Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Харчове отруєння: причини, симптоми, лікування, профілактика

Харчове отруєння: причини, симптоми, лікування, профілактика

Гостре харчове розлад, більш відоме під назвою Харчове отруєння, є результатом вживання заражених, зіпсованих або токсичних продуктів харчування.

Найбільш поширеними симптомами харчового отруєння, є нудота, блювота і пронос. Виникнення харчового отруєння не є незвичайним, тому що досить поширене.

Причини

Більшість харчових отруєнь виникають з трьох основних причин:

Бактерії

Найбільш поширеною причиною виникнення харчового отруєння є бактеріальне зараження. До найпоширеніших бактеріям, що викликають отруєння, відносяться:

Сальмонела є найбільшим винуватцем виникнення серйозних випадків харчових отруєнь. Кампілобактер і Ботуліна (викликає ботулізм) — не настільки поширені, але дуже небезпечні для життя бактерії, що викликають гостре харчове отруєння.

Паразити

Харчове отруєння, викликане паразитами, трапляється не так часто, як отруєння, яке викликається бактеріями, але зараження паразитами за допомогою вживання продуктів харчування як і раніше дуже небезпечно. Токсоплазма є паразитом, найбільш часто викликають харчове отруєння. Цей паразит знаходиться у великій кількості в котячих лотках (туалетах для котів). Паразити можуть жити в шлунково-кишковому тракті непоміченими протягом багатьох років, проте, у людей з ослабленою імунною системою і вагітних жінок існує серйозний ризик виникнення побічних ефектів. Читайте про ознаки зараження паразитами і методи позбавлення від них — Очищення організму від паразитів — рішення безлічі проблем.

Віруси

Харчове отруєння також може бути викликане вірусом. Норовірусна інфекція (Норовірус або вірус Норуолк), щорічно викликає більше 19 мільйонів випадків харчового отруєння, і в рідкісних випадках, таке отруєння може бути фатальним. Саповірус, Ротавірус і Астровіруси можуть також викликати симптоми отруєння, але вони менш поширені. Вірус гепатиту А, також може передаватися через їжу, викликаючи серйозне захворювання під назвою Хвороба Боткіна (Гепатит А).

Як відбувається зараження

Збудники можуть бути знайдені практично на всіх вживаних людьми продуктах харчування (див. 9 продуктів найбільш часто викликають харчове отруєння). Проте, термічна обробка здатна повністю знищити всі хвороботворні мікроорганізми, присутні на продуктах харчування, перш ніж вони виявляться на нашій тарілці. Сирі продукти є поширеним джерелом патогенів, що викликають харчове отруєння, тому що вони не обробляються високими температурами.

Іноді їжа стикається з мікроорганізмами, присутніми в фекаліях. Найбільш часто це відбувається в результаті того, що людина не миє руки перед приготуванням їжі.

Найчастіше різного роду патогени, що викликають кишкові інфекції, присутні в таких продуктах, як м’ясо, яйця і молочні продукти. Вода також може бути заражена мікроорганізмами, що викликають отруєння.

Хто перебуває в групі ризику

Харчове отруєння може статися у будь-якої людини, а статистика говорить про те, що практично кожна людина за все своє життя щонайменше один раз відчував цей стан.

Однак деякі групи населення більш схильні до ризику, ніж інші. Будь-яка людина з пригніченою імунною системою або аутоімунним захворюванням знаходиться в зоні підвищеного ризику розвитку харчового отруєння і пов’язаних з ним ускладнень.

Фахівці стверджують, що вагітні жінки більше схильні до ризику в зв’язку з тим, що їх організми справляються зі змінами в метаболізмі і серцево-судинній системі (див. Харчове отруєння при вагітності — питання і відповіді). Ризик виникнення отруєнь також підвищений у літніх людей, тому що їх імунна система вже не в змозі швидко реагувати на вторгнення патогенних мікроорганізмів. Харчове отруєння у дітей зустрічається також набагато частіше ніж у дорослих, так як їх імунна система ще недостатньо розвинена (див. Харчове отруєння у дитини).

Симптоми

Якщо ви отруїлися, швидше за все, це не піде непоміченим. Симптоми можуть варіюватися в залежності від джерела інфекції. У переважній кількості випадків харчового отруєння зазвичай присутні принаймні три з наступних симптомів:

До потенційно загрожують життю симптомів відносяться:

Якщо у вас або вашого близької людини спостерігається будь-який з цих симптомів, вам необхідно негайно звернутися до лікаря.

Діагностика

Лікар може діагностувати тип харчового отруєння на основі ваших симптомів. У важких випадках можуть бути проведені аналізи крові, калу і дослідження продуктів харчування, які ви напередодні з’їли. Ваш лікар також може направити вас на аналіз сечі, щоб оцінити рівень зневоднюється.

Лікування

Харчове отруєння зазвичай можна лікувати в домашніх умовах, і в більшості випадків стан хворого нормалізується протягом трьох-п’яти днів.

Якщо ви отруїлися, важливо правильно регідратованих ваш організм (заповнити рідина в організмі). Спортивні напої з високим вмістом електролітів можуть бути дуже корисні в такій ситуації. Вживання фруктових соків і кокосової води постачає ваш організм необхідними вуглеводами і допомагає усунути відсутність сил і млявість. Також, ви можете використовувати деякі з таких засобів для лікування харчового отруєння в домашніх умовах.

Уникайте вживання напоїв і продуктів харчування, що містять кофеїн (кава, чорний чай, чорний шоколад), так як його вживання може викликати роздратування шлунково-кишкового тракту. Вживання трав’яних чаїв з ромашкою, м’ятою перцевої і кульбабою допомагає усунути розлад шлунка.

Прийом таких лікарських засобів, як Имодиум і Пепто-бісмол може допомогти контролювати діарею і усунути нудоту.

Для швидкого відновлення, людям з харчовим отруєнням також дуже важливо побільше відпочивати.

У важких випадках, потерпілого можуть госпіталізувати і проводити регідратацію організму за допомогою крапельниць. У дуже важких випадках харчового отруєння, показана тривала госпіталізація, до тих пір, поки організм людини повністю не відновиться.

Дізнайтеся більше про те як надавати першу допомогу при харчовому отруєнні.

Прогноз

Хоча харчове отруєння досить неприємний стан, а іноді і в деякій мірі хворобливе, гарною новиною є те, що більшість людей повністю одужують протягом 48 годин. Харчове отруєння може бути небезпечним для життя, проте це трапляється вкрай рідко.

Профілактика

Кращим способом запобігання харчового отруєння, є вживання безпечних продуктів харчування та уникнення вживання будь-яку підозрілу їжі, яка може бути небезпечною.

Деякі продукти в більшій мірі небезпечні і можуть стати причиною харчового отруєння через спосіб їх виробництва і приготування. М’ясо, птиця, яйця і молюски можуть містити патогенні мікроорганізми, що гинуть під час приготування їжі. Якщо ці продукти вживаються в сирому вигляді або вони не приготовлені належним чином, або якщо руки і поверхні, з якими контактують ці продукти не очищені після контакту, може статися отруєння.

До інших продуктів, здатним з великою часткою ймовірності викликати харчове отруєння відносяться:

Завжди мийте руки перед приготуванням і прийомом їжі. Переконайтеся, що ваша їжа правильно зберігається і термін її придатності не закінчився. Ретельно готуйте м’ясо і яйця. Все, що стикається з сирими продуктами повинно бути продезінфіковані перед повторним застосуванням з використанням інших продуктів, наприклад, обробна дошка, ніж, кухонний комбайн, м’ясорубка тощо. Перед тим, як фрукти і овочі потраплять на стіл, переконайтеся, що вони ретельно вимиті.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: