Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Какао-порошок: користь і шкода для здоров’я

Какао-порошок: користь і шкода для здоров'я

Передбачається, що какао вперше було використано цивілізацією майя в Центральній Америці.

Він був представлений в Європі іспанськими завойовниками в 16 столітті і швидко став популярним як сприяє здоров’ю продукт.

Какао-порошок отримують шляхом подрібнення какао-бобів і видалення жиру або какао-масла.

Сьогодні какао найбільш відомий своєю роллю у виробництві шоколаду. Проте сучасні дослідження показали, що він дійсно містить важливі сполуки, які можуть принести користь вашому здоров’ю.

Ось 10 корисних властивостей какао-порошку, а також потенційна шкода, який може принести його вживання.

Користь какао-порошку для здоров’я людини

Какао-порошок при його вживанні в якості інгредієнта в продуктах харчування, таких як шоколад, сприяє зменшенню хронічного запалення в організмі, поліпшенню рівня холестерину і зниження високого кров’яного тиску. Він допомагає зменшити ризик виникнення інфарктів і інсультів, поліпшує функції мозку, бореться з депресією і багато іншого. Ось чим корисний какао-порошок для здоров’я жінки і чоловіки:

1. Багатий поліфенолами, корисними для здоров’я

Поліфеноли є природними антиоксидантами, що зустрічаються в таких продуктах, як фрукти, овочі, чай, шоколад і вино.

Вони були пов’язані з численними корисними ефектами в відношення здоров’я, включаючи зниження запалення, поліпшення кровообігу, зниження артеріального тиску і поліпшення рівня холестерину і рівня цукру в крові (1).

Какао є одним з найбагатших джерел поліфенолів. Цей продукт особливо багатий Флаваноли, які володіють потужним антиоксидантним і протизапальну дію.

Однак обробка і нагрівання какао можуть привести до втрати його корисних властивостей. Його також часто обробляють лугом, щоб зменшити гіркоту, що призводить до зменшення вмісту флаванолів на 60% (1).

Тому, хоча какао є відмінним джерелом поліфенолів, не всі продукти, що містять какао, будуть володіти тими ж перевагами.

Висновок:

Какао багато поліфенолами, які мають виражені корисними властивостями, включаючи зниження запалення і поліпшення рівня холестерину. Однак обробка какао в шоколаді або інших продуктах може істотно знизити вміст поліфенолів.

2. Може знизити високий кров’яний тиск за рахунок поліпшення рівня оксиду азоту

Какао, як в порошкоподібної формі, так і у вигляді чорного шоколаду, може допомогти знизити кров’яний тиск (2).

Цей ефект був вперше відзначений у людей, що вживають какао — жителів Центральної Америки, у яких було набагато нижчий кров’яний тиск, ніж у їх родичів, які не вживають цей продукт (3).

Вважається, що флаваноли в какао покращують рівень оксиду азоту в крові, що може поліпшити функцію ваших кровоносних судин і знизити артеріальний тиск (2, 3).

В одному огляді проаналізовано 35 досліджень, в яких пацієнти отримували 1,4-105 г какао-продуктів або приблизно 30-1218 мг флаванолів. Було виявлено, що какао призвело до невеликого, але значимого зниження артеріального тиску на 2 мм рт. ст.

Крім того, ефект був більш виражений у людей, у яких вже був високий кров’яний тиск, в порівнянні з людьми з нормальним тиском, і у літніх людей в порівнянні з більш молодими людьми (3).

Однак важливо пам’ятати, що обробка значно зменшує кількість флаванолів, тому ефекти, швидше за все, не будуть помітні при вживанні шоколадного батончика.

Висновок:

Дослідження показують, що какао багато Флаваноли, які знижують кров’яний тиск, покращуючи рівень оксиду азоту і функцію кровоносних судин. Какао, що містить від 30 до 1218 мг флаванолів, може знизити артеріальний тиск у середньому на 2 мм рт. ст.

3. Чи може знизити ризик інфаркту та інсульту

На додаток до зниження артеріального тиску, здається, що какао має інші властивості, які можуть знизити ризик інфаркту та інсульту (1, 4, 5).

Какао, збагачене Флаваноли, покращує рівень оксиду азоту в крові, який розслаблює і розширює ваші артерії і кровоносні судини, і покращує кровотік (2, 5).

Більш того, було виявлено, що какао знижує рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ, подібно до аспірину розріджує кров, а також покращує рівень цукру в крові і зменшує запалення (2, 4, 6).

Ці властивості були пов’язані зі зниженням ризику виникнення інфаркту, серцевої недостатності та інсульту (1, 5, 7, 8).

Огляд дев’яти досліджень, які вивчали 157809 чоловік, показав, що більш високий рівень споживання шоколаду був пов’язаний зі значно меншим ризиком серцево-судинних захворювань, інсульту і смерті (9).

У двох шведських дослідженнях було встановлено, що споживання шоколаду пов’язано з більш низькою частотою розвитку серцевої недостатності при вживанні 19-30 г шоколаду в день, але ефект не спостерігався при споживанні більш високих кількостей (10, 11).

Ці результати показують, що часте споживання невеликих кількостей шоколаду, багатого какао, може надавати захисну дію на ваше серце.

Висновок:

Какао може поліпшити кровообіг і знизити рівень холестерину. Вживання 19-30 грам шоколаду в день може знизити ризик інфаркту, серцевої недостатності та інсульту.

4. Поліфеноли покращують кровообіг у мозку і функцію мозку

У кількох дослідженнях було встановлено, що поліфеноли, такі, як в какао, можуть знизити ризик розвитку нейродегенеративних захворювань за рахунок поліпшення функції мозку і кровообігу.

Флаваноли можуть перетинати гематоенцефалічний бар’єр і брати участь в біохімічних шляхах, які виробляють нейрони і важливі молекули для функції вашого мозку.

Крім того, флаваноли впливають на виробництво оксиду азоту, який розслаблює м’язи судин, покращуючи кровообіг і кровопостачання мозку (12, 13).

Двотижневе дослідження за участю 34 осіб похилого віку, які отримували какао з високим вмістом флаванолів, виявило поліпшення кровопостачання головного мозку на 8% через тиждень і на 10% через два тижні (14).

Подальші дослідження показують, що щоденне споживання флаванолів какао може поліпшити розумову працездатність у людей з психічними розладами і без них (15, 16, 17).

Ці дослідження вказують на позитивний вплив какао на здоров’я мозку і можливі позитивні ефекти при нейродегенеративних захворюваннях, таких як хвороба Альцгеймера і хвороба Паркінсона. Однак потрібно більше досліджень.

Висновок:

Флаваноли в какао можуть підтримувати виробництво нейронів, функцію мозку, покращувати кровообіг і підтримувати тканини головного мозку. Вони можуть грати певну роль в запобіганні вікової дегенерації головного мозку, наприклад, при хворобі Альцгеймера, але необхідні додаткові дослідження.

5. Чи може поліпшити настрій і полегшити симптоми депресії

На додаток до позитивного впливу какао на пов’язану з віком розумову дегенерацію, його вплив на мозок також може поліпшити настрій і полегшити симптоми депресії (2).

Позитивний вплив на настрій може бути пов’язано з Флаваноли какао, перетворенням триптофану в природний стабілізатор настрою серотонін, його змістом кофеїну або просто чуттєвим задоволенням від вживання шоколаду (12, 18, 19).

Одне дослідження зв’язку між споживанням шоколаду і рівнями стресу у вагітних жінок показало, що більш часте вживання шоколаду пов’язано зі зменшенням стресу та поліпшенням настрою у немовлят (20).

Крім того, в іншому дослідженні було виявлено, що вживання какао з високим вмістом поліфенолів покращує спокій і задоволеність (12).

Крім того, дослідження за участю літніх чоловіків показало, що вживання шоколаду пов’язано з поліпшенням загального стану здоров’я і поліпшенням психологічного благополуччя (21).

Хоча результати цих ранніх досліджень є багатообіцяючими, необхідні додаткові дослідження впливу какао на настрій і депресію, перш ніж можна буде зробити більш певні висновки.

Висновок:

Какао може чинити певний позитивний вплив на настрій і симптоми депресії, знижуючи рівень стресу і покращуючи спокій, радість і загальне психологічне благополуччя. Однак потрібно більше досліджень.

6. Флаваноли можуть полегшити симптоми цукрового діабету 2 типу

Хоча надмірне споживання шоколаду, звичайно ж, заважає контролювати рівень цукру в крові, какао в дійсності володіє деякими антидіабетичними властивостями.

Дослідження в пробірках показують, що флаваноли какао можуть уповільнювати травлення і засвоєння вуглеводів в кишечнику, покращувати секрецію інсуліну, зменшувати запалення і стимулювати поглинання цукру м’язами (22).

Деякі дослідження показали, що більш високе споживання флаванолів, в тому числі какао, може привести до зниження ризику розвитку цукрового діабету 2 типу (22, 23).

Крім того, аналіз людських досліджень показав, що вживання багатого Флаваноли чорного шоколаду або какао може поліпшити чутливість до інсуліну і контроль цукру в крові, і зменшити запалення у людей з цукровим діабетом і людей, які не страждають на це захворювання (22).

Незважаючи на ці багатообіцяючі результати, в дослідженні спостерігаються невідповідності — деякі дослідження виявляють лише обмежений ефект, трохи гірший контроль діабету або не виявляється взагалі ніякого ефекту (22, 24, 25).

Проте ці результати в поєднанні з більш конкретним позитивним впливом на здоров’я серця вказують на те, що поліфеноли какао можуть справити позитивний вплив як на профілактику, так і на контроль цукрового діабету, хоча потрібно більше досліджень.

Висновок:

Какао і чорний шоколад можуть знизити ризик розвитку цукрового діабету і підтримувати здоровий рівень цукру в крові. Однак є деякі суперечливі результати в наукових даних, тому необхідні додаткові дослідження.

7. Допомагає контролювати масу тіла

Як ні парадоксально, споживання какао, навіть у вигляді шоколаду, може допомогти вам контролювати свою вагу.

Вважається, що какао може допомогти, регулюючи використання енергії, зменшуючи апетит і запалення, збільшуючи жирове окислювання і відчуття повноти (26, 27).

Дослідження показало, що люди, які споживали шоколад, частіше мали більш низький ІМТ, ніж люди, які їли його рідше, незважаючи на те, що перша група також споживала більше калорій і жиру (28).

Крім того, дослідження щодо зниження маси тіла з використанням дієт показало, що група, щодня отримує 42 грама шоколаду, що містить 81% какао, втрачала вагу швидше, ніж група, яка дотримується дієти (29).

Однак інші дослідження показали, що споживання шоколаду збільшує масу тіла. Проте багато хто з них не розмежовували споживаний шоколад за типами — білий і молочний шоколад не володіють такими ж корисними властивостями, як чорний (30, 31).

В цілому, схоже, що какао і багаті какао продукти можуть бути корисні для схуднення або підтримки маси тіла, але необхідні подальші дослідження.

Висновок:

Какао-продукти асоціюються з меншою вагою, а додавання какао до вашого раціону може сприяти більш швидкому зниженню маси тіла. Проте потрібно більше досліджень на цю тему, щоб точно визначити, який тип какао і яка кількість є ідеальним.

8. Чи може захистити від раку

Флаваноли у фруктах, овочах та інших продуктах привертають великий інтерес у зв’язку з їх захисними протираковими властивостями, низькою токсичністю і малою кількістю несприятливих побічних ефектів.

Какао має найвищу концентрацію флаванолів з усіх харчових продуктів за вагою і може значно сприяти збільшенню їх кількості в вашому раціоні (32).

Дослідження в пробірках показало, що сполуки, присутні в какао, мають антиоксидантні властивості, захищають клітини від ушкодження вільними радикалами, борються із запаленням, інгібують ріст клітин, викликають загибель ракових клітин і допомагають запобігти їх поширення (32, 33).

Дослідження на тваринах з використанням багатої какао дієти або екстрактів какао показали позитивні результати в зменшенні ризику розвитку раку молочної залози, підшлункової залози, передміхурової залози, печінки і товстої кишки, а також лейкемії (32).

Дослідження на людях показали, що багаті Флаваноли дієти пов’язані зі зменшенням ризику розвитку раку. Однак фактичні дані про какао суперечать один одному, оскільки деякі дослідження не виявили ніякої користі, а деякі навіть помітили підвищений ризик (34, 35, 36).

Малі дослідження на людині, що вивчали какао і ракові захворювання дозволяють припустити, що цей продукт може бути потужним антиоксидантом і може грати певну роль в профілактиці раку. Однак потрібно набагато більше досліджень (37).

Висновок:

Було виявлено, що флаваноли в какао мають багатообіцяючими протираковими властивостями в дослідженнях в пробірках і на тварин, але дані досліджень на людях відсутні.

9. Зміст теоброміну і теофіліну може допомогти людям з астмою

Астма — хронічне запальне захворювання, яке викликає обструкцію і запалення дихальних шляхів, і може бути небезпечним для життя (38, 39).

Вважається, що какао може бути корисним для людей з астмою, оскільки воно містить антиастматичні з’єднання, такі як теобромін і теофілін.

Теобромін подібний кофеїну і може допомогти при постійному кашлі. Какао-порошок містить близько 1,9 г цього з’єднання на 100 г (38, 39, 40).

Теофілін допомагає вашим легким розширюватися, а дихальним шляхам розслаблятися, і зменшує запалення (39).

Дослідження на тваринах показали, що екстракт какао може зменшити як звуження дихальних шляхів, так і товщину тканини (38).

Однак ці результати ще не були клінічно протестовані на людях, і неясно, чи безпечно використовувати какао спільно з антиастматичних препаратами.

Тому, хоча це цікава область вивчення, ще рано говорити про те, як какао можна використовувати для лікування астми.

Висновок:

Екстракт какао продемонстрував деякі антиастматичні властивості в дослідах на тваринах. Проте перш ніж його можна буде рекомендувати як засіб для лікування цього захворювання, необхідні людські дослідження.

10. Антибактеріальні та імуномодулюючі властивості можуть принести користь зубам і шкірі

У кількох дослідженнях були вивчені захисні ефекти какао проти карієсу і захворювань ясен.

Какао містить багато сполук, які мають антибактеріальні, антіферментатівнимі і імуномодулюючими властивостями, які можуть сприяти його впливу на здоров’я порожнини рота.

В одному дослідженні у інфікованих оральними бактеріями щурів, які отримували екстракт какао, було значно зменшено утворення каріозних порожнин, в порівнянні з тими, яким давали тільки воду (2).

Проте значних досліджень на людях не проводилося. Слід також враховувати той факт, що більшість какао-продуктів, які споживаються людьми, також містять цукор. В результаті необхідно буде розробити нові продукти, щоб випробувати користь какао для здоров’я порожнини рота.

Незважаючи на популярну думку, какао в шоколаді не є причиною акне (прищів і вугрової висипки). Фактично, було встановлено, що поліфеноли какао дуже корисні для вашої шкіри (2).

Було виявлено, що тривалий прийом какао сприяє захисту від сонця, поліпшенню кровообігу в шкірі і поліпшенню текстури шкірної поверхні і гідратації вашої шкіри (41, 42, 43).

Висновок:

Какао може сприяти здоровим зубам, борючись з бактеріями, які викликають каріозні порожнини, хоча це не відноситься до продуктів, що містять цукор. Цей продукт також сприяє здоровій шкірі, захищаючи її від сонячного світла і покращуючи кровообіг, поверхня шкіри і гідратацію.

Какао-порошок легко включити в раціон харчування

Точний обсяг какао, який ви повинні включити в свій раціон для досягнення користі для здоров’я, не ясний.

Європейське агентство з безпеки продуктів харчування для отримання користі для здоров’я серця рекомендує щодня споживати 2,5 грама какао-порошку з високим вмістом флаванолів або 10 г чорного шоколаду з високим вмістом флаванолів, що містить щонайменше 200 мг флаванолів (44).

Проте ця кількість вважається занадто низьким для інших дослідників, які заявляють, що необхідна більша кількість флаванолів для отримання корисних ефектів (1, 45).

В цілому, важливо вибрати джерела какао з високим вмістом флаванолів — чим менше оброблений продукт, тим краще.

Ось кілька привабливих способів додавання какао до вашого раціону:

Висновок:

Для здоров’я серця включите 2,5 грама какао-порошку з високим вмістом флаванолів або 10 грам шоколаду з високим вмістом флаванолів в ваш раціон. Додавання какао може надати вашим десертів виражений шоколадний смак.

Шкода какао-порошку для здоров’я людини

Вживання какао зазвичай безпечно для більшості людей. Какао-порошок містить кофеїн і пов’язані з ним хімічні речовини. Вживання великої кількості може викликати побічні ефекти, пов’язані з кофеїном, такі як нервозність, підвищене сечовипускання, безсоння і прискорене серцебиття.

Какао може викликати алергічні шкірні реакції, запори і мігрені. Воно може також викликати такі пов’язані з травним трактом симптоми, як нудота, дискомфорт в шлунку, бурчання в шлунку і гази.

Нанесення какао-масла на шкіру також безпечно для більшості людей. Однак в деяких випадках це може викликати висипання.

Особливі запобіжні заходи та попередження:

Підведемо підсумок

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: