Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Горіхи кешью: користь для організму жінок і чоловіків

Горіхи кешью: користь для організму жінок і чоловіків

Кешью є одним з найсмачніших горіхів, який багатий безліччю поживних речовин, таких як білки, вуглеводи, вітаміни групи B, залізо, цинк, фосфор, кальцій та ін. Користь горіхів кешью для організму жінок і чоловіків дуже різноманітна: їх вживання в їжу покращує здоров’я серця, підтримує нормальне функціонування головного мозку, а також покращує травлення і засвоєння поживних речовин. Більш того, вони можуть навіть допомогти вам схуднути.

Поживна цінність та склад горіхів кешью

Кешью насправді не є горіхом — це плодові кісточки, так як вони ростуть на грушоподібної плоді (яблуко-кажу) тропічного дерева під назвою Anacardium occidentale. Кешью використовують в традиційній медицині протягом багатьох століть з метою лікування різних захворювань, в тому числі хвороби серця і цукровий діабет. Родом вони з прибережних районів Бразилії і сьогодні користуються популярністю по всій земній кулі, особливо в азіатській кухні.

У зв’язку з високою концентрацією живильних речовин і життєво важливих мінералів, кешью та інші горіхи часто рекомендуються для поліпшення здоров’я серця. Кешью багаті ненасиченими жирними кислотами і багатьма іншими корисними сполуками, такими як:

У складі ядра кешью міститься близько 21% білка, 46% жиру і 25% вуглеводів (частина яких є нерозчинної клітковиною), завдяки чому ці горіхи вважаються продуктом, багатим білком і корисними жирами.

Одним з ключових чинників, що говорять про користь кешью, є вміст у них корисних для здоров’я жирів. Ці горіхи, в основному складаються з ненасичених жирів в формі мононенасичених жирних кислот (МНЖК, що містять олеїнову кислоту), і в меншій мірі з поліненасичених жирних кислот (ПНЖК в основному в формі лінолевої кислоти). Приблизно 62% містяться в кеш’ю жирів, є мононенасичені жири, 18% поліненасиченими жирами, і інші 20% інші насичені жири.

Через позитивного впливу МНЖК і ПНЖК на метаболізм та інші біологічно активні функції, багато досліджень пов’язують споживання кешью (і вживання горіхів в цілому) зі зниженням ризику розвитку ішемічної хвороби серця, раку, цукрового діабету та ожиріння.

100 грам горіхів кешью містить:

Корисні властивості кешью

Чим корисний кешью? Горіхи кешью стали дуже популярні за останні кілька років в більшості розвинених країн, швидше за все, тому що горіхи взагалі визнані одними з найбільш корисних для здоров’я продуктів. Вони є важливим доповненням до вашого щоденного раціону харчування, так як можуть запобігти розвитку широкого спектра хронічних захворювань.

1. Бореться з захворюваннями серця

Часте вживання кешью може допомогти знизити ризик виникнення багатьох станів, пов’язаних з розвитком захворювань серця, наприклад, високий рівень холестерину, високий кров’яний тиск і ожиріння. Кешью, як вважають, робить позитивний вплив на рівень окисного стресу, запалення і судинну/артеріальну активність, сприяють підтримці здоров’я серця.

Кешью може допомогти знизити рівень ліпопротеїнів низької щільності ЛПНЩ (шкідливий холестерин) і підвищити рівень ліпопротеїнів високої щільності ЛПВЩ (корисний холестерин). Вони містять фітостероли, які є структурними компонентами клітинних мембран, стабілізують клітини і перешкоджають абсорбції холестерину. Саме завдяки цим з’єднанням, вживання кешью сприяє зниженню рівня холестерину і запобігання утворенню холестеринових бляшок на стінках артерій. Горіхи кешью також пов’язані зі зниженням рівня тригліцеридів і зменшенням запалення, що також допомагає захистити вас від розвитку хвороб серця, виникнення серцевих нападів або інсульту.

2. Запобігає жовчнокам’яну хворобу

Деякі дослідження показали, що щоденне вживання в їжу горіхів, в тому числі кешью, може допомогти знизити ризик утворення каменів в жовчному міхурі. Жовчнокам’яна хвороба пов’язана з затвердением холестерину, який в надмірній кількості може бути присутнім в жовчі.

Для того, щоб жовч могла затвердіти і в жовчному міхурі утворилися камені, печінку повинна виділяти її в надлишку. Однак, коли ваш організм нормально функціонує, цього не відбувається. Але коли здоров’я печінки значно погіршено, холестерин по суті може діяти як клей, що зв’язується з іншими речовинами, такими як кальцій, і утворює тверді структури всередині жовчного міхура.

3. Допомагає схуднути

Горіхи кешью містити велику кількість корисних жирів (46% жиру), але вони також рясніють поживними речовинами і забезпечують організм важливими мінералами і жирними кислотами, які сприяють зниженню маси тіла. Кешью можуть допомогти вам довше відчувати ситість після їжі, що стримує тягу до їжі, перешкоджає переїдання і нездоровим перекушування. Завдяки жирам в горіхах кешью, ви будите відчувати себе ситими довше, а поживні речовини, присутні в них у великій кількості будуть постачати вас всім необхідним для хорошого здоров’я.

Кешью також є відмінним джерелом рослинного білка (складаються приблизно на 25% з амінокислот), частково у вигляді корисної амінокислоти під назвою L-аргінін, яка є попередником оксиду азоту. Вона, як відомо, допомагає поліпшити реактивність судин і кровообіг. Поліпшення кровотоку допомагає вивести токсини з травної системи і поліпшити обмін речовин, підвищити рівень енергії і поліпшити здоров’я травної системи.

4. Покращує здоров’я кісток

Чим корисні горіхи кеш’ю для кісток? Регулярне вживання кешью покращує стан кісткової тканини завдяки наявності в його складі кальцію, магнію, калію і вітаміну K, і низьким вмістом натрію. Це пов’язано з захистом від демінералізації кісток. У зв’язку з тим, що жінки більшою мірою схильні до розвитку остеопорозу, користь кешью для жінок дуже велика.

Щоденне вживання всього 50 грам горіхів кешью забезпечує ваш організм 20% щоденної дози вітаміну К, що здатне запобігти його дефіцит. Вітамін K взаємодіє з іншими необхідними мінералами, такими як кальцій, що дозволяє підтримати мінералізацію кісток і мінеральну щільність кісткової тканини. Це може допомогти захистити вас від переломів кісток і остеопорозу.

5. Запобігає рак товстої кишки, простати і печінки

Регулярне вживання горіхів, включаючи кешью, пов’язане зі зниженням ризику розвитку деяких найбільш поширених видів раку, особливо раку травного тракту, раку печінки і раку товстої кишки.

Горіхи є гарним джерелом антиоксидантних вітамінів (наприклад, токоферолу і деяких фенольних сполук, які в основному зберігаються в оболонках кешью і горіхах), необхідних для захисту організму від високого рівня вільних радикалів, що викликають окислювальний стрес, потенційно сприяє пошкоджень ДНК, мутації клітин і утворення ракових пухлин.

6. Підтримує мозкову функцію

Мозок складається переважно з жиру, а його здоров’я і повноцінне функціонування спирається на стабільне постачання організму корисними жирними кислотами, які надходять з їжі. Горіхи є одним з натуральних рослинних продуктів, багатих на корисні жирами, і підтримують когнітивні функції, нормальні процеси старіння і регулюючих настрій.

Деякі харчові компоненти кешью (жири, цинк, залізо і мідь) можуть допомогти підтримати пізнавальні здібності і множинні мозкові процеси, регулюючи шляху нейромедіаторів, синаптичну передачу і плинність мембран. Дефіцит МНЖК і ПНЖК жирних кислот навіть був пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку деяких психічних станів, таких як СДУГ, тривожність або депресія, дислексія і слабоумство.

7. Кешью при діабеті

Кешью є відмінним джерелом МНЖК жирів, що уповільнюють швидкість, з якою кров надходить в кровотік. Антидіабетичні властивості кешью пов’язані частково з активними інгредієнтами в його складі, наприклад, анакардіновой кислотою, яка стимулює транспорт і контроль рівня глюкози. Гідроетаноловий екстракт горіха кешью і його основне з’єднання, анакардіровая кислота, стимулюють поглинання глюкози.

Горіхи кешью також допомагають знизити рівень запалення. Дослідження показують, що раціон харчування, в якому щодня присутні горіхи, призводить до зниження циркуляції по організму запальних біомаркерів, що сприяють резистентності до інсуліну і виникнення діабету. Крім того, кешью при діабеті допомагає запобігти або лікувати інші ускладнення цього захворювання, включаючи артеріальну гіпертензію, ожиріння і захворювання судин і серця.

8. Запобігає мігрені

Користь кешью для чоловіків і жінок при його регулярному вживанні полягає в тому, що, завдяки активним компонентам під назвою фітостероли, відбувається поліпшення циркуляції крові і мозкової функції, а також зниження високого кров’яного тиску. Завдяки фітостероли, вживання цих горіхів зменшує тривалість головного болю і знижує ймовірність її виникнення. Крім того, кешью запобігає швидкі зміни рівня цукру в крові і гіпоглікемію, які є одними з факторів, що провокують виникнення мігрені.

9. Покращує здоров’я шкіри

Незамінні жирні кислоти, присутні в горіхах кешью підтримують здоров’я вашої шкіри. Вживання корисних жирів необхідно для запобігання виникненню подразнень на шкірі, лущення і передчасного старіння, а також для збереження шкіри добре зволоженою.

Горіхи кешью є хорошим джерелом міді, яка допомагає у виробництві пігменту шкіри і волосся під назвою меланін, а також у формуванні колагену, що підтримує еластичність шкіри і захищаючи її від старіння.

Історія та цікаві факти про горіхи кеш’ю

Кешью вперше були культивовані в Бразилії, де виявили їх португальські жителі, за допомогою яких ця культура потрапила в Індію, приблизно в 1560 — 1565 роках. З Індії кешью поширилася по всій Південно-Східній Азії, і в кінці кінців потрапила в Північну Америку і Африку.

Дерево кешью в даний час широко вирощується в тропічних регіонах по всьому світу, особливо в деяких районах Індії, Нігерії, В’єтнаму, на Березі Слонової Кістки і в Індонезії. Сучасна назва Кешью походить від португальського слова, яким називали плоди дерева кешью, «Caju». Ця назва походить від слова індіанців-тукуна «Acajú», що дослівно означає — «горіх, який створює себе».

Кешью вважається кістянкою, так як внизу грушоподібної плоду (яблуко кешью) дерева кешью формується кісточка, з якої і отримують сам горіх. Спочатку починає розвиватися сама костянка на дереві кешью, а потім формується грушовидний плід. Саме яблуко має гострий смак і ніжну шкіру, тому ці плоди не перевозяться на далекі відстані і зазвичай не вживаються в їжу. Однак в деяких частинах світу, таких як Бразилія і регіонах Африки, яблука кешью насправді вважаються цілющими ласощами, вживаються в їжу і використовуються в якості природних лікарських засобів, наприклад, для боротьби з хвороботворними бактеріями.

Як купувати і як зберігати кешью

По можливості купуйте сирі горіхи кеш’ю, але, якщо ви не можете знайти сирі горіхи, наступним хорошим варіантом є смажені кешью (методом сухої смаження). Бланшіровка кешью і інших горіхів, особливо коли їх оболонки видалені або розкриті, може знищити велику частину їх антиоксидантів (навіть більше, ніж це відбувається при сухій смаженні). Горіхи кешью продаються без їх зовнішніх оболонок, так як вони вважаються токсичними.

Вам безумовно слід уникати покупки і вживання кешью або інших горіхів, які покриті рослинними оліями (як правило, прогірклим і гідрогенізовані олії), цукром та іншими штучними добавками. Це зазвичай відбувається, коли ви купуєте різні суміші горіхів і мюслі. Тому при покупці ретельно вивчіть склад на етикетці, і переконайтеся в тому, щоб продукт не містить ніяких додаткових цукрів, консервантів, гидрогенизированного рослинного масла і хімічних речовин.

Кешью вважаються більш стабільними, ніж багато інших видів горіхів, тому що вони містять в своєму складі багато олеїнової кислоти, але, щоб продовжити їх свіжість, вам все ж рекомендується зберігати їх в щільно закритій тарі, далеко від джерел тепла. Щоб зберегти більшість поживних речовин, багато людей зберігають горіхи в холодильнику або навіть заморожують їх, а також горіхове масло і борошно з кешью.

Ось деякі інші види продуктів, виготовлених з кешью, які ви могли б також використовувати:

Рецепти з кешью

Одним із способів, що збільшують вміст поживних речовин в кешью, і зменшує присутність антінутріентов (можуть блокувати засвоєння деяких мінералів), є замочування горіхів кешью на ніч в чистій воді. Ви можете також пророщувати кешью — вживання пророщених горіхів збільшує кількість поживних речовин і їх біологічну доступність.

Є незліченна безліч способів додавання кешью в їжу: їх можна вживати в сирому вигляді в якості корисної закуски, можна додавати в мюслі або вівсяну кашу на сніданок, вживати масло кешью з фруктами або додавати його в салат. Ви можете додавати масло з горіха кешью і борошно з кешью в коктейлі (смузі), готувати на їх основі безглютенову випічку (якщо ви дотримуєтеся безглютенової дієти), або використовувати замість пшеничного рафінованого борошна багатьма різними способами.

На відміну від більшості інших горіхів, кешью містять неабияку кількість крохмалю, завдяки якому молоко або вершкові соуси виходять грузлими, особливо якщо горіхи були попередньо замочені у воді. Це є ще однією причиною того, чому кешью так часто використовують для згущення супів, каррі, м’ясних рагу і використовують при приготуванні десертів.

У Південно-Східній Азії і Індії, наприклад, люди використовували цю властивість кешью весь час, наприклад, при приготуванні виду страви каррі під назвою Корми або при приготуванні індійської солодощі під назвою Каджая Барфі. Горіхи кешью також широко використовуються в Таїланді, на Філіппінах, в китайській і Південно-Африканської кухні.

Ось кілька рецептів страв з кешью, які ви можете приготувати в домашніх умовах:

Курка з кешью і абрикосовим соусом

Загальний час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 4

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Суп з гарбузом і кешью

Загальний час приготування: 20 хвилин

Кількість порцій: 2-4

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Цей гарбузовий суп багатий корисними жирами, вітаміном А і вітаміном С. Його легко приготувати, і він дуже смачний.

Масло з кешью

Загальний час приготування: 10 хвилин

Кількість порцій: 6-8

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Це масло горіха кешью рясніє корисними жирами і магнієм. Його дуже добре використовувати, додаючи в страви для денних перекусів.

Горіхи кешью: Протипоказання

Вживання кешью і інших горіхів може викликати у деяких людей ускладнення або алергічні реакції. Алергічні реакції на горіхи іноді можуть навіть бути небезпечними для життя, хоча більшість людей без алергії на горіхи не відчувають будь-яких негативних реакцій на вживання кешью. Якщо у вас є алергія на горіхи, вам слід уникати вживання кешью і інших горіхів, поки ви не перевірили реакцію вашого організму на всі види горіхів. Алергія до якогось певного виду горіхів, як правило, означає, що у вас можуть виникати алергічні реакції також при вживанні інших видів горіхів.

Будь-якій людині з сечокам’яною хворобою необхідно уникати вживання кешью і ретельно стежити за споживанням горіхів в цілому, тому що, вони містять оксалати, які можуть посилити проблеми з нирками.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: