Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Ефірна олія лаванди — властивості, застосування і протипоказання

Ефірна олія лаванди - властивості, застосування і протипоказання

Користь ефірного масла лаванди просто приголомшує. Його використовують для зняття нервової напруги і болю, лікують шкіру, покращують кровообіг і лікують респіраторні захворювання. Латинська назва лаванди Lavare, означає «мити», в зв’язку з його особливим «кристально чистим» ароматом.

Масло лаванди екстрагується переважно з квітів лаванди за допомогою парової дистиляції. Квіти лаванди дуже ароматні в зв’язку з чим їх використовували багато століть для створення ароматичних сумішей, а в сучасності його використовують також у створенні духів. Масло дуже корисно в ароматерапії і багато ароматичні препарати та їх комбінації робляться з використанням лавандового масла.

Воно відмінно поєднується з масою інших ефірних масел, до яких можна віднести кедрового, соснове, шавлієве, гераниевое і мускатне масла. Ефірна олія лаванди додається в різні засоби — в ароматичні масляні суміші, гелі, інфузії, лосьйони і мила.

Ефірна олія лаванди і його користь для здоров’я

Існує безліч різних корисних властивостей ефірного масла лаванди і застосовується воно досить широко.

Відлякування комах

Запах ефірної олії лаванди є потужним засобом відлякує різних комах, таких як комарі, мошки і моль. Нанесіть лавандова олія на відкриті ділянки шкіри щоб запобігти укуси комарів. Але якщо ви все-таки були укушені, то завдяки протизапальним властивостям ефірного масла лаванди ви зменшите роздратування і біль виникли після укусу.

Покращує сон

Ефірна олія лаванди в народній медицині застосовується в лікуванні безсоння. Численні дослідження за участю пацієнтів похилого віку показали помітне поліпшення сну. Під час експериментів їх снодійні препарати замінювалися на ефірне масло лаванди, яке наносили перед сном на подушки. Воно настільки добре розслаблює людину, що найчастіше це може замінити навіть традиційне снодійне.

Заспокоює нервову систему

Аромат ефірного масла лаванди заспокоює, знімає стрес і тривожність. Воно може бути корисним в лікуванні мігрені, усунення головного болю, депресивних станів і використовуватися при надмірному нервовому напруженні. Запах лавандового масла дозволяє усунути нервове виснаження і занепокоєння, і в той же час поліпшити розумову діяльність. Добре досліджено його вплив на вегетативну нервову систему — воно часто використовується для лікування безсоння і нормалізації серцевого ритму, якщо він порушений (аритмії). В одному дослідженні у людей, які беруть участь в експерименті значно знижувався психічне напруження і почуття тривоги, а також поліпшувалася пам’ять і розумова діяльність при вдиханні ефірного масла лаванди і масла розмарину перед іспитами.

Усуває акне

Дерматологи і ароматерапевти стверджують, що ефірне маслом лаванди поряд з ефірною олією чайного дерева є одним з найбільш корисних масел в лікуванні акне і прищів, які в першу чергу вражають молодих людей в період статевого дозрівання, але також можуть виникати і у дорослих. Це захворювання характеризується червоними горбкуватими запаленнями на шкірі обличчя і тіла, що виникають в результаті надмірного вироблення шкірного сала сальними залозами під час статевого дозрівання. Відбувається закупорка пір, в зв’язку з чим шкірне сало не може виходити на поверхню, ущільнюється в товщі шкіри і провокує розмноження хвороботворних бактерій харчуються шкірним салом, які викликають запальний процес, роздратування і видимі виразки.

Ефірна олія лаванди пригнічує бактерії викликають первинне інфікування, допомагає регулювати виділення шкірного сала і зменшує рубці загоюються після акне. Додавання невеликої кількості ефірного масла лаванди в крему або мазі для шкіри може значно полегшити стан і вилікувати акне. Читайте також про ефірні олії від прищів.

Знеболює

Ефірна олія лаванди відоме своїми прекрасними знеболюючі властивості і застосовується при м’язових болях, хвороби Сокальського-Буйо, розтягненнях, болях в спині і гострого болю в попереку. Регулярний масаж з лавандовим маслом може також полегшити біль у суглобах.

Застосовується при сечостатевих розладах

Ефірна олія лаванди зарекомендувало себе при сечостатевих розладах. Воно має сечогінну дію, допомагає відновити гормональний баланс і прискорює одужання при циститі або запаленні сечового міхура.

Застосовується при захворюваннях органів дихання

Масло лаванди широко застосовується при всіляких інфекційних захворюваннях бронхолегеневої системи, горла і носа, таких як грип, ГРЗ, ГРВІ, бронхіальна астма, фронтит, гайморит, бронхіт, коклюш, ларингіт і ангіна. Трояндова олія застосовують у вигляді інгаляцій або наносять на шкіру в області шиї, грудей і спини. Ефірна олія лаванди також допомагає послабити мокротиння і полегшити відходження слизу при бронхітах і синуситах, при цьому прискорюючи процес відновлення. Випари ефірного масла лаванди також мають антибактеріальні властивості, які допомагають організму справитися з інфекціями дихальних шляхів.

Догляд за волоссям

Ефірна олія лаванди показано при випаданні волосся, особливо пацієнтам, що страждають алопецією, аутоімунним захворюванням при якому організм відторгає свої власні волосяні фолікули. Шотландське дослідження показало, що у більш ніж 40% пацієнтів з алопецією, які брали участь в дослідженні, відзначалося збільшення росту волосся при регулярному втиранні лавандового ефірного масла в шкіру голови. Таким чином, масло лаванди іноді рекомендується в якості превентивного заходу при чоловічому облисінні. Масло лаванди також дуже ефективно в боротьбі з вошами, їх яйцями, і гнидами. Читайте також про застосування масла зародків пшениці для волосся.

Застосовується при ракових захворюваннях

Були проведені численні дослідження впливу масла лаванди в поєднанні з іншими ефірними маслами як засіб здатного запобігти появі раку молочної залози у мишей. Профілактичний вплив ефірного масла лаванди проти раку пояснюється його здатністю боротися з канцерогенами.

Покращує кровообіг

Ефірна олія лаванди також добре покращує циркуляцію крові в організмі. Воно знижує артеріальний тиск і часто використовується для лікування гіпертонії. Завдяки поліпшенню кровообігу відбувається поліпшене постачання органів киснем, м’язова сила зростає, поліпшується стан здоров’я і прискорюється мозкова діяльність. Знижується ризик виникнення атеросклерозу і серцевих нападів, часто пов’язаних з поганим кровообігом. У людей, які страждають на діабет, нанесення на шкіру або вдихання ефірного масла лаванди може запобігти появі деяких серйозних ризиків порушення циркуляції крові, які можуть привести до небезпечних або навіть фатальних ускладнень.

Покращує травлення

Масло лаванди корисно для травної системи, оскільки воно збільшує просування їжі по шлунково-кишковому тракті. Воно має стимулюючу шлунковий сік і жовч властивістю, що дає можливість використовувати його в лікуванні шлункових розладів, болів у шлунку, коліків, метеоризму, діареї і блювоти.

Детально про поліпшення травлення ви можете дізнатися тут — 12 кращих способів як поліпшити травлення.

Зміцнює імунітет

Регулярне використання ефірного масла лаванди забезпечує стійкість до різних захворювань. Добре відомо, що лаванда володіє антибактеріальними і антивірусними властивостями, які роблять її ідеальною для захисту організму від таких захворювань, як туберкульоз, черевний тиф і дифтерія, згідно з ранніми дослідженнями в XX столітті.

Догляд за шкірою

Протимікробні і антигрибкові властивості лавандової олії широко відомі в медицині, завдяки чому його з успіхом використовують в лікуванні різноманітних шкірних захворювань, таких як акне, псоріаз та інші запальні стану, а також в усуненні зморшок. Ефірна олія лаванди широко використовується для прискорення процесу загоєння ран, порізів, опіків і сонячних опіків. Сумішшю з масла лаванди і масла ромашки лікують екзему. Сумішшю з масла лаванди і масла ромашки лікують екзему. Читайте також — Масло зародків пшениці для обличчя — здоров’я вашої шкіри.

Інше застосування ефірного масла лаванди і запобіжні заходи

Трояндова олія також застосовують в гінекології для лікування Белей. При використанні його в аромалампах можна ефективно відлякувати комарів та моль. Ефірна олія лаванди з обережністю слід використовувати вагітним і годуючим жінкам поряд з іншими ефірними маслами. Крім того, хворим на цукровий діабет рекомендують триматися подалі від лавандового масла. У людей з надмірно чутливою шкірою воно здатне викликати алергічну реакцію. Деякі люди можуть відчувати нудоту, блювоту і головний біль у зв’язку з помірним або надмірним використанням масла лаванди.

Трояндова олія ні в якому разі не можна приймати всередину. Воно годиться тільки для місцевого застосування або вдихання його випарів з використанням інгаляцій або аромаламп. При прийомі всередину можуть виникнути серйозні побічні ефекти, такі як погіршення зору, утруднене дихання, печіння в очах, блювота і пронос.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: