Etender.in.ua

Таємниці цього світу

Кленовий сироп: користь і шкода, застосування, склад

Кленовий сироп: користь і шкода, застосування, склад

У цьому матеріалі ми розглянемо: що являє собою кленовий сироп, користь і шкода цього натурального продукту, поживна цінність та склад, з чого роблять кленовий сироп і багато іншого.

Більшість людей споживають багато цукру — ймовірно, навіть більше, ніж їм дійсно потрібно. Вважається, що кленовий сироп є одним з підсолоджувачів, які ви повинні використовувати в невеликих кількостях, і хорошою альтернативою рафінованому (столовому) цукру при його помірному використанні.

Подібно різниці між цільними і очищеними зернами, нерафіновані натуральні підсолоджувачі, такі як кленовий сироп, містять більш високі рівні корисних поживних речовин, антиоксидантів і фітохімікати, ніж білий столовий цукор або кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози. Саме тому ми бачимо багато користі для здоров’я від вживання в їжу натурального сирого меду. При використанні у відповідних кількостях користь від вживання кленового сиропу може включати здатність зменшувати запалення, постачання організму живильними речовинами і кращий контроль рівня цукру в крові.

Сироп кленового дерева, або, точніше, сік, використовувався протягом століть. Фактично, з соку різних кленів робили сироп задовго до того, як перші європейські поселенці прибули в Америку. У корінних американців були теорії про поживну цінність кленового сиропу навіть в ті давні часи, і цей підсолоджувач мав культурне значення для багатьох аборигенних племен. Вони навіть зустрічали «Цукрову Місяць» (перший повний місяць весну) «Танцем Клена» і розглядали кленовий сік як джерело енергії і харчування.

Які корисні властивості кленового сиропу

У порівнянні з рафінованим цукром, який не містить абсолютно ніяких поживних речовин, кленовий сироп містить деякі важливі антиоксиданти і мінерали, такі як цинк і марганець. Коли ми проводимо порівняння поживної цінності цукру і кленового сиропу, ми бачимо, що у них є кілька спільних рис, але також деякі речі, які виразно роблять кленовий сироп більш цікавим вибором.

Що робить кленовий сироп краще звичайного цукру?

Вони обидва приблизно на дві третини складаються з сахарози, але кленовий сироп в меншій мірі забезпечує організм цукром, і в більшій, поживними речовинами. Показник глікемічного індексу кленового сиропу становить близько 54, в порівнянні з глікемічним індексом цукру, який дорівнює приблизно 70. Це означає, що одна з переваг вживання кленового сиропу полягає в тому, що він впливає на рівень цукру в крові трохи менш різко, ніж звичайний столовий цукор. Кленовий сироп також забезпечує організм деякими мікроелементами і антиоксидантами, в той час як цукор не містить ні того, ні іншого.

Іншим фактором, який робить ці два підсолоджувача дуже різними, є те, як вони зроблені. Кленовий сироп виробляється з соку кленів. На відміну від рафінованого цукру, який отримують за допомогою тривалого складного процесу, кленовий сироп є відносно більш реальним, нерафінованою продуктом. І, як ви, напевно, знаєте, кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози і штучні підсолоджувачі, як і рафінований цукор не є натуральними або корисними для здоров’я продуктами.

Наприклад, стебла цукрової тростини і цукровий буряк механічно збираються, чистяться, промиваються, подрібнюються, екстрагуються, витискаються, фільтруються, очищаються і конденсуються — все це відбувається, перш ніж з цих продуктів отримають кристали цукру!

Поживна цінність та склад кленового сиропу

1 столова ложка кленового сиропу містить приблизно:

Різні марки кленового сиропу

Залежно від кольору існує кілька різних «сортів» кленового сиропу. Точний спосіб їх класифікації може варіюватися в різних країнах.

У Сполучених Штатах кленовий сироп класифікується як клас A або клас B.

Основна відмінність між ними полягає в тому, що темні сиропи зроблені з соку, який витягується в сезон збору врожаю. Темні сиропи мають сильніший кленовий аромат і зазвичай використовуються для випічки або в приготуванні різних страв, в той час як більш світлі використовуються скоріше, як сиропи, наприклад, ними поливають млинці.

Плюс до всього темні сорти кленового сиропу містять більше антиоксидантів і поживних речовин.

Якщо ви збираєтеся купити кленовий сироп, то віддавайте перевагу натуральному продукту, так як на ринку існують сиропи з кленовим ароматом, які можуть містити рафінований цукор або кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози.

Користь кленового сиропу

Вживання кленового сиропу в їжу приносить користь здоров’ю людини. Ось 9 корисних властивостей цього дивного продукту:

1. Містить безліч антиоксидантів

Згідно з дослідженнями, порівнює загальний вміст антиоксидантів в натуральних підсолоджувачах і рафінованих цукровмісних продуктах, таких як білий цукор або кукурудзяний сироп, були виявлені істотні відмінності. Рафінований цукор, кукурудзяний сироп і нектар агави містять мінімальну кількість антиоксидантів, але кленовий сироп, темна і чорна меляса (патока), коричневий цукор і сирої мед демонструють більш високу антиоксидантну здатність.

Поживна цінність кленового сиропу вражає, коли мова йде про наявність захисних антиоксидантів. Медичний журнал Pharmaceutical Biology показав, що чистий кленовий сироп містить до 24 різних антиоксидантів. Ці антиоксиданти у формі фенольних сполук корисні для зменшення пошкоджень, що наносяться вільними радикалами, які можуть викликати запалення і сприяти виникненню різних хронічних захворювань. По можливості вибирайте більш темні кленові сиропи типу «B», оскільки вони містять більш корисні антиоксиданти, ніж світліші сиропи.

До деяких з основних антиоксидантів, виявлених в кленовому сиропі, відносяться:

Також кленовий сироп містить різні флаваноли, такі, як:

У той час як більшість з них виявлено в низьких концентраціях, інші присутні у великих кількостях, тому цілком можливо, що корисний ефект цих антиоксидантів може перевершити негативний вплив великої кількості цукру, присутнього в сиропі.

2. Має більш низький глікемічний індекс

Відомо, що рафінований цукор і рафіновані вуглеводи, як відомо, швидко метаболізуються печінкою, викликаючи сплеск рівня цукру в крові, а потім швидкий його спад. Гірше того, споживання занадто великої кількості цукру швидко піднімає рівень цукру в крові і підвищує рівень інсуліну, що з часом може призвести до зниження інсулінового відгуку, проблемам контролю рівня глюкози в крові і розвитку цукрового діабету.

Однак майте на увазі, що, оскільки вживання занадто великої кількості цукру з будь-якого джерела є однією з головних причин деяких з найбільш поширених проблем зі здоров’ям (наприклад, ожиріння, цукровий діабет 2 типу та серцево-судинні захворювання), навіть натуральні підсолоджувачі, такі як кленовий сироп, слід використовувати в невеликих кількостях. Коли мова заходить про лікування цукрового діабету натуральними засобами, або інших пов’язаних з цукром захворювань, найкраще знизити споживання цукру в цілому і особливо уникати рафінованого цукру.

3. Бореться з запальними захворюваннями

Оскільки кленовий сироп забезпечує організм зменшують запалення антиоксидантами поліфенолами, його можна вважати частиною здорової дієти, яка допомагає в запобіганні певних захворювань, таких як артрит, запальні захворювання кишечника (ВЗК) або захворювання серцево-судинної системи. Рослинні сполуки кленового сиропу знижують окислювальний стрес, який відповідальний за більш швидке старіння організму і зниження міцності нашої імунної системи.

4. Чи може допомогти захиститися від раку

Хоча деякі дані показують, що в певній мірі цукор може викликати Рак або, принаймні, сприяти цьому, кленовий сироп здається набагато менш шкідливим подсластителем. Це пов’язано з наявністю антиоксидантів в кленовому сиропі, які можуть захистити клітини від ушкодження ДНК і мутації. У той час, як тільки кленовий сироп навряд чи призведе до зниження ризику розвитку раку, це набагато більш безпечний варіант, ніж включення в ваш раціон великої кількості рафінованого цукру або штучних підсолоджувачів. Читайте — Шкода цукру для організму людини: 6 причин для відмови від цукру.

5. Допомагає захистити здоров’я шкіри

Застосування кленового сиропу поширюється і на здоров’я шкіри. Багато людей використовують кленовий сироп зовнішньо, наносячи його прямо на свою шкіру. Подібно сирому меду, сироп клена може допомогти зменшити запалення шкіри, почервоніння, плями і сухість. У поєднанні з сирим молоком або йогуртом, вівсяними пластівцями і сирим медом, ця натуральна суміш наноситься на шкірний покрив, оскільки така маска здатна зволожувати шкіру, одночасно зменшуючи кількість бактерій і ознаки роздратування.

6. Альтернатива цукру для поліпшення травлення

Споживання великої кількості рафінованого цукру може сприяти розвитку кандидозів, синдрому подразненого кишечника (СРК), синдрому дірявого кишечника та інших розладів травної системи. Фактично, один з найбільших кроків, які ви можете зробити, щоб зцілити дірявий кишечник і аутоімунні захворювання, полягає в скороченні споживання рафінованого цукру і споживанні невеликої кількості натуральних підсолоджувачів.

Більшість штучних підсолоджувачів також викликають симптоми диспепсії, включаючи метеоризм, здуття живота, кольки і запор. Щоб зберегти травний тракт здоровим, захистити його від шкідливого впливу хімічних речовин і цукру, кленовий сироп може бути набагато кращою альтернативою для додавання в хлібобулочні вироби, йогурт, вівсянку або коктейлі.

7. Забезпечує важливими вітамінами і мінералами

Кленовий сироп крім калію і кальцію містить в досить великих кількостях цинк і марганець. Цинк може допомогти боротися з хворобою і поліпшити імунітет, оскільки він утримує рівень білих кров’яних клітин, в той час як марганець відіграє важливу роль в метаболізмі жирів і вуглеводів, абсорбції кальцію, регуляції цукру в крові, функціонуванні мозку і нервів.

8. Здорова альтернатива штучних підсолоджувачів

Якщо ви зазвичай використовуєте штучні підсолоджувачі або небезпечні рафіновані цукрові продукти, такі як сукралоза, агава, аспартам або цукор, ви повинні подумати про те, щоб якомога швидше перейти на споживання кленового сиропу і натурального меду. Незважаючи на низьку калорійність штучних замінників цукру, їх споживання пов’язане з численними проблемами зі здоров’ям, включаючи:

Багато вже існуючі захворювання можуть з плином часу погіршуватися у зв’язку з постійним використанням штучних підсолоджувачів. Коли справа доходить до схуднення, їх споживання також може перешкоджати цьому процесу. Існує висока ймовірність розвитку залежності від штучних підсолоджувачів, які використовуються в багатьох дієтах або низькокалорійних продуктах, оскільки вони впливають на вашу тягу до їжі, і вашу здатність контролювати голод і насичення.

Сироп клена не пов’язаний ні з однією з цих проблем зі здоров’ям, плюс він викликає більше почуття задоволення завдяки його натуральному солодкого смаку.

9. Чи може посилити антибіотичні ефекти

Антибіотики можуть здатися швидким і легким рішенням цілого ряду різних захворювань, але в міру оприлюднення результатів нових досліджень, стає все важче ігнорувати небезпеки і недоліки використання антибіотиків. В процесі придушення шкідливих патогенів антибіотики також можуть атакувати здорові клітини. Крім цього, надмірне використання антибіотиків призводить до виникнення «супербактерій», які більше не реагують на лікування антибіотиками.

Коли дослідник Наталі Туфенкджі і її команда досліджували екстракти з кленового сиропу в поєднанні з такими антибіотиками, як Ципрофлоксацин і Карбеніцилін, вони спостерігали той же антимікробний ефект, але при цьому використовували на 90% менше антибіотиків. Іншими словами, екстракт кленового сиропу допомагав антибіотиків працювати краще. Як? Дослідники виявили, що екстракт збільшив проникність бактерій, допомагаючи антибіотиків проникати всередину бактеріальних клітин.

Шкода кленового сиропу

Як раніше згадувалося, кленовий сироп може виявитися хорошим натуральним подсластителем, коли розмір порції невеликий і він вживається в поєднанні з іншими корисними натуральними продуктами. У той час як кленовий сироп містить деякі поживні речовини і більш корисний в порівнянні з білим цукром, він все ж не забезпечує організм належною кількістю важливих вітамінів або мінералів в порівнянні з іншими цілісними продуктами, такими як овочі, фрукти і високоякісні білки і жири.

Шкода від вживання кленового сиропу може бути в тому випадку, якщо ви вживаєте його в надлишку. Це може привести до значних сплесків рівня цукру в крові, що може призвести до гіперглікемії та розвитку цукрового діабету 2 типу.

В результаті, було б краще подумати про цей продукт як про кращу альтернативу цукру, але це не означає, що ви повинні прагнути включати його в свій щоденний раціон. Поки ви вживаєте кленовий сироп в помірних кількостях, він не повинен створювати проблеми. Просто переконайтеся, що ви купуєте найбільш якісний із запропонованих на ринку і стежте за розміром своєї порції!

Історія кленового сиропу

Кленовий сироп — один з найдавніших підсолоджувачів, який ще сотні років тому вживався корінними американцями, що живуть в Північній Америці. Кленовий сироп був вперше зібраний і використаний корінними народами, перш ніж вони представили його раннім європейським поселенцям, які швидко поліпшили технології, необхідні для збору більшої кількості цього продукту.

Завдяки природному методу збору врожаю і історії кленового сиропу як цілющого підсолоджувача — це ще одна з причин, чому сьогодні багато людей вибирають кленовий сироп і натуральний мед в якості більш корисних підсолоджувачів. І навіть ті, які слід палеодіете, вживають це натуральний продукт.

80% кленового сиропу на сьогоднішній день поставляється Канадою. У США найбільше виробництво кленового сиропу знаходиться в Вермонті, де він проводиться сотні років. Насправді, деяким великим кленовим деревах у Вермонті, з яких до цих пір добувають сік, вже більше 200 років! Більшість кленів, з яких отримують сік приблизно 25-30 см в діаметрі і зазвичай їм близько 40 років.

Як проводиться кленовий сироп

З чого роблять кленовий сироп? У всіх рослинах природним чином присутній цукор, який є продуктом фотосинтезу, що відбувається, коли сонячне світло контактує з листям рослини. Сахароза є найбільш поширеним типом цукру, присутніх в кленовому сиропі (принаймні 66% цукру в натуральному кленовому сиропі становить сахароза).

Цукор, синтезований в рослинах, використовується в якості джерела енергії для їх росту і зберігається в усьому рослині, особливо в коренях. У більшості випадків цукор з коренів, стебел і листя рослин отримати досить складно без певного механічного та хімічного процесу (наприклад, з цукрової тростини або буряку), але у випадку з кленовим соком він досить легко збирається.

Згідно виробникам Вермонтского кленового сиропу, «дерево, що дає сік, подібно людині, що здає кров. У них обох є дещо, чим вони можуть поділитися». Цукор, що з’являється природним чином в листі клена в літній період, зберігається у вигляді крохмалю в коренях, а потім в зимові місяці в дерева вставляються «крани». Після створення випускного отвору в клені, туди прикріплюється носик з відром і гачком.

Потім, коли настає весна, і температура повітря прогрівається, всередині дерев виникає тиск, що призводить до того, що сік тече з отворів в відра. Відра збираються вручну і їх вміст зливається у великі резервуари, де частина води випаровується і видаляється, щоб отримати більш концентрований сироп. І це все — процес дуже простий. Типовий «цукровий» сезон триває 4-6 тижнів, і для отримання 1 літра кленового сиропу потрібно 40 літрів кленового соку!

Як купити і використовувати натуральний кленовий сироп

Щоб отримати всі ці корисні властивості кленового сиропу, вам потрібно бути обережним при його покупці. Багато кленові сиропи, що продаються в магазинах, є в основному самозванцями або «ароматизованими» цукрами кленового сиропу, які відрізняються високим ступенем очищення. Ретельно перевірте етикетку на наявність сторонніх інгредієнтів, щоб переконатися, що єдиним компонентом продукту є кленовий сироп, і він не містить рафінований цукор або кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози. Також розумно купувати органічний кленовий сироп, наскільки це можливо — це гарантує, що дерева не обробляються ніякими хімікатами.

Всі типи кленового сиропу класифікуються як «клас A», або «клас B». Кленові сиропи як класу A, так і класу B можуть бути хорошим вибором, якщо вони чисті і не містять консервантів, штучних барвників і ароматизаторів. Найбільша відмінність полягає в тому, що сиропи класу B темніші за кольором і більш концентровані, тому їх зазвичай використовують для приготування їжі замість того, щоб поливати ними продукти. Деякі дослідження також показують, що сироп класу B більш багатий на антиоксиданти, ніж кленовий сироп класу A.

Більшість кленових сиропів, куплених в магазинах — це клас A (світліший тип, який використовується для підсолоджування млинців). Існує також кілька різних типів сиропів класу А, які варіюються в кольорі від світло-до темно-бурштинового. Чим темніше сироп, тим пізніше він збирався і тим сильніше буде його смак.

При використанні кленового сиропу замість столового цукру в хлібобулочних виробах замініть цукор на таку ж кількість кленового сиропу, але зменшите кількість рідини, яку рецепт передбачає приблизно на половину склянки. У коктейлях і інших напоях ви можете просто замінити цукор або нектар агави на кленовий сироп.

etender.in.ua

Зараз ви знаходитесь тут:

Схожі записи: