Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Горобина: корисні властивості і харчова цінність

Горобина: корисні властивості і харчова цінність

Ягоди горобини мають унікальний набір корисних для здоров’я речовин — великою кількістю вітаміну С, комплексом антиоксидантів, великою кількістю харчових волокон, дубильних речовин і ін.

Корисні властивості горобини полягають в її здатності стимулювати імунну систему, зміцнювати дихальну систему, поліпшувати травлення, вона здатна згубно впливати на деякі види раку, придушувати бактеріальні інфекції. Ягоди горобини — маленькі кислі фрукти, які ростуть на дереві горобини або чагарнику. Найбільш широко використовується вид, який має наукову назву «Горобина звичайна», але існують десятки різних сортів і видів. Ягоди горобини класифікуються як «зерняткові» плоди. Ці чагарники і дерева не дуже поширені, і практично вимерли в Англії, де вони широко використовуються і фігурують у фольклорі і міфології. Вони також поширені в Північній Америки і в Скандинавії, де ростуть вже сотні, а може й тисячі років, в Північній Америці, на Балканах, в Північній Азії. Ростуть вони, як правило,

Корисні для використання всі частини дерева (куща) — кора, листя і плоди. Плоди, в залежності від сорту, можуть бути фактично токсичними в деяких випадках, але більша частина токсичних речовин зникає при нагріванні або заморожування протягом тривалого часу. Як правило, ягоди використовують для виготовлення алкогольних напоїв або лікерів, але також і для ароматизації деяких страв. Їх пресують в джеми і желе. Після заморожування ягоди втрачають свій терпкий смак, тому дуже корисно вживати їх сирими.

Харчова цінність ягід горобини

Ця маленька ягідка містить в собі величезну кількість поживних речовин, таких як вітамін С, сорбінова кислота, і харчові волокна, але основна цінність ягід горобини в змісті в ній унікальною антиоксидантної композиції. Ягоди горобини містять антоціани, дубильні речовини, поліфенольні сполуки і флавоноли, в тому числі кверцетин і рутин.

Корисні властивості ягід горобини

Профілактика онкозахворювань

Великий запас антиоксидантів в ягодах горобини робить її досить потужним засобом проти різних хронічних захворювань, включаючи рак. Кверцетин і сорбінова кислота діють як антиоксиданти, запобігаючи шкідливий вплив вільних радикалів у всьому тілі. Вільні радикали є небезпечними побічними продуктами клітинного метаболізму, що може привести до мутації здорових клітин в ракові, або до їх загибелі. Вживаючи ягоди горобини, ви значно поповнюєте запас антиоксидантів у вашому організмі, а значить, допоможете запобігти появі ракових клітин, проводите профілактику передчасного старіння, покращуєте здоров’я вашої шкіри, збільшуєте регенерацію клітин і сприяєте загоєнню ран, покращуєте здоров’я очей, в тому числі зменшуючи шанси макулярної дегенерація сітківки.

Підвищення імунітету

Хоча ягоди горобини не містять велику різноманітність вітамінів, вони містять дуже високий рівень вітаміну С. Аскорбінова кислота є дуже важливим елементом в здоров’я людини, оскільки стимулює виробництво білих кров’яних клітин і діє як антиоксидант. Крім того, вітамін С необхідний для ряду хімічних процесів, в тому числі створення колагену, який зміцнює м’язову тканину і кровоносні судини.

Антибактеріальна активність

Сорбінова кислота безпосередньо пов’язана зі зменшенням впливу мікробних і бактеріальних агентів на шкірі і в організмі. Екстракт горобини використовують в косметичних цілях, додаючи в антибактеріальні крему і лосьйони, але також він здатний ефективно гасити мікроби і бактерії при прийомі всередину.

Користь для травлення

До корисних властивостей горобини відноситься також здатність благотворно впливати на травлення. Завдяки вмісту в ягодах харчових волокон, вони допомагають нормалізувати травлення і усунути запор, відрегулювати кислотність і підвищити секреторну функцію. Крім того, органічні сполуки в ягодах горобини, як вважають, здатні усунути симптоми діареї.

Дихальна система

У традиційній медицині сік горобини використовується для лікування запальних процесів дихальних шляхів, полегшення стану при ангіні, астмі і бронхітах. Це пов’язано з вмістом в горобині антиоксидантних сполук, які діють як протизапальні агенти, в той час як вітамін С, як відомо, полегшує симптоми астми. Якими б то ні було, можна з упевненістю сказати, що ягоди горобини вже багато поколінь з успіхом використовують в якості домашнього кошти для лікування респіраторних захворювань.

Увага! Застереження.

Ягоди горобини, що ростуть в дикій природі, містять велику кількість парасорбіновую кислоти, вплив якої може привести до пошкодження нирок, шлунка, а також ряду інших захворювань. Однак, при заморожуванні і нагріванні ця кислота перетворюється в дуже корисну для організму сорбінову кислоту. Тому, щоб скористатися всіма корисними властивостями горобини, переконайтеся, що зібрані вами ягоди правильно підготовлені до вживання.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: