Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Фруктоза: що це таке і чому вона шкідлива для здоров’я

Фруктоза: що це таке і чому вона шкідлива для здоров'я

Поряд з глюкозою, фруктоза є одним з двох основних компонентів доданого цукру.

Деякі експерти в області охорони здоров’я вважають, що фруктоза є найбільш шкідливим з двох цих цукрів, по крайней мере, коли вживається в надлишку.

Чи підтримуються ці побоювання наукою? У цій статті розглядаються докази.

Що таке фруктоза?

Фруктоза — це тип простого цукру, який становить 50% столового цукру (сахарози).

Столовий цукор також складається з глюкози, яка є основним джерелом енергії для клітин вашого організму.

Однак, перш ніж фруктоза буде використана організмом, вона повинна бути перетворена печінкою в глюкозу.

Вона також міститься в різних підсолоджувачах, таких як кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози і сироп агави. Якщо продукт містить доданий цукор в якості одного з основних інгредієнтів, ви можете бути впевнені, що він містить багато фруктози.

До масового виробництва рафінованого цукру люди рідко вживали її в великих кількостях. Хоча деякі солодкі фрукти і овочі містять фруктозу, вони забезпечують організм відносно невеликим її кількістю.

Деякі люди не засвоюють всю фруктозу, яку вони їдять. Цей стан відомо під назвою мальабсорбция фруктози, яка характеризується надмірним утворенням газів і дискомфортом в травному тракті (1).

У тих, хто страждає мальабсорбцією фруктози, фруктоза діє як зброджуваний вуглевод і відноситься до категорії FODMAP (2).

На відміну від глюкози, фруктоза не викликає значних сплесків рівня цукру в крові. Тому деякі лікарі рекомендують фруктозу як «безпечного» підсолоджувача для людей з цукровим діабетом 2 типу (3).

Проте інші стурбовані тим, що надмірне споживання фруктози може призвести до кількох порушень обміну речовин. Ці проблеми обговорюються в наступному розділі.

Висновок:

Фруктоза — це вид цукру, який становить близько 50% столового цукру і кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози. Вчені стурбовані тим, що надмірне споживання може викликати порушення обміну речовин.

Чому фруктоза шкідлива для вашого організму?

Глюкоза і фруктоза метаболізуються організмом по-різному.

У той час як глюкозу може використовувати кожна клітина в організмі, печінку є єдиним органом, який може метаболизировать фруктозу в значних кількостях.

Коли раціон харчування людей містить велику кількість калорій і багато фруктози, печінку перевантажується і починає перетворювати її в жир.

Багато вчених вважають, що надмірне споживання фруктози може бути ключовим фактором ризику розвитку багатьох з найбільш серйозних захворювань сучасності. До них відносяться ожиріння, цукровий діабет 2 типу, хвороби серця і навіть рак.

Однак потрібно провести більше досліджень на людях. Дослідники обговорюють, наскільки фруктоза сприяє цим захворюванням (4).

Висновок:

Багато медичні працівники стверджують, що надмірне споживання фруктози є основною причиною метаболічних порушень.

Шкідливі ефекти надлишкового споживання фруктози

У той час як надмірна кількість фруктози, безсумнівно, шкідливо для здоров’я, її вплив на здоров’я є спірним.

Проте існує значна кількість доказів, що виправдовують побоювання.

Споживання великої кількості фруктози у вигляді доданих цукрів може:

Зверніть увагу, що не всі це було доведено в контрольованих дослідженнях. Проте докази все ще є, і подальші дослідження дадуть більш ясну картину в найближчі роки і десятиліття.

Висновок:

Багато досліджень показують, що високий рівень споживання фруктози може сприяти розвитку хронічних захворювань у людей.

Фруктоза з доданого цукру шкідлива для вас, фрукти — немає

Важливо розуміти, що все це відносно шкоди фруктози не відноситься до цільним фруктам.

Фрукти — це не просто водянисті мішки з фруктозою, це натуральні продукти з низькою щільністю калорій і великою кількістю клітковини.

Ними важко переїсти, і вам доведеться з’їсти дуже велика кількість, щоб досягти шкідливого рівня фруктози. В цілому, фрукти є другорядним джерелом фруктози в раціоні порівняно з доданими цукрами.

Шкідливий вплив фруктози поширюється на раціон харчування сучасної людини, який включає велику кількість зайвих калорій і доданих цукрів. Це не відноситься до натурального цукру, що міститься у фруктах і овочах.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: