтичні напої не мають жодного ефекту або захисної дії.

В одному з недавніх досліджень люди з ожирінням і надлишковою вагою щодня випивали 1 літр звичайних солодких газованих напоїв, дієтичних напоїв, води або полуобезжіренная молока.

До кінця шестимісячного дослідження ті, хто вживав дієтичні напої, важили на 17-21% менше, мали на 24-31% менше черевного жиру, на 32% менший рівень холестерину, і на 10-15% менше кров’яний тиск, ніж ті, хто пив звичайні солодкі газовані напої.

Фактично, вживання води надавало те ж дію, що і вживання дієтичних напоїв.

Висновок:

Цукрозамінники навряд чи збільшать ризик розвитку метаболічного синдрому. Заміна солодких напоїв на підсолоджені сахарозаменителями напої може знизити ризик виникнення кількох захворювань.

Цукрозамінники і здоров’я кишечника

Ваші кишкові бактерії відіграють важливу роль у вашому здоров’ї, а погане здоров’я кишечника пов’язане з численними проблемами.

До них відносяться збільшення ваги, поганий контроль рівня цукру в крові, метаболічний синдром, ослаблена імунна система і порушення сну.

Склад і функції кишкових бактерій розрізняються у різних людей і залежать від того, що ви їсте, включаючи деякі цукрозамінники.

В одному дослідженні штучний підсолоджувач сахарин порушив баланс кишкових бактерій у чотирьох з семи здорових учасників, які не звикли їх вживати.

Ці чотири випробуваних також показали найгірший контроль рівня цукру в крові вже через 5 днів після вживання цукрозамінника.

Більш того, коли кишкові бактерії цих людей були передані мишам, у тварин також розвинувся поганий контроль рівня цукру в крові.

З іншого боку, у мишей, яким передали кишкові бактерії від «несприйнятливих» людей, не спостерігалося жодних змін в їх здатності контролювати рівень цукру в крові.

Хоча це і цікаво, необхідні додаткові дослідження, перш ніж можна буде зробити переконливі висновки.

Висновок:

Цукрозамінники можуть порушувати баланс кишкових бактерій у деяких людей, що може збільшити ризик захворювання. Однак для підтвердження цього ефекту необхідні додаткові дослідження.

Цукрозамінники і рак

Суперечки про те, чи існує зв’язок між штучними підсолоджувачами і ризиком розвитку раку розгорілися з 1970-х років.

Вони почалися, коли дослідження на тваринах виявили підвищений ризик розвитку раку сечового міхура у мишей, яких годували надзвичайно великою кількістю сахарину і цикламат.

Однак миші засвоюють сахарин не так, як люди.

З тих пір більше 30 досліджень на людях не виявили ніякого зв’язку між штучними підсолоджувачами і ризиком розвитку раку.

Одне таке дослідження було проведено за участю 9 000 учасників протягом 13 років і проаналізувало споживання штучних підсолоджувачів. Після обліку інших факторів, дослідники не виявили ніякого зв’язку між сахарозаменителями і ризиком розвитку різних видів раку.

Крім того, недавній огляд досліджень, опублікованих за 11-річний період, що не виявив зв’язку між ризиком розвитку раку і споживанням цукрозамінників.

Ця тема була також оцінена американськими і європейськими регулюючими органами. Обидва погодилися з тим, що цукрозамінники при вживанні в рекомендованих кількостях не збільшують ризик розвитку раку.

Єдиним винятком є ​​цикламат, який був заборонений для використання в США після того, як в 1970 році було опубліковано оригінальне дослідження, в якому цей цукрозамінник викликав рак сечового міхура у мишей.

З тих пір великі дослідження на тваринах не змогли показати зв’язок споживання цукрозамінників з розвитком раку. Однак цикламат ніколи не був повторно схвалений для використання.

Висновок:

Грунтуючись на сучасних даних, цукрозамінники навряд чи збільшать ризик розвитку раку у людей.

Цукрозамінники і здоров’я зубів

Зубні порожнини — також звані карієсом — виникають, коли бактерії в роті ферментують цукор. В результаті утворюється кислота, яка може пошкодити зубну емаль.

На відміну від цукру, цукрозамінники не вступають в реакцію з бактеріями в роті. Це означає, що вони не утворюють кислоти і не викликають карієс.

Дослідження також показують, що сукралоза рідше викликає карієс, ніж цукор.

З цієї причини Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) дозволяє стверджувати, що продукти, що містять сукралозу, зменшують ризик руйнування зубів.

Європейське агентство з безпеки продуктів харчування (EFSA) заявляє, що всі цукрозамінники, якщо їх вживати замість цукру, нейтралізують кислоту і допомагають запобігти руйнуванню зубів.

Висновок:

Штучні солодкі при вживанні замість цукру знижують ймовірність руйнування зубів.

Аспартам, головні болі, депресія і напади

Деякі штучні підсолоджувачі можуть викликати неприємні симптоми, такі як головний біль, депресія і напади у деяких людей.

У той час як більшість досліджень не виявляють зв’язку між аспартамом і головним болем, в двох з них відзначається, що деякі люди більш чутливі, ніж інші.

Ця індивідуальна сприйнятливість може також ставитися до впливу аспартама на депресію.

Наприклад, люди з розладами настрою можуть частіше відчувати депресивні симптоми у відповідь на споживання аспартама.

Нарешті, штучні цукрозамінники не збільшують ризик нападів у більшості людей. Проте в одному дослідженні повідомлялося про підвищення мозкової активності у дітей з малими припадками.

Висновок:

Штучні солодкі навряд чи можуть викликати головний біль, депресію або припадки. Проте деякі люди можуть бути більш чутливі до цих наслідків, ніж інші.

Потенційна шкода цукрозамінників

Штучні солодкі, як правило, вважаються безпечними для споживання людиною.

Вони ретельно перевірені і схвалені міжнародними організаціями в галузі охорони здоров’я як безпечні для вживання в їжу.

Проте деякі люди повинні уникати їх вживання.

Наприклад, люди з рідкісним метаболічним захворюванням під назвою фенілкетонурія не можуть метаболизировать амінокислоту фенілаланін, яка міститься в аспартаме. Таким чином, хворим на фенілкетонурію слід уникати аспартама.

Більш того, деякі люди мають алергію на сульфонаміди — клас сполук, до яких відноситься сахарин. У них сахарин може привести до утруднення дихання, висипу або діареї.

Крім того, зростаючі дані вказують на те, що деякі штучні цукрозамінники, такі як сукралоза, знижують чутливість до інсуліну і впливають на кишкові бактерії.

Висновок:

Штучні солодкі зазвичай вважаються безпечними, але їх слід уникати людям з фенілкетонурією або алергією на сульфонаміди.

Підведемо підсумок

В цілому, використання штучних замінників цукру представляє невеликий ризик і може навіть принести користь в відношення зниження маси тіла, контролю рівня цукру в крові і здоров’я зубів.

Ці підсолоджувачі особливо корисні, якщо ви використовуєте їх, щоб зменшити кількість доданого цукру у вашому раціоні.

Проте ймовірність негативних наслідків може варіюватися в залежності від індивідуальних особливостей організму людини і залежить від типу споживаного штучного цукрозамінника.

Деякі люди можуть відчувати себе погано або відчувати негативні наслідки після вживання штучних замінників цукру, навіть якщо вони безпечні і добре переносяться більшістю людей.

Якщо ви хочете уникнути штучних замінників цукру, спробуйте замість них використовувати натуральні підсолоджувачі.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: