Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Гвоздика (пряність): корисні властивості та протипоказання

Гвоздика (пряність): корисні властивості та протипоказання

Гвоздика (спеція) — це квіткові бутони вічнозеленого гвоздичного дерева, також відомого під назвою Сізігіум ароматний (Syzygium aromaticum). Ця універсальна пряність, доступна як в цілісному, так і в молотом вигляді, може використовуватися для приготування маринадів, м’ясних страв, для додання аромату гарячих напоїв і пряних смакових ноток печінкою і тістечком. Гвоздика є одним з основних інгредієнтів імбирних пряників і пряної спецією в індійській кухні. На додаток до солодкого ароматного смаку гвоздика відома своїми потужними лікувальними властивостями. У цій статті ми розглянемо, що являє собою гвоздика (пряність), корисні властивості і протипоказання цієї дивовижної спеції.

Корисні властивості прянощі гвоздики

Фактично, дослідження на тваринах показали, що з’єднання в гвоздиці вкрай корисні для здоров’я печінки, допомагають в стабілізації рівня цукру в крові і багато іншого. Ось 8 науково обґрунтованих корисних властивостей гвоздики.

1. Містить важливі поживні речовини

Чим корисна гвоздика для організму людини і що вона несе в своєму складі? Гвоздика містить клітковину, вітаміни і мінерали, тому використання цільної або меленої гвоздики в їжу може забезпечити вас деякими важливими живильними речовинами.

Одна чайна ложка (2 грами) гвоздики містить:

* РСНП — рекомендована добова норма споживання.

Клітковина може допомогти запобігти запор і сприяти регулярному випорожненню кишечника, вітамін С може допомогти зміцнити вашу імунну систему, а вітамін К є важливим живильною речовиною для згортання крові.

Тим часом, марганець є важливим мінералом для підтримки функції мозку і зміцнення кісток. На додаток до перерахованих вище поживними речовинами, мелена гвоздика містить невелику кількість кальцію, магнію і вітаміну Е.

Підіб’ємо підсумок: Гвоздика містить мало калорій і деяку кількість клітковини, марганцю, вітаміну К і вітаміну С.

2. Містить безліч антиоксидантів

Крім містяться в гвоздиці важливих вітамінів і мінералів, ця пряність багата антиоксидантами. Антиоксиданти — це з’єднання, що знижують окислювальний стрес, який може сприяти розвитку хронічного захворювання. Ці прянощі також містить з’єднання, зване евгенолом, яке, як було виявлено, діє як природний антиоксидант.

Фактично, дослідження in vitro (у пробірці) показало, що евгенол зупиняє окисне пошкодження, що викликається вільними радикалами, в п’ять разів ефективніше, ніж вітамін Е (ще один потужний антиоксидант).

Крім евгенолу, мелена гвоздика містить вітамін С. Вітамін C діє як антиоксидант у вашому організмі і допомагає нейтралізувати вільні радикали, які є сполуками, здатними накопичуватися і викликати шкідливий окислювальний стрес. Крім цього, гвоздика в вашому раціоні поряд з іншими продуктами, багатими антиоксидантами, може допомогти поліпшити ваше загальний стан здоров’я.

Підіб’ємо підсумок: Гвоздика містить велику кількість антиоксидантів, включаючи евгенол і вітамін С, які можуть допомогти зменшити окислювальний стрес.

3. Чи може захищати від раку

Цілющі властивості гвоздики дозволяють також уникнути розвитку ракових захворювань. Деякі дослідження показують, що сполуки, виявлені в гвоздиці, можуть допомогти захистити від Раку. В одному з досліджень в пробірці було виявлено, що екстракт гвоздики допомагає зупинити ріст пухлин і сприяє загибелі ракових клітин. Інше дослідження в пробірці показало схожі результати, показавши, що концентроване гвоздикове масло викликало загибель 80% клітин раку стравоходу.

Було виявлено, що евгенол володіє протираковими властивостями. Дослідження, проведене в пробірці, показало, що евгенол ефективно сприяє загибелі ракових клітин шийки матки. Однак майте на увазі, що в цих дослідженнях використовувалися дуже концентровані кількості екстракту гвоздики, масла гвоздики і евгенолу. Необхідні подальші дослідження, щоб визначити, як гвоздика може впливати на організми людей.

Підіб’ємо підсумок: Дослідження в пробірках показують, що сполуки в гвоздиці можуть зменшити ріст ракових клітин і сприяти їх загибелі. Для підтвердження цих ефектів у людей необхідні додаткові дослідження.

4. Чи може пригнічувати бактерії

Корисні властивості прянощі гвоздики включають її здатність знищувати хвороботворні бактерії. Було виявлено, що ця спеція має антимікробні властивості, що означає, що вона може допомогти зупинити ріст мікроорганізмів, таких як бактерії. В одному дослідженні було виявлено, що ефірна олія гвоздики ефективно пригнічує три поширених типу бактерій, включаючи кишкову паличку — штам бактерій, який може викликати коліки, діарею, втома і навіть смерть.

Більш того, антибактеріальні властивості гвоздики можуть навіть сприяти зміцненню здоров’я порожнини рота. В одному дослідженні було виявлено, що сполуки, витягнуті з гвоздики, зупиняють ріст двох типів бактерій, які сприяють захворюванню ясен.

В іншому дослідженні, проведеному за участю 40 осіб, було перевірено ефективність рідини для полоскання рота на рослинній основі, що складається з масла чайного дерева, гвоздики і базиліка. Після використання цієї рідини для полоскання рота протягом 3 тижнів у випробуваних спостерігалося поліпшення стану ясен, а також зменшення кількості зубного нальоту і бактерій в роті.

У поєднанні з регулярним чищенням зубів і належної гігієною порожнини рота, антибактеріальну дію цієї прянощі може принести користь вашому здоров’ю.

Підіб’ємо підсумок: Дослідження показують, що гвоздика може сприяти здоров’ю порожнини рота, завдяки її антимікробним властивостям, які можуть допомогти вбити шкідливі бактерії.

5. Чи може поліпшити здоров’я печінки

Корисні властивості гвоздики зачіпають також такий неймовірно важливий орган, як печінка. Дослідження показують, що корисні сполуки в гвоздиці можуть сприяти зміцненню здоров’я печінки. Евгенол, що входить до її складу, може бути особливо корисний для печінки.

В одному дослідженні, щурів з жировою хворобою печінки годували сумішами, що містять або гвоздикове масло, або евгенол. Обидві ці суміші поліпшили функцію печінки, зменшили запалення і окислювальний стрес.

Інше дослідження на тваринах показало, що евгенол, виявлений в гвоздиці, допоміг повернути назад ознаки цирозу печінки або рубцювання печінки. На жаль, дослідження захисного ефекту гвоздики і евгенолу на печінку людей обмежені. Однак в одному невеликому дослідженні було встановлено, що прийом евгенолу протягом одного тижня знижує рівень глутатіон-S-трансферази (GST) — ферменту, який бере участь в детоксикації, який часто є маркером захворювання печінки.

Гвоздика також містить велику кількість антиоксидантів, що може допомогти запобігти захворюванню печінки через їх здатності зменшувати окислювальний стрес.

Підіб’ємо підсумок: Деякі дослідження показують, що гвоздика і містяться в ній сполуки можуть допомогти зменшити окислювальний стрес і захистити печінку.

6. Чи може допомогти регулювати рівень цукру в крові

Гвоздика в медицині використовується також з метою регулювання рівня цукру в крові у людей, хворих на цукровий діабет. Дослідження показують, що сполуки, виявлені в гвоздиці, можуть допомогти контролювати рівень цукру в крові. Дослідження на тваринах показало, що екстракт гвоздики допомагає помірного підвищення цукру в крові у мишей з діабетом.

В іншому тесті і дослідженні на тваринах були розглянуті ефекти екстракту гвоздики і нігеріціна, як на м’язових клітинах людини, так і на діабетичних мишах. Було виявлено, що гвоздика і нігеріцін збільшують поглинання цукру з крові клітинами, збільшують секрецію інсуліну і покращують функцію клітин, які продукують інсулін.

Інсулін — це гормон, відповідальний за транспортування цукру з крові в клітини. Правильне функціонування інсуліну необхідно для підтримки стабільного рівня цукру в крові. У поєднанні зі збалансованою дієтою гвоздика може допомогти контролювати рівень цукру в крові.

Підіб’ємо підсумок: Дослідження в пробірках і на тваринах показали, що з’єднання в гвоздиці можуть сприяти виробництву інсуліну і зниження рівня цукру в крові.

7. Чи може сприяти здоров’ю кісток

Низька кісткова маса — це стан, який зачіпає, за оцінками, 43 мільйонів дорослих людей тільки в США. Це може привести до розвитку остеопорозу, який викликає ослаблення, пористість кісток і підвищений ризик переломів — це особливо добре для жінок, так як вони найчастіше страждають остеопорозом. У дослідженнях на тваринах було виявлено, що деякі із з’єднань в гвоздиці допомагають зберегти кісткову масу.

Наприклад, одне дослідження на тваринах показало, що екстракт гвоздики, який містить велику кількість евгенолу покращує кілька маркерів остеопорозу і підвищує щільність і міцність кістки.

Ці прянощі також багата марганцем і забезпечує вражаючими 30% щоденного рекомендованого кількості, при вживанні всього 1 чайної ложки (2 грами) цієї прянощі. Марганець — це мінерал, який бере участь у формуванні кістки, і він неймовірно важливий для здоров’я кісток. Дослідження на тваринах показало, що прийом марганцевих добавок протягом 12 тижнів збільшує мінеральну щільність кісткової тканини і зростання кісток.

Проте поточні дослідження впливу гвоздики на кісткову масу в основному обмежуються дослідами на тваринах і в пробірках. Необхідно провести додаткові дослідження, щоб визначити, як це може вплинути на формування кістки у людей.

Підіб’ємо підсумок: Дослідження на тваринах свідчать, що екстракт гвоздики і марганець можуть допомогти збільшити мінеральну щільність кісткової тканини. Для підтвердження цих ефектів необхідні додаткові дослідження.

8. Чи може зменшити виразки шлунка

Лікарські властивості гвоздики зачіпають також здоров’я шлунково-кишкового тракту. Деякі дослідження показують, що сполуки, виявлені в цій спеції, можуть допомогти в лікуванні виразок шлунка і дванадцятипалої кишки. Виразки — це хворобливі виразки, які утворюються в слизовій оболонці шлунка, дванадцятипалої кишки або стравоходу. Вони найчастіше викликаються зменшенням захисної оболонки шлунка, викликаним такими факторами, як стрес, інфекція і генетика.

В одному дослідженні на тваринах було виявлено, що ефірна олія гвоздики збільшує вироблення шлункового слизу. Шлункова слиз функціонує як бар’єр і допомагає запобігти руйнуванню слизової оболонки шлунка травними кислотами. В іншому дослідженні на тваринах було виявлено, що екстракт гвоздики допомагає лікувати виразки шлунка і впливає, схожу з дією декількох противиразкових препаратів.

Хоча противиразкові властивості гвоздики і її з’єднань можуть бути багатообіцяючими, необхідні подальші дослідження їх впливу на людей.

Підіб’ємо підсумок: Деякі досліди на тваринах показують, що екстракт гвоздики і гвоздикове масло можуть збільшити вироблення шлункового слизу і допомогти захиститися від утворення виразок шлунка. Потенційно, гвоздика може використовуватися для лікування виразок шлунка і дванадцятипалої кишки. Необхідно більше досліджень за участю людини.

Протипоказання, побічні ефекти і безпеку

Гвоздика швидше за все повністю безпечна для більшості людей, коли її вживають у вигляді їжі в нормальній кількості. Про безпеку перорального прийому цих прянощів у великих лікарських дозах відомо недостатньо.

Гвоздичне масло або крем, що містять гвоздичний квітка, можливо безпечно при нанесенні на шкіру. Однак часте і повторне застосування гвоздичної масла в ротовій порожнині або на яснах іноді може викликати пошкодження ясен, пульпи зуба, шкіри і слизових оболонок.

Вдихання диму гвоздикових сигарет є небезпечним і може викликати побічні ефекти, такі як проблеми з диханням і інфекції легенів.

Висушена спеція також може викликати чутливість і роздратування в ротовій порожнині, а також пошкодження тканин зубів.

Особливі запобіжні заходи та попередження:

Взаємодія гвоздики з лікарськими препаратами

Ліки, що уповільнюють згортання крові (антикоагулянтні/антитромбоцитарні препарати) взаємодіють з гвоздикою.

Гвоздика може уповільнити згортання крові. Прийом гвоздичної олії разом з ліками, які також сповільнюють згортання крові, може збільшити ризик синців і кровотеч.

Ця спеція містить евгенол, який може уповільнити згортання крові. Евгенол дуже ароматний і надає цій спеції особливий запашний запах.

Деякі ліки, що уповільнюють згортання крові, включають: аспірин, клопідогрель (Плавікс), диклофенак (Вольтарен, Катафлам і ін.), Ібупрофен (Адвіл, Мотрин, і ін.), Напроксен (анапрокса, напросін, і ін.), Далтепарин (Фрагмін), еноксапарин (Ловенокс), гепарин, варфарин (Кумадіна) та інші.

Підведемо підсумок

Лікувальні властивості гвоздики охоплюють безліч областей в відношення здоров’я людини, включаючи контроль рівня цукру в крові і пригнічення росту бактерій. Як і багато корисні продукти харчування, ця спеція найбільш ефективна при включенні в здорову і збалансовану дієту. Спробуйте інтегрувати кілька порцій гвоздики на тиждень в ваші страви.

Ви можете легко включити цю пряність до багатьох страв. Вона надає теплий, характерний аромат десертів, каррі або чатні. Ви також можете заварити цільну гвоздику в окропі і дати настоятися протягом 5-10 хвилин, щоб зробити заспокійливу чашку гвоздичної чаю.

Користь гвоздики дуже багатогранна, як ви встигли побачити, і включення цієї спеції в щоденний раціон харчування дасть вам можливість довше залишатися здоровими і молодими.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: