Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Харчові волокна цикорію: користь і застосування

Харчові волокна цикорію: користь і застосування

Корінь цикорію отримують від рослини з яскраво-синіми квітками, що належить до сімейства кульбаб.

Століттями він використовувався в кулінарії і народній медицині, а в даний час його часто використовують в якості альтернативи кави, так як він має схожий на каву смак і колір.

Харчові волокна (клітковина) цього кореня, як передбачається, мають численні корисні властивості і часто беруться для використання в якості харчової добавки або БАД.

Ось корисні властивості і застосування харчових волокон кореня цикорію.

1. Багатий пребіотіческім волокном інулін

Свіжий корінь цикорію на 68% складається з інуліну по сухому вазі (1).

Інулін — це тип харчових волокон, відомих як фруктан або фруктоолігосахаріди, вуглевод, що складається з короткого ланцюжка молекул фруктози, які ваш організм не перетравлює.

Він діє як пребиотик — це означає, що він живить корисні бактерії в вашому кишечнику. Ці корисні бактерії відіграють роль в зменшенні запалення, боротьбі зі шкідливими бактеріями і поліпшення засвоєння мінералів (2, 3, 4, 5).

Таким чином, харчові волокна кореня цикорію можуть різними способами сприяти оптимального здоров’я кишечника.

Висновок:

Корінь цикорію в основному складається з інуліну — пребіотика, який стимулює зростання корисних кишкових бактерій.

2. Може допомогти поліпшити перистальтику кишечника

Оскільки інулін в харчових волокнах кореня цикорію проходить через ваш шлунково-кишковий тракт неперетравленим і живить кишкові бактерії, це може сприяти здоровому травленню.

Зокрема, дослідження показують, що інулін може полегшити запор (6, 7).

4-тижневе дослідження за участю 44 дорослих, які страждають запорами, показало, що прийом 12 грамів інуліну цикорію в день допоміг пом’якшити стілець і значно збільшити частоту дефекацій в порівнянні з прийомом плацебо (6).

У дослідженні, проведеному за участю 16 осіб з низькою частотою стільця, щоденна доза в 10 грамів інуліну цикорію збільшила число дефекацій в середньому з 4 до 5 на тиждень (7).

Майте на увазі, що більшість досліджень було зосереджено на біологічно-активні добавки інуліну цикорію, тому необхідні додаткові дослідження використання його харчових волокон в якості харчової добавки.

Висновок:

Через присутність інуліну в харчових волокнах цикорію, їх прийом може допомогти зменшити запор і збільшити частоту дефекацій.

3. Чи може поліпшити контроль цукру в крові

Харчові волокна кореня цикорію можуть поліпшити контроль рівня цукру в крові, особливо у людей з цукровим діабетом.

Це може бути пов’язано з містяться в них інулін, який сприяє зростанню корисних бактерій, які беруть участь у вуглеводному обміні, які розщеплюють вуглеводи на цукру, і чутливістю до інсуліну, гормону, який допомагає поглинати цукор з крові (8, 9, 10).

Харчові волокна цикорію також містять такі сполуки, як цікоріевая і хлорогенова кислоти, які, як було виявлено в дослідженнях на гризунах, підвищують чутливість м’язів до інсуліну (11, 12).

Двомісячне дослідження, проведене за участю 49 жінок з цукровим діабетом 2 типу, показало, що прийом 10 грам інуліну в день приводив до значного зниження рівня цукру в крові і гемоглобіну A1c — показника середнього рівня цукру в крові — в порівнянні з прийомом плацебо (13).

Примітно, що інулін, який використовується в цьому дослідженні, відомий як високоефективний інулін і часто додається в випічку і напої в якості замінника цукру. Він має трохи інший хімічний склад, ніж інші типи інуліну (13).

Таким чином, необхідні додаткові дослідження харчових волокон кореня цикорію, зокрема.

Висновок:

Інулін і інші сполуки в корені цикорію можуть допомогти поліпшити контроль рівня цукру в крові, особливо у людей з цукровим діабетом.

4. Чи може сприяти схудненню

Деякі дослідження показують, що харчові волокна кореня цикорію можуть регулювати апетит і знижувати загальне споживання калорій, що може привести до зниження маси тіла.

12-тижневе дослідження за участю 48 дорослих з надмірною вагою показало, що прийом 21 грама олігофруктози, отриманої з цикорію, яка дуже схожа на інулін, привела до значного зниження маси тіла на 1 кг — в той час як група плацебо набрала вагу (14).

Це дослідження також показало, що олігофруктоза допомагає знизити рівень греліну — гормону, який стимулює почуття голоду (14).

Інші дослідження дали аналогічні результати, але в основному тестували добавки інуліну або олігофруктози, а не харчові волокна цикорію (15, 16).

Висновок:

Харчові волокна кореня цикорію можуть сприяти схудненню за рахунок зниження апетиту і обмеження споживання калорій, хоча необхідні додаткові дослідження.

Легко включити в раціон харчування

Харчові волокна кореня цикорію легко включити в свій раціон. Фактично, ви, можливо, вже вживаєте їх, не усвідомлюючи цього, оскільки іноді їх використовують в якості добавки в упакованих харчових продуктах.

Все частіше можна побачити, як корінь цикорію обробляється для отримання інуліну, який використовується для збільшення вмісту клітковини або служить замінником цукру або жиру через його желирующих властивостей і злегка солодкого смаку, відповідно (17).

Проте він може бути використаний в домашній кухні. Деякі спеціалізовані магазини і продуктові магазини продають цілісний корінь, який часто варять і їдять як овоча.

Більш того, якщо ви хочете скоротити споживання кофеїну, ви можете використовувати смажений і мелений корінь цикорію в якості заміни кави. Щоб приготувати цей напій, додайте 2 столові ложки (11 грамів) меленого кореня цикорію в чашку (240 мл) гарячої води.

Нарешті, інулін з кореня цикорію може бути витягнутий і перетворений в біологічно-активні добавки, які широко доступні в Інтернеті або в магазинах здоров’я.

Висновок:

Цілісний корінь цикорію можна варити і вживати в їжу в якості овоча, тоді як мелений цикорій часто заварюють для приготування напою, схожого на каву. Його також можна знайти в упакованих продуктах і в формі добавок.

Дозування і можливі побічні ефекти

Корінь цикорію століттями використовувався в кулінарних і лікувальних цілях і вважається безпечним для більшості людей.

Проте його харчові волокна можуть викликати гази і здуття живота при вживанні в надлишку.

Інулін, який використовується в упакованих продуктах або добавках, іноді хімічно змінюється з метою отримання більш солодкого смаку. Якщо інулін ні модифікований, його зазвичай називають «нативний інулін» (18, 19).

Дослідження показують, що нативний інулін може краще переноситися і приводити до меншої кількості епізодів газів і здуття живота, ніж інші типи (18).

Хоча 10 грам інуліну в день є стандартною дозою для досліджень, деякі дослідження припускають, що люди добре переносять більш високі дози як нативного, так і зміненого інуліну (6, 14).

Проте офіційна рекомендована доза харчових волокон цикорію встановлено не було. Якщо ви хочете приймати його в якості добавки, краще попередньо проконсультуватися з лікарем.

Вагітні та жінки перш ніж пробувати харчові волокна цикорію повинні також проконсультуватися з лікарем, так як дослідження їх безпеки в цих групах населення обмежені (20).

Нарешті, люди з алергією на амброзію або березовий пилок повинні уникати цикорію, так як його вживання може викликати аналогічні реакції (21).

Висновок:

Цілісний і подрібнений корінь цикорію, а також цикорій в формі добавок, як правило, вважається безпечним, але у деяких людей може викликати гази і здуття живота.

Підведемо підсумок

Харчові волокна кореня цикорію отримані з рослини, яке належить до сімейства кульбаб і в основному складається з інуліну.

Їх прийом був пов’язаний з поліпшенням контролю цукру в крові і здоров’я травного тракту, серед інших корисних ефектів в відношення здоров’я.

Хоча корінь цикорію поширений в якості харчової добавки і БАД, його можна використовувати і як замінник кави.

Якщо ви зацікавлені в корисну дію харчових волокон цикорію, спробуйте відварити весь корінь, вживаючи його в якості овоча, або заваривши кави з кореня цикорію для отримання смачного і корисного гарячого напою.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: