Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Груша: користь і шкода для здоров’я людини

Груша: користь і шкода для здоров'я людини

Груші — це солодкі фрукти в формі дзвіночків, якими насолоджувалися з давніх часів. Їх можна їсти в твердому або м’якому вигляді.

Вони не тільки чудові на смак, але і приносять багато користі для здоров’я, що підтверджується наукою.

Ось 8 вражаючих корисних властивостей груш — користь і шкода для здоров’я людини (жінки і чоловіки).

Користь груш для здоров’я людини

Груша має низку науково доведених корисних властивостей. Ось чим корисна груша для організму жінки і чоловіки.

1. Багаті поживними речовинами

Груші бувають різних сортів. Груша «Вільямс», «бере боск» і «Анжу» є одними з найпопулярніших, але по всьому світу вирощується близько 100 видів цих фруктів.

Груша середнього розміру (178 грам) забезпечує організм наступними поживними речовинами:

Ця ж порція містить невелику кількість фолату, провітаміну A і ніацину. Фолат і ніацин важливі для клітинної функції і виробництва енергії, в той час як провітамін A підтримує здоров’я шкіри і загоєння ран.

Груші також є багатим джерелом важливих мінералів, таких як мідь і калій. Мідь відіграє роль в імунітеті, метаболізмі холестерину і нервової функції, тоді як калій сприяє скороченню м’язів і роботі серця.

Більш того, ці фрукти є відмінним джерелом антиоксидантів поліфенолів, які захищають від окисного ушкодження. Обов’язково їжте всю грушу, так як шкірка може містити в шість разів більше поліфенолів, ніж м’якоть.

Висновок:

Груші особливо багаті фолатом, вітаміном C, міддю і калієм. Вони також є хорошим джерелом антиоксидантів поліфенолів.

2. Чи можуть сприяти здоров’ю кишечника

Груші є відмінним джерелом розчинних і нерозчинних харчових волокон, які необхідні для травлення. Ці волокна допомагають підтримувати перистальтику кишечника шляхом пом’якшення і збільшення обсягу стільця.

Одна груша середнього розміру (178 грам) містить 6 грам харчових волокон (клітковини) — 22% від вашої добової потреби в клітковині.

Крім того, розчинні харчові волокна живлять дружні бактерії в кишечнику. Таким чином, вони вважаються пребіотиками, які пов’язані зі здоровим старінням і поліпшеним імунітетом.

Примітно, що клітковина може допомогти зменшити запор. В 4-тижневому дослідженні 80 дорослих з цим станом щодня отримували 24 грама пектину — види клітковини, присутнього у фруктах. Вони відчули полегшення запору і підвищений рівень корисних кишкових бактерій.

Так як шкірка груш містить значну кількість клітковини, найкраще є цей фрукт неочищеним.

Висновок:

Груші містять харчові волокна, в тому числі пребіотики, які сприяють перистальтиці кишечника, полегшення запорів і загальним травленню. Щоб отримати більше клітковини з вашої груші, їжте її з шкіркою.

3. Містять корисні рослинні сполуки

Груші містять багато корисних рослинних сполук, які надають цим фруктам різні відтінки.

Наприклад, антоціани надають деяким грушам рубіново-червоний відтінок. Ці сполуки можуть поліпшити здоров’я серця і зміцнити кровоносні судини.

Хоча необхідні спеціальні дослідження містяться в грушах антоціанів, численні популяційні дослідження показують, що високий рівень споживання багатих антоцианами продуктів, таких як ягоди, пов’язаний зі зниженим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань.

Груші із зеленою шкіркою містять лютеїн і зеаксантин — два з’єднання, необхідні для підтримки гостроти вашого зору, особливо з віком.

Знову ж таки, багато хто з цих корисних рослинних сполук сконцентровані в шкірці.

Висновок:

Груші містять безліч корисних рослинних сполук. Вміщені в червоних грушах з’єднання можуть захистити здоров’я серця, а в зелених — можуть сприяти здоров’ю очей.

4. Мають протизапальними властивостями

Хоча запалення є нормальним імунним відповіддю, хронічне або тривале запалення може завдати шкоди вашому здоров’ю. Це пов’язано з певними захворюваннями, включаючи хвороби серця і цукровий діабет 2 типу.

Груші є багатим джерелом антиоксидантів флавоноїдів, які допомагають боротися із запаленням і можуть знизити ризик захворювання.

Кілька великих оглядів пов’язують високий рівень споживання флавоноїдів зі зниженим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань і цукрового діабету. Цей ефект може бути обумовлений протизапальними і антиоксидантними властивостями цих сполук.

Більш того, груші містять кілька вітамінів і мінералів, таких як мідь і вітаміни C і K, які також борються із запаленням.

Висновок:

Груші є багатим джерелом флавоноїдів, які є антиоксидантами, здатними допомогти зменшити запалення і захистити від деяких захворювань.

5. Чи можуть володіти протираковими властивостями

Груші містять різні сполуки, які можуть проявляти протиракові властивості. Наприклад, було виявлено, що містяться в них антоціани і корична кислота борються з раком.

Кілька досліджень показують, що дієта, багата фруктами, включаючи груші, може захистити від деяких видів раку, в тому числі раку легенів, шлунка і сечового міхура.

Деякі популяційні дослідження показують, що багаті флавоноїдами фрукти, такі як груші, можуть також захистити від раку молочної залози і яєчників, що робить цей фрукт особливо розумним вибором для жінок.

У той час як вживання більшої кількості фруктів може знизити ризик захворювання на рак, необхідні додаткові дослідження. Груші не повинні розглядатися в якості заміни лікування раку.

Висновок:

Груші містять багато потужних рослинних сполук, які можуть володіти протираковими властивостями. Проте необхідні додаткові дослідження.

6. Чи пов’язані з більш низьким ризиком розвитку діабету

Груші — особливо червоні сорти — можуть допомогти знизити ризик розвитку цукрового діабету.

Одне велике дослідження, проведене серед більше 200 000 чоловік, показало, що вживання 5 або більше щотижневих порцій багатих антоцианами фруктів, таких як червоні груші, було пов’язано з 23% зниженням ризику розвитку цукрового діабету 2 типу.

Крім того, дослідження на мишах показало, що рослинні сполуки, включаючи антоціани, в шкірці груші проявляли як антидіабетичний, так і протизапальну дію.

Більш того, клітковина в грушах уповільнює травлення, даючи вашому організму більше часу для розщеплення і засвоєння вуглеводів. Вона також може допомогти регулювати рівень цукру в крові, потенційно допомагаючи запобігти і контролювати цукровий діабет.

Висновок:

Завдяки вмісту в грушах антоцианам і клітковині, їх вживання може допомогти знизити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу.

7. Чи можуть поліпшити здоров’я серця

Груші можуть знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Їх антиоксиданти проціанідіни можуть знижувати жорсткість серцевої тканини, знижувати рівень холестерину ЛПНЩ (поганий) і підвищувати рівень холестерину ЛПВЩ (хороший).

Шкірка містить важливий антиоксидант під назвою кверцетин, який, як вважається, покращує здоров’я серця, зменшуючи запалення і зменшуючи такі фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, як високий кров’яний тиск і рівень холестерину.

Одне дослідження на 40 дорослих з метаболічним синдромом — комплексом симптомів, які збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань — показало, що вживання 2 середніх груш в день протягом 12 тижнів знижує такі фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, як високий кров’яний тиск і надлишок жиру в області талії.

Велике 17-річне дослідження за участю більше 30 000 жінок показало, що кожна щоденна порція фруктів по 80 грам знижує ризик розвитку захворювань серця на 6-7%. Наприклад, 1 середня груша важить близько 178 грам.

Крім того, регулярне споживання груш та інших фруктів з білою м’якоттю знижує ризик виникнення інсульту. Одне 10-річне дослідження, в якому взяли участь більше 20 000 чоловік, встановило, що кожні 25 грамів щодня вживаних в їжу білих фруктів знижують ризик розвитку інсульту на 9%.

Висновок:

Груші багаті потужними антиоксидантами, такими як проціанідіни і кверцетин, які можуть поліпшити здоров’я серця, поліпшивши кров’яний тиск і рівень холестерину. Регулярне вживання груш також може знизити ризик виникнення інсульту.

8. Чи можуть допомогти вам схуднути

Груші містять мало калорій, багато води і клітковини. Ця комбінація робить їх підходящої для схуднення їжею, так як клітковина і вода можуть допомогти вам залишатися ситими.

Коли ви ситі, ви, природно менш схильні продовжувати їсти.

В одному 12-тижневому дослідженні 40 дорослих, які з’їдали по 2 груші в день, втратили до 2,7 см в області талії.

Крім того, 10-тижневе дослідження показало, що жінки, які вживали 3 груші в день в якості доповнення до звичайного раціону харчування, втратили в середньому 0,84 кг. Вони також побачили поліпшення в своєму ліпідному профілі — маркере здоров’я серця.

Висновок:

Регулярне вживання груш може допомогти вам почувати себе ситими через великої кількості води і клітковини. У свою чергу, це може допомогти вам схуднути.

Потенційна шкода груш для здоров’я

У деяких людей груші можуть викликати алергію. Вони також можуть викликати проблеми з травленням, такі як здуття живота або діарея, у людей, чутливих до їжі FODMAP. Це пов’язано з певними видами вуглеводів, які містяться в грушах, які важко перетравлювати.

Практикуючі лікарі часто рекомендують груші, тому що вони вважаються гіпоалергенними фруктами. У порівнянні з багатьма іншими фруктами (наприклад, кісточковими або ягодами), люди набагато рідше страждають від проблем з травленням або алергічних реакцій при вживанні груш. Це робить груші хорошим вибором навіть для немовлят і для приготування домашнього дитячого харчування.

Хоча груші мають багато корисних властивостей, як і всі фрукти, вони містять цукор. Тому їх краще їсти в міру.

Груші легко включити раціон харчування

Груші доступні круглий рік і їх легко знайти в більшості продуктових магазинів.

Їжте їх цілком — з жменькою горіхів, якщо хочете — в якості відмінною закуски. Їх також легко додати в ваші улюблені страви, такі як вівсянка, салати і смузі.

Популярні методи приготування їжі включають жарку і запікання. Груші особливо добре підходять до курки або свинини. Вони також прекрасно поєднуються зі спеціями, такими як кориця і мускатний горіх, сирами, такими як Гауда і Брі, і такими інгредієнтами, як лимон і шоколад.

Як би ви не їли ці фрукти, їжте їх з шкіркою — це дозволить вам отримати більше поживних речовин.

Висновок:

Груші широко доступні і їх легко включити в раціон харчування. Ви можете їсти їх цілком з шкіркою або включити в основні страви.

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: