Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Ківі: користь і шкода для організму

Ківі: користь і шкода для організму

Серед заморських фруктів, в достатку присутніх на прилавках, особливе місце займає ківі. Користь і шкода для організму вже достатньо вивчені, тому можна вживати продукт, не побоюючись неприємних сюрпризів. Завдяки своєму чудовому смаку, хорошою транспортабельності і доступною ціною екзотичний фрукт вже є другим за популярністю, поступаючись тільки ананасам.

Що таке ківі

Всім знайомий фрукт ківі насправді ягода. Ця плутанина виникла в 70-і роки, коли фермери з Нової Зеландії спробували торгувати ківі в США. По-перше, за ввезення ягід належало заплатити чималу мито. По-друге, з огляду на наявну на той момент політичну обстановку, було просто неможливо залишити колишня назва продукту — китайський агрус.

Винахідливі торговці знайшли простий вихід — вирішили перейменувати пухнасту ягоду в честь пташки. Так з’явилася назва kiwifruit, яке через деякий час скоротили до kiwi. У Китаї через свою кудлатою шкурки ківі досі зветься мавпячим персиком. Також зустрічається назва «полуничний персик».

Зростає ківі на величезних ліанах, що належать до роду Актинідія. До речі, до агрусу вони не мають ніякого відношення, крім невеликого зовнішньої схожості. Набагато більш близьким родичем є виноград. Дика актинидия має дрібні плоди, сучасні окультурені ківі більше за них в три рази і навіть більше.

Рослина досить капризно. Тому селекціонерам довелося чимало потрудитися, щоб домогтися можливості вирощувати плоди на великих територіях. В даний час лози ківі можна зустріти не тільки в Китаї, але і в США, Італії, Нової Зеландії та багатьох інших країнах.

Північні сорти навіть намагаються вирощувати на території Росії. Правда, результати проведених досліджень поки не надто тішать (Клемешова К. В. Біохімічна оцінка плодів ківі. Субтропічне і декоративне садівництво. 2009 Т. 42, №2, с. 374-377). У російських субтропіках ківі не встигає повністю визріти. Проте плоди під час зберігання здатні досягти технічної зрілості і навіть збагатити свій склад, що покращує їх якість і смак.

Харчова цінність та склад ківі

Численні корисні властивості ківі пояснюються його багатим хімічним складом. У 100 грамах їстівної частини міститься:

А також:

Більшу частину (87%) складають вуглеводи, частка жирів і білків в плоді приблизно однакова — 7 і 6% відповідно. Калорійність невисока — всього 47 кКал на 100 г.

Користь ківі для організму людини

Регулярне вживання смачних плодів, безумовно, позитивно позначається на організмі людини. Однак м’якоть — це не все, чим корисний ківі, шкірка має не менш цінні властивості. Таким чином, ківі можна споживати в свіжому вигляді, в складі різних страв, використовувати в якості прикраси, а також для приготування косметичних засобів.

Зміцнює серце і судини

За рахунок багатого вітамінного складу актинидия виключно благотворно впливає на здоров’я сердечників. Особливо важлива роль калію. Норвезькі вчені довели, що тривалий прийом ківі (по 3 штуки в день) зменшує кількість жирних кислот приблизно на 15%. Крім того, дозволяє досягти:

Покращує травлення

Наявні в китайському агрус з’єднання допомагають організму швидше перетравлювати такі продукти, як риба, молоко, червоне м’ясо. Всього лише одна ягода, з’їдена на десерт, може забезпечити захист від здуття живота після прийому їжі, і тяжкості в шлунку. До того ж, ківі з легкістю справляється з дискомфортом від переїдання і печією.

Важливо! У деяких народних лікарських порадниках можна зустріти інформацію про протиглистових властивості актинідії. Однак наукового підтвердження вони не мають. Тому розумніше буде пошукати більш надійні засоби.

Допомагає боротися з застудою

Вміщені в ківі поліфеноли, харчові волокна і каротиноїди підсилюють імунітет. У той же час ударна доза вітамінів A і C активно бореться з вірусами, дозволяючи запобігти зараженню або полегшити перебіг захворювання. Крім того, розім’ята виделкою і змішана з медом м’якоть плоду відмінно допомагає від кашлю.

Італійським школярам запропонували щодня їсти фрукти: одній групі давали банани, інший — ківі. Заради чистоти експерименту групи через деякий час міняли місцями. В результаті було доведено, що щоденний прийом ківі в 2 рази знижує частоту розвитку інфекційних захворювань, а хворі діти швидше одужують. Результати були опубліковані в Adv. Food Nutr. Res. 2013, 68, p. 301-320 (Skinner MA et al. Effects of kiwifruit on innate and adaptive immunity and symptoms of upper respiratory tract infections).

Сприяє схудненню

Досить низька калорійність ківі автоматично зараховує його до дієтичних продуктів. Однак це далеко не єдина причина. Смачний плід містить в своєму складі речовини, які допомагають зберігати фігуру стрункою — ферменти та ензими. Крім цього, нерозчинна клітковина, наявна в чорних насінні, нормалізує стілець, позбавляє від закрепів, очищає кишечник. Одночасно з цим розчинні харчові волокна поглинають зайву воду, забезпечуючи відчуття швидкого насичення.

Ще один бонус для жінок, бажаючих схуднути — ківі виводить з організму надлишки рідини. Таким чином, процес позбавлення від зайвої ваги йде швидше. До того ж, зникають набряки.

Відмінного ефекту дозволяє домогтися розвантажувальний день: протягом доби можна пити тільки чисту воду (бажано негазовану) і їсти ківі (приблизно кілограм). Хороші результати також дає низькокалорійна дієта + щоденне вживання мінімум п’яти плодів ківі.

Незамінний для чоловіків

За рахунок того, що ківі покращує стан судин, він позитивно впливає на потенцію. Позбавлення від зайвого холестерину також сприятливо позначається на чоловічому здоров’ї. Крім того, ківі вважається природним афродизіаком, який підвищує лібідо. Тому плід рекомендується вживати незадовго до романтичної зустрічі.

Не менш значущим аргументом на користь присутності ківі в чоловічому раціоні є профілактика поширеного захворювання — раку передміхурової залози.

Користь шкірки

Фахівці в області харчування абсолютно впевнені в тому, що вживати ківі слід неочищеним, що не зрізуючи шкірку, а тільки очистивши плід від зайвої пухнастості і ретельно помивши. Справа в тому, що шкірка містить в 3 рази більше цінних речовин — антиоксидантів. Отже, і бореться з перерахованими вище проблемами в стільки ж разів ефективніше, ніж м’якоть.

Неочищений ківі має протизапальну і протиракову дію. Крім того, позбавляє від проявів дисбактеріозу і має виражені антисептичні властивості — легко справляється зі стафілококом.

Широко застосовується в косметології

З точки зору користі для шкіри ківі є відмінним засобом, що надає одночасно два ефекту: глибоке очищення і харчування вітамінами і мінералами. Найпростіший спосіб освіжити обличчя — це зробити фруктову маску. Варіанти можуть бути різними:

Шкода ківі для здоров’я людини

Незважаючи на свої унікальні властивості, при деяких умовах шкоду ківі для організму може перевищувати користь. Тому плоди потрібно вживати в міру і з урахуванням власного стану здоров’я.

Чим шкідливий ківі в великих кількостях:

До відома. Існує клінічно доведена взаємозв’язок між підвищеною реакцією на ківі і на латекс. Таке явище серед медиків відомо, як «фруктово-латексний синдром». Зв’язок пояснюється деякою схожістю рослинних білків з протеїнами латексу. Таким чином, якщо в анамнезі вже є алергія на латекс, то велика ймовірність алергічної реакції і на ківі. І навпаки.

Протипоказання і взаємодія

Виходячи з можливих негативних впливів ківі на організм, очевидними стають протипоказання до зайвого вживання плоду в їжу:

При взаємодії з протигрибковими засобами ківі підсилює їх дію. Це потрібно враховувати для правильного розрахунку дозування. Одночасне вживання з аспірином або гепарином може спровокувати кровотечу.

Як вживати ківі

Помітний ефект досягається при вживанні 2-3 ківі в день. Як показали клінічні дослідження, такої дози цілком достатньо. Занадто перевищувати її з метою отримати більш швидкий і вражаючий результат не рекомендується.

Звичайно ж, найкраще вживати їх у свіжому вигляді, в ідеалі — разом з шкіркою. Однак їх можна і консервувати, додавати в десерти, готувати сік, цукати, сушити, заморожувати і т. д. Ківі практично не втрачає своїх корисних якостей при обробці.

Користь і шкода ківі для організму непорівнянні. Якщо знати міру, то ягода допоможе зберегти і зміцнити здоров’я, урізноманітнити раціон, забезпечити вітамінами. Потенційна шкода практично виключений при розумному вживанні плода.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: