Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Дієта при синдромі подразненого кишечника в три кроки

Дієта при синдромі подразненого кишечника в три кроки

Синдром подразненого кишечника (СРК) — поширене захворювання товстої кишки, причина виникнення якого до цих пір не відома. Симптоми можуть бути дуже різними і включають біль в животі, здуття живота і іноді напади діареї та/або запору. Симптоми, як правило, виникають і проходять. Офіційна медицина не здатна повністю вилікувати СРК, але симптоми часто можна полегшити і контролювати за допомогою дієти. Нижче ми детально поговоримо про те, що являє собою дієта при синдромі подразненого кишечника (СРК) з запорами і метеоризмом, і діареєю.

До цих пір неясно, що саме викликає СРК у дорослих так як залучені різні чинники. При СРК виникають:

Багато з людей, що страждає на це захворювання, повідомляють, що внесення змін до раціону харчування може допомогти їм контролювати і полегшити симптоми СРК, тим самим покращивши якість життя.

Зміна раціону харчування і способу життя для лікування СРК

Управління дієтою і способом життя може бути використано в якості методу лікування синдрому подразненої товстої кишки (СРК). При пошуку оптимального методу лікування симптомів СРК найбільш доцільним є використання поетапного підходу. Це може бути так само просто, як здорове харчування і зміна факторів способу життя, або можуть бути трохи більш суворі і більш конкретні способи контролювання симптомів.

Перед внесенням будь-яких змін в раціон харчування завчасно почніть вести щоденник харчування і симптомів. Це може бути корисним способом виявлення продуктів, які можуть викликати несприятливі реакції у вашому організмі. Записуйте всю їжу і напої, споживані протягом тижня, і відзначте всі симптоми. Спробуйте записати приблизну кількість з’їденого і час доби. Ознаки не завжди можуть бути викликані продуктами харчування і питвом, тому розгляньте інші фактори, які можуть викликати ваші симптоми.

Крок перший — здорове харчування і зміни в способі життя

Зміни в раціоні харчування і спосіб життя можуть допомогти вам контролювати симптоми СРК.

Здорова дієта

Здоровий раціон харчування при СРК включає в себе:

Зміни способу життя для полегшення симптомів

Наступні зміни в способі життя допоможуть вам полегшити симптоми синдрому подразненого кишечника:

Зниження рівня стресу

Якщо ви ведете гарячковий спосіб життя, стрес і занепокоєння можуть також викликати симптоми СРК. Існує безліч складних зв’язків між мозком і кишечником. Психологічні чинники, нервова система і м’язові скорочення в кишечнику взаємодіють один з одним, викликаючи симптоми СРК. Між шлунково-кишковим трактом і центральною нервовою системою відбувається біохімічна зв’язок — так звана вісь кишечник-мозок. Таким чином, управління стресом може бути ефективним в ослабленні симптомів.

Крок другий — особливі зміни в раціоні харчування

Іноді, здорового збалансованого харчування і змін в образі життя недостатньо для полегшення вашого стану. Можливо, необхідні більш конкретні зміни в раціоні харчування. Багато людей повідомляють, що деякі споживані ними продукти впливають на їх симптоми. Тому зміна вашої дієти при СРК може допомогти впоратися з симптомами.

Зменшить кількість кофеїну

Кофеїн стимулює активність в товстій кишці, що може посилити такі симптоми, як біль і діарея. Обмежте споживання чаю і кави трьома чашками в день (не більше). Натуральна кава містить більшу кількість кофеїну (140 мг) в порівнянні з розчинною кавою (100 мг) і чаєм (75 мг). Отже, якщо в ваш раціон включено натуральну каву, ви можете обмежити його двома чашками в день (не більше). Кофеїн також міститься в колі і деяких інших безалкогольних напоях, а також в шоколаді.

Обмежте споживання алкоголю і газованих напоїв

Газовані напої та алкоголь можуть погіршити симптоми діареї. Обмежте споживання цих напоїв для полегшення симптомів СРК. Прагніть принаймні два дні на тиждень повністю виключати алкоголь — в інші дні можна вживати не більше двох одиниць алкоголю в день.

Одиниця алкоголю:

Зменшіть споживання резистентних крохмалів

Це крохмалі, які стійкі до засвоєння в тонкому кишечнику. Таким чином, вони досягають товстої кишки недоторканими і ферментують там корисними бактеріями. Це сприяє виробництву газів і відходів, приводячи до таких симптомів, як здуття живота, метеоризм і діарея. Люди з СРК реагують навіть на менші дози резистентних крохмалів, на відміну від тих, у кого немає синдрому подразненого кишечника. Зменшення споживання резистентних крохмалів може також полегшити симптоми діареї.

До продуктів, що містять резистентні крохмалі відносяться:

Завжди намагайтеся готувати свіжу їжу (наскільки це можливо) і з’їдайте приготовані вами страви відразу. Це допоможе скоротити споживання резистентних крохмалів.

Змініть споживання клітковини

Харчові волокна (клітковина) дуже корисні для здоров’я всього шлунково-кишкового тракту. Однак не все так однозначно для людей з синдромом подразненого кишечника. Для деяких людей з СРК скорочення споживання продуктів з високим вмістом клітковини може допомогти полегшити симптоми. Для інших же, допомогти полегшити симптоми СРК може збільшення кількості клітковини. Так що це дуже сильно залежить від організму самої людини. Налаштуйте споживання клітковини у вашій дієті при СРК відповідно до особистих симптомами. Використовуйте щоденник харчування і симптомів і стежте за будь-якими змінами в вашому стані.

Це може вам допомогти з’ясувати, що таке дієтична клітковина і як вона може вплинути на симптоми. Є два типи харчових волокон, які по-різному працюють в організмі. Як правило, зменшення вмісту нерозчинних волокон може допомогти у виявленні симптомів, але якщо необхідно збільшення кількості клітковини, то краще за все віддати перевагу розчинним харчовим волокнам.

Нерозчинні харчові волокна

Цей тип клітковини не розчиняється у воді і дуже погано піддається розщепленню, тому він проходить через травну систему в основному без змін. Нерозчинні харчові волокна поглинають воду, додаючи стільця (калу) масу і об’єм і дозволяючи відходам швидше проходити через кишечник. Скорочення споживання цього типу клітковини може допомогти полегшити симптоми діареї. Ось продукти, яких необхідно менше їсти або повністю уникати:

Розчинні харчові волокна

Цей тип клітковини розчиняється в воді і розщеплюється природними бактеріями в кишечнику. Це пом’якшує стілець і збільшує його обсяг. Збільшення споживання цього типу харчових волокон може допомогти полегшити симптоми запору. Продукти, які необхідно включити в раціон:

Цілісні зерна (наприклад, хліб з цільнозерновий борошна, коричневий рис і макарони з цільного зерна) також можуть допомогти при запорах. Хоча збільшення кількості клітковини може допомогти полегшити симптоми, воно може також сприяти газоутворення і викликати біль і здуття живота. Щоб відрегулювати споживання клітковини відповідно до ваших симптомами вкрай важливо відстежувати вашу реакцію на споживання містять харчові волокна продуктів.

Якщо споживання клітковини раптово збільшується, це може викликати здуття живота і метеоризм. Поступово вводите продукти з високим вмістом клітковини, щоб дозволити кишечнику звикнути до додаткового її кількості. Вводите в раціон один новий продукт кожні два-три дні і стежте за будь-якими симптомами. Наприклад, почніть їсти кашу на сніданок; потім додайте квасолю або овочі два дні по тому; потім через два-три дні додайте в раціон будь-який фрукт і т. д.

Пийте багато рідини

Клітковина має потребу у воді, тому намагайтеся щодня випивати по крайней мере 8-10 склянок води або інших рідин, таких як трав’яні чаї без цукру. Люди з діареєю повинні переконатися, що вони ефективно заповнюють втрачену рідину. Питна вода також допоможе полегшити запор.

Включіть в раціон насіння золотистого льону

Включення лляного насіння в раціон харчування може полегшити здуття живота і метеоризм, запор і діарею. Насіння золотистого льону є джерелом нерозчинних і розчинних харчових волокон. Їх можна додавати в запіканки, рагу, супи, кашу, йогурти та десерти. Завжди використовуйте виключно мелені насіння, так як в цілісному вигляді вони не здатні принести користь кишечнику. Вживати слід всього одну столову ложку лляного насіння в день — цього цілком достатньо.

Скоротіть споживання жирної їжі

Деякі люди вважають, що жирні продукти важко засвоюються і можуть викликати симптоми діареї. Тому зменшення жиру в раціоні може допомогти:

Скоротіть споживання фруктози

У деяких людей фруктоза може викликати діарею, особливо при вживанні у великих кількостях. Іноді фруктоза погано засвоюється. Вона може виводити воду з організму в кишечник, викликаючи осмотичну діарею. Якщо фруктоза погано абсорбується, вона ферментує в товстій кишці, що призводить до утворення газів, які викликають здуття живота і метеоризм у деяких людей з СРК.

Спробуйте обмежити споживання фруктів не більше ніж трьома порціями в день (80 грам). Обмежтеся тільки одним маленьким склянкою (150 мл) фруктового соку в день. Що стосується сухофруктів, то їх можна вживати не більш однієї столової ложки в день.

Також корисно обмежити споживання меду, який містить фруктозу. Іноді в фабричні продукти харчування додають кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози або тверді частинки кукурудзяного сиропу, тому намагайтеся уникати вживання всілякої фабричної випічки, фаст-фуду та ін. Завжди перевіряйте склад продуктів на етикетках щоб уникнути випадкового вживання небажаних інгредієнтів.

Уникайте сорбіту (сорбітолу)

Сорбіт погано засвоюється і при попаданні в товсту кишку має проносну дію, що може викликати симптоми здуття живота і діареї. Люди з СРК можуть бути чутливі до меншої кількості сорбіту.

Сорбітол міститься в штучних підсолоджувачах, солодощах з низьким вмістом цукру, напоях, м’ятних цукерках і жуйки, і часто міститься в продуктах для діабетиків або засобах для схуднення. Також перевіряйте етикетки подібних продуктів на наявність маннита і ксиліту, які викликають аналогічний ефект.

Спробуйте пробіотики

Мікроорганізми під назвою пробіотики можуть бути корисні для полегшення симптомів синдрому подразненого кишечника, хоча не у всіх людей спостерігається поліпшення при їх прийомі. Прибуток можуть допомогти збалансувати кишкові бактерії. «Хороші» бактерії в пробіотики конкурують з «поганими» бактеріями за простір в кишечнику. Це означає, що вони просто витісняють «погані» бактерії, оздоровлюючи тим самим кишкову середу. Це може допомогти з травленням і зменшити газоутворення, здуття живота і діарею.

Існує ряд пробіотичних продуктів, таких як йогурти, квашена капуста, напої (комбуча) і добавки в формі таблеток, капсул або порошку. Ось деякі приклади: Веселий пастушок (Activia) і Актімель (Actimel). Прибуток необхідно приймати щодня в рекомендованої дозуванні протягом як мінімум чотирьох тижнів. Моніторинг симптомів може допомогти визначити чи робить позитивний вплив їх прийом на симптоми СРК. Існують також інші бренди, які містять різні штами бактерій — тому якщо ви не отримуєте полегшення при прийомі певного продукту, спроба використання іншого пробиотического кошти може допомогти.

Крок третій — елімінаційна дієта

Деякі люди вважають, що навіть після внесення цих дієтичних змін їх симптоми все ще не поліпшуються. Уникнення вживання окремих продуктів або проходження елімінаційної дієті можуть принести певну користь для людей з синдромом подразненого кишечника. Такі дієтичні режими слід дотримуватися тільки за допомогою дієтолога.

Харчова непереносимість

Деякі люди з СРК можуть мати харчову непереносимість. Деякі види харчової непереносимості, такі як непереносимість лактози, можуть бути діагностовані за допомогою водневого дихального тесту. Інші типи харчової непереносимості можна виявити, слідуючи дієті, яка виключає підозрювані продукти.

Якщо вважається, що певні харчові продукти викликають симптоми, дієтолог може порадити вам виключати ці продукти протягом певного періоду часу. Виняток певних продуктів з раціону харчування дозволяє побачити, як реагує ваш організм на їх відсутність і яким чином це позначається на ваших симптомах. Після тестового періоду (зазвичай 2-4 тижні) продукти поступово вводяться, щоб побачити, чи повертаються симптоми. Зазвичай харчова нетерпимість виникає на такі продукти, як:

Дієта з низьким вмістом FODMAP вуглеводів

З’являється все більше доказів того, що дієта з низьким вмістом FODMAP (коротколанцюгові вуглеводи) ефективна в поліпшенні симптомів синдрому подразненого кишечника. FODMAP розшифровується як:

Це група коротко вуглеводів, які не дуже добре всмоктуються в тонкій кишці. Ці вуглеводи легко ферментують і змушують більший об’єм рідини проникати в товсту кишку, приводячи до підвищеного газоутворення, здуття живота і діареї. Скорочення споживання загальної кількості цих зброджуваний цукрів може полегшити симптоми СРК. Дієту з низьким вмістом FODMAP слід спробувати за допомогою дієтолога.

Продуктами, багатими коротко вуглеводами є:

Дієта при синдромі подразненого кишечника, як ви побачили, вимагає постійного моніторингу вашого стану поряд з експериментами в харчуванні (виключення деяких потенційно шкідливих для вашого організму продуктів і включення корисних). Ці експерименти можна проводити самостійно, але для досягнення кращих результатів рекомендується спільна робота з професійним дієтологом.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: