Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Глютен і ревматоїдний артрит: корисні і шкідливі продукти

Глютен і ревматоїдний артрит: корисні і шкідливі продукти

Ревматоїдний артрит є запальним захворюванням. Деякі люди з непереносимістю глютену можуть відчувати, що вживання містить глютен їжі викликає їх симптоми.

Деякі люди вважають, що виключення зі свого раціону певних продуктів, наприклад, тих, які викликають запалення, може допомогти контролювати симптоми ревматоїдного артриту (РА). Продукти, що викликають спалахи РА, можуть бути різними в залежності від індивідуальних особливостей людини.

У людей з целіакію, яка є важкою формою непереносимості глютену, вживання містять глютен продуктів може привести до запалення в організмі. Отже, відмова від глютену може допомогти людям з непереносимістю глютену полегшити стан при ревматоїдному артриті.

У цій статті ми розглянемо зв’язок між глютеном і РА. Ми також обговоримо, чи може глютен посилити симптоми, а також які продукти слід їсти, а будь уникати.

Чи може глютен погіршити симптоми ревматоїдного артриту?

Ревматоїдний артрит (РА) є хронічним захворюванням, при якому імунна система неправильно впливає на тканини і синовіальну рідину в суглобах. Це викликає біль і запалення в суглобах, що з часом може призвести до їх пошкодження та деформації.

Зв’язок між раціоном харчування і РА не зовсім ясна. Виняток певних продуктів з раціону може допомогти деяким людям впоратися з симптомами РА.

Проте перш ніж медичні працівники зможуть остаточно зв’язати будь-які конкретні продукти з симптомами РА вчені повинні провести високоякісні дослідження. Крім того, різні продукти по-різному впливають на людей.

Деякі люди вважають, що вживання глютену викликає загострення симптомів РА, а усунення глютену з раціону допомагає полегшити їх симптоми. Ці люди можуть мати непереносимість глютену.

Целіакія відноситься до важкої форми непереносимості глютену. За даними Celiac Disease Foundation, целіакія є аутоімунним захворюванням, яким страждають близько 1% населення всього світу.

Целіакія і РА є аутоімунні захворювання, які можуть викликати запалення в організмі.

У людей з целіакію вживання в їжу продуктів, що містять глютен, може викликати млявість, здуття живота і проблеми з травленням. Це може також викликати біль, набряк і запалення в багатьох областях тіла, включаючи суглоби.

Це відбувається тому, що імунна система сприймає глютен як чужорідний організм, тому вона помилково атакує тканини кишечника. Деякі з запальних білків, пов’язаних з цим процесом, можуть потрапляти в кровотік і викликати зміни в суглобах, які можуть бути схожі на симптоми артриту.

В цілому, людям з РА рекомендується вживати велику різноманітність багатих поживними речовинами корисних цільних продуктів і виключати ті, які можуть викликати запалення, наприклад, оброблені і солодкі продукти.

Наскільки поширена целіакія при РА?

Люди з РА можуть бути більш схильні до целіакії або чутливості до глютену, ніж люди без цього захворювання.

В одному дослідженні відзначається, що антитіла, пов’язані з целіакію і непереносимістю глютену, з’являються частіше у людей з РА і синдромом Шегрена, ніж у людей без цих захворювань.

Інше дослідження пояснює, що між РА і на целіакію існує частковий збіг. Дослідники виявили, що у людей з целіакію часто є маркери РА (ревматоїдні фактори), і що люди з РА часто мають ознаки целіакії.

Це, однак, не означає, що у кожного, хто страждає РА, буде чутливість до глютену.

Проведення діагностики на РА і целіакію, як тільки з’являться симптоми, може допомогти лікарям правильно визначити основну проблему і знайти найкращий варіант лікування.

Тестування на чутливість до глютену

Лікарі можуть зробити тестування на целіакію або чутливість до глютену, використовуючи аналіз крові. Як правило, наявність більш високих рівнів певних антитіл вказує на те, що у людини целіакія або він чутливий до глютену.

Якщо аналіз крові виявиться позитивним, людина може виявити, що виключення глютену з раціону харчування покращує загальне самопочуття.

У деяких випадках, щоб підтвердити діагноз лікаря може знадобитися зробити біопсію тканини тонкої кишки. Перед біопсією необхідно вживати глютен, щоб уникнути помилкового негативного результату тесту.

Які продукти слід їсти

Люди з чутливістю до глютену можуть отримати користь з виключення продуктів з раціону харчування, які містять глютен. Спочатку це може здатися складним, але з часом проводити таку дієту стає легше. Безглютенові альтернативи звичайним продуктам стають все більш доступними.

Наступні основні харчові групи не містять глютену:

Зерна є єдиним джерелом глютену, але не всі зерна містять глютен. Ось зерна, які природним чином не містять глютену:

Є також ряд натуральних видів безглютенової борошна. Виробники можуть виробляти замінники борошна з вищезазначених зерен, на додаток до таких продуктів, як:

Проте багато виробників переробляють ці зерна і борошно, використовуючи те ж обладнання, що і для упаковки зерен, що містять глютен, що може привести до перехресного забруднення.

Люди, які страждають сильною алергією на глютен, повинні завжди читати етикетку. На етикетці може бути зазначено, що продукт вступає в контакт з глютеном або може містити глютен.

Ті, хто особливо стурбований глютеном, можуть віддавати перевагу тільки сертифікованим продуктам без глютену.

Упаковані харчові продукти та продукти, які зазвичай містять глютен, часто мають альтернативи без глютену. До цих продуктів відноситься практично все, від печива і випічки до макаронів і хліба. Знову ж, обов’язково прочитайте етикетку інгредієнтів і переконайтеся, що продукт сертифікований як безглютеновий, якщо це необхідно.

Дотримання загальної здорової дієти також важливо для людей з ревматоїдним артритом. Дотримання раціону харчування, що включає велику різноманітність фруктів і овочів, спецій і пробіотичних продуктів, може допомогти поліпшити загальний стан організму і знизити рівень запалення в організмі.

Продукти, яких слід уникати

Дотримуватися безглютенової дієту тепер легше, ніж будь-коли раніше, так як багато продуктів без глютену стають доступними. Проте є ще ряд продуктів, яких слід уникати.

Глютен присутній в декількох різних зернах. Той, хто хоче дотримуватися безглютенової дієти, повинен уникати зерен, що містять глютен, таких як:

Хоча уникнення цих зерен матиме велике значення для усунення глютену, є й інші продукти, яких слід уникати. Ось деякі несподівані джерела глютену:

Також все ще корисно слідувати іншим рекомендаціям щодо дієти і РА. Одне дослідження рекомендує людям з РА уникати вживання продуктів, які можуть викликати запалення, таких як:

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: