Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Глютен: що це і чому він шкідливий

Глютен: що це і чому він шкідливий

Уже понад 20 років медики досліджують взаємозв’язок між синдромом втоми, метеоризмом, ламкістю кісток пацієнтів і споживанням ними традиційних злакових культур. Поряд з отриманням магнію, заліза, вітамінів В і D, людина, що вживає продукти з глютеном і його похідних гліадином, може постраждати від патофізіологічних процесів в кишечнику, що провокують широкий діапазон хвороб. Вивчивши інформацію про те, де присутній глютен, що це і чому він шкідливий, ви зумієте запобігти розвитку прихованих хвороб і оптимізувати своє харчування.

Що таке глютен: вигоди і шкоди

Глютен — це загальна назва водонерозчинних складних білків, виявлених в таких злакових культурах, як пшениця, овес, ячмінь і жито. Фізично речовина являє собою клейковину — несмачну липку масу сірого відтінку. Понад 80% білків пшениці становлять глютен і гліадин. Саме присутність в борошні цих компонентів перетворює її в пружне тісто при замішуванні з водою (зв’язування рідини). Основним споживачем глютену є хлібопекарська і макаронна промисловості.

Тут білок використовується для:

Тому нарізний пакетований хліб здатний тривалий час залишатися свіжим, піца і тістечка можуть довго не черствіти, а самі низькосортні відварені макарони вміють зберігати свою форму. Окремі сорти сучасної випічки містять до 50% глютену в загальній борошняної масі.

Сьогодні виробники додають природний пластифікатор і консервант не тільки в продукти з тіста. Він стає компонентом шоколадних батончиків, консервів, ковбасних виробів, заморожених напівфабрикатів, кавових напоїв. Тут же служить і для поліпшення консистенції кінцевого продукту, і для штучного посилення смакових якостей. Будь-які розрекламовані «ніжність і розкішний смак» крабових паличок, соусу, сирка або йогурту — це все той же стійкий до руйнування білок. Часто виробники маскують спірне компонент їхньої продукції, називаючи його харчовим модифікованим крохмалем.

Чим небезпечний глютен

Вчені розглядають дві основні версії шкідливої ​​природи глютену: токсичну і імунологічну. З теорії існує ймовірність, що у певних людей відсутня якась пептідаза. Дефект сприяє тому, що цілком нешкідливий рослинний протеїн і його глютаминовие фрагменти майже не розщеплюються. Без трансформації в дипептиди і амінокислоти клейковина акумулюється в слизовій оболонці кишечника, отруюючи організм. Гістологічні порушення в подвзошно кишці, і їх відсутність в середньому відділі тонкого кишечника (проксимальний відділ) через кілька годин після введення складного білка, підтверджують його місцевий токсичний шкоду.

Шкідливі прояви компонентів глютену в організмі:

Згідно другої теорії, сама речовина або похідні викликають кооперативну реакцію в слизовій оболонці. Поразка епітелію може спровокувати взаємна реакція Т-лімфоцитів і кишкових крипт. Імунологічну теорію підтверджує і той факт, що в присутності гліадин лімфоцити інфільтруються пластинки слизової кишечника, а при інкубації з ним, в сироватці крові виробляються антитіла і регулятори імунних реакцій.

Непереносимість і алергія — патологічні реакції на клейковину

У наукових колах, серед дієтологів постійно мусується питання про шкоду глютену для здоров’я громадян. Якщо у людини відсутній метеоризм і пронос, він не відчуває необгрунтованої слабкості, різко не набирає і не втрачає вагу, не хворіє важкими позакишкові недугами, то боятися, швидше за все, нічого. Для осіб без відповідних аутоімунних захворювань помірна кількість основного злакового протеїну безпечно. Проблеми можуть виникнути, якщо чоловік або жінка регулярно харчуються, наприклад, напівфабрикатами з майонезом або кетчупом, «невбиваним» хлібом, запиваючи цю «пекельну суміш» пивом або йогуртом.

Глютенова режим харчування здатний спровокувати:

Целіакія — сімейна хвороба з безліччю масок

Целіакія є небезпечним спадковим аутоімунним захворюванням хронічного характеру, симптоми якого описувалися ще лікарями давнини. Статистика світової медицини говорить нам, що на 100-250 здорових людей припадає 1 хворий на целіакію людина. Патологія частіше вражає жінок (2: 1). Для людини, яка страждає ентеропатію, ризик народити потомство з патологією становить 1:10. Офіційна статистика не враховує тих хворих, які звернулися за допомогою, або їм не був поставлений правильний діагноз. Тому реальні цифри можуть бути значно вище.

Страждаючі глютеновой ентеропатію мають генетичну схильність до запальних процесів в тонкому кишечнику під впливом клейковини. Непереносимість нерозщеплюваних компонентів проявляється запаленням слизового епітелію тонкої кишки і широким спектром супутніх патологій. Запалення призводить до атрофії уражених відділів кишечника, нестачі корисних мікроелементів, що надходять в організм з їжею, повномасштабного отруєння організму. Виникає багатопрофільна клінічна симптоматика.

У дитинстві недуга активується з моменту введення в раціон малюка прикорму. Стілець моментально набуває пінисту структуру, відкривається блювота, виникає здуття живота, малюк перестає набирати у вазі, відстає в розвитку.

Детально про целіакії ви можете дізнатися на цій сторінці — Целіакія: причини, симптоми, лікування, діагностика.

Непереносимість глютену: симптоми у дітей і дорослих

Типова форма захворювання — вражає без прив’язки до віку, проявляється важкою діареєю зі збільшенням середньодобового обсягу калу, стеаторея, недокрів’ям, синдромоммальабсорбції II-III ступеня, втратою ваги, стоматитами, болями в животі і здуттям. Зустрічається в 10-30% випадків.

Атипова форма (домінуюча) — проявляється симптомами позакишкових захворювань (дерматити, анемії, кровоточивість слизових, ендокринні захворювання, безпліддя і т. д.), без або з клінічними проявами порушень роботи шлунково-кишкового тракту, в тому числі і характерними для Раку (лімфома кишечника, лімфоцитарний коліт). Зустрічається у хворих з асоційованої патологією.

Латентна форма — виявляється випадково через безсимптомний перебіг. Визначається за допомогою аналізу антитіл, характерних для целіакії. При ній слизова оболонка тонкого кишечника не має серйозних морфологічних змін. Атрофічні процеси і відкритий прояв недуги наступають при інтенсивному споживанні глютену. Зустрічається в 5-10% випадків.

Проти целіакії не існує певних лікарських засобів — тільки усунення супутніх патологій, відновлення імунітету і мікрофлори шлунково-кишкового тракту. Вражений кишечник відновлюється при повному припиненні споживання їжі, що містить злаковий білок і його похідні. Успішною вважається терапія, при якій через 1-2 роки суворої безглютенової дієти зникають кишкові і позакишкові симптоми захворювання, приходять в норму серологічні біомаркери, регенерується слизова.

Алергія на глютен — хвороба мільйонів

Хвороба характеризується підвищеною чутливістю імунної системи до протеїнів пшениці, вівса, ячменю і жита, що потрапляють в шлунково-кишковому тракті з продуктами харчування. Клейковина жита і пшениці володіє дуже потужною аллергизирующей активністю. Даний вид патологій відноситься до найпоширеніших на планеті.

Нетравне елемент злаків викликає запальні процеси в кишечнику, що скорочує його корисну мікрофлору. Виникає дисбактеріоз — порушення здорового балансу кишкових бактерій. Домінуючі шкідливі бактерії виділяють в кров продукти своєї життєдіяльності. Реакцією організму стає імунну відповідь з ознаками алергії.

Алергія на глютен — симптоми:

Додаткову симптоматику складають: відчуття ломоти в тілі, як при ГРЗ, першіння в горлі, головний біль.

Прояви харчової алергії усувають антигістамінними і кортикостероїдними препаратами, включаючи і терапію шкірних висипань (гормональні мазі). Алергікам в обов’язковому порядку слід виключити з раціону відповідні крупи, а також продукти, що містять небезпечний білок.

Безглютенова дієта — як позбутися від хвороби

Після здачі всіх аналізів і постановки діагнозу «целіакія», хворі або впадають в якийсь ступор, або зітхають з полегшенням. Ступор викликає виявлена ​​хвороба, яка ніколи не давала про себе знати. Наприклад, виявлена ​​в ході дослідження крові донора. Такі жертви аутоімунного недуги часто відчувають себе засудженими: вони завжди були повні сил, цілком здорові, завжди їли і пили те, що хотіли. Тепер же вони змушені позбавляти себе найулюбленіших і завжди доступних гастрономічних радощів, бути «білими воронами» в ресторанах і на застіллях.

Для іншої групи алергіків постановка вірного діагнозу є істинним полегшенням і припиненням багаторічних страждань. Ці хворі могли з самого дитинства страждати кишковими розладами, частими застудами, мучитися від цілого букета захворювань, прив’язати які до системи харчування лікарі правильно не могли. Дізнавшись справжню причину страждань, вони радіють можливості позбавлення від хронічної недуги, нехай і за допомогою строгих обмежень в харчовому раціоні.

Для обох умовних груп важливо розуміти, що, чим швидше вони усвідомлюють серйозність проблеми, і почнуть лікування, тим довше проживуть. Чим «допитливий» стане процес підбору необхідних продуктів харчування, тим результативніше буде процес детоксикації. А поглиблення в тонкощі кулінарії дозволить і самому відкрити нові горизонти гастрономічних задоволень, і «підсадити» на корисні продукти родичів і друзів.

Нове життя — як організувати ефективну дієту

Виганяючи з кухні злакову клейковину, бажано відразу ж виробити програму дій і тактику її впровадження. Отримавши від гастроентеролога і дієтолога рекомендації щодо харчування, можна дотримуватися нижчезазначених плану. Він допоможе відокремити корисні продукти від небезпечних, виявити приховані загрози, збагатити раціон.

Безпечні продукти:

Небезпечні продукти — явний і прихований глютен:

Збалансований підбір страв — якщо не підтвердився діагноз «целіакія», дієтологи рекомендують не повністю виключити відповідні речовини, але звести до мінімуму їх споживання. Всім категоріям хворих необхідно спільно з лікуючим лікарем виробити збалансоване меню, щоб в гонитві за Безглютенові макаронними, борошняними і солодкими виробами пацієнт не набрав зайву вагу на вуглеводах і крохмалі. Перекоси в споживанні мікроелементів приведуть до інших розладів.

Дізнатися більше про безглютенової дієті ви можете в розділі — Безглютенова дієта.

Глютенова «сюрприз» і «зараження»

Існує широкий спектр товарів, використання яких в їжі і побуті загрожує ненавмисним зривом дієти і ймовірним рецидивом хвороби. Зовні ці вироби цілком нешкідливі, можуть мати назви, які не передвіщають нічого поганого. Але в процесі їх виготовлення використані протеїни заборонених для алергіків злаків.

Знання того, де в харчовій промисловості застосовується глютен, що це і чому він шкідливий, потрібно не тільки особам, які мають патології шлунково-кишкового тракту, а й тим, хто і подумати не може про загрозу, що знаходиться щодня на обідньому столі. Не зайвою є і здача аналізів на відповідні серологічні біомаркери — хвороби, що протікають роками в прихованій формі, можуть несподівано «підкосити» будь-якої людини. Нове меню слід обов’язково узгодити з гастроентерологом і дієтологом. Втрата важливих мікроелементів, дисбаланс білків і вуглеводів здатні серйозно зіпсувати здоров’я. Без постановки діагнозу «целіакія» або «алергія» починати жорстку дієту не варто — краще переглянути меню, і обмежити щоденне кількість споживаної клейковини.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: