Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Дієта при цукровому діабеті 1 типу: основи, рекомендований

Дієта при цукровому діабеті 1 типу: основи, рекомендований

Здорова обмежена дієта вкрай важлива для контролю цукрового діабету 1 типу. Дієта при цукровому діабеті 1 типу призначена для забезпечення організму максимальною кількістю необхідних поживних речовин, обмежуючи при цьому надходження цукру, вуглеводів і натрію (солі). Однак єдиної універсальної діабетичної дієти не існує. Вам необхідно почати розуміти, як вживаються певні продукти харчування впливають на ваш організм або організм вашої дитини (якщо діабет у нього).

Цукровий діабет 1 типу: опис і факти

Вживається вами їжа при цукровому діабеті 1 типу повинна містити складні вуглеводи, які містяться в таких продуктах:

До продуктів, вживання яких слід уникати при цукровому діабеті 1 типу, відносяться:

Жири не роблять безпосереднього впливу на рівень цукру в крові, але вони можуть бути корисні для уповільнення поглинання вуглеводів.

Білок забезпечує стійку енергію, слабо впливаючи на рівень цукру в крові. Це зберігає рівень цукру в крові стабільним і може допомогти знизити тягу до солодкого і підвищити почуття ситості після їжі. До багатих білком продуктів відносяться:

До п’яти видів «суперпродуктів» при цукровому діабеті 1 типу відносяться: їжа, багата клітковиною, сардини, натуральний оцет, кориця і ягоди.

Середземноморська дієта часто рекомендується для людей з цукровим діабетом 1 типу, тому що вона передбачає вживання продуктів з високим вмістом поживних речовин, включаючи багато свіжих овочів, деякі фрукти, рослинні жири, такі як оливкова олія і горіхи, жирні сорти риби (скумбрія, оселедець, сардини, анчоуси та ін.), незначна кількість м’яса тварин і молочних продуктів.

Що таке цукровий діабет 1 типу

При цукровому діабеті 1 типу підшлункова залоза не в змозі виробляти достатню кількість інсуліну. Це важливо, тому що інсулін необхідний для переміщення цукру (глюкози) з крові в м’язи, мозок та інші тканини організму, де він використовується для отримання енергії. Високий рівень цукру в крові може привести до ряду ускладнень, таких як ураження нирок, нервів і очей, а також до серцево-судинних захворювань. Крім того, клітини не отримують глюкозу, необхідну для правильного функціонування.

Зниження і повне припинення секреції інсуліну зазвичай викликається аутоімунним руйнуванням продукують інсулін острівцевих бета-клітин в підшлунковій залозі. Оскільки люди з цукровим діабетом 1 типу більше не можуть виробляти свій власний інсулін, вони повинні штучно вводити його в організм. Підтримка стабільного рівня цукру в крові шляхом зіставлення прийому вуглеводів з відповідною дозою інсуліну може запобігти довгострокові ускладнення цукрового діабету 1 типу, який вважається невиліковним захворюванням.

Чому такі рекомендації щодо дієти при цукровому діабеті 1 типу є важливими?

Хоча немає абсолютних обмежень щодо дієти при діабеті 1 типу, вибір більш здорової їжі може значно полегшити контроль захворювання. Час прийому їжі дуже важливо для людей з діабетом 1 типу, а харчування має відповідати дозам інсуліну.

Більшість людей з цим захворюванням використовують інсулін тривалої дії (базальний інсулін або НПХ), що означає, що він буде продовжувати знижувати рівень цукру в крові протягом 24 годин. Це означає, що він знижує рівень цукру в крові, навіть якщо глюкоза з споживаних вуглеводів не діє. Через це пропуск прийомів їжі або запізнілі прийоми їжі загрожують людині низьким рівнем цукру в крові (гіпоглікемією).

З іншого боку, ви можете з’їсти більшу кількість їжі або вжити їжу, яка містить значну кількість вуглеводів, які можуть підвищити рівень цукру в крові настільки сильно, що базальний інсулін не зможе знизити його в достатній мірі. У цій ситуації інсулін короткої дії (регулярний інсулін) слід вводити в необхідній дозі відповідно до вмістом вуглеводів в їжі і рівнем глюкози в крові перед їжею.

Вживання в їжу продуктів з низькою глікемічний навантаженням (індексом) полегшує прийняття їжі. Харчування з низьким глікемічним індексом підвищує рівень цукру в крові повільно і стабільно, залишаючи достатньо часу для реакції організму (або ін’єктувати дози інсуліну).

Люди, які використовують безперервний моніторинг рівня глюкози і інсулінові помпи замість глюкометра і ін’єкційного інсуліну, мають трохи більшу гнучкість у виборі часу прийому їжі, тому що у них є зворотний зв’язок в реальному часі, що допомагає їм зіставляти споживання вуглеводів з інсуліном. Проте, кожна людина отримує перевагу від більшої поінформованості про свій раціон харчування, роблячи деякі обмеження, щоб вони відповідали дієті з низьким глікемічний навантаженням і їх прийомам їжі відповідно до дозами інсуліну.

Звертаючи увагу на час прийому їжі і глікемічний навантаження, люди з цукровим діабетом 1 типу можуть зберігати свій рівень глюкози в крові відносно стабільним. Стабільний рівень цукру в крові запобігає ускладненням гіпоглікемії і гіперглікемії. Недавні дослідження надали суперечливі дані про користь кращого глікемічного контролю в запобіганні серцево-судинних захворювань. У той час як ми звикли думати, що гіперглікемія завжди гірше, дані вказують на підвищення ризику розвитку серцево-судинних захворювань при гіпоглікемії. Дослідження говорять нам, що підтримка загального стабільного рівня цукру в крові найкраще запобігає будь-якого роду ускладнення. Найкращими способами досягнення цієї мети є споживання їжі з низьким глікемічним індексом і послідовне час прийому їжі.

Важливо також враховувати баланс харчування (жири, білки і вуглеводи) під час їжі. Зокрема, жири, білки і клітковина уповільнюють поглинання вуглеводів і тим самим дають час для роботи інсуліну, поступово виводячи глюкозу з крові в тканини-мішені. Уповільнене травлення і абсорбція підтримують більш стабільний рівень цукру в крові.

Що таке глікемічний навантаження і глікемічний індекс

Глікемічний індекс і гликемическая навантаження — наукові терміни, які використовуються для вимірювання впливу їжі на рівень цукру в крові. Продукти з низькою глікемічний навантаженням (індексом) підвищують рівень цукру в крові в незначній мірі, і таким чином, є найкращим вибором для людей з цукровим діабетом. Основними факторами, що визначають глікемічний навантаження їжі, є кількість клітковини, жиру і білка, які вона містить.

Різниця між глікемічним індексом і глікемічний навантаженням полягає в тому, що глікемічний індекс являє собою стандартизоване вимірювання на фіксовану кількість їжі, а гликемическая навантаження є підрахунком кількості доступних вуглеводів в окремій порції страви. Наприклад, глікемічний індекс миски гороху становить 68, а його глікемічний навантаження дорівнює 16 (чим нижче, тим краще). Якщо ви тільки що посилалися на глікемічний індекс, можна було б подумати, що горох поганий вибір, але насправді ви б не з’їли 100 грам гороху. При нормальному розмірі порції горох має здорову глікемічний навантаження, а також є відмінним джерелом білка.

Один із способів звернути увагу на глікемічний навантаження схожий на підрахунок вуглеводів. Наприклад, якщо ви збираєтеся з’їсти миску цільнозернових макаронів з 35 грамами вуглеводів, а також 5 грамами клітковини, ви можете відняти 5 грамів клітковини із загальної кількості вуглеводів, тому що клітковина зменшує глікемічний навантаження макаронів. Таким чином, доза інсуліну швидкої дії повинна бути націлена на 30 грамів вуглеводів. Ви також можете навчитися дотримуватися дієти з низьким глікемічний навантаженням, переглянувши списки дієтичних обмежень або розуміючи, як додавати жир, клітковину або білок в їжу.

Які вуглеводи, жири і білки рекомендуються для дієти при цукровому діабеті 1 типу

Ось вуглеводи, жири і білки, що містяться в продуктах, рекомендованих для складання меню при цукровому діабеті 1 типу.

Вуглеводи для дієтичного меню при цукровому діабеті 1 типу

Вуглеводи є основною категорією їжі, яка підвищує рівень цукру в крові. Вуглеводи можуть бути класифіковані як прості цукри або складні вуглеводи. Більшості людей при думці про вуглеводи приходять на розум хлібобулочні вироби, випічка, макаронні вироби, каші і солодощі. Фрукти і овочі також містять вуглеводи, але високу кількість клітковини і поживних речовин роблять їх хорошими варіантами, незважаючи на вуглеводи.

Складні вуглеводи знаходяться у всіх цілісних продуктах харчування і включають в себе додаткові поживні речовини, такі як клітковина, вітаміни і меншу кількість білків і жирів. Ці додаткові поживні речовини уповільнюють всмоктування глюкози і стабілізують рівень цукру в крові. Приклади складних вуглеводів:

Прості вуглеводи легко розпізнаються як «білі продукти», наприклад,

Прості вуглеводи містять трохи інших поживних речовин, що уповільнюють поглинання цукру, в зв’язку з чим ці продукти підвищують рівень цукру в крові небезпечно швидко. Дієта при діабеті 1 типу обмежує споживання простих вуглеводів на користь більш здорових варіантів.

Жири для дієтичного меню при цукровому діабеті 1 типу

Білок для дієтичного меню при цукровому діабеті 1 типу

Білок забезпечує повільну постійну енергію з відносно невеликим впливом на рівень цукру в крові. Білок також забезпечує організм стійкою енергією і допомагає йому загоювати і відновлювати тіло.

Найкорисніші білки для дієти при діабеті 1 типу надходять з рослинних джерел, таких як:

Джерела білка з низьким вмістом жиру також можуть споживатися кілька разів на тиждень. До них відносяться:

Добрими варіантами білка є:

Білок завжди повинен бути присутнім під час будь-якого прийому їжі. Білок не тільки стабілізує рівень цукру в крові, але також допомагає знизити тягу до цукру і збільшити почуття ситості. Білки можуть надходити як з тварин, так і з рослинних джерел, проте тваринні білки часто є джерелами насиченого жиру, надмірне надходження в організм якого може привести до розвитку серцево-судинних захворювань.

До білкової їжі, якої слід уникати, можна віднести продукти, які збільшують запалення і ризик розвитку серцево-судинних захворювань. До таких продуктів відносяться:

Які зернові і крохмалі рекомендуються для дієти при діабеті 1 типу

Наступні зернові і крохмалі рекомендуються при діабетичної дієті.

Зернові і крохмалисті овочі

Цілісні зерна, такі як коричневий рис, лобода і овес є хорошими джерелами клітковини і поживних речовин, і мають низьку глікемічний навантаження, що робить їх гарним вибором. Етикетки, на яких вказані містяться в фабричних харчових продуктах компоненти і їх кількість дуже заплутують розуміння цільнозернових продуктів. Наприклад, «хліб з цілісної пшениці» проводиться по-різному, і деякі з хлібобулочних виробів з цільної пшениці не відрізняються від білого хліба по впливу на цукор в крові (глікемічний навантаження).

Те ж саме стосується цільнозернових макаронів — це все ще макарони. Цілісні зерна зажадають менше інсуліну через їх низьку глікемічний навантаження. Кращий спосіб зрозуміти їх — перевірити етикетку продукту. Знайдіть грами дієтичної клітковини і відніміть їх із загальної кількості вуглеводів. Це число повинне бути менше 25 на порцію. Крохмалисті овочі, такі як картопля, гарбуз, кукурудза, баклажани та ін., Містять більше вуглеводів, ніж зелені овочі, але менше, ніж рафіновані зернові. Вони також є хорошими джерелами поживних речовин, таких як вітамін С. Їх найкраще їсти невеликими порціями з додатковою дозою інсуліну, щоб покрити 1 порцію вуглеводів.

Некрахмалістие овочі

Некрахмалістие овочі, такі як зелені листові овочі, можуть вживатися в достатку. Ці продукти надають обмежений вплив на рівень цукру в крові, а також мають безліч переваг для здоров’я, тому їх необхідно їсти! Майже всі можуть вживати більше овочів — нам потрібно як мінімум 5 порцій в день. Свіжі овочі — відмінний варіант, і, як правило, найсмачніший варіант. Дослідження показують, що заморожені овочі містять стільки ж вітамінів і поживних речовин, скільки міститься в свіжих овочах, так як їх заморожують протягом декількох годин після збору врожаю.

Якщо ви не любите овочі, спробуйте приготувати їх зі свіжими або сушеними травами, оливковою олією або вінегретних заправкою. Навіть додавання невеликої кількості масла до ваших овочів краще, ніж не їсти їх взагалі. Прагніть споживати овочі всіх кольорів — це хороший спосіб отримати всі необхідні вашому організму поживні речовини.

Вживання яких продуктів вам слід уникати при діабеті 1 типу

Люди з цукровим діабетом 1 типу повинні уникати вживання багатьох шкідливих для їхнього здоров’я продуктів. Якщо у вас діабет 1 типу, вам необхідно обмежити споживання фабричних продуктів харчування і продуктів з високою глікемічний навантаженням, до яких відносяться:

Обмежте споживання «білих продуктів», наприклад, макаронних і хлібобулочних виробів, випічки, будь-яких містять білу муку продуктів, цукор, білий картопля та ін. Це простий спосіб усунути з раціону харчування продукти з високою глікемічний навантаженням. Важливо пам’ятати, що на відміну від цукрового діабету 2 типу, вибір продуктів безумовно не сприяє розвитку цукрового діабету 1 типу, але споживані продукти впливають на здатність контролювати захворювання. Люди з діабетом 1 і 2 типу схильні до ризику розвитку ускладнень, пов’язаних з високим рівнем цукру в крові, таких як серцево-судинні захворювання і ожиріння. У зв’язку з цим вкрай важливо приділити увагу здоровому харчуванню, а вживання продуктів, що збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань слід уникати.

Які дієти рекомендуються для плану харчування при цукровому діабеті 1 типу

Ось продукти, які необхідно включити в план харчування:

Люди з цукровим діабетом 1 типу, як і всі інші люди, зацікавлені в запобіганні хронічних захворювань, повинні слідувати однаковим здоровим планам харчування. Однак людям з діабетом необхідно бути більш обізнаними про зміст вуглеводів в їх харчуванні, щоб можна було відповідним чином узгодити дозу інсуліну. Для цього існує кілька правил, яким можна слідувати.

Цей план дієти при цукровому діабеті 1 типу сповнений багатими поживними речовинами продуктами, які містять вітаміни, мінерали та інші речовини, що володіють цілющими властивостями.

Які рекомендації щодо харчування можна використовувати при діабеті 1 типу

Через те, що ви можете не знати, скільки вуглеводів і калорій містить приймається вами їжа при спільних обідах з друзями або родиною, вам може бути досить важко контролювати ситуацію, особливо якщо вам наполегливо пропонують страви, від яких краще відмовитися, такі як десерт! Коли люди з цукровим діабетом 1 типу їдять поза домом, їм вкрай важливо перевірити рівень цукру в крові перед їжею і через 2 години після їжі, щоб скорегувати дозу інсуліну після прийому їжі, якщо рівень цукру в крові не ідеальний.

5 суперпродуктів при цукровому діабеті 1 типу

Суперпродукти — це продукти, які приносять користь вашому здоров’ю, крім того, що постачають ваш організм жирами, білками або вуглеводами. Суперпродукти можуть бути особливо багаті вітамінами або іншими поживними речовинами, які однозначно корисні для людей з діабетом 1 типу. На відміну від обмежувальної дієти ви можете є суперпродукти в будь-яких кількостях.

1. Клітковина

Продукти багаті клітковиною є суперпродуктом, тому що вони знижують глікемічний навантаження будь-якої їжі, збільшуючи почуття ситості (насичення) і стабілізуючи цукор крові. Недавнє дослідження показали, що клітковина не тільки допомагає знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань у людей з діабетом 1 типу, але і зменшує запалення. Більш того, клітковина, присутня в вівсі корисна для зниження рівня холестерину ЛПНЩ. Добрими джерелами розчинної клітковини є:

2. Сардини

Це суперпродукт для людей з цукровим діабетом 1 типу, тому що ця риба є відмінним джерелом протизапальних жирних кислот омега-3. Сардини також мало пов’язані з харчовою ланцюгом, що не піддаються ризику надмірного вилову або знищення середовища проживання, і навряд чи будуть сильно забруднені ртуттю або ПХБ. Насолоджуйтесь вживанням свіжої сардини з соусом марінара або консервованої в мононенасичених оливковій олії.

3. Оцет

Найкраще вживається як приправа для вінегрету і інших салатів. Оцет або оцтова кислота уповільнює спорожнення шлунка, що дає ряд позитивних ефектів для людей з діабетом 1 типу. Це сприяє уповільненню вивільнення глюкози в кровотік, тим самим роблячи можливим невеликий, стійкий інсуліновий відповідь замість великого сплеску інсуліну. Оцет також підвищує відчуття ситості, тому, якщо вам подобається вінегрет або будь-який інший салат з оцтом в якості першої страви, ви навряд чи переїдете під час основної страви.

4. Кориця

Було доведено, що кориця знижує рівень глюкози в крові в організмі людини, включаючи людей з цукровим діабетом 1 типу. Кориця знижує рівень глюкози натще і після їжі (постпрандиальная глюкоза). Вплив кориці на організм вивчено в ряді досліджень і систематичних оглядів. Кориця також містить багато поліфенолів, які допомагають запобігти розвитку ускладнень цукрового діабету. Детально про корисні властивості кориці ви можете дізнатися тут — Кориця: користь і застосування цієї дивовижної спеції.

5. Ягоди

Навіть при тому, що ягоди є солодким ласощами, вони мають добре збалансовану глікемічний навантаження клітковини до фруктози. Це означає, що переваги переважують шкоду додаткового споживання фруктози і цукру. Темні пігменти, які надають ягодам їх колір, багаті на поліфеноли, що володіють високою антиоксидантною активністю. Чим більше барвисті плоди ми їмо, тим більше поліфенолів ми отримуємо.

Вживання алкоголю і цукровий діабет 1 типу

Більшості людей з діабетом 1 типу рекомендовано помірне споживання алкоголю. Дослідження показують, що один алкогольний напій в день для жінок і два в день для чоловіків знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і не робить негативного впливу на діабет.

1 алкогольний напій (дрінк) = 1 чарці горілки або коньяку (25-30 мл), 1 келиху вина (100-120 мл) або 1 невеликому келиху пива (220-260).

Проте алкоголь може знизити рівень цукру в крові, тому важливо знати про гіпоглікемії і перевірити рівень цукру в крові перед вживанням алкоголю. Вживання їжі спільно з алкогольним напоєм допоможе мінімізувати ризик гіпоглікемії. Також важливо знати, що симптоми гіпоглікемії часто імітують симптоми інтоксикації. Рекомендується носити браслет, що попереджає про те, що у вас діабет, щоб люди знали, що вам необхідно запропонувати їжу, якщо у вас симптоми гіпоглікемії. Важливо також пам’ятати, що змішані алкогольні напої і коктейлі (наприклад, Маргарити) часто виробляють з підсолоджувачами, які містять багато вуглеводів. Ці напої підвищують рівень цукру в крові.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: